Jeanette Bohman

Jeanette Bohman

Snart sinar korna

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?

Vårt företag är en hotell- och restaurangverksamhet på en liten ort i södra Skåne. Här finns inget folkmyllrande torg där människor strosar förbi, stannar till på en bit mat, en drink eller en kopp kaffe. Nej, det mesta är förbokat och vår verksamhet är dessutom säsongsbaserad.

Den näringspolitik som förs i Sverige idag är inget som gynnar oss på något vis. Vi har under våra 14 år anställt 100-tals ungdomar som fått sitt första jobb här och en fot in på arbetsmarknaden. De senaste åren har vi haft fler än vanligt beroende på de lägre arbetsgivaravgifterna. Det är slut med det nu.

I vår kommun är de flesta företag små och i vår bransch är även många säsongsberoende och ligger ute på landsbygden. Från kommunens politiker och tjänstemän höjs röster om kraftigt höjda avgifter för alkoholtillstånd, för att hamna i samma nivå som de kommuner med större städer där restauranger har högre genomströmning av gäster och chans till betydligt bättre möjligheter att hämta in dessa avgifter.

Kommunen debiterar tillsynsavgift för alkohol utifrån den omsättning företaget har i kronor, inte i volym. Det kan man jämföra med att ta en provision på alkoholförsäljning och det kan kanske ifrågasättas huruvida det är tillåtet? Att sälja 100 flaskor dyrt kvalitetsvin kan ge samma omsättning som att sälja 1200 flaskor öl, det säger ju sig själv att antalet gäster inte är detsamma. Kommunen menar att högre omsättning per automatik ger fler konsumenter och större intag av alkoholhaltiga drycker, vilket skulle ge behov av fler kontrolltimmar. Man anser även att verksamheter med kvällsöppet har fler kontrolltimmar än de som har öppet enbart dagtid. Vi har bara kvällsöppet men får endast en kontrolltimme, vilket är miniminivå. Hur kan man då ha mindre än en timme?

Här finns noll verklighetsförankring.

Att varje verksamhet skulle betala för den verkliga tid av kontroll som behövs anser man vara orättvist, de ”drabbade” verksamheterna som inte sköter sig eller av annan anledning behöver mer kontroll skulle kunna uppfatta ett sådant system som direkt utmanande anser man från kommunen. Ett företag tar betalt utifrån den service eller produkt som säljs. Jag anser att så borde även kommunen debitera.

Jeanette Bohman och hund

Nyligen kom en ny avgift oss tillhanda ”Årsavgift för Hälsoskydd” på 1500 kr. Den ska betalas varje år, men någon form av inspektion ska ske vart fjärde år. Så nu ”bankar” kommunens alla boendeanläggningar in pengar i fyra år innan jobbet utförs. Ett tillsynsjobb som jag redan anser att vi betalar för i andra avgifter. Avgiften är dessutom lika stor oavsett om du hyr ut 1 rum, 15 rum som vi gör eller 100 rum.

När en kommun dyker i företagsklimatsranking så är det allvar, näringslivet är missnöjda. Om vi som företag inte lyssnar till missnöjda kunder är det samma sak som att säga ”vi vill ändå inte ha er här” och då kan man lika gärna stänga verksamheten. Detsamma gäller för en kommun.

Här behövs krafttag från politiker och tjänstemän för att skapa ett attraktivt företagsklimat och då menar jag på riktigt, inte bara genom handlingsplaner och minnesanteckningar från näringslivsträffar. Beslut som berör näringslivet måste föregås av dialog med näringen, branschorganisationer och berörda myndigheter då ett gott förarbete ger ett bättre resultat och förankring.

Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om, inte minst för landsbygdsföretagen. De kassakor vi nu är mjölkas ganska snabbt och säkert på sista dropparna och stoppas inte detta vansinne så blir det en landsbygd med döda skelett längs vägarna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?

”Vissa betraktar den privata företagsamheten som en farlig tiger som måste skjutas, andra betraktar den som en ko som är till för att mjölkas. Alltför få inser att den är hästen som drar hela lasset” – Winston Churchill sägs vara upphovsman till det citatet som stämmer med verkligheten.

Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.