Richard Bergkvist

Richard Bergkvist, Eriksgården i Sjöbo.

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.

– Vi har byggt ut restaurangen och innergården och öppnat en större butik. Dessutom har vi växlat om stora delar av odlingen till torv och tunnelodling vilket ger längre och jämnare skörd under säsongen, säger Rickard Bergkvist.

Eriksgården har drivits i Maria Nilssons släkt i elva generationer, och så småningom är tanken att barnen ska ta över och bli den tolfte. Utvecklandet av gården är beroende av ett bra samarbete med kommunen. Nya idéer och projekt kräver ofta tillstånd av kommunen och utan en bra dialog med tjänstemännen är det svårt att göra rätt från början. Gården har under åren haft mycket kontakt med olika enheter vid Sjöbo kommun och attityderna från tjänstemännen har varierat.

Varje år mäter Svenskt Näringsliv det lokala företagsklimatet i alla Sveriges 290 kommuner. Det är en attitydundersökning där företagare får svara på hur de uppfattar att det är att driva företag i sin kommun. För Sjöbos del har resultatet försämrats markant. På två år har Sjöbo tappat 71 placeringar och ligger nu på plats 127 av 290 kommuner i kommunrankingen.

Rickard Bergkvist Eriksgården

Rickard Bergkvist, Eriksgården i Sjöbo.

– Deras attityder till företagsamheten är avgörande för oss. Det är så viktigt med dialog och samsyn, säger Rickard Bergkvist.

Många gånger går problem att härleda till en specifik person, där den som är ansvarig för godkännande och inspektion har all makt. Företagen har bara en instans att vända sig till vid sådana ärenden och det är kommunen, vilket sätter företagarna i en olycklig beroendeställning.

– Det är så viktigt med rätt kompetens på rätt plats hos tjänstemännen i kommunen. En person kan avgöra så mycket för oss, när arbetet utförs på helt fel sätt. Det är helt avgörande vem som sitter på tjänsten, säger Rickard Bergkvist.

En viktig del i kommunens arbete för att underlätta för företagen är tillgängligheten från kommunens sida. Det är viktigt att kunna nå rätt person snabbt och enkelt via mail eller telefon. Till exempel bygglov kan vara kritiska för att hinna få allt på plats innan nästa säsong startar. Då är det viktigt att tidsfristen hålls och att kommunen har en dialog med företaget under tiden om det skulle uppstå brister i ansökan. Richard Bergkvist har upplevt hur det kan gå när det inte funkar.

– Vi fick svar en vecka efter att tidsfristen löpt ut och fick då veta att vår ansökan hade brister på ett flertal punkter. Det hade varit så mycket lättare om vi hade fått veta det direkt, så hade vi kunnat åtgärda det och undvika stora förseningar i våra byggplaner. Man känner sig som David mot jätten Goliat, säger Rickard Bergkvist.

Men Rickard Bergkvist lyfter också fram att det finns tjänstemän som lyfter, förenklar och uppmuntrar företagande och som har gjort stora insatser för kommunen. Han vill särskilt nämna kommunens näringslivsutvecklare Lena Ytterberg.

– Jag vet ärligt talat inte hur det skulle varit idag om inte Lena Ytterberg hade kommit in och drivit på i kommunorganisationen. Det känns som hon har fått mandat från politiken för att göra det, säger Rickard Bergkvist.

Eriksgården Sjöbo
  • OMS: ca 21miljoner
  • Antal anställda i högsäsong: ca 120-130
  • Bärsorter: jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär
  • Antal besökare 2017: mellan 50 000-60 000 varav 25 500 har ätit av bärbuffén
  • Jordgubbssäsongen: plockar de första jordgubbarna runt den 10 maj och kan plocka fram till mitten/slutet av oktober

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.