”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

NYHET Publicerad

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv.

Fråga till Jenny Önnevik (S) kommunalråd

Ni säger att ni väljer att stötta det lokala näringslivet, på vilket sätt?
– Genom UF, Ung Företagsamhet, som är en del i vad vi vill utveckla. Vidare att jobba med att förbättra företagsservicen generellt. En liten kommun som Bromölla har en fördel i att lättare kunna samverka med andra verksamheter och enheter för att hitta smarta lösningar. Vi har också en ny omarbetad näringslivsplan som är på gång att sjösättas där näringslivsrådet har varit en remissinstans. Det är en ny plan med ett annat angreppssätt, vi tar omtag på näringslivsplanen.

Elisabet Knutsson och Jenny Önnevik
Foto: Krisztina Andersson

Elisabet Knutsson (MP) och Jenny Önnevik (S) kommunalråd i Bromölla.

Fråga till Elisabet Knutsson (MP)

Ni vill underlätta för näringslivet i att starta och utveckla sina verksamheter genom att förkorta och förenkla de kommunala beslutsvägarna. Förklara hur ni vill genomföra det?
– Jag ser som själv driver företag inom restaurangnäringen att det finns möjligheter att korta beslutsvägarna ännu mer. Många gånger är vi i kommunen bakbundna eftersom vi inte själva styr över regelverken, det är ett påverkansarbete helt enkelt.

Fråga till Eric Berntsson (SD)

Ni vill stödja och hjälpa alla företag i kommunen för att sätta Bromölla på kartan. Hur då?
– Det handlar om tillgång till industrimark, vi vill skapa ett småföretagarcentrum där man kan samla kompetensen på ett och samma ställe. Det hade hjälpt företagen i att nätverka och stärka varandra i att utvecklas.

Rolf Mårtensson, M, Eric Berntsson, SD
Foto: Krisztina Andersson

Rolf Mårtensson (M) och Eric Berntsson (SD).

Fråga till Rolf Mårtensson (M)

Ni vill skapa förutsättningar för kreativa företagare och hjälpa dem att förverkliga idéer, framhäva och utveckla det som redan idag är attraktivt med kommunen. Är det några särskilda företag som räknas som kreativa, vad är det för förbättringar ni vill skapa och på vilket sätt?
– Alla företagare är kreativa. Vi vill skapa förutsättningar för att det ska finnas mark att bygga på. Det som är attraktivt för näringslivet är kommunikationsmöjligheterna, vi har nära till E22, järnvägen och två flygplatser. Det är viktigt för inpendlare.

Fråga till Samuel Johansson (V)

I ert valmanifest står inget alls om hur ni vill utveckla det lokala näringslivet?
– Näringslivsfrågorna tas med in i verkstaden när vi gör budget och vi har förhandlat budget med socialdemokraterna och miljöpartiet under tre års tid där näringslivsfrågorna har varit ett prioriterat fokusområde. Industrin har varit väldigt stark i Bromölla historiskt men vi har lyckats att ställa om till andra typer av företag och tjänsteföretag. Därför kan vi flera delar av näringslivet.

Samuel Johansson, V, och Susanne Bäckman, L,
Foto: Krisztina Andersson

Samuel Johansson (V) och Susanne Bäckman (L).

Fråga till Susanne Bäckman (L)

Ni vill öka förståelsen för företagande hos politiker och tjänstemän, hur tänker ni göra det?
– Dels genom att aktivt vara ute och besöka företagen. Jag vill att man ska förstå vad det innebär att driva företag och vad det innebär att driva företag i Bromölla. Vi måste träffa företagen mycket mera för att diskutera vad det är som är bra och vad som behöver utvecklas. Det kan vara svårt för en företagare många gånger att komma ifrån på möten, därför måste vi ut till företagen och ta diskussionerna på plats.

Fråga till Bo Eje Jönsson, Alternativet

Bo Eje Jönsson, Alternativet

Bo Eje Jönsson, Alternativet

Foto: Krisztina Andersson

Ni säger att ni aktivt ska verka för att kommunen ska behålla sina invånare och attrahera nya. För detta behövs krafttag för att skapa fler arbetstillfällen och bostäder, vad är det för krafttag som behövs?
– Vi måste se till att det finns byggklar mark för företagen att etablera sig.

Fråga till Bengt Joelsson (C)

Bengt Joelsson C

Bengt Joelsson (C)

Foto: Krisztina Andersson

Ni säger att ni står för en närodlad politik och vill ge lokala småföretagare möjlighet till tillväxt genom aktivt stöd. På vilket sätt ska det stödet utformas och vad ska det innehålla?
– Kommunen kan vid upphandlingar välja att dela upp dem i mindre delar så att de lokala företagen kan vara med och lägga anbud.

Krisztina Andersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Varför tänker vi inte ”business”?

KOMMENTAR "Forskningsanläggningarna ESS och MAX IV i Lund skapar enorma möjligheter för Sverige. För maximal nytta krävs det att också företagen involveras och kan använda anläggningarna för att skapa världsledande produkter. Tyvärr ligger Sverige efter. Redan för fyra år sedan antog Danmark en strategi, som bland annat handlar om hur danska företag kan nyttja anläggningarna maximalt." Så skriver Erik Hultgren i en kommentar som du kan läsa här.
NYHET Publicerad:

Tre Skånekommuner går back när deras invånare tjänar mer pengar

VÄLFÄRD När invånarna i Kävlinge, Örkelljunga och Staffanstorp tjänar mer pengar går deras kommuner back. Det visar en kartläggning från Ekonomifakta om hur det kommunala inkomstutjämningssystemet slår mot olika kommuner. De tre skånska kommunerna tvingas betala tillbaka mer pengar än de själva får in i skatteintäkter när deras invånare jobbar mer. "Det här påverkar naturligtvis drivkrafterna för att förbättra företagsklimatet", säger Carina Centrén, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste prioritera företagens villkor

KOMMENTAR "Snart åtta veckor efter valet har det börjat klarna hur styret i de skånska kommunerna kommer se ut, även om det fortfarande är ovisst på flera håll. De nyvalda politikerna kommer ha flera stora problem att ta tag i, men gemensamt för alla problemen är att de endast kan lösas med växande och lönsamma företag." Läs Erik Hultgrens kommentar här.
NYHET Publicerad:

Han såg ett värde i andras avfall

HÅLLBARHET Christian Jansson startade sitt första företag vid 17 års ålder och har efter det startat flera bolag. Han menar att entreprenörskap inte bygger på trygghet, utan att man måste våga satsa för att lyckas. ”Det värsta som kan hända är att du går omkull, och då är du anställningsbar med en helt annan förståelse för din arbetsgivare", säger Christian Jansson. I dag driver han företaget Godsinlösen i Staffanstorp som bl.a återanvänder varor som andra tänkt slänga.
NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Skåne är näst bäst på att söka patent

IMMATERIALRÄTT Uppfinningsrika och nydanande företag är avgörande för att Sverige ska utvecklas. Skåne drar sitt strå till stacken. Här finns många innovativa företag, vilket gör att Skåne ligger tvåa på listan över från vilka län flest nationella patentansökningar görs.
NYHET Publicerad:

Lastbilsnörden som byggde mångmiljonbolag – två gånger

FÖRETAGSAMHET När Ralf Ekdahl och hans syster Ingela 2012 sålde familjeåkeriet var tanken att han skulle kunna varva ner och njuta mer av livet. Men ganska snart längtade han tillbaka till hetluften. På bara några år har Ekdahl Miljö i Skurup vuxit till en omsättning på nära 150 miljoner. Ralf Ekdahls intresse för snyggt målade lastbilar syns ute på vägarna, bland annat i form av en lastbil helt tillägnad, och dessutom signerad av, Bruce Springsteen. "Jag gör det bara för att det är kul", säger Ralf Ekdahl.
NYHET Publicerad:

Framtidsmötet lär högstadieelever om näringslivet i Eslöv

ARBETSMARKNAD Tre av sju anställningsförsök i Skåne misslyckas eftersom företagen inte hittar personer med rätt kompetens. För att ge dagens ungdomar en inblick i vad som efterfrågas på arbetsmarknaden arrangerades nyligen Framtidsmötet i Eslöv, ett samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

De gör succé med barnflingor som både är roliga och nyttiga

FÖRETAGSAMHET De gick från att driva företag på gymnasiet till att starta eget aktiebolag och idag hittas deras produkter i sortimentet hos både Ica och Axfood (som äger Willys och Hemköp). "De senaste åtta månaderna har passerat som ett höghastighetståg. Vi gick in i en knasig bransch med jättar och vi var bara gymnasieelever", säger Calle Rosengren som tillsammans med Amanda Larsson driver Färsking (Healthy Heroes AB) i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

Europas bästa industrielektriker efter segern: ”Det känns fantastiskt”

YRKES-EM Tre skåningar tog medalj när Europamästerskapen i yrkesskicklighet, Euroskills, avgjordes i Budapest. Kocken Viktor Thulin från Genarp och industrielektrikern Martin Lindelöw vann tävlingen inom sina yrken. Hotellreceptionisten Emil Fäldt från Malmö fick brons. ”Det är kul att veta att man är bäst i Europa”, säger Martin Lindelöw.
NYHET Publicerad:

2018 års lista – här upplever företagen bäst företagsklimat i Skåne

RANKING Företagsklimatet har blivit bättre i Skåne. När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar tre skånska kommuner bland de fyra bästa. Vellinge toppar listan, medan Osby har Skånes sämsta företagsklimat. "Att de skånska kommunerna går framåt i årets ranking är extra glädjande, eftersom företagsklimatet har förbättrats överlag i hela landet. Nu gäller det att fortsätta ha fokus på dessa frågor", säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Kickoff för Ung Företagsamhet uppmanade till att “våga satsa!”

ENTREPRENÖRSKAP Ungdomar från hela Skåne samlades nyligen i Sparbanken Skåne Arena i Lund för kickoff med Ung Företagsamhet (UF). Arenan fylldes med 2800 förväntansfulla ungdomar. Att våga satsa, våga misslyckas och att våga ta för sig var några av råden som gavs till gymnasieeleverna.
NYHET Publicerad:

Carina Centrén, ny regionchef i Skåne

HALLÅ DÄR Svenskt Näringsliv i Skåne har en ny regionchef, Carina Centrén. Vi har gjort en kort intervju med henne, läs den här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda Hjelm

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Hejlm! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre, läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Nytt regelverk drabbar både kunderna och företagen

FÖRETAGSBESÖK Björn Kayser, ägare till Bilanpassning i Staffanstorp AB, trivs som företagare. Han ångrar inte att han blev egen företagare, men säger att det blivit svårare i och med det nya regelverket för bilstöd som trädde i kraft 1 januari 2017. Istället för att förenkla har det drabbat flera parter. ”Dessa bilar har stått här sedan februari för att Försäkringskassan inte beslutat om vilka hjälpmedel kunden har rätt till än”, säger Björn Kayser.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: "Det skär i själen varje gång vi får en uppsägning"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det saknas mer än 2 000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt vill se fler åtgärder från politiken för att kunna rekrytera fler medarbetare. "Utbildning är jättebra, men det behövs också andra insatser", säger vd Jörgen Rasmusson.
NYHET Publicerad:

”Vi tar omtag på näringslivsplanen”

UTFRÅGNING Moderator och frågeställare vid valfrukosten i Bromölla nyligen var Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv. Politikerna fick svara på frågor utifrån sina partiprogram när det gäller småföretagande, ekonomi och näringsliv – läs utfrågningen här!
NYHET Publicerad:

Finns en politisk vision för näringslivet i Bromölla?

VALDEBATT Det är allmänt klent med företagsbesöken från de politiska företrädarna i Bromölla och var finns företagsfrågorna i partipolitiken? När näringslivsenheten i Bromölla kommun i samarbete med Svenskt Näringsliv bjöd in till valfrukost med de lokala politikerna i Bromölla, fick företagen möjlighet att ta tempen på var näringslivsfrågorna står på den politiska agendan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sara Kempe

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya praktikant Sara Kempe till Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.