Företagsbesök på NIRA
Foto: Sören Karlsson

Första stoppet på Företagszafarin var på NIRA Dynamics AB i Mjärdevi i Linköping

Företagszafari med fokus på dragkampen om medarbetarna

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT "Det har varit väldigt intressant att i en blandad grupp komma ut på två företag med helt olika inriktning och ta del av deras vardag. Hur ska arbetsgivare attrahera medarbetare idag och i framtiden? Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli allt hårdare", säger Agneta Niklasson (MP), regionråd i Östergötland.

Agneta Niklasson

Agneta Niklasson

Foto: Sören Karlsson
Christina Landoff

Christina Landoff hade inga planer på att driva eget, men ångrar inte för ett ögonblick sitt beslut

Foto: Sören Karlsson
Maria Ferm

Maria Ferm uppskattade dagen och fick med sig nya kunskaper om praktiska villkor på arbetsmarknaden.

Foto: Sören Karlsson
Karin Nyman

Karin Nyman fick bra inspel om vad kommunen kan jobba vidare med.

Foto: Sören Karlsson
John Weinerhall

"Det är ofta krångligt att driva företag. Pålagorna är många. Regelverken måste bli enklare och skatterna behöver sänkas", säger John Weinerhall.

Foto: Sören Karlsson

Hon var en av de drygt 40 deltagarna på Svenskt Näringslivs och Ung Företagsamhets Företagszafari för politiker, lärare och SYV:are (studie- och yrkesvägledare) från Östergötland.

På programmet stod besök på NIRA Dynamics i Linköping och på Skänninge Stadshotell. Dessutom fanns det förstås stora chanser till erfarenhetsutbyte och nätverkande.

Agneta Niklasson pekar på hur betydelsefullt det är med kontakter mellan elever och yrkesliv på ett tidigt stadium och betonar även behovet av insatser för att fler elever ska lämna grundskolan och gymnasiet med godkända betyg.

Ömsesidig förståelse

– Det måste också bli lättare att starta och driva företag. Kommuner och myndigheter behöver vara mer serviceinriktade för att snabbt och effektivt kunna hjälpa företag, men det krävs dessutom en ömsesidig förståelse mellan företagsvärlden och det offentliga, understryker Agneta Niklasson.

Företagszafarins första anhalt var NIRA Dynamics AB i Mjärdevi i Linköping. NIRA startades 2001, har idag 80 anställda och 40 konsulter i Linköping och kan beskrivas som ett mjukvaruföretag inom sektorn trafiksäkerhet. En affärsenhet arbetar med säkerhets- och dialogfunktioner i bilen. Ett exempel är kontroll av fordonets däcktryck. En annan affärsenhet koncentrerar sig på vägbanan och den övriga omgivningen. Självkörande bilar och all extremt avancerad teknik på det området kan ge NIRA en stor utvecklingspotential.

20 nya medarbetare

Enbart under de senaste fem månaderna har närmare 20 nya medarbetare knutits till företaget.

– Vi anställer först och främst civilingenjörer, gärna inom teknisk fysik, data eller maskin, men företaget behöver också testförare, konstaterar marknads- och försäljningschefen Johan Hägg.

Vad är det som lockar en nyexaminerad civilingenjör att söka jobb på NIRA? HR-chefen Henrik Valeskog menar att lönen förstås inte är oväsentlig.

– Men, säger han, för många sökande är faktorer som arbetsuppgifter, företagets höga kompetensnivå och en bra balans mellan fritid och jobb ännu viktigare än lönen. En utmaning för oss är att locka fler kvinnor. Där är vi inte tillräckligt bra. För att klara den långsiktiga kompetensförsörjningen måste vi och andra företag rikta insatserna mot yngre målgrupper. Det kräver i sin tur att det blir enklare för oss att komma till grundskolor och berätta om det vi gör.

Arbete och investeringar

Zafarins andra stopp var på Skänninge Stadshotell. För precis fem år sedan tog Christina Landoff över en verksamhet som då förde en ganska tynande tillvaro. Efter massor med arbete och stora investeringar har det gamla hotellet med en historia tillbaka till 1885 nu inlett omvandlingen till den som så småningom kommer att bli Countryside Convention Center.

Bild 2 (Stadshotellet)
Foto: Sören Karlsson

Christina Landoff på Skänninge Stadshotell berättade om sin företagsresa.

– Jag hade egentligen inte alls några planer på att driva ett eget företag, men efter två självmordsuppdrag inom den kommunala sektorn kände jag mig beredd att ta det här steget, förklarar Christina Landoff.

Hon beskriver den svenska näringslivsstrukturen och påminner om att 99,4 procent av alla företag har färre än 50 anställda.

– Du kan bli egen företagare av många anledningar. Några blir företagare för att tjäna en massa pengar. Visst finns det en del som tjänar jättemycket, men de allra flesta gör det inte. Det handlar mer om att tro på en idé och att ha en vilja att förverkliga den och att kunna styra din vardag utan att ha en chef som bestämmer över dig.

Christina Landoff ångrar inte för ett ögonblick det steg hon tog för fem år sedan.

Trygg lön varje månad

– Om jag bara tänkt på privatekonomin hade det varit bättre att stanna i den kommunala världen med en trygg lön varje månad. Blir det något kvar när löner, skatter, arbetsgivaravgifter, leverantörer och allt annat är betalt kan jag ta ut en egen lön, förklarar Christina Landoff.

När det gäller företagens regelbörda har hon mer eller mindre resignerat.

– Det finns ingen jordisk möjlighet att hundraprocentigt leva upp till alla regler, säger Christina Landoff.

Maria Ferm på Jobb- och kunskapstorget i Linköping var en av SYV:arna på Företagszafarin. Hon och hennes kolleger är specialiserade på studie- och yrkesvägledning för personer i åldrarna över 20 år.

– Det har varit en mycket lyckad dag med nya kunskaper om praktiska villkor på arbetsmarknaden. Att få lära sig lite om de tekniska lösningar som NIRA Dynamics tar fram var fascinerande. Vi har också fått chansen att träffa och utbyta erfarenheter med lärare och politiker. Det är alltid värdefullt, tycker Maria Ferm.

Karin Nyman, utvecklingsstrateg på Linköpings utbildningsförvaltning, har samma positiva inställning.

Kunskaper om varandra

– Jag har fått en par bra inspel att jobba vidare med. För oss i en kommunal verksamhet handlar det om att förstå hur företagen tänker och vilka drivkrafter som entreprenörer har. Generellt sett tror jag att kunskaperna om varandra är för dåliga. Företagare och kommunfolk behöver hitta gemensamma mötesplatser, betonar Karin Nyman.

John Weinerhall är moderat riksdagsledamot från Linköping. Mycket av det han hörde under Företagszafarin känner han igen från sin pappas musikaffär och instrumentverkstad i Stockholm.  

– Det är ofta krångligt att driva företag. Pålagorna är många. Regelverken måste bli enklare och skatterna behöver sänkas. Företagen har blivit för mycket av en kassako för staten. Det är bra att så många lärare varit med. Tyvärr är ju skolan alltför inriktad mot att eleverna ska skaffa sig en anställning. Att bli företagare finns sällan på kartan, menar John Weinerhall.

Sofia Sjöström, Svenskt Näringslivs regionchef i Östergötland, poängterar det positiva i att lärare och SYV:are med ständiga kontakter med unga människor lär sig mer om de vitt skilda utmaningar som företagen står inför.

– Det finns en rad regler som styr och begränsar verksamheten. Villkoren och förutsättningarna varierar mycket beroende på bransch. Idag har vi fått bra insyn i företag av två helt olika typer, säger Sofia Sjöström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Jimmy Andersson Årets UF-lärare i Östergötland 2020

UNG FÖRETAGSAMHET För andra året i rad kommer Årets UF-lärare i Östergötland från Motala. Jimmy Andersson på Carlsund utbildningscentrum är bäst i länet 2020. Nu har han även chans att bli bäst i hela Sverige. "Det känns givetvis bra", säger Jimmy Andersson.
NYHET Publicerad:

Var ärliga om den allmänna löneavgiften

KOMMENTAR Den allmänna löneavgiften utgör mer än en tredjedel av den totala arbetsgivaravgiften. Den måste betraktas som den skatt den faktiskt är. I en tid när ungdomsarbetslösheten är hög och många nyanlända står utanför arbetsmarknaden måste företagens möjligheter att anställa förbättras. Arbetsmarknaden behöver fungera smidigare med bland annat bättre matchning, ändrade konfliktregler och mer flexibel lönesättning
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Simon gör en termin på Svenskt Näringsliv

PRAKTIKANT Simon Torstensson är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Östergötland. Simon läser andra terminen på Masterprogrammet i nationalekonomi vid Linköpings Universitet och utöver att studera politik och ekonomi gillar Simon att träna och att laga mat.
NYHET Publicerad:

E.ON städar – satsar allt på hållbarhet

HÅLLBAR TILLVÄXT Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, har extra fokus på hållbarhet under sina företagsbesök runt om i landet. Det kunde knappast ha varit ett mer passande ämne då han i tisdags besökte Norrköping och E.ON. Energigiganten satsar kraftfullt på att ställa om till 100 procent förnybar och återvunnen energi redan 2025.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Nytt trepartsavtal ska lyfta fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet

UTBILDNING För att kvalitetssäkra utbildningen på transport- och fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet har skolan ingått i trepartsavtal med Volvo och Tage Rejmes Bil i Norrköping AB. Avtalet innebär att eleverna får stor praktisk kunskap och möjlighet att arbeta med den senaste tekniken inom branschen.
NYHET Publicerad:

EU-kommissionen måste prioritera företagen för att nå klimatmålen

DEBATT Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen tillträder den 1 december. Von der Leyens målsättning är att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent och lägger därför mycket kraft vid sitt initiativ ”en europeisk grön giv”. Här är det viktigt att det bästa inte blir det godas fiende och att kommissionen i sina ambitioner samtidigt inte skadar de europeiska företagens konkurrenskraft. Klimatet är en global fråga som kräver globala lösningar. EU kan självklart gå före i klimatarbetet på många sätt, men inte genom att påföra betydligt hårdare krav på det europeiska näringslivet än vad konkurrentländer har. Det skriver Sofia Sjöström och Anders Edholm, Svenskt Näringsliv, i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Hallå där Ebba

SKOLNÄTVERK Vi hälsar Ebba Algvere välkommen som studentmedarbetare. Ebba studerar vid Linköpings universitet och kommer att ha ansvaret för det regionala skolnätverket och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv på Svenskt Näringsliv i Östergötland. "Jag ser att min roll som skolnätverksansvarig som en möjlighet att hjälpa elever att göra medvetna val om sin framtid", säger Ebba.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Företag tyckte till om kommunens service

Att den kommunala servicen till företag ska upplevas som positiv är ett löpande och prioriterat arbete i Linköpings kommun. All feedback från företagen kring detta är av stor vikt och därför bjöd kommunen, tillsammans med Svenskt Näringsliv, in företag till ett möte för att diskutera vad de tycker behöver förbättras.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen i fokus på Svenskt Näringslivs arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG När Svenskt Näringsliv anordnade arbetsgivardag i Linköping var det stor uppslutning från företagen med mer än 250 deltagare. Under dagen kunde företagsledarna fördjupa sig i allt från arbetsrätt till ägarskifte och hållbarhetsstrategier. Inte minst fick de med sig insikter inför vårens avtalsrörelse.
NYHET Publicerad:

Ydre fortfarande bäst i Östergötland

FÖRETAGSKLIMAT Ydre är fortfarande med god marginal den kommun i Östergötland som har det bästa företagsklimatet. I Svenskt Näringslivs alldeles färska ranking hamnar man på plats 26 bland Sveriges 290 kommuner. Det är visserligen två placeringar sämre än förra hösten men ändå ett mycket bra resultat. För kommunstyrelsens ordförande sedan valet 2010, Sven-Inge Karlsson (C), är öppenhet och dialog några nyckelbegrepp som kan förklara Ydres starka position.
NYHET Publicerad:

Norrköping faller som en sten i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Norrköping faller som en sten i den nya rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 253 bland Sveriges 290 kommuner. 87 placeringar sämre än förra året.
NYHET Publicerad:

Vadstena lyfter 108 placeringar i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Vadstena gör ett fenomenalt lyft i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet – från plats 192 bland landets 290 kommuner förra året till plats 84 nu. Det är alltså en förbättring med 108 placeringar. "Enkätsvaren i Svenskt Näringslivs undersökning i våras blev en tydlig indikation på att vi är på rätt väg. Rankingresultatet ger oss en mycket välkommen bekräftelse på det", säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson.