”Jag kan inte göra allt – men jag kan göra något”

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Lora Leijoned är skattejuristen som efter att ha blivit sjuk på grund av stress bestämde sig för att själv försöka göra något för att stoppa den galopperande stressen i samhället. För ett och ett halvt år sedan startade hon Din Vårdcentral i Nyköping som på kort tid fått många nya patienter.

Lora Lejioned, Din vårdcentral
Foto: SÖREN ANDERSSON

"Vi vill kunna erbjuda mer än bara sjukvård. En av mina visioner är att vi blir en mötesplats för förebyggande aktiviteter dit man kommer för att må ännu bättre – mer hälsovård", säger Lora Leijoned.

– Jag har alltid varit en entreprenör och brinner verkligen för samhällsnyttigt företagande. Det som driver mig är att se nya lösningar och möjligheter att förbättra, säger Lora Leijoned.

Hon hade jobbat som skattejurist i många år och sedan i försäkringsbranschen när hon en dag blev sjukskriven för stressymptom och såg stressen i samhället med nya ögon. Särskilt oroande var den snabbt ökande psykiska ohälsan bland barn och ungdomar.

– Med tanke på att vi blir allt fler äldre är det extra viktigt att ta hand om våra barn. Om de inte kan jobba går välfärden under och samhället rasar ihop.

Och när hon i sin kontakt med vården såg hur till och med läkare och sjuksköterskor stressade blev hon förskräckt. När hon började tillfriskna insåg hon att det var ohållbart för henne att gå tillbaka till stressen hos den gamla arbetsgivaren där chefen tyckte att hon var för självständig och kom med för många nya idéer. Då föddes idén att starta en vårdcentral.

– Det uppstod en fantastisk möjlighet att starta eget. Jag tänkte att jag som enskild individ inte kan göra allt – men jag kan göra något! Med stor vilja kan vem som helst åstadkomma mycket.

Problemet att hon saknade både utbildning och erfarenhet från sjukvården löste hon genom att engagera en pensionerad läkare som trodde på hennes idé och ville stötta som medicinsk rådgivare.

– Sedan gick allt väldigt fort. Jag gick bredvid sjuksköterskor och satte mig in i varje detalj kring det medicinska och om hur instrument och utrustning fungerade. Jag lärde mig från grunden.

Din Vårdcentral i Nyköping fick snabbt många nya patienter. En hel del av dem var missnöjda patienter från andra vårdcentraler, poängterar Lora Leijoned.

– Många av dem är vårdtunga och att omvända dem och få dem att bli nöjda är ett hårt arbete. Men det har vi lyckats med. Vi får bra omdömen från våra patienter, men också från sjukhuset.

Ryktet fortsätter att spridas och antalet patienter ökar stadigt. Förra året fick Lora Leijoned ta emot Årets nyföretagspris i Nyköpings kommun. Hon är övertygad om att framgångarna till stor del beror just på att hon inte har en sjukvårdsbakgrund.

– Min styrka är att jag kommer utifrån med färska ögon och idéer, och är mer uppmärksam på detaljer. Framför allt har jag patientperspektivet.

Även den familjära miljön och patientbemötandet har stor betydelse, konstaterar hon.

– Vi ser hela människan och bekräftar att vi ska försöka att göra allt för att hjälpa dem.

Hon talar också om en nybyggaranda som genomsyrar vårdcentralen och som ger ständig utveckling. Till exempel är de först i Södermanland med att erbjuda patienter att själva boka läkartid på nätet.

Sedan en tid finns det också klasser i medicinsk yoga och seniorgymnastik varje vecka. Båda är välbesökta, och dit kommer även av patienter från andra vårdcentraler, berättar Lora Leijoned.

Det är dessutom är en uppskattad social gemenskap där många stannar kvar efteråt och umgås.

– Vi vill kunna erbjuda mer än bara sjukvård. En av mina visioner är att vi blir en mötesplats för förebyggande aktiviteter dit man kommer för att må ännu bättre – mer hälsovård.

Lora Leijoned önskar att kunskapen om företagande var större, till exempel att det lärdes ut i skolan. För även om det ofta är slitigt är det samtidigt det bästa hon har gjort. Förutom all positiv feedback från patienter och personal känns det bra att driva ett samhällsnyttigt företag, konstaterar hon.

– Det är så roligt! Och det allra bästa är att få påverka och tillföra något till Sverige. Jag är stolt över att på egen hand ha skapat 17 arbetstillfällen.

Därför upplever Lora Leijoned debatten om vinstbegränsningar som tung och krångligt framställd.

– Jag tror att många säger nej till privata aktörer i välfärden utan att förstå hur det fungerar. Men får de frågan om vad de skulle tycka om att skolan där deras barn går skulle stänga, eller vårdcentralen där de får sin sjukvård, då är det en helt annan sak.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.