Hamzeh Azmieh

Hamzeh Azmieh

”Vi förtjänar att få raka besked”

NYHET Publicerad

INTEGRATION Mycket kan göras för att förbättra integrationen. Det menar Hamzeh Azmieh som lämnade Syrien 2014 för att tillsammans med fru och tre barn söka ett nytt liv i Sverige. Kort efter flytten blev Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér via Rotary mentor åt Hamzeh Azmieh och nyligen träffades de igen för att utbyta tankar om hur fler nyanlända kan komma i arbete.

– Vi borde införa en ny anställningsform utan arbetsgivaravgift för nyanlända. Många är villiga att ta vilka jobb som helst men får aldrig chansen att visa vad de går för, säger Hamzeh Azmieh och får en instämmande nick av Rolf Elmér.

Hamzeh Azmieh tror att ett sådant förslag skulle leda till att fler får möjlighet att öva sina språkkunskaper på jobbet och på så sätt få en bättre inblick i hur det svenska samhället fungerar.

Själv har han valt att bosätta sig i en liten kommun med få arabisktalande för att snabbt kunna lära sig svenska. Efter tre år talar han i princip flytande, och jobbar som samhälls- och hälsokommunikatör på Länsstyrelsen. Nu undervisar han dagligen personer från Mellanöstern och Nordafrika i ämnen som varje medborgare förväntas känna till. Allt från skånsk historia till konsumenträtt och arbetsmarknadens uppbyggnad lärs ut under kursens tre intensiva veckor.

Tack vare sina många samtal med andra nyanlända har Hamzeh Azmieh bildat sig en förståelse för problemen på arbetsmarknaden. Slopade arbetsgivaravgifter är bara ett i raden av förslag som han menar skulle göra det lättare att få jobb. En minst lika viktig åtgärd är att ge raka besked:

– De som förtjänar att vara här borde få permanenta uppehållstillstånd. Att inte veta om man får stanna gör att man inte kan planera inför sin framtid, säger han.

Hamzeh Azmieh hänvisar till studier som visar att tillfälliga uppehållstillstånd skapar stora problem i form av frustration och passivisering. Han efterfrågar större tydlighet från myndigheter så att alla vet vilka regler och förutsättningar de har att förhålla sig till från dag ett.

Detsamma gäller Arbetsförmedlingen. Enskilda handläggare har stor makt att påverka nyanländas liv och Hamzeh Azmieh är kritisk till att så få arbeten förmedlas. De som förgäves sökt jobb genom Arbetsförmedlingen försöker ofta starta eget och stöter då på nya problem i form av regelkrångel och komplicerad skattelagstiftning. För att få fler att ta risken har Hamzeh Azmieh ett förslag:

– Ge nyanlända dispens i form av en tillfällig skattelättnad. I Syrien behöver de som driver egen firma inte betala någon skatt det första året. Det gör att fler har råd att ta steget att bli egenföretagare.

Hamzeh Azmieh och Rolf Elmér.

Hamzeh Azmieh och Rolf Elmér.

Även Svenskt Näringslivs regionchef Rolf Elmér anser att mer behöver göras.

– Många driftiga och kompetenta nyanlända upplever att det är för dyrt och besvärligt att starta företag. Det måste vi ändra på. Att starta företag ska vara enkelt och smidigt annars riskerar ännu fler att hamna i utanförskap, säger Rolf Elmér.

Sammantaget skulle dessa åtgärder – slopad arbetsgivaravgift, tydligare asylbesked och skattelättnader för nystartsbolag – vara viktiga steg mot en ökad integrering, menar Hamzeh Azmieh. I dag är det många som inte kan få ett jobb på den vanliga arbetsmarknaden.

När frustrationen blir för stor väljer många en annan väg:

– Tyvärr tar många ett jobb på den svarta marknaden. Det är lättare att få jobb där när det är så dyrt att anställa, påpekar Hamzeh Azmieh.

Trots svårigheterna med att hitta arbete är Hamzeh Azmieh ändå optimistisk. Han ångrar inte valet av Sverige utan ser ljust på framtiden för sig och sin familj.

– Alla mina tre barn studerar här i Sverige. Jag är stolt över dem, säger han.

Erik Torstensson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mikroplaster tog dem till drömjobbet

SAMARBETE Cornelia Hartman och Emma Brandmyr brinner för miljön. I sin kandidatuppsats tog de chansen att samarbeta med Sysav för att undersöka spridningen av mikroplaster. Samarbetet med näringslivet visade sig vara en fullträff. Sedan en månad tillbaka arbetar de som konsulter hos ÅF med fokus på just mikroplaster.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

3 exempel på hur kompetensbristen drabbar företagen

REKRYTERING En ny rapport från Svenskt Näringsliv visar att nästan tre av sju rekryteringar i Skåne misslyckas. Trots hög arbetslöshet tvingas företag tacka nej till affärer, dra ner sin produktion eller ställa in planerad expansion eftersom de inte hittar folk som har utbildningen eller erfarenheten för att ta jobben.
NYHET Publicerad:

3 av 7 rekryteringar i Skåne misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det har blivit allt svårare att hitta personal med rätt kompetens och utbildning i Skåne. De företag som försökt rekrytera ny personal det senaste halvåret sökte i snitt efter sju nya personer, men lyckades bara anställa fyra. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät. "Det här är det största problemet för företagarna i Skåne", säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Bottenrekord – allt färre börjar driva företag i Skåne

FÖRETAGSAMHET 10 220 skåningar började förra året driva eller leda företag. Det är den lägsta siffran på över tio år. Det visar Svenskt Näringslivs företagsamhetsrapport. Minskningen har skett i alla grupper. "Det är särskilt oroande att färre unga är företagsamma. Sverige behöver fler företagsamma människor och fler företag som växer och skapar nya jobb, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Griskött och diabetesväskor på företagsmässa

FÖRETAGSAMHET Griskött på beställning, diabetsväskor och en app för spontanfotboll. Det är en del av allt man kunde hitta på Emporia i Malmö i veckan när 400 skånska UF-företag visade upp sina affärsidéer.
NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vad gör ni när skolorna stänger ned?

KOMMENTAR 43 922 barn och ungdomar går i privata förskolor och skolor i Skåne. 2208 äldre har valt privata utförare inom omsorgen. De riskerar att hamna i kläm när regeringen nu vill begränsa företagandet i välfärden. 9 av 10 går i verksamheter som kan tvingas stänga. Min fråga till våra kommun- och regionpolitiker är: vad gör ni om förslaget går igenom?
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Han vill att fler testar att driva företag

ENTREPRENÖRSKAP Att driva företag i skolan, via Ung Företagsamhet (UF), är en möjlighet som fler borde ta. Det menar Roger Svanberg, utbildningschef i Sölvesborg/Bromölla kommunförbund. Nu vill han satsa på mer entreprenörskap i skolan.
NYHET Publicerad:

Varg lär Lundaeleverna om företagande

ENTREPRENÖRSKAP Byskolan i Lund är en av många skolor i Sverige som använder boken Varg för att lära eleverna om företagande. ”Vi har kopplat in företag och familjer i Södra Sandby och det är många föräldrar i klassen som har ställt upp och kommit och pratat för klassen”, säger Maria Edlund som undervisar i årskurs fem.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

Lemne: ”Svenska företag har kommit längre än i andra länder”

HÅLLBARHET Vägen till ett mer hållbart samhälle går via företagen. Det är där resurserna skapas och många av lösningarna tas fram. Det var ett av budskapen från Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, när hon intervjuades av Thomas Frostberg på The Bridge Forum i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

De lär sig svenska genom att driva företag

UNG FÖRETAGSAMHET På Kunskapsgymnasiet i Malmö är det 23 elever på Introduktionsprogrammet som väntar på att få driva sitt UF-företag på riktigt efter en termins förberedelser.
NYHET Publicerad:

Så kan vi få mer pengar till tåg och vägar

INFRASTRUKTUR Vägar som proppar igen, försenade tåg eller överfyllda vagnar. Vi är många som på väg till skolan, arbetet eller i tjänsten upplever de allt allvarligare problemen med Skånes infrastruktur. På E6:an trängs bilar och lastbilar, med ständig oro för nästa trafikuppdatering om köer eller olyckor. Vid Sturuprondellen ringlar köerna långa både morgon och kväll.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christoffer Stenström

FÖRSTÄRKNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Christoffer Stenström! Vi träffade honom på sin första dag på nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Byggsuccé gjorde Carin till årets företagare

FÖRETAGSAMHET ”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
NYHET Publicerad:

Båstad först ut med nytt lärlingsprogram

SAMVERKAN Båstads kommun var i höstas först ut i Skåne med att införa programmet ”Svensk Gymnasielärling" – gymnasieanställning från och med första året på gymnasiet. Programmet är uppbyggt så att eleven spenderar halva tiden i skolan och halva tiden ute på ett företag. Det öppnar nya möjligheter för näringsliv, kommuner och skola att få unga nyanlända i sysselsättning medan de lär sig svenska språket.