restaurang online se

Henrik Jönsson

Varje tusenlapp är viktig för en småföretagare

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Efter en längre tid i San Francisco och London blev det dags att komma hem till Skåne när familjen utökades. Här upptäckte Henrik Jönsson från Malmö att det var lättare sagt än gjort att ta hand om nyfödda tvillingar och samtidigt driva företag. Därför startade han ett till företag.

Restaurang Online startade som en lösning på ett problem. Som småbarnsförälder och heltidsentreprenör hade Henrik Jönsson inte tid och kraft att laga bra mat varje dag, och den mat som fanns att få hemlevererad upplevde han inte höll tillräckligt hög kvalitet. Idén med en beställningstjänst som specialiserar sig på bättre restauranger var därmed född.

– Jag har tidigare drivit IT-bolag i både San Francisco och London. Sedan kom dotcom-bubblan och elfte september, och det blev svårt att få förnyat visum i USA. Vi flyttade till London där vi satsade på mjukvaruutveckling för mobiltelefoner, eftersom vi i Sverige skulle ha blivit dubbelt momsskyldiga genom Skatteverkets royaltyregler på den tiden. När Anders Borg ändrade det 2012 och vi i samma veva fick våra tvillingar bestämde min hustru och jag mig för att flytta hem till Sverige, berättar Henrik Jönsson.

Henrik Jönsson drev först embryot till Restaurang Online som ett projekt inom Divine Robot, men efter ett djupnande samarbete med sina partners Samir Bachkami och Marcus Gullin avknoppades verksamheten snart till ett eget bolag. Idag har Restaurang Online, eller Hungrig.se som den konsumentinriktade webbsidan heter, fjorton anställda med säte i Lund och Samir Bachkami som vd.

– Vi levererar 20 000 måltider i veckan på 16 orter i Sverige. Vi fungerar både som en leverantör till restaurangerna, brandar dem och driver trafik till dem. Nästa år blir vi gasell, säger Henrik Jönsson.

Företaget har många unga anställda och erfarenheterna från att anställa dem har fått Henrik Jönsson att fundera mycket över den svenska ungdomsarbetslösheten. Henrik berättar att det kostar att fostra in unga utan erfarenhet i effektivitet och att det kan ta upp till ett år innan de nått den höga produktionsnivå som krävs. Kostnaden att anställa blir därmed avgörande eftersom många, liksom Henrik själv, finansierar sina fåmansbolag på egen hand.

– Anställningslagarna är hårda i Sverige och ungdomsarbetsgivaravgiften har blivit lika dyr igen. Varje tusenlapp är viktig för en småföretagare och man får väga på guldvåg vilka man anställer, det finns inte utrymme för en felrekrytering. Det behövs riskutrymme för att små företag ska våga anställa ung, oprövad personal, säger Henrik Jönsson.

Att starta och bedriva lönsamma företag är ofta att lösa problem och att möta önskemål. Inte sällan utgår idéerna från egna upplevelser, som det gjorde för Henrik Jönsson. Enskildas företagsamhet skapar på så vis samhällsnytta inte bara genom att skapa jobb åt sig själv och andra men också genom att möta behov.

– När regelverken är för komplicerade är det lätt att bli reaktiv, att hålla på hanen. Det vore därför bra om det öppnades upp för mer avtalsfrihet under en tidsperiod, särskilt nu när det finns så mycket ny arbetskraft tillgänglig i Malmö. Vi söker kontinuerligt förare, men regelverken kommer emellan. Genom mer avtalsfrihet kan vi skapa fler jobb, avslutar Henrik Jönsson.

Susanna Jertel

Fakta
Restaurang Online startades 2013 av Henrik Jönsson, Samir Bachkami och Marcus Gullin och utvecklar e-handelslösningar till restauranger. Via appen eller hemsidan hungrig.se väljer kunden sin mat samt om den ska hämtas upp eller köras ut.
Idag serverar Restaurang Online över 300 anslutna restauranger runt om i Sverige och arbetar med etablerade varumärken som Grand Hotel, Årstiderna och Salads and Smoothies.
Totalt har de 14 anställda, varav 12 är baserade i Lund. Restaurang Online har inte tagit in riskkapital och ägs av fyra bolag. Henrik Jönsson är idag styrelseordförande medan Samir Bachkami är vd och Marcus Gullin är operativt ansvarig.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Den största förloraren på hamnstrejken är miljön”

Trygve Bengtsons åkeri i Bromölla är ett av många företag som har drabbats av Hamnarbetarförbundets strejker. Företaget kör transporter med 56 lastbilar, och arbetar ständigt med att optimera sina rutter för att kunna fylla dem så mycket som möjligt. Under strejkerna slås planeringen sönder.– Våra lastbilar har fått köra halvtomma på sina rutter, säger vd Trygve Bengtsson.
NYHET Publicerad:

Är det så farligt att Arbetsförmedlingen minskar?

GÄSTKRÖNIKA "Rekrytering via Arbetsförmedlingen har sällan varit någon positiv upplevelse för mig som företagare. Mycket byråkrati och dåliga matchningar gör att jag i så stor utsträckning som möjligt använder mig av andra vägar. Att en så ineffektiv verksamhet får dra ner på resurserna kommer inte en dag för tidigt." Det skriver Ingrid Haraldsson, vd på Piku i Barsebäck och mångårig entreprenör, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Skånska företag: vi behöver fler bostäder

ARBETSKRAFT När företagarna i Skåne får prioritera vilka åtgärder som är viktigast för att förbättra företagsklimatet svarar en av tre att det behövs fler bostäder. Den dåligt fungerande bostadsmarknaden skapar problem för näringslivet. Samtidigt som företagen skriker efter arbetskraft har många inte råd att flytta dit jobben finns.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet boostar företags rekrytering

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet har utbildat unga i entreprenörskap sedan 1980. Gymnasieelever får chansen att starta, driva och avveckla ett företag. Som bevis på ett väl utfört arbete får de elever som genomfört UF-året ett intyg som de kan visa när de söker jobb. "Kunskaperna som UF-företagarna tar med sig har visat sig vara en stor tillgång senare i yrkeslivet oavsett om de blir egenföretagare eller anställda", säger Susan Wahlgren, Ung Företagsamhets regionchef i Skåne.
NYHET Publicerad:

Golfklubben vill se mer samarbete mellan företag och skola

REKRYTERING I Habo Ljung, mellan Lomma och Bjärred, ligger Örestads golfklubb. Hit kommer folk för att spela golf, men också för att äta, konferera och mötas. Sommaren är klubbens högsäsong och Skånes milda vårar och höstar förlänger spelåret, men vintertid är det svårare. "Arbetet är säsongsstyrt och det är svårt att erbjuda arbete under vintern till våra säsongsanställda ute på banan", berättar Örestads klubbchef Niklas Karlsson.
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Burlöv deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Burlöv är en av de sju kommuner som under 2019 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och myndighetsutövning startar nu under våren.
NYHET Publicerad:

Jan-Olof Jacke: ”Regelbördan behöver minska signifikant”

FÖRETAGARFRÅGOR Sedan han blev vd för Svenskt Näringsliv har Jan-Olof Jacke rest runt i Sverige och träffat hundratals företagare för att hämta in synpunkter och inspel om vilka frågor som är viktigast för det svenska näringslivet. En fråga där det behövs stora förändringar enligt Jan-Olof Jacke är regelkrånglet. "Förra gången man sjösatte ett program för att komma åt regelkrånglet minskade antalet regler med åtta procent. Det kunde varit bättre, men nu ser vi i stället hur regelbördan växer", säger Jan-Olof Jacke på ett möte med skånska företagare i Flädie.
NYHET Publicerad:

Miljöexpert: ”Hållbarhet behöver vara lönsamt”

CIRKULÄR EKONOMI Miljöfrågan är viktig för både företag och kunder. Både i Sverige, på EU-nivå och runt om i världen pågår arbete med att skapa en så kallad ”cirkulär ekonomi”, där resurser i så stor utsträckning som möjligt återanvänds och utnyttjas åter. I Malmö presenterade Svenskt Näringslivs miljöexperter Jenny Svärd och Maria Sunér Fleming hur näringslivet ser på de kommande utmaningarna. "Hållbarhetsfrågan kräver nya affärsmodeller och stora förändringar som måste ske successivt då olika förutsättningar råder lokalt och nationellt", säger Jenny Svärd ansvarig för miljöpolicy på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sally Grahn

FÖRSTÄRKNING Möt vår nya praktikant för våren på Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö – välkommen till oss, Sally Grahn! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Lönerna får inte halka efter hos global hälsovårdsjätte

STRATEGI Johnson & Johnson i Helsingborg följer det amerikanska moderbolagets övergripande modell för lönesättning. Lönesystemet är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare, enligt Karin Markenholm, hr-ansvarig.
NYHET Publicerad:

Många yrkesprogram leder till goda möjligheter

UTBILDNING Ungefär 15 000 niondeklassare i Skåne, och deras föräldrar, ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. Svenskt Näringsliv lanserar nu sajten Gymnasiekvalitet.se för att underlätta valet. Där finns fakta om hur det har gått för eleverna på olika program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Dags att välja gymnasieutbildning?

KOMMENTAR Under kommande veckor ska många elever som går i nionde klass göra sitt gymnasieval. De ska lämna grundskolan och börja ett gymnasieprogram till hösten. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt. Nervöst för en del, förvirrande för vissa och glasklart för andra. Minns du själv vad det var som avgjorde ditt gymnasieval? Kompisar och föräldrar påverkar mest.
NYHET Publicerad:

Dyra extratjänster får bisarra konsekvenser

DEBATT Malmös hantering av extratjänster väcker frågor om arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det krävs en omläggning från ineffektiva åtgärder till riktiga jobb i riktiga företag, skriver regionchef Carina Centrén och arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag gör succé med miljövänliga sopsäckar

HÅLLBARHET På 30 år har Malmöföretaget Paxxos sopsäckar blivit hälften så tunna, men dubbelt så starka. Nu tillverkar de världens starkaste sopsäck, samtidigt som deras produkter kan minska klimatpåverkan för avfallshanteringen med mer än hälften. "Att gå över till vårt system minskar plastförbrukningen med 70 % och vår vision är 'carbon zero', att inte skapa några koldioxidutsläpp alls", säger vd Henrik Petérs.
NYHET Publicerad:

Transportföretagare: ”Krångliga momsregler gör det svårare att investera grönt”

SKATTER Transportföretaget Budakuten i Malmö vill ligga längst fram i omställningen till eldrivna fordon. Redan nästa år hoppas vd Stefan Semjaniv att de ska börja köra skåpbilar drivna på el. Dessa får företaget, till skillnad från andra fordon, inte dra av momsen på. "Jag förstår inte hur politikerna har tänkt. Det här är våra arbetsredskap", säger Stefan Semjaniv.
NYHET Publicerad:

"När första äpplet är moget behöver vi folk"

REKRYTERING Ett stenkast från Lund och Lomma ligger Solnäs Gård, en del av Kiviks musteri. På gården finns café, restaurang och butik, men också en av Sveriges största äppelodlingar. Likt många andra företag upplever de en svårighet att anställa personal. "Det är många äpplen som ska skördas och arbetet är säsongsbaserat, det ställer till det när personal ska rekryteras", berättar sälj- och marknadsansvarige på Kiviks musteri, Daniel Gejde
NYHET Publicerad:

"Min själ och mitt hjärta finns hos företaget så det måste gå"

FÖRETAGARNA GÖR JULEN I decembermörkret skymtar det av ljus ute på slätten utanför Ängelholm. Det är Skånska Stearinfabriken. Redan 1951 startade de sin tillverkning i ett uthus där. Idag driver syskonen Dan och Cecilia Wallin familjeföretaget som blivit en av Sveriges ledande stearinljustillverkare och dessutom kunglig hovleverantör.
NYHET Publicerad:

God Jul, alla företagare

KOMMENTAR Nu råder julstämning i Sverige. Vi vill passa på att tacka alla de företagare som på olika sätt har hjälpt oss i vårt arbete under året som har gått!
NYHET Publicerad:

Från tomater till tomteby

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Dan och Elisbeth Tedestål har utvecklat Vellingeblomman till ett populärt utflyktsmål, med fantasirika utställningar, butik, restaurang och café. I juletider är det många som lockas av den stora julutställningen. Men hela historien börjar när Dan Tedestål på 70-talet jobbade i sina föräldrars tomatodling.