Vägskylt Strängnäs kommun
Foto: Sören Karlsson

Framgångskurvan bryts för Strängnäs

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Den snabba klättringen för Strängnäs i Svenskt Näringslivs ranking bryts. Kommunen sjunker och når inte målet Topp 50.

Jacob Högfeldt

-Jag är övertygad om att Strängnäs kommer tillbaka, säger Jacob Högfeldt.

Foto: Sören Karlsson
Marianne Andersson

-Den sammantagna bilden ser ljus ut, säger Marianne Andersson.

Foto: Sören Karlsson

-Jag ser resultatet i rankingen som en tillfällig sättning. Det är förstås tråkigt, men det ger oss samtidigt tillfälle att ompröva hur vi arbetar med näringslivsutveckling. Jag är övertygad om att Strängnäs kommer tillbaka i Svenskt Näringslivs ranking, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande sedan valet 2014.

För fyra år sedan satte Strängnäs det ambitiösa målet att 2017 finnas bland de 50 bästa av landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking. Utgångsläget var dystert. Strängnäs låg då 2013 på plats 217.

Ett intensivt och konkret arbete inleddes. Efter nära samråd med näringslivet sjösatte kommunen i stor politisk enighet ett handlingsprogram med fem övergripande punkter.

Det handlade om att förbättra dialogen mellan företagare och politiker/tjänstemän, om att förbättra den kommunala servicen, om ökade möjligheter för affärs- och kompetensutveckling, om bättre möjligheter för pendling och kommunikation och om ökade insatser för marknadsföring och attraktionskraft. 

Man lyckas vända trenden. Steg för steg närmar sig Strängnäs det hägrande målet, Topp 50. I rankingen hösten 2016 når kommunen plats 78. Men i den alldeles färska rankingen bryts framgångskurvan och Strängnäs sjunker till plats 105.

Omprioriteringar påverkat

Jacob Högfeldt tror att omprioriteringar i frågor som rör företagen tillfälligt kan ha påverkat utfallet i rankingen.

-Vi har bantat näringslivskontoret och har för närvarande ingen näringslivschef. Istället satsar kommunen mycket på att utveckla och förbättra myndighetsarbetet. Där tar vi stora steg framåt. Bemötandefrågorna är prioriterade. Vi ska verkligen inte sätta några käppar i hjulen. Företagen kommer att märka den förändringen, menar Jacob Högfeldt och nämner att nytänkandet inom myndighetsutövningen redan fört Strängnäs till en förstaplats inom området miljö- och hälsoskydd i NKI, Nöjd Kund Index.

Han pekar på tillgänglighet i vid bemärkelse som ett angeläget område. En komponent är det kontaktcenter som nu växer fram. En väg in med hjälp av företagslotsar ska gälla för företagare och blivande företagare. En fortsatt fiberutbyggnad, ett snart färdigt resecentrum och ett förverkligande av Movingo, det enklare och billigare sättet för pendling i Mälardalen, är andra delar i arbetet med förbättrad tillgänglighet.

Jacob Högfeldt räknar med att det nu avslutade Topp 50 ska ersättas av ett nytt mål för att lyfta företagsklimatet i Strängnäs. Den exakta utformningen är fortfarande inte bestämd.

-Det handlar om att också i fortsättningen vara lyhörd för företagens synpunkter och att lägga in högre växlar där nyttan blir bäst. Vi måste hela tiden utvärdera och kanske omvärdera det vi gör, betonar han.

Sedan senaste valet styrs Strängnäs av Moderaterna och Socialdemokraterna som tillsammans har egen majoritet.

-För att tala företagsspråk är det bra med starka ägare. På det sättet skapas lugn och långsiktighet i kommunen. Kommunens bästa är viktigare än partipolitiken. Det kommer också näringslivet tillgodo, säger Jacob Högfeldt.

"Det görs mycket bra"

-Det görs väldigt mycket bra för företagen i Strängnäs, men i ivern att bli bättre och bättre provar kommunen ibland nya infallsvinklar lite för ofta. Det behövs en tydligare strategi, en röd tråd och en långsiktig plan som är känd och accepterad bland företagen, menar Marianne Andersson.

Hon är centerpartist, oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Marianne Andersson är utbildad barnsköterska, engagerade sig som fritidspolitiker i början av 90-talet och är numera heltidspolitiker.

-Det verkar vara lättare för den som tänker starta ett företag än för den som redan är etablerad och driver ett företag att få kommunens hjälp med de rätta kontakterna. Här tror och hoppas jag att satsningen på En väg in ska gynna både blivande och befintliga företag, förklarar Marianne Andersson.

Hon knyter stora förhoppningar till besöksnäringen.

-Det är en väldigt viktig näring i Strängnäs med ett stort antal småföretag, ibland enmansföretag. Här tror jag att STUA, alltså Sörmlands Turismutveckling AB, kan spela en mer framträdande roll genom att koppla ihop företagen och utnyttja deras gemensamma stryka. Fullt klart att det finns en potential med fin natur, med vandringsleder och med alla företag, poängterar Marianne Andersson.

På pluskontot för Strängnäs framhåller hon också det geografiska läget.

-Kommunikationerna förbättras med resecentrum och dubbelspår. Vardagen blir enklare för alla som pendlar från men också till Strängnäs. Den sammantagna bilden ser ljus ut. Nu får vi sträva vidare för att klättra i Svenskt Näringslivs ranking, säger Marianne Andersson.  

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.