NYHET17 maj 2019

Martina vårdar Lindholms gård för kommande generationer

Att bedriva jord- och skogsbruk samt att hålla ett djurbestånd är en livsstil mer än ett arbete. Om det vittnar Martina Schagerlund som tillsammans med sin man Olov driver Lindholms Gård.

Foto: Björn Lindgren
Martina Schagerlund är uppväxt på gården och planerar att lämna över till sina barn
Foto: Björn Lindgren

– Gården har drivits av släkten under flera generationer och jag tänker att jag ska lämna över den till mina barn, berättar Martina Schagerlund.

Detta medför ett särskilt förhållningssätt i hur skog och jord brukas. Det går inte att bara maximera avkastningen på kort sikt utan värdet i gården ska helst öka för de kommande generationerna.

På Lindholms Gård produceras kött som delvis säljs under det egna märket Rekarnekött som kan köpas i butik eller beställas direkt från gården. Djuren föds upp på gården och kalvarna får gå tillsammans med och dia kon. Fodret produceras på gården.

– Förra årets torka satta stor press på många lantbrukare. Samtidigt medförde det att vi började samarbete mer med varandra för att hjälpa till, konstaterar Martina Schagerlund.

Numera klassas lantbruk som miljöfarlig verksamhet. Alla oljor, fetter, drivmedel med mera ska dokumenteras när de kommer in till gården och det som ska på deponi efter användning ska registreras när det lämnar gården.

Martina Schagerlund upplever att det blir allt mer intensivt regelarbete. Allt ska dokumenteras efter diverse olika bestämda rutiner.

– Jag skulle väl aldrig förorena jorden när jag ska lämna över den till mina barn, säger Martina Schagerlund.

Ett exempel Martina lyfter fram är en diseltank som hon har på gården. Vid den senaste inspektionen påpekades att det måste stå på tanken när den senast kontrollerades, vilket kontrollföretaget missat. Det räckte inte att det fanns dokumentation på kontoret.

– Miljö är viktigt och vi baserar hela vår verksamhet på att våra djur har ett bra liv och att vi vårdar miljön. Samtidigt kontrolleras vi som om vi vore miljöbovar, säger Martina Schagerlund.

För tillfället pågår förberedelser inför det stora betessläppet som ska göras dagen efter. Allmänheten är inbjudan att se på när korna får gå ut på vårens första dag i hagarna.

Betessläppet har blivit en stor händelse på Lindholms Gård. I fjol var det över 1000 person som kom och tittade.

– För oss är ett roligt att kunna visa upp gården och ge människor i trakten en möjlighet att se hur köttet de kan köpa i butikerna produceras, avslutar Martina Schagerlund.

Skriven avBjörn Lindgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist