NYHET23 december 2018

"Min själ och mitt hjärta finns hos företaget så det måste gå"

I decembermörkret skymtar det av ljus ute på slätten utanför Ängelholm. Det är Skånska Stearinfabriken. Redan 1951 startade de sin tillverkning i ett uthus där. Idag driver syskonen Dan och Cecilia Wallin familjeföretaget som blivit en av Sveriges ledande stearinljustillverkare och dessutom kunglig hovleverantör.

Foto: Luckyhouse

Utanför Ängelholm ligger Ängeltofta gods. Där startade Sven Wallin en verkstad 1951 med tillverkning av stearinljus, den första i Sverige som kunde erbjuda färgade ljus. Efter att hans son Kaj Wallin utvecklade tillverkningen under många år är det numera Svens sonson Dan Wallin och hans syster Cecilia Wallin som tagit över företaget. Att ta över farfars företagsidé kändes som en naturlig utmaning då företaget alltid varit en del av familjen.

– Jag hade ju växt upp med detta och ljustillverkning diskuterades alltid vid middagsbordet. Vid jul skulle vi också alltid titta till fabriken först innan vi kunde besöka släkten, säger Dan Wallin.

Vid starten stöptes och göts alla ljus men Kaj Wallin var tekniskt kunnig och genom att ta fram nya maskiner och former för gjutning så kunde sortimentet breddas så mycket att de kunde bryta Liljeholmens monopol på stearinljus, ett monopol de hade till Svenska kyrkan. Det slog väl ut att kunna tillverka allt från små julgransljus till höga och stora ljus och framför allt blev då Svenska kyrkan en stor kund.

– Kyrkan är fortfarande en av våra största kunder men vi ser att privata kunder ökar även om de alltid varit stora i vår fabriksbutik. Det har blivit trendigt med ljus i inredningen och det märker vi av, säger Dan Wallin.

Dan Wallin, Skånska Stearinljusfabriken.
Foto: Luckyhouse

Stearinljusfabriken var tidigt ute med en webbshop för enbart företag. Men i dagarna har de sjösatt en ny hemsida och en webbshop som är öppen för alla för att möta den privata efterfrågan. Förutom fabriken har det sedan starten även funnits en fabriksbutik och den har växt genom åren. Butiken är numera den som har Sveriges största sortiment av egentillverkade ljus i stearin. I jultider är butikens två plan fyllda med julljus i mängder av former, storlekar och färger. Alla ljus i egen design görs av enbart stearin baserat på förnybara råvaror, helt fritt från paraffin och palmolja.

– Våra egna tomteljus är mycket populära liksom klassiska gilleljus samt kron- och stakljus. Säsongen från Allhelgonahelgen och över julhögtiden står för ca 70 procent av vår omsättning, säger Dan Wallin.

Butiken har blivit ett omtyckt utflyktsmål som förutom ljusen även erbjuder presentartiklar. Det kommer fler besök i butiken under november och december än på resten av andra halvåret.

Foto: Luckyhouse

– Vi ser generationsskifte även hos våra besökare, det är många som tar med barn och barnbarn när de handlar, säger Dan Wallin.

Dan Wallin ser även skiften i trender vad gäller julljusen. De röda ljusen har minskat i efterfrågan och han antar det beror på att vi vill ha det estetiskt ljust hemma. Den generella trenden med miljön i fokus har även påverkat sortimentet.

– Av det spill vi får i fabriken kom vi på idén att göra en marschall och den lyser också upp bra i jultider. Av restprodukter från vekarna gör vi tändblock, säger Dan Wallin.

Företaget har även tagit fram den egna produktserien med namn ”Vita”. Det står för ett sortiment av kvalitetsljus i sex olika serier med specifika egenskaper. Med Vita har Stearinljusfabriken blivit utnämnd till Kunglig Hovleverantör. För att få denna utmärkelse måste ett företag leverera varor till eller utföra tjänster åt någon medlem av kungafamiljen. Leveranserna måste föregås av beställningar via hovet. Hovleverantörsskapet är personligt knuten till företagets vd eller motsvarande. För att kunna kvalificera sig som kunglig hovleverantör måste företaget dessutom först ha levererat varor eller tjänster till hovet i minst fem år. Dessutom ska ekonomin ha skötts utan anmärkningar.

Trots stor efterfrågan och en positiv utveckling för företaget finns det en del orosmoment. Ett är de ständigt ökande priserna på råvaror. Ett annat är sårbarheten som finns i ett mindre företag, förutom att familjemedlemmar arbetar extra vid toppar så finns det 7–8 anställda.

– Nu när vi till exempel har en anställd som blev sjukskriven mitt i julrushen så får vi jobba extra mycket själva. Men min själ och mitt hjärta finns hos företaget så det måste gå, säger Dan Wallin.

Trots detta hinner han förbereda och planera för det egna julfirandet i lugn och ro med familjen.

– Den egna glöggen är satt, snart är det dags för sillen, julkonsert är inbokad och jag ser fram emot traditionen att vi alltid hugger vår egen gran. Självklart har vi levande julljus i granen, säger Dan Wallin.

Entreprenörskap
Skriven avEva Frisk
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist