Drömmen om att driva hotell

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Ja, vem är jag? Jag började jobba på ett hotell en gång i tiden, och i dag är jag chef för tre Scandichotell i Linköping. Det har varit en lång resa. Det är med glädje jag berättar om mina tankar om vår bransch och om hur det är att driva hotell, här i min allra första krönika.

Roshan Malalatunga

Roshan Malalatunga, Hotelldirektör för Scandic i Linköping Scandic Linköping City, Scandic Frimurarehotellet och Scandic Linköping Väst

Det finns många som drömmer om att driva ett eget hotell, de tänker på hur härligt det skulle vara att ha ett hotell i något paradis. Ja, för mig är det en dröm som har gått i uppfyllelse även om Linköping kanske inte klassas som en paradisö. Jag vill däremot förtydliga för alla drömmare – att driva hotell är inte bara ett jobb, hotell är en livsstil. Vi är vakna när andra sover och verkar i vårt egna lilla samhälle med influenser utifrån. Gillar man det, ja, då är det verkligen en dröm.

Hårdvaran i det vi erbjuder är viktigt men sanningen är att hotell handlar om människor och relationer som skapar upplevelser. Du har medarbetare och du har gäster. Alla ska vara nöjda. Om medarbetarna inte är nöjda kommer inte gästerna vara det heller. Vi som är i branschen kan inte ha en dålig dag för då märker kunderna det direkt. Vi måste leverera service hela tiden, och som chef måste man skapa förutsättningar för det. Nyckeln till bra service är att ha rätt medarbetare på rätt plats.

Det jag har lärt mig under åren är att oavsett var man har jobbat som hotelldirektör måste man engagera sig i näringslivsfrågor. Om det inte går bra för orten man är verksam i och det inte finns förutsättningar, då kan vi inte öka vår försäljning och får svårt att driva hotell. Därför måste vi medverka och samarbeta kring de frågorna. Mitt fokus är näringslivet i allmänhet och besöksnäringen i synnerhet.

När man jämför med många andra orter har kommunen skött sig bra här i Linköping, de har satsat på företag, idrott och föreningar. De satsningarna märker vi av i vår bransch. I Linköping är näringslivsklimatet bra. Det kommer både affärskunder och event som drar många människor. När man har kongress är det som ”the cream of the cake.”

Däremot skulle vi i Linköping ännu mer behöva utveckla staden till en kongress- och konferensstad. I dag kan vi inte ta emot de största konferenserna, och det är synd. Skulle vi det skulle det vara ett stort lyft för hela staden.

Att driva hotell i tron om att det ska gå med åttatimmarsdagar är nog en utopi eftersom det är en dygnetruntverksamhet. Ibland kanske jag går hem klockan fem och lagar mat åt mina barn, men ofta sitter jag sedan och jobbar till sent på kvällen. Gästerna finns ju hos oss 24 timmar om dygnet och då gäller det att allt fungerar, oavsett tidpunkt. Sedan behöver ju det inte alltid vara jag som är på plats, men det måste funka.

Vi är en instegsbransch för många unga, och branschen har också blivit mottaglig för utrikesfödda. Men om man är 20 år är det inte jättestor skillnad i lön jämfört med om man är 40 och har lång erfarenhet, vilket känns orättvist ibland. Vi kan inte ge olika löner. Så de ungdomar som inte kan konkurrera med de som har lång erfarenhet kommer slås ut. Vi lägger mycket tid och energi på upplärning för ungdomar, för det är viktigt för oss att attrahera ny arbetskraft.

Ofta är det svårt att hitta rätt personal. Det är ofta brist på kockar och välutbildad serveringspersonal. ”Old school”-serveringskonsten med den yrkeskunskap det innebär existerar knappast längre. Vi har många servitörer som har en yrkesstolthet, men det finns ingen långsiktighet. Det är viktigt att skolan ta ett ansvar och guidar elever redan vid gymnasievalet att prata om arbetsmarknadsfrågor. Då vet jag att besöksnäringen kan erbjuda mycket mer. 

De senaste åren har jag upptäckt att det har blivit mycket besök på restauranger i Linköping, speciellt under lunchtid. Efter att folk fick skattesänkningar såg vi en utvecklig i staden, folk hade lite mer pengar över. Alla tänker inte på det men när man får mer pengar i plånboken så går man och äter lunch ute istället för att ta matlåda. Det är ett tecken på att de som jobbar mår bra. Och vår bransch är väldigt glad för det.

Jag började ju jobba på ett hotell en gång i tiden och i dag är jag här. Många tycker att hotellbranschen är mycket glitter och glamour. Kanske lite, men den är också jordnära. Och för många är det sena nätter och konstant uppkoppling.

Vi är den nya branschen där många ungdomar och invandrare får första kontakten med arbetslivet. Jag hoppas att politikerna på kommun, region och riks nivå förstår den stora betydelsen i det, det är min önskan för 2015 som kommer att bli riktigt spännande år.


Roshan Malalatunga

Hotelldirektör för Scandic i Linköping, Scandic Linköping City, Scandic Frimurarehotellet och Scandic Linköping Väst
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.