Vårdbolag ger missbrukare nytt liv

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD För den som vårdats för missbruk eller kriminalitet är momentet då personen ska ut i samhället igen kritiskt. Därför satsar vårdbolaget Jordnära Omsorg på att ge sina klienter chansen att jobba under tiden de är där. ”Det bygger självkänsla”, säger vd:n Maria Ericson-Andersson.

Maria Ericson-Andersson, Jordnära Omsorg

"Vi är bra på att möta människor där de är i stället för knöla in dem i något förutbestämt", säger Maria Ericson-Andersson som grundat Jordnära Omsorg.

– Vi vill att alla ska få en möjlighet till sysselsättning. De största friskfaktorerna för att ta sig till ett liv utan droger och kriminalitet är utbildning och sysselsättning, säger Maria Ericson-Andersson.

Jordnära Omsorg är ett vård- och omsorgsbolag med HVB-avdelningar för både ungdomar och vuxna med en bakgrund inom kriminalitet och/eller missbruk.

Maria Ericson-Andersson var tidigare anställd inom vården men slutade när hon kände att det mest handlade om förvaring.

– Jag kunde inte med gott samvete tycka att vi hjälpte någon. Så jag gick hem och skrev ihop ett anbud på en upphandling – och fick ett ramavtal för hela Östergötland.

2013 drog hon igång Jordnära Omsorg som har växt stadigt sedan dess. I höstas var företaget nominerat till Samhall-priset Visa vägen i kategorin Årets arbetsgivare. Hon är övertygad om att en betydelsefull faktor är att bolaget har en anställd personalutvecklare som stöd för personalen. Det är viktigt för de medarbetare som tidigare varit klienter på Jordnära Omsorg, men även för övrig personal, förklarar Maria Ericson-Andersson.

– Vi vill lägga mer tid på personalen –  det finns ett jättebehov av det. Det är tufft att jobba med 15–18-åriga grabbar som inte vill annat än knarka. Då måste vi ha mycket resurser och servicefunktioner.

Det som gör företaget unikt är att personalen är bra på att lyssna in vad de boende vill, anser hon.

– Vi är bra på att möta människor där de är i stället för knöla in dem i något förutbestämt. Det gör att vi ibland får utgå från deras behov i stället för verksamhetens, men det vinner alla på i längden.

Det som prioriteras högt i Jordnära Omsorg är att få klienterna i sysselsättning.

– Att det är så viktigt beror på att självkänslan ofta är så låg hos den som varit i missbruk länge.

Ungdomar erbjuds en praktikplats i verksamhetens egen estetiska och praktiska verkstad där de utan prestationskrav får träna sig på att jobba och vara i en arbetsgrupp.

– Verkstaden har slagit väldigt väl ut. Många ungdomar har gjort en helomvändning när de upplever att det är meningsfullt att göra en förändring. De blir så stolta över att vara med och göra något.

De kan också praktisera i storköket som levererar lunch och middagsmat.

– De får upptäcka att det är värt att anstränga sig. Att det är en tillfredställelse att vara med i ett sammanhang och se att de faktiskt kan något. Det bygger upp deras, ofta låga, självkänsla.

Jordnära Omsorg har också startat en leksaksaffär som vuxna klienter driver i stort sett på egen hand. Och på avdelningen som sysslar med transporter, service, och vaktmästeri är arbetsgruppen blandad med före detta klienter och andra anställda utifrån.

Verksamheten har idag motsvarande 20 heltidsanställda och plats för totalt 42 klienter.  Maria Ericson-Andersson, som ser ett stort behov även framåt och vill expandera, har ansökt om att starta tre nya verksamheter:

– Ett HVB-hem för killar i 15–18-årsåldern där behovet har ökat snabbt på senare tid som en effekt av stora flyktingströmmar, där många ensamkommande barn har fått problem.

– En verksamhet för boendestöd för att de som har bott klart på en HVB-avdelning ska komma in i sysselsättning och ett socialt sammanhang.

– Ett HVB-hem med behandling och sysselsättning för enbart kvinnor, något som Jordnära Omsorg får allt fler förförfrågningar om.

Det stora problemet just nu är de långa handläggningstiderna hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som gör att svaren på ansökningarna dröjer. Och dröjer.

– För snart två år sedan ansökte vi om att starta en verksamhet för boendestöd. Vi har personal och vi har lokaler som nu står tomma och tickar hyra. Nu går vi och väntar på att få tillståndet och så fort vi får det kör vi igång.

IVOs långsamma hantering är verkligen en bromskloss, betonar Maria Ericson-Andersson.

– Dessutom har jag två gånger fått meddelande om att jag måste komplettera med nya intyg eftersom de har blivit för gamla. Men det är ju inte mitt fel att de är för gamla!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?