”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

NYHET Publicerad

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv.

Fråga till Jenny Önnevik (S) kommunalråd

Ni säger att ni väljer att stötta det lokala näringslivet, på vilket sätt?
– Genom UF, Ung Företagsamhet, som är en del i vad vi vill utveckla. Vidare att jobba med att förbättra företagsservicen generellt. En liten kommun som Bromölla har en fördel i att lättare kunna samverka med andra verksamheter och enheter för att hitta smarta lösningar. Vi har också en ny omarbetad näringslivsplan som är på gång att sjösättas där näringslivsrådet har varit en remissinstans. Det är en ny plan med ett annat angreppssätt, vi tar omtag på näringslivsplanen.

Elisabet Knutsson och Jenny Önnevik
Foto: Krisztina Andersson

Elisabet Knutsson (MP) och Jenny Önnevik (S) kommunalråd i Bromölla.

Fråga till Elisabet Knutsson (MP)

Ni vill underlätta för näringslivet i att starta och utveckla sina verksamheter genom att förkorta och förenkla de kommunala beslutsvägarna. Förklara hur ni vill genomföra det?
– Jag ser som själv driver företag inom restaurangnäringen att det finns möjligheter att korta beslutsvägarna ännu mer. Många gånger är vi i kommunen bakbundna eftersom vi inte själva styr över regelverken, det är ett påverkansarbete helt enkelt.

Fråga till Eric Berntsson (SD)

Ni vill stödja och hjälpa alla företag i kommunen för att sätta Bromölla på kartan. Hur då?
– Det handlar om tillgång till industrimark, vi vill skapa ett småföretagarcentrum där man kan samla kompetensen på ett och samma ställe. Det hade hjälpt företagen i att nätverka och stärka varandra i att utvecklas.

Rolf Mårtensson, M, Eric Berntsson, SD
Foto: Krisztina Andersson

Rolf Mårtensson (M) och Eric Berntsson (SD).

Fråga till Rolf Mårtensson (M)

Ni vill skapa förutsättningar för kreativa företagare och hjälpa dem att förverkliga idéer, framhäva och utveckla det som redan idag är attraktivt med kommunen. Är det några särskilda företag som räknas som kreativa, vad är det för förbättringar ni vill skapa och på vilket sätt?
– Alla företagare är kreativa. Vi vill skapa förutsättningar för att det ska finnas mark att bygga på. Det som är attraktivt för näringslivet är kommunikationsmöjligheterna, vi har nära till E22, järnvägen och två flygplatser. Det är viktigt för inpendlare.

Fråga till Samuel Johansson (V)

I ert valmanifest står inget alls om hur ni vill utveckla det lokala näringslivet?
– Näringslivsfrågorna tas med in i verkstaden när vi gör budget och vi har förhandlat budget med socialdemokraterna och miljöpartiet under tre års tid där näringslivsfrågorna har varit ett prioriterat fokusområde. Industrin har varit väldigt stark i Bromölla historiskt men vi har lyckats att ställa om till andra typer av företag och tjänsteföretag. Därför kan vi flera delar av näringslivet.

Samuel Johansson, V, och Susanne Bäckman, L,
Foto: Krisztina Andersson

Samuel Johansson (V) och Susanne Bäckman (L).

Fråga till Susanne Bäckman (L)

Ni vill öka förståelsen för företagande hos politiker och tjänstemän, hur tänker ni göra det?
– Dels genom att aktivt vara ute och besöka företagen. Jag vill att man ska förstå vad det innebär att driva företag och vad det innebär att driva företag i Bromölla. Vi måste träffa företagen mycket mera för att diskutera vad det är som är bra och vad som behöver utvecklas. Det kan vara svårt för en företagare många gånger att komma ifrån på möten, därför måste vi ut till företagen och ta diskussionerna på plats.

Fråga till Bo Eje Jönsson, Alternativet

Bo Eje Jönsson, Alternativet

Bo Eje Jönsson, Alternativet

Foto: Krisztina Andersson

Ni säger att ni aktivt ska verka för att kommunen ska behålla sina invånare och attrahera nya. För detta behövs krafttag för att skapa fler arbetstillfällen och bostäder, vad är det för krafttag som behövs?
– Vi måste se till att det finns byggklar mark för företagen att etablera sig.

Fråga till Bengt Joelsson (C)

Bengt Joelsson C

Bengt Joelsson (C)

Foto: Krisztina Andersson

Ni säger att ni står för en närodlad politik och vill ge lokala småföretagare möjlighet till tillväxt genom aktivt stöd. På vilket sätt ska det stödet utformas och vad ska det innehålla?
– Kommunen kan vid upphandlingar välja att dela upp dem i mindre delar så att de lokala företagen kan vara med och lägga anbud.

Krisztina Andersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Miljöexpert: ”Hållbarhet behöver vara lönsamt”

CIRKULÄR EKONOMI Miljöfrågan är viktig för både företag och kunder. Både i Sverige, på EU-nivå och runt om i världen pågår arbete med att skapa en så kallad ”cirkulär ekonomi”, där resurser i så stor utsträckning som möjligt återanvänds och utnyttjas åter. I Malmö presenterade Svenskt Näringslivs miljöexperter Jenny Svärd och Maria Sunér Fleming hur näringslivet ser på de kommande utmaningarna. "Hållbarhetsfrågan kräver nya affärsmodeller och stora förändringar som måste ske successivt då olika förutsättningar råder lokalt och nationellt", säger Jenny Svärd ansvarig för miljöpolicy på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sally Grahn

FÖRSTÄRKNING Möt vår nya praktikant för våren på Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö – välkommen till oss, Sally Grahn! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Lönerna får inte halka efter hos global hälsovårdsjätte

STRATEGI Johnson & Johnson i Helsingborg följer det amerikanska moderbolagets övergripande modell för lönesättning. Lönesystemet är ett sätt att vara en attraktiv arbetsgivare, enligt Karin Markenholm, hr-ansvarig.
NYHET Publicerad:

Många yrkesprogram leder till goda möjligheter

UTBILDNING Ungefär 15 000 niondeklassare i Skåne, och deras föräldrar, ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. Svenskt Näringsliv lanserar nu sajten Gymnasiekvalitet.se för att underlätta valet. Där finns fakta om hur det har gått för eleverna på olika program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Dags att välja gymnasieutbildning?

KOMMENTAR Under kommande veckor ska många elever som går i nionde klass göra sitt gymnasieval. De ska lämna grundskolan och börja ett gymnasieprogram till hösten. Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt. Nervöst för en del, förvirrande för vissa och glasklart för andra. Minns du själv vad det var som avgjorde ditt gymnasieval? Kompisar och föräldrar påverkar mest.
NYHET Publicerad:

Dyra extratjänster får bisarra konsekvenser

DEBATT Malmös hantering av extratjänster väcker frågor om arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det krävs en omläggning från ineffektiva åtgärder till riktiga jobb i riktiga företag, skriver regionchef Carina Centrén och arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton.
NYHET Publicerad:

Malmöföretag gör succé med miljövänliga sopsäckar

HÅLLBARHET På 30 år har Malmöföretaget Paxxos sopsäckar blivit hälften så tunna, men dubbelt så starka. Nu tillverkar de världens starkaste sopsäck, samtidigt som deras produkter kan minska klimatpåverkan för avfallshanteringen med mer än hälften. "Att gå över till vårt system minskar plastförbrukningen med 70 % och vår vision är 'carbon zero', att inte skapa några koldioxidutsläpp alls", säger vd Henrik Petérs.
NYHET Publicerad:

Transportföretagare: ”Krångliga momsregler gör det svårare att investera grönt”

SKATTER Transportföretaget Budakuten i Malmö vill ligga längst fram i omställningen till eldrivna fordon. Redan nästa år hoppas vd Stefan Semjaniv att de ska börja köra skåpbilar drivna på el. Dessa får företaget, till skillnad från andra fordon, inte dra av momsen på. "Jag förstår inte hur politikerna har tänkt. Det här är våra arbetsredskap", säger Stefan Semjaniv.
NYHET Publicerad:

"När första äpplet är moget behöver vi folk"

REKRYTERING Ett stenkast från Lund och Lomma ligger Solnäs Gård, en del av Kiviks musteri. På gården finns café, restaurang och butik, men också en av Sveriges största äppelodlingar. Likt många andra företag upplever de en svårighet att anställa personal. "Det är många äpplen som ska skördas och arbetet är säsongsbaserat, det ställer till det när personal ska rekryteras", berättar sälj- och marknadsansvarige på Kiviks musteri, Daniel Gejde
NYHET Publicerad:

"Min själ och mitt hjärta finns hos företaget så det måste gå"

FÖRETAGARNA GÖR JULEN I decembermörkret skymtar det av ljus ute på slätten utanför Ängelholm. Det är Skånska Stearinfabriken. Redan 1951 startade de sin tillverkning i ett uthus där. Idag driver syskonen Dan och Cecilia Wallin familjeföretaget som blivit en av Sveriges ledande stearinljustillverkare och dessutom kunglig hovleverantör.
NYHET Publicerad:

God Jul, alla företagare

KOMMENTAR Nu råder julstämning i Sverige. Vi vill passa på att tacka alla de företagare som på olika sätt har hjälpt oss i vårt arbete under året som har gått!
NYHET Publicerad:

Från tomater till tomteby

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Dan och Elisbeth Tedestål har utvecklat Vellingeblomman till ett populärt utflyktsmål, med fantasirika utställningar, butik, restaurang och café. I juletider är det många som lockas av den stora julutställningen. Men hela historien börjar när Dan Tedestål på 70-talet jobbade i sina föräldrars tomatodling.
NYHET Publicerad:

Caféet som anställer funktionsnedsatta prisas

HALLÅ DÄR Lars Nyström, som vunnit pris i Diversity Index award 2018, kategorin funktionsnedsättning. Sedan ett år tillbaka driver du August no stress surf café i Malmö. Vad är annorlunda med det?
NYHET Publicerad:

Nyckelpersoner i kampen mot kompetensbristen

FRAMTIDENS JOBB Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är ett stort problem för många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Nyligen anordnades en SYV-dag i Malmö i syfte att hjälpa till att förse studie- och yrkesvägledare med uppdaterad information om olika branschers kompetensbehov. "En fantastisk möjlighet att på kort tid träffa så många personer som har påverkan på våra ungdomars framtida yrkesval", säger Ambjörn Wahlberg, företagsrådgivare på Grafiska Företagen och TMF.
NYHET Publicerad:

Från tv-kock till företagare

FÖRETAGARNA GÖR JULEN Mer grönsaker och fisk, och gärna ekologiskt. Mats Rodenstam driver cateringföretaget Mr Gourmet i Ystad och har koll på vilka trender som gäller när vi äter julbord. Att han blev företagare var lite av en slump, som började med att TV4 Öresund sökte en tv-kock till ett av sina program.
NYHET Publicerad:

Lärlingar kan vara en del av lösningen på kompetensbristen

FÖRETAGARDAGEN Nästan hälften av alla försök att rekrytera någon i Skåne misslyckas och allt fler företag vittnar om att de inte kan hitta rätt kompetens. Värst är situationen för klassiska hantverksbranscher. Jessica Prestreshi, vd på Borgeby Stenugnsbageri, tror att lärlingar kan vara en del av lösningen på integrationen. "Vi skulle få extra händer, och de skulle få möjlighet att lära sig ett nytt språk och ett yrke", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Vi skulle kunna bli mer modiga och våga anställa folk med annorlunda kompetenser”

FÖRETAGARDAGEN En återkommande fråga inom politiken och i näringslivet är lagen om anställningsskydd (LAS). Under Svenskt Näringslivs företagardag, där företagare från hela landet deltog, diskuterades hur reglerna i lagen påverkar deras verksamhet. Elisabeth Tedestål, ägare av Vellingeblomman, tror att mer flexibla regler skulle göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden. "Vi företagare skulle kunna vara mer modiga och våga anställa folk med annorlunda kompetenser", säger hon.
NYHET Publicerad:

Julstämning i Sveriges största glöggfabrik

FÖRETAGARNA GÖR JULEN I 125 år har familjeföretaget Saturnus tillverkat glögg och andra drycker i Malmö. Nu drivs företaget vidare i fjärde generationen av vd Edward Liepe. Men Sveriges äldsta och största glöggföretag lutar sig inte tillbaka utan har många planer för framtiden. Om det blir tillåtet med gårdsförsäljning ser Edward Liepe stora möjligheter. ”Vi skulle kunna locka turister hit och sätta Malmö på kartan”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skånska företagare bland de minst optimistiska om framtiden

KONJUNKTURPROGNOS Många företagare planerar att öka investeringarna och antalet anställda de kommande sex månaderna. Bland de skånska företagen är tillväxtplanerna lägre än i övriga landet, enligt Svenskt Näringslivs konjunkturbarometer. Samtidigt börjar högkonjunkturen bromsa in och riskerna i den internationella ekonomin är stora.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.