Dialog med näringslivet lyfter Flens företagsklimat

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Flens kommun förbättrar sin placeringar i rankingen av företagsklimatet för femte året i rad. I år hamnar Flen på plats 193 vilket är 82 placeringar bättre än för fem år sedan.

Mikael Larsson

Mikael Larsson ser dialogen mellan kommunen och näringslivet som en huvudförklaring till det förbättrade företagsklimatet.

Foto: Sören Karlsson
Marie Svensson i fabriken

"Det förvånar mig inte att Flen stigit i rankingen", säger Marie Svensson.

Foto: Sören Karlsson
Rolf Lydahl

Rolf Lydahl menar att företagsstrukturen i Flen blivit betydligt sundare.

Foto: Sören Karlsson

– Dialog är ett nyckelord om jag ska förklara varför företagsklimatet i Flen undan för undan förbättrats. Samarbetet mellan kommunen och näringslivet har varit och är helt avgörande, säger Mikael Larsson.

För sex år sedan lämnade han posten som rektor på Prins Wilhelmsgymnasiet, drog nytta av sitt gedigna närverk och tackade ja till att bli kommunens näringslivschef och tillika turistchef. Många ser Mikael Larsson som arkitekten bakom den imponerande förbättringen av företagsklimatet.

I augusti förra året fattade kommunfullmäktige beslut om den nya näringslivsstrategin.

– Det skedde efter en lång process under ett och ett halvt år, allt i nära samverkan mellan kommunen och näringslivet. Strategin är med andra ord väl förankrad, betonar Mikael Larsson.

Han menar att strategin genomsyras av ambitionen att förändra kommunens attityd till näringslivet. Särskilt tunga fokusområden är kompetensförsörjning, fler i arbete och mark- och lokalfrågor.

Näringslivsrådet är nystartat och har hittills bara hunnit med ett par möten.

– Rådet formaliserar dialogen mellan kommunen och näringslivet och gör förhoppningsvis denna dialog ännu effektivare. Av de 12 ledamöterna kommer fem från kommunen och sju från näringslivet. Att näringslivet är i majoritet är en medveten markering, förklarar Mikael Larsson.

Jante hämmar utvecklingen

Han tycker att Jante fortfarande hämmar utvecklingen i Flen.

– Här får vi inte säga att vi är bra. Det är hög tid att begrava Jante, fastslår Mikael Larsson.

Många vet inte eller tänker inte på hur betydelsefull besöksnäringen är i Flens kommun. De i vanliga fall cirka 17 000 invånarna får under sommaren ett tillskott på mellan 10 000 och 15 000.

– Åtskilliga av dem bor vid eller nära någon av kommunens 170 sjöar. Vår förhoppning är förstås att en del av de sommarboende väljer att permanent bosätta sig i Flen, säger Mikael Larsson.

Som turistchef lyfter han fram tre extra intressanta besöksmål. Statsministerns rekreationsbostad Harpsund är ett. Båven med friluftsliv, kanotleder och 365 öar är ett annat. Handelsplatsen Malmköping är ett tredje.

Mikael Larsson är övertygad om att Flen kan och måste fortsätta sin vandring uppåt på Svenskt Näringslivs rankinglista.

På rätt sida om mitten

– Det mål som jag har satt för egen del är att Flen ska finnas på rätt sida om mitten, det vill säga bland Sveriges 145 bästa kommuner, avslöjar han och poängterar att vägen dit går via fortsatt dialog, en smidigare ärendehantering och en bättre beredskap för att bistå företagen med mark och lokaler. 

Marie Svensson är vd på Tjeders Industri AB i Malmköping i Flens kommun och sitter också i Svenskt Näringslivs styrelse och i SME-kommittén.  

Tjeders utvecklar, tillverkar och säljer larm- och kommunikationslösningar, bland annat till sjukhus, äldreboenden, kontor och butiker. Företaget grundades redan 1942 och har idag 36 medarbetare. Omsättningen väntas i år bli mellan 60 och 65 miljoner.

– Det förvånar mig inte att Flen stigit i Svenskt Näringslivs ranking, säger Marie Svensson.

Hon tycker att kommunen tillsammans med företagsföreningen Forum Flen verkligen ansträngt sig för att lägga grunden till ett gott företagsklimat. 

– Arbetet med En väg in är ett exempel på hur företagandet underlättats. Nu börjar vi märka de positiva effekterna, menar Marie Svensson.

Marie Svensson betonar att även företagen har ett ansvar för att skapa ett bra näringslivsklimat.

– Det är ett gemensamt uppdrag för kommunen och företagen. Det behövs två till en tango, påminner hon om.   

Kan bekräfta bilden

– Jag kan bekräfta den bild som Svenskt Näringslivs ranking förmedlar. Företagsklimatet i Flen har undan för undan blivit bättre, säger Rolf Lydahl.

Han äger och driver företagsgruppen Sofielund och är en välkänd företagarprofil i kommunen. I gruppen ingår Sofielunds Gård med lant- och skogsbruk, Hotel Malmköping, fastigheter med 250 lägenheter och butikslokaler och dessutom Talja Företagspark med kontor, produktionslokaler och lager.

– Det är mycket glädjande att Flen klättrar på rankinglistan. I mångt och mycket är det näringslivschefen Mikael Larssons förtjänst, konstaterar Rolf Lydahl.

Han menar att Flen i stort sett saknar företagartraditioner.

-Det var alltid någon bruksdisponent eller greve som ställde och styrde. På senare år har fler och fler börjat föra ut budskapet om företagens betydelse. Idag förstår nog de flesta politiker att ett företag inte behöver vara detsamma som en jättelik fabrik med ett par hundra anställda. Några hundra småföretag ger en mycket bättre riskspridning.

Rolf Lydahl betonar att tiden när det numera nedlagda Hälleforsnäs Bruk hade 1 300 anställda inte är mycket att längta tillbaka till.

– Företagsstrukturen är betydligt sundare idag, säger han.

Finns mer att göra

Trots de tydligt förbättrade relationerna mellan kommunen och näringslivet tycker Rolf Lydahl att det finns mer att göra.

– Kommunen borde dra nytta av de privata företagen. Det är exempelvis orimligt att det kommunala bostadsbolaget ska äga 80 procent av alla hyresfastigheter. Sälj bra fastigheter med 300-400 lägenheter och använd pengarna till att rusta hus ur miljonprogrammet, uppmanar han.

Rolf Lydahl förvånar sig över att det fria vårdvalet inte existerar inom hemtjänsten. När det gäller trygghetsboenden finns det idag bara två i Flens kommun. Inget av dessa är kommunalt ägt.

– Jag äger det ena och är ordförande i styrelsen för det andra. Det är tråkigt att en rädsla för privata alternativ fortfarande lever kvar i den kommunala världen, men trots allt tycker jag att det finns hopp för Flen, sammanfattar Rolf Lydahl. 

Fakta

Flen ligger på plats 193 i Svenskt Näringslivsranking av företagsklimatet. Det är 30 placeringar bättre än i fjol och det är femte året i rad som Flen klättrar i ranking.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Flens kommun vill stärka sin roll som serviceorganisation

FÖRETAGSKLIMAT "Bra bemötande och service till företagare är något som hela den kommunala organisationen i Flen måste bli bättre på. Vi vill stärka kommunens roll som serviceorganisation och implementera ett starkare kundperspektiv bland våra medarbetare", säger Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, som nyligen deltog på Svenskt Näringslivs inspirationsdag, där över hundra kommunala politiker och tjänstemän samlats för att inspireras och lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska få chansen att testa sina förmågor

DEBATT "Ung Företagsamhet är en viktig pusselbit för att stärka företagandet och företagsamheten i Sörmland. Över tid bidrar vi till att lyfta företagsamheten bland länets alla unga vuxna. Vi stärker också ungdomarnas färdigheter så att de bättre kan möte de krav och önskemål som framtida arbetsgivare ställer." Det skriver Elin Karlsson, tf Regionchef Ung Företagsamhet Södermanland och  Björn Lindgren, ordförande Ung Företagsamhet Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Oppositionsrådet i Nyköping vill ändra synen på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT "Kommunens alla företrädare måste se på företag och näringsliv på ett mycket mer positivt sätt. Med ett starkt näringsliv får vi alla oerhörda mervärden", säger Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköping.
NYHET Publicerad:

Ulrika och Helena satsade på gästhamnen

FÖRETAGSKLIMAT För tio år sedan tog Ulrika Sjöberg tillsammans med kollegan Helena Pagoldh över Sundbyholms gästhamn. Sedan dess har de försökt att utveckla anläggningen och utbudet, men det har inte alltid varit lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.
NYHET Publicerad:

Ökad optimism hos Södermanlands företag

PRESSMEDDELANDE Företagen är något mer optimistiska om framtiden i Svenskt Näringslivs kvartalsvisa Företagarpanel. I undersökningen svarar företagen på om produktion, investeringar och antal anställda kommer att vara högre, lägre eller oförändrade under det kommande halvåret. På alla tre områden är det något mer optimism än för ett kvartal sedan.
NYHET Publicerad:

UF-företagaren som blev vd

ENTREPRENÖRSKAP Det var när Ebba Bauer Zetterblom, 23 år och vd för Städarna i Katrineholm AB, under sitt sista år i gymnasiet drev ett UF-företag som hon fick mersmak av entreprenörskap. Att bli företagare kan för många ses som en avlägsen tanke, men för henne var det ett självklart val.
NYHET Publicerad:

Hur får vi fler företagsamma människor?

FÖRETAGSAMHETEN 21 669 personer i Södermanland är företagsamma enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning. Jämfört med de flesta län är det lågt. För att t ex nå samma andel företagsamma människor som i rikssnittet behövs nästan 4 200 fler företagsamma personer. Vad skulle få fler att att starta företag? Enligt Thomas Neuendorf måste bland annat regelkrånglet minska.
NYHET Publicerad:

Saknas: 4200 företagsamma personer i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamheten i Södermanland är låg i jämförelse med övriga landet. Jämfört med andra län är företagsamheten högre i 15. För att nå upp till samma andel företagsamma människor som snittet i Sverige saknas det 4200 företagsamma personer. Detta framkommer i Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsamheten i landets kommuner och län.
NYHET Publicerad:

Fortsatt få företagsamma människor i Södermanland

PRESSMEDDELANDE Södermanland hamnar på plats 16 av landets 21 län när andelen företagsamma människor mäts i undersökningen Företagsamheten 2019. I Södermanland är 10,4 procent av befolkningen företagsam, vilket är 2 procentenheter lägre än snittet i riket.
NYHET Publicerad:

Jessica samordnar 160 kommuners resor från Eskilstuna

UPPHANDLING Mitt i centrala Eskilstuna finns Riksfärdtjänsten i Sverige AB. Företaget är specialiserat på resor för personer med funktionshinder. Under fjolåret övertog företagets vd Jessica Norström ägandet och ska nu styra verksamheten in i framtiden.
NYHET Publicerad:

Strängnäs medverkar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram

FÖRETAGSKLIMAT Ett bra företagsklimat underlättar för företag att starta, växa och anställa. Något som är en förutsättning för ett sysselsatt och livskraftigt näringsliv. Under våren startar Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för kommunala tjänstemän och politiker som vill förbättra och utveckla sitt lokala företagsklimat. I år är Strängnäs en av de sju kommuner som kommer att medverka.
NYHET Publicerad:

Bostadreformer på gång, men räcker det?

BOSTADSMARKNADEN I överenskommelsen mellan regeringen samt Centern och Liberalerna finns ett antal punkter på bostadsområdet. Syftet är att fler människors behov ska mötas, reglerna förenklas och konkurrensen öka. Här tycker några av länets byggföretagare till om förslagen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare andas ut

VÄLFÄRD I den överenskommelse mellan S, MP, C och L som regeringsbildningen grundar sig på ingår en viktig punkt. De fyra partierna är överens om att regeringen inte kommer att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Företagare inom välfärden andas ut. Många har under en lång tid haft en klump i magen. Helena Dyrén driver Förskolan Växthuset i Strängnäs är en av dem som nu ser på framtiden med lite mer tillförsikt.
NYHET Publicerad:

Ny regering – dags för politik

KOMMENTAR Efter ett antal månader har så en statsminister röstats igenom i riksdagen och en regering utsetts. Nu är det dags för denna regering att kavla upp ärmarna och få upp farten i den politiska verkstaden.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Kapacitetsbrist i elnätet hotar företagens investeringar

ELFÖRSÖRJNING En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att många företag inte kan investera om de inte får ökad tillgång till el. 19 procent av företagen planerar investeringar som förutsätter en ökad tillgång till elkraft. Om inte detta kan garanteras riskerar det att påverka företagens investeringsplaner. De kan i sin tur medföra lägre produktion, försämrat konkurrenskraft och att företagen väljer att investera någon annanstans i stället.
NYHET Publicerad:

Ny boss på Trosa Stadshotell & Spa

ENTREPRENÖRSKAP Stadshotellet i Trosa har fått en ny boss. Sedan ett halvår är det Andreas Turesson som tagit över efter Anders och Agneta Scharp. "Stadshotellet i Trosa kommer att vara sig likt men säkert också utvecklas en del", berättar Andreas.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.