Eskilstuna
Foto: Sören Karlsson

Eskilstuna gör en rejäl förbättring i rankingen

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Eskilstuna åkt berg-och-dalbana genom årens lopp. Nu gör kommunen en rejäl förbättring med 31 placeringar i jämförelse med resultatet för ett år sedan och hamnar på plats 144. Eskilstuna kan glädja sig åt ett tydligt lyft sedan 2013 med den bottennotering med plats 237 som man då hade.

Jimmy Jansson

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande hade på känn att kommunens arbete skulle visa sig i årets ranking.

Foto: Sören Karlsson

– Jag har känt på mig att vi skulle stärka vår position i rankingen. Finanskrisen för drygt 10 år sedan blev en ordentlig smäll för Eskilstuna och för näringslivet här. Det är klart att självförtroendet tog skada, men nu har vi anpassat oss till en delvis ny omvärld.

Det säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande sedan valet 2010. Idag är det S som styr Eskilstuna tillsammans med M och C.

Han betonar att målet för kommunen måste vara att erbjuda företagen så goda villkor som möjligt.

– Några kommer naturligtvis alltid att vara missnöjda. Det är ofrånkomligt. Vårt arbete går ut på att i alla situationer försöka bygga in en lösningsfokuserad attityd. Vi har förstås lagar och regler att rätta oss efter, men vi måste kunna hitta alternativa vägar och våga ha en öppen inställning, förklarar Jimmy Jansson.

Som två högaktuella områden för näringslivet i Eskilstuna nämner han rutinerna kring upphandlingar och problemen med kompetensförsörjning.

Lyssnat på företagen

– När det gäller upphandlingar har kommunen lyssnat på synpunkter från företagen och är på gång med att ta fram en tydligare och enklare hantering. Här kan företagen räkna med förbättringar väldigt snart, understryker Jimmy Jansson.

– Eskilstuna har i runda tal 6 000 arbetslösa samtidigt som många företag har jättesvårt att hitta lämpliga medarbetare. Vi gör vad vi kan för att underlätta läget, exempelvis med yrkesutbildningar. Allt sker i nära samverkan mellan kommunen och näringslivet, framhåller Jimmy Jansson.

Ett ganska nytt verktyg för att lyfta företagsklimatet är en webbplats som vänder sig direkt till företagen med handfasta råd för kontakterna med kommunen.

– Utgångspunkten är att det ska vara lätt att göra rätt. Den här webbplatsen förenklar förhoppningsvis företagarnas möte med den kommunala djungeln, framhåller Jimmy Jansson.

Affärsplan Eskilstuna

Han pekar också på den roll som Affärsplan Eskilstuna spelar.

– Kommunen och näringslivet krokar arm i detta unika projekt. Tillsammans arbetar vi med lokal näringslivs- och samhällsutveckling. Målet är att skapa tillväxt, nya jobb och att trygga den långsiktiga kompetensförsörjningen.

Jimmy Jansson är nöjd med mycket av det som sker i Eskilstuna.

– Både politiker och tjänstemän är lätta att nå. Vi är prestigelösa. Det är roligt att företagsklimatet utvecklas i rätt riktning, men vi får inte slå oss till ro med det. Kommunen måste ständigt bli bättre och alltid anstränga sig för att ge optimal service till företagen. Vi ska aldrig glömma att det är företagen som genererar resurserna till välfärden, fastslår Jimmy Jansson.

Förtroendefullt samarbete

Tommy Malm är kommundirektör i Eskilstuna. Ett kontinuerligt och förtroendefullt samarbete mellan kommunen och näringslivet ser han som huvudingrediensen i framgångsreceptet.

– Dialog är nyckelordet. Sedan handlar det om att arbeta långsiktigt istället för att hoppa från tuva till tuva, säger Tommy Malm.

Hans tydliga inriktning är inte oväntat att förbättringsarbetet ska fortsätta.

– Vi kan bli bättre på allt. Det gäller att höja lägstanivåerna, menar Tommy Malm.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Framtidens kompetens och yrken i fokus på SYV-dag

UTBILDNING Att skapa en hållbar relation mellan utbildningssystemet och företagen är avgörande för att lösa kompetenskrisen. Detta var även i fokus när Svenskt Näringsliv arrangerande en dag för studie- och yrkesvägledare i Nyköping och Oxelösund.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv satsar på en NäringslivsAkademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland, Västmanland och Örebro gör en gemensam satsning för att öka kunskapen om vad som krävs för ett växande och välmående företagande. Satsningen heter NäringslivsAkademin Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen i fokus på Svenskt Näringslivs arbetsgivardag

ARBETSGIVARDAG När Svenskt Näringsliv anordnade arbetsgivardag i Linköping var det stor uppslutning från företagen med mer än 250 deltagare. Under dagen kunde företagsledarna fördjupa sig i allt från arbetsrätt till ägarskifte och hållbarhetsstrategier. Inte minst fick de med sig insikter inför vårens avtalsrörelse.
NYHET Publicerad:

Näringsminister Ibrahim Baylan möte företagare i Eskilstuna

FÖRETAGSKLIMAT Femton företagare fick möjlighet att träffa näringsminister Ibrahim Baylan när han besökte Eskilstuna på sin Förenklingsresa. Upplägget var enkelt och fokuserat. Företagarna fick berätta om problem de upplever och komma med förslag på hur det borde vara. Ministern lyssnade och kom med frågor för att förstå ordentligt.
NYHET Publicerad:

Fritt fall för Vingåker i den nya rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet är det fritt fall för Vingåker som stannar på plats 239 bland landets 290 kommuner. Vingåker ligger nu 98 placeringar sämre än förra hösten och är klart sämst av länets nio kommuner.
NYHET Publicerad:

Eskilstuna gör en rejäl förbättring i rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Eskilstuna åkt berg-och-dalbana genom årens lopp. Nu gör kommunen en rejäl förbättring med 31 placeringar i jämförelse med resultatet för ett år sedan och hamnar på plats 144. Eskilstuna kan glädja sig åt ett tydligt lyft sedan 2013 med den bottennotering med plats 237 som man då hade.
NYHET Publicerad:

Trosa som vanligt i rankingens ledarklunga

FÖRETAGSKLIMAT Trosa tappar visserligen tre placeringar i den nya rankingen från Svenskt Näringsliv. Men med sin niondeplats bland Sveriges 290 kommuner finns man fortfarande i ledarklungan. Trosa verkar ha skaffat sig en trygg och mångårig förankring i rankingens 10 i topp, låt vara att det inte alltid varit så här positivt. "Det skulle vara förödande om vi en dag slår oss till ro och tycker att vi har ett tillräckligt bra företagsklimat", säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.
NYHET Publicerad:

Trosa bäst – igen!

FÖRETAGSKLIMAT I dag släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. I Södermanland är det som vanligt Trosa som högst rankingplacering. Vid sidan av Trosa är det sex av länets kommuner som förbättrar sin ranking i år.
NYHET Publicerad:

Sex av länets kommuner förbättrar sin ranking av företagsklimatet

PRESSMEDDELANDE Trosa har som vanligt högst ranking av företagsklimatet av länets kommuner. Vid sidan av dem är det sex av länets kommuner som förbättrar sin ranking i år. Det framkommer i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

"Vi låter oss inspireras av Rättviksmodellen"

FÖRETAGSKLIMAT Nyköpings blygsamma placeringar i LFK-rankingen ska i framtiden vara ett minne blott. Kommunen gör nu ett omtag för att förbättra klimatet och villkoren för företagen.
NYHET Publicerad:

Här passeras en gräns

KOMMENTAR Att vara företagare är inte enkelt. Det lär finnas ungefär 1200 lagar, 2200 förordningar samt 8100 föreskrifter och allmänna råd som kan vara tillämpliga på företaget. Det är upp till företagaren att hålla koll på om så är fallet och vad detta i så fall innebär.
NYHET Publicerad:

Svala konjunkturförväntningar

PRESSMEDDELANDE Företagen i Södermanland signalerar att konjunkturtoppen är passerad men att det närmaste halvåret ser stabilt ut, vilket framkommer i Svenskt Näringslivs Företagarpanel för tredje kvartalet.
NYHET Publicerad:

Företagens förväntningar om konjunkturen dämpas

EKONOMI Konjunkturen mattas av. Förväntningarna dämpas från svenska företag. Kurvorna för framtida produktion och försäljning, investeringar och sysselsättning pekar nedåt, visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. "Företagen planerar inte för högre produktion", säger ekonom Violeta Juks.
NYHET Publicerad:

En hamn i förändring

FÖRETAGSKLIMAT Oxelösunds Hamn står inför stora förändringar. Hamnen lever till stor del i symbios med SSAB som ska ställa om sin produktion. Hamnens stora hantering av kol ska ersättas av hantering av LNG (gas) och stora mängder skrot. "Vi jobbar för fullt med alla olika myndighetsprövningar som krävs", säger Douglas Heilborn som är hamnens VD.
NYHET Publicerad:

Sommarexamen

KOMMENTAR Tillbaka bakom tangenterna efter fyra härliga sommarveckor flyter tankarna lätt mellan semester och jobb. Många härliga semesterminnen vill inte riktigt lämna utrymme för jobbet.
NYHET Publicerad:

Många unga får sitt första jobb under sommaren

SOMMARJOBB För att företag ska kunna klara av sommarmånaderna anställer de ofta unga sommarvikarier. ”För oss är det avgörande att vi kan anställa personal under sommaren, annars hade vi inte kunnat vara ett säsongsföretag” säger Helena Pagoldh, som driver Sundbyholms gästhamn.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.