NYHETIdag

”Det är banne mig det finaste man kan göra”

Om Sverige ska klara klimatomställning, livsmedelsförsörjning och en levande landsbygd, då måste vi sluta hämma de som vill framåt, säger Per Brunberg på Björketorps Gård.

”Kommunen krävde att jag skulle bygga ett fullskaligt reningsverk för mångmiljonbelopp”, berättar Per Brunberg, som fick oväntat besked när han ville starta glasstillverkning. Foto: Björketorps Gård

På Björketorps Gård samsas mjölk-, kött- och spannmålsproduktion med glass, konserter, teater, bröllop och studiebesök från hela Europa. Ett levande exempel på modernt landsbygdsföretagande. Men samtidigt som verksamheten blomstrar möter branschen frustration.

När vi gjorde investeringen fick vi höra att vi inte var riktigt kloka. Men nu använder vi spillvärmen till att värma hela vår eventverksamhet på 1 000 kvadratmeter.

Familjen Brunberg driver två gårdar som har funnits i familjens ägo sedan 1700-talet. Efter ett generationsskifte är det nu fjärde generationen, Ted och Fanny, som med stort engagemang driver verksamheten vidare.

– Jag har aldrig haft så roligt som jag har när jag jobbar med dem båda, säger Per Brunberg, tidigare ägare, som tillsammans med sin fru, i allra högsta grad fortsatt är aktiva i gårdens alla delar.

Biogas – från gödsel till framtidssäkring

En avgörande framtidssatsning var investeringen i en biogasanläggning. Med hjälp av kornas gödsel produceras idag tillräckligt med grön el för att göra verksamheten självförsörjande.

– När vi gjorde investeringen fick vi höra att vi inte var riktigt kloka. Men nu använder vi spillvärmen till att värma hela vår eventverksamhet på 1 000 kvadratmeter. Nästa steg är att driva våra traktorer på eget bränsle. När världsläget är som det är vill vi inte riskera bli stående mitt i en skörd för att drivmedlet exempelvis är för dyrt. Tekniken är egentligen enkel, men drivmedelspriserna har varit så låga att incitamenten att göra det tidigare har saknats, säger Per.

Satsningen ger också en lokal miljövinst, gödseln som blir kvar är i stort sett luktfri och kan användas utan att påverka grannarna.

De tappar hakan när de hör hur stelbenta vi är i Sverige. Med bättre regler skulle vi kunna skapa hundratals jobb, speciellt till ungdomar, och stärka landsbygden.

”Vi bygger framtid – men med regler från 1700-talet”

Trots hållbarhet och innovation möts lantbrukare av regelverk som snarare försvårar än främjar fortsatt utveckling. Ägarskiften är ett tydligt exempel.

– Vårt eget generationsskifte gick bra. Men i branschen är regelverken ofta så utdaterade att många drar sig för att överlåta. Det är helt enkelt inte lönt att sälja alla gånger. Reglerna bygger i praktiken på 1700-talets syn på ägande. Resultatet blir att många jobbar tills kroppen säger ifrån och sen läggs gårdarna ner, säger Per.

Ett annat exempel är den svenska lagstiftningen kring gårdsförsäljning, som väcker förvåning hos besökare från andra EU-länder.

– De tappar hakan när de hör hur stelbenta vi är i Sverige. Med bättre regler skulle vi kunna skapa hundratals jobb, speciellt till ungdomar, och stärka landsbygden. I stället håller vi tillbaka.

Glasstillverkning som krävde miljonbelopp

När Per skulle starta gårdens glasstillverkning blev han ett levande exempel på hur övertolkade regler kan sätta käppar i hjulen.

– Kommunen krävde att jag skulle bygga ett fullskaligt reningsverk för mångmiljonbelopp. Anledningen? Att kommunen menade att jag skulle använda vatten i produktionen, säger han.

Men i själva verket används vattnet enbart till disk, inte i själva glassproduktionen. Vattnet som används idag kommer dessutom från gårdens egen brunn som redan genomgår årlig vattenkontroll.

– Jag försökte förklara, men det gick inte in. Efter ett år av krångel tog jag till slut in en oberoende expert som följde med till kommunkontoret. Efter fem minuter ändrade kommunen sig. Men att det ens ska krävas det. Det är sånt som bromsar oss företagare i onödan.

Unga vill jobba – men tvekar på grund av skatteregler

Varje sommar arbetar ett dussintal ungdomar på Björketorps Gård, många av dem under den skattefria inkomstgränsen. Men osäkerheten kring hur reglerna fungerar leder ibland till missförstånd som får dem att tacka nej till fortsatt jobb.

Varje övertolkad regel skickar signaler som får företag att tveka. Det kostar tillväxt.

– De tror att hela inkomsten beskattas om man passerar den skattefria gränsen men i praktiken handlar det om små summor. Men missförståndet lever kvar och gör att många unga inte vill arbetare vidare när de är nära att passera inkomstgränsen.

Per efterlyser både tydligare information och bättre incitament för unga att komma in på arbetsmarknaden. Han menar också att det är dags att satsa mer på skolan och värna äldre arbetskraft.

– Egentligen skulle jag vilja att varenda ungdom fick komma ut på arbetsplatser och testa på arbetslivet. Men idag har vi för många unga som inte ens klarar grundskolan. Bara min bransch behöver fler reparatörer. Och så måste vi sluta jaga bort erfarna personer som vill jobba vidare. De är en enorm tillgång vi slarvar bort.

Samverkan nyckeln till en levande landsbygd

Trots mångsidigheten har gården färre maskiner än förr. I stället samarbetar man med andra gårdar, lejer in kompetens och samverkar med turistnäringen för att lyfta hela Blekinge som destination.

- Ensam är inte stark. Vi samarbetar med allt från konstnärer till mikrobryggerier och skogsägare och tipsar besökare om varandras verksamheter. Då och då ses vi för att prata om hur det går och vart vi är på väg.

Politikens ansvar: skapa spelregler som gynnar, inte hämmar

Per har deltagit på flera av Svenskt Näringslivs Företagardagar i Stockholm, där han lyft problemen direkt till beslutsfattare.

– Regelkrånglet är den största bromsklossen. Varje övertolkad regel skickar signaler som får företag att tveka. Det kostar tillväxt.

Han återkommer till sin grundinställning:

– Att starta ett företag som växer och ger människor jobb är banne mig det finaste man kan göra. Om Sverige ska klara klimatomställning, livsmedelsförsörjning och en levande landsbygd, då måste vi sluta hämma de som vill framåt, avslutar Per.

Lokalt FöretagsklimatRegelkrångelGenerationsväxling
Skriven avAnna Sundin
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist