växt som skyddas och coronaillustration
Foto: Mostphotos

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

NYHET Publicerad

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.

Svenskt Näringsliv har nyligen tagit fram en lista med åtgärdsförslag som kommuner, regioner och länsstyrelser kan vidta för att stötta företagen. Flera kommuner har redan beslutat att genomföra några av dessa, och andra, åtgärder:

Bjuv – har bland annat beslutat att vid behov betala fakturor omgående för att hjälpa företagen med deras likviditet.

Bromölla – har bland annat sett över möjligheterna till snabbare betalningar till leverantörer och har samlat information som är viktig för företagare.

Burlöv – har bland annat beslutat att förlänga betalningstiden på fakturor och avgifter avseende tillstånd och tillsyn till den 30 september 2020.

Båstad – har bland annat beslutat att dela på kostnader vid avbokningar.

Eslöv – ger butiker möjlighet att flytta ut bord på gatorna för att visa upp sig.

Helsingborg – har bland annat sänkt kostnaden för den som vill avbryta handläggningen av ett bygglov.

Hässleholm – har bland annat beslutat att ansöka om EU-medel för att utveckla centrum.

Höganäs – har bland annat stoppat alla avbokningsavgifter.

Hörby – har bland annat beslutat att vid behov förlänga betalningstiderna för tillsyns- och tillståndsavgifter.

Höör – har bland annat beslutat att ge kommunens anställda en trivselpeng på 300 kronor att nyttjas inom den lokala besöksnäringen.

Klippan – tar emot tips på friställda arbetare som kan avvaras för att arbeta inom välfärden.

Kristianstad – har bland annat beslutat att tillåta uteserveringar under hela året, avgiftsfritt mellan 1 mars och 30 juni.

Kävlinge – har bland annat öppnat för hyresrabatter i det egna bostadsbolaget.

Landskrona – har bland annat beslutat att erbjuda kostnadsfri snabbkurs i digital marknadsföring.

Lomma – har bland annat beslutat att etablera en digital plattform för att diskutera konstruktiva lösningar.

Lund – har bland annat infört gratis parkering i centrum för att gynna handeln.

Malmö stad – har bland annat fryst hyrorna i sitt fastighetsbolag och stärkt rådgivningen till företag.

Osby – har bland annat beslutat att på begäran förlänga betaltiden på flera av kommunens fakturor.

Simrishamn – har bland annat beslutat att verka för att lokala företag som begär anstånd för att klara likviditeten ska ges anstånd med betalning av fakturor.

Sjöbo – har bland annat beslutat att ge medarbetarna i kommunen ett presentkort på 300 kronor att handla för lokalt.

Skurup – har bland annat öppnat en ”Coronaakut” för rådgivning kring de nationella stödpaketen.

Staffanstorp – har bland annat stoppat uttaget av ansökningsavgifter och flera tillsyns- och tillståndsavgifter.

Svalöv – har bland annat beslutat att näringslivsenheten ska lägga extra fokus på att hjälpa företagare med både matchningen av tillgänglig personal och nyrekrytering.

Svedala – har bland annat beslutat att avstå alla avgifter för torghandel.

Tomelilla – har bland annat beslutat att erbjuda möjligheten till längre betaltid på kommunens fakturor.

Trelleborg – har bland annat infört avgiftsfri torghandel i alla orter.

Ystad – har bland annat beslutat om att vara generösa vid avbokningar.

Vellinge – lämnar inte obetalda fakturor till inkasso.

Ängelholm – har bland annat utökat resurserna till företagslotsen.

Åstorp – har bland annat beslutat att sträva efter att betala sina fakturor snarast möjligt.

Örkelljunga – har beslutat att tillsammans med Örkelljunga Näringsliv sälja presentkort till kommuninvånarna som gäller hos lokala företag. Pris presentkort 250 kr, värdet 500 kr.

Östra Göinge – har bland annat gett kommunens näringslivschef ett utökat uppdrag för att hjälpa företagen att ta del av statens räddningspaket.

Även Region Skåne har tagit fram ett paket med insatser, bland annat en företagsakut för praktisk hjälp.

Observera att listan fylls på efter hand. Hör gärna av er till oss om ni har fler exempel.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.