NYHET6 april 2020

"Vi slåss för att kunna överleva”

Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat.

Foto: Cecilia Wikbladh

För bara några veckor sedan präglades vår bransch av problem med att hitta kockar och annan personal att anställa. Nytänkande entreprenörer startade och utvecklade nya verksamheter och det skapades många nya jobb. Många unga och nyanlända fick sina första anställningar i våra företag. Nu slåss vi för vår överlevnad. Kollegor i branschen tvingas dra ned på sina verksamheter, permittera eller varsla personal. I värsta fall tvingas de sätta sina företag i konkurs.

Det är en aldrig tidigare skådad kris för oss och varje ny restaurang som tvingas slå igen drar med sig mängder av arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Som en följdeffekt av detta drabbas också underentreprenörer och leverantörer. Även staten påverkas av att skatteintäkterna minskar och vi får mindre pengar till välfärden.

Vi som envisas med att hålla våra restauranger öppna gör det inte för att vi är pengahungriga, giriga eller ignoranta inför den pandemi som sprider sig över världen och Sverige. Vi gör det för att rädda våra verksamheter som vi under många år byggt upp. Vi gör det för att rädda de arbetstillfällen som vi har skapat. Vi gör det för att överleva.

Från statligt håll har vi fått signalen att hålla öppet, medan människor ombeds att stanna hemma och nya restriktioner ska minska antalet människor som samlas. Det är en omöjlig kombination. Många andra länder lanserar stora räddningspaket där utsatta företag får direkt hjälp med sina kostnader. Även Sverige har lanserat krispaket, men de bygger mestadels på lån eller att vi företagare ska ligga ute med stora summor pengar utan att veta när de ska ersättas. Pengar som i dagsläget inte finns.

Vi behöver hjälp, riktig hjälp, och det nu.

Tareq Taylor, vd Kockeriet i Malmö AB

ArbetsgivarfrågorSamhällsekonomi
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist