restaurang online se

Henrik Jönsson

Varje tusenlapp är viktig för en småföretagare

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Efter en längre tid i San Francisco och London blev det dags att komma hem till Skåne när familjen utökades. Här upptäckte Henrik Jönsson från Malmö att det var lättare sagt än gjort att ta hand om nyfödda tvillingar och samtidigt driva företag. Därför startade han ett till företag.

Restaurang Online startade som en lösning på ett problem. Som småbarnsförälder och heltidsentreprenör hade Henrik Jönsson inte tid och kraft att laga bra mat varje dag, och den mat som fanns att få hemlevererad upplevde han inte höll tillräckligt hög kvalitet. Idén med en beställningstjänst som specialiserar sig på bättre restauranger var därmed född.

– Jag har tidigare drivit IT-bolag i både San Francisco och London. Sedan kom dotcom-bubblan och elfte september, och det blev svårt att få förnyat visum i USA. Vi flyttade till London där vi satsade på mjukvaruutveckling för mobiltelefoner, eftersom vi i Sverige skulle ha blivit dubbelt momsskyldiga genom Skatteverkets royaltyregler på den tiden. När Anders Borg ändrade det 2012 och vi i samma veva fick våra tvillingar bestämde min hustru och jag mig för att flytta hem till Sverige, berättar Henrik Jönsson.

Henrik Jönsson drev först embryot till Restaurang Online som ett projekt inom Divine Robot, men efter ett djupnande samarbete med sina partners Samir Bachkami och Marcus Gullin avknoppades verksamheten snart till ett eget bolag. Idag har Restaurang Online, eller Hungrig.se som den konsumentinriktade webbsidan heter, fjorton anställda med säte i Lund och Samir Bachkami som vd.

– Vi levererar 20 000 måltider i veckan på 16 orter i Sverige. Vi fungerar både som en leverantör till restaurangerna, brandar dem och driver trafik till dem. Nästa år blir vi gasell, säger Henrik Jönsson.

Företaget har många unga anställda och erfarenheterna från att anställa dem har fått Henrik Jönsson att fundera mycket över den svenska ungdomsarbetslösheten. Henrik berättar att det kostar att fostra in unga utan erfarenhet i effektivitet och att det kan ta upp till ett år innan de nått den höga produktionsnivå som krävs. Kostnaden att anställa blir därmed avgörande eftersom många, liksom Henrik själv, finansierar sina fåmansbolag på egen hand.

– Anställningslagarna är hårda i Sverige och ungdomsarbetsgivaravgiften har blivit lika dyr igen. Varje tusenlapp är viktig för en småföretagare och man får väga på guldvåg vilka man anställer, det finns inte utrymme för en felrekrytering. Det behövs riskutrymme för att små företag ska våga anställa ung, oprövad personal, säger Henrik Jönsson.

Att starta och bedriva lönsamma företag är ofta att lösa problem och att möta önskemål. Inte sällan utgår idéerna från egna upplevelser, som det gjorde för Henrik Jönsson. Enskildas företagsamhet skapar på så vis samhällsnytta inte bara genom att skapa jobb åt sig själv och andra men också genom att möta behov.

– När regelverken är för komplicerade är det lätt att bli reaktiv, att hålla på hanen. Det vore därför bra om det öppnades upp för mer avtalsfrihet under en tidsperiod, särskilt nu när det finns så mycket ny arbetskraft tillgänglig i Malmö. Vi söker kontinuerligt förare, men regelverken kommer emellan. Genom mer avtalsfrihet kan vi skapa fler jobb, avslutar Henrik Jönsson.

Susanna Jertel

Fakta
Restaurang Online startades 2013 av Henrik Jönsson, Samir Bachkami och Marcus Gullin och utvecklar e-handelslösningar till restauranger. Via appen eller hemsidan hungrig.se väljer kunden sin mat samt om den ska hämtas upp eller köras ut.
Idag serverar Restaurang Online över 300 anslutna restauranger runt om i Sverige och arbetar med etablerade varumärken som Grand Hotel, Årstiderna och Salads and Smoothies.
Totalt har de 14 anställda, varav 12 är baserade i Lund. Restaurang Online har inte tagit in riskkapital och ägs av fyra bolag. Henrik Jönsson är idag styrelseordförande medan Samir Bachkami är vd och Marcus Gullin är operativt ansvarig.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga skånska beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Skåne startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Skåne. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Vi blickar framåt – dags att starta igång Sverige

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ulrika Forsgren Högman

FÖRETAGSKLIMAT Vi har träffat Ulrika Forsgren Högman, ny förvaltningschef för kommunledningskontoret i Lomma kommun med ansvar även för kommunikation och näringslivsfrågor, för en kort intevju. Läs hennes tankar om sin roll här.
NYHET Publicerad:

Vi behöver kraftsamla för jobben

DEBATT De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin är stora. Nu behöver Sverige införa ett ambitiöst program för att återstarta ekonomin och öka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.