Elias Larsson och Emmie Lindblad.
Foto: Viktor Fremling

Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup, och Emmie Lindblad, hudterapeut från Hässleholm ingår i yrkeslandslaget tillsammans med ytterligare tre representanter från Skåne; industritektikerna Martin Lindelöw, bilskadeteknikern Oskar Thulin och svetsaren Axel Gustafsson.

Här är de skånska representanterna i Yrkes-VM

NYHET Publicerad

YRKESLANDSLAGET Den 22 augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. Fem av de tävlande ungdomarna är hemmahörande i Skåne. Bland dessa finns hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm och Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup.

Tävlingsmomenten i Ryssland är fördelade över fyra dagar. Först ut på hudterapeuten Emmie Lindblads tävlingsschema är en kroppsbehandling, avancerad ansiktsbehandling, pedikyr, manikyr, nail art, make up, olika former av vaxning och hot stone massage.

Emmie Lindblad

Emmie Lindblad, hudterapeut från Hässleholm.

Foto: Viktor Fremling

– Jag har ett par fullspäckade tävlingsdagar med olika behandlingar varje dag att se fram emot. Nu när det bara är någon vecka kvar till tävlingen fokuserar jag på att göra alla behandlingar om och om igen och träna med så mycket tidspress som möjligt. Jag skickar även mycket bilder till min expert Emmastina Dannered, som hon bedömer och tillsammans försöker vi komma fram till hur jag ska kunna nå så höga poäng som möjligt, säger Emmie Lindblad. 

Även hotellreceptionisten Elias Larsson har ett par intensiva dagar i Kazan framför sig. Som hotellreceptionist kommer tävlingsmomenten att röra sig om olika delar av servicebemötande och att vara förberedd på det oförutsägbara. 

Elias Larsson

Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup.

Foto: Viktor Fremling

– Jag är självklart nervös men samtidigt ska det hela bli väldigt roligt. Jag har kunnat träna en hel del på Radisson Blu i Malmö där jag jobbar nu. Jag tror att det viktigaste är att jag gillar att träffa människor! Det är också viktigt att kunna se saker ur olika perspektiv. Även om jag inte delar uppfattningen om att sängen är för mjuk eller att servicen varit dålig, gäller det att se gästen. Sedan gillar jag att ha struktur och koll, och det är en viktig del på ett hotell, säger Elias Larsson. 

Tävlingsdagarna kommer för Elias Larssons del att innebära olika moment och uppgifter. Det största och där de tävlande kan samla flest poäng är ett rollspel som utspelar sig på ett fiktivt hotell i London. Här utsätts de tävlande för alla möjliga olika situationer.

– Förutom att checka in och ut ställs vi inför olika situationer som gästerna kan råka ut för, som till exempel att bli rånad. Vi vet att det här rollspelet äger rum i London så jag förbereder mig även genom att hålla mina Londonkunskaper uppdaterade, allt från tunnelbanestationer, till vilka musikaler som går just nu och populära klubbar eller restauranger. Min stora utmaning är nog att behålla lugnet vid rollspelen och inte prata för snabbt, det är lätt att jag ökar tempot när jag har så mycket jag vill visa att jag kan, säger Elias Larsson.

Sedan följer ett flertal skriftiga uppgifter. De tävlande ska svara på rums- och konferensförfrågningar, gästkommentarer på sociala kanaler och mail samt räkna lönsamhet och rumsintäkter. Det är även ett moment där Elias Larsson ska skriva ett eget upplevelsepaket som ska innehålla allt från sightseeing till restaurangtips. Att hålla nerverna i schack är även någonting som Emmie Lindblad övar på.

– Jag tror att min största utmaning inför tävlingen är att behålla fokus och att hålla nerverna i styr. Jag har aldrig deltagit i en så stor tävling förut, så det gäller att vara mentalt förberedd. Att vara en bra hudterapeut handlar inte bara om att kunna utföra en behandling perfekt. Det handlar även om att lyssna till kunden och höra hens önskemål och vilja. Jag brinner verkligen för mitt yrke och jag tror att domarna kommer att se hur mycket jag älskar det, säger Emmie Lindblad.

Yrkeslandslaget
Foto: Viktor Fremling

Yrkeslandslaget

Skåne har ytterligare tre representanter på plats i Kazan. Industritektikerna Martin Lindelöw, bilskadeteknikern Oskar Thulin och svetsaren Axel Gustafsson.  

Det svenska yrkeslandslaget består av 28 personer som tävlar i 25 olika yrken, och 22 till 27 augusti är det dags för dem att visa upp sina färdigheter i Kazan. Resan dit går att följa via deras facebooksida Yrkeslandslaget.

Mer om WorldSkills

WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning.

WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag aktivt och ekonomiskt i denna angelägna och viktiga satsning.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.