NYHET2 maj 2017

Hon sätter krydda på Österlen

På en bondgård i Köpingebro utanför Ystad ligger företaget Österlenkryddor med både odlingar, butik och café. Ägaren Cherztin Persåkre har stora planer för framtiden. ”Här finns alla möjligheter”, säger hon.

Historien bakom Österlenkryddor började 1990, i ett bankfinansierat projekt för att se om kryddodling i Sverige skulle vara något att satsa på. Projektet gick bra och så småningom såldes varumärket till Eva och Olle Olsson som byggde om en gammal bondgård till modern kryddodling med tillhörande gårdsbutik och café. 2014 tog Cherztin Persåkre och hennes man över.

– Jag har alltid varit en person som gillar att driva olika projekt. Det bästa med att ha sitt eget företag är att man själv bestämmer vad man vill göra och kan satsa på nya spännande idéer, säger Cherztin Persåkre.

I butiken bågnar det av olika produkter. Allt från kryddtéer och färdiga snapsblandningar till kryddad vinäger och så självklart rena kryddor. Fler är att vänta i framtiden. På gården testas det att odla både tebuskar och kakaoplantor. Men det stora projektet just nu är att tillverka kryddglass. Cherztin Persåkre provade på idén förra året och håller nu på att bygga en egen anläggning med separator och pastöriseringsrum. Ingredienserna köper hon av andra bönder i närheten.

Cherztin Persåkre

– Det är lite av en ideologisk grej. Vi måste äta där vi bor. Dessutom tycker jag att vi företagare här behöver stötta varandra, säger Cherztin Persåkre.

Att Cherztin Persåkre skulle syssla med trädgårdsodling var långt ifrån självklart. Efter gymnasiet läste hon statsvetenskap i Lund och Malmö. Men i bakgrunden fanns alltid en kärlek för mat och för odling, som grundade sig i en uppväxt där hon jobbade extra såväl på jordgubbsodlingar som på en djurpark och en handelsträdgård.

– När jag växte upp var det alltid självklart att man skulle sysselsätta sig och göra saker. Det har jag tagit med mig i livet. Jag har alltid varit den som har varit drivande, om det så varit små saker som stora, säger Cherztin Persåkre.

I dag jobbar fem personer året runt på Österlenkryddor och under högsäsong ytterligare några till. Att få tag i folk med rätt driv och utbildning är en av de svåraste uppgifterna som företagare. Det är inte alltid lätt att få tag i folk som är utbildade inom livsmedel.

– Ibland undrar jag vilka värderingar vi får med oss hemifrån, när så få söker sig till restaurangprogrammen. För mig är det självklart att alla jobb är mycket värda. Ändå är det bara ett fåtal som väljer att utbilda sig inom livsmedel, trots att många företagare i min närhet behöver kompetent personal, säger Cherztin Persåkre.

För framtiden finns planer på att bygga en stugby i anslutning till kryddodlingarna. 15 runda stugor är det tänkt att det ska bli, med prunkande grönska på taken. Tanken är att det ska vara bekvämt, men ändå nära naturen. Duscha ska man kunna göra både inne och ute.

– Det ska finnas många olika ställen att vara på, och varje ska vara unik och annorlunda från de andra. Det ska alltid finnas något att göra, säger Cherztin Persåkre.

Planerna är många och vad som kommer efter dem får vi se. För Cherztin Persåkre är dock en sak klar. Den som driver företag i Köpingebro har många vägar öppna.

– Här finns alla möjligheter, säger hon.

Skriven avErik Hultgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist