Gary Cosford ute på golfbanan
Foto: Björn Lindgren

"Numera kräver både golfare och sponsorer mer av en anläggning än bara fina banor", säger Gary Cosford.

Nyköpings Golfklubb – ett företag och förening

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Att driva en golfbana är idag ingen ideell verksamhet där medlemmarnas avgifter fullt ut kan finansiera drift och utveckling. "Vi måste varje år öka våra intäkter från annat håll", säger Gary Cosford, klubbchef på Nyköpings Golfklubb.

Nyköpings GK bildades redan 1951 och 25 år senare flyttade de till en ny 18-hålsbana i Ärila utanför Nyköping. 2005 stod en ombyggnad klar och idag har Nyköpings GK två 18-hålsbanor samt en korthålsbana.

18-hålsbanan som invigdes 1971 var den första som Sune Linde var engagerade i, då som assistent till Nils Sköld. Sune Linde var sedan med och ritade och utvecklade ett 50-tal golfbanor i Sverige.

– De ursprungliga 18-hålen är nu inkluderade i både den östra och den västra banan som vi idag har, säger Gary Cosford.

Gary Cosford har varit klubbchef på Nyköpings GK i 12 år. Det är ett kontinuerligt arbete med att utveckla anläggningen. Att hitta nya sätt att öka intäkterna vid sidan av medlemsavgifterna är en viktig uppgift.

– Vi har idag 2400 medlemmar och en har väldigt stark tävlingsverksamhet. Numera kräver dock både golfare och sponsorer mer av en anläggning än bara fina banor, menar Gary Cosford.

Nyköpings Golfklubb omsätter ungefär 16 miljoner kronor. Då räknas inte restaurangen in som drivs av två krögare och inte heller golfshopen som också drivs av en separat entreprenör.

– Sponsringen och i viss mån greenfee-gäster är en betydande intäktskälla för oss, berättar Gary Cosford.

Inför fjolårssäsongen invigdes ett antal stugor med totalt 8 stugor som hyrs ut. Först och främst är det tänkt att de ska hyras ut till golfspelare som vill spendera helgen där. Även företag har börjat hitta till Nyköpings GK och hyr stugorna för mindre möten och konferenser.

– Vi har under längre tid tittat på möjligheterna att göra om en del av klubbens mark som idag inte används till hustomter. Kommunen har länge varit måttligt intresserade av att ta fram en detaljplan men på senare tid har vi noterat att ökat intresse, konstaterar Gary Cosford.

Som andra företag behöver Nyköpings GK förlita sig till kommunen som har det så kallade planmonopolet i sina händer. När mark ska exploateras måste det finnas en detaljplan som stödjer detta. Att ta fram eller ändra en detaljplan är ett myndighetsuppdrag som ligger på kommunerna.

– Det område vi vill exploatera kan rymma upp till 50 fastigheter. Vi tror att det skulle vara attraktiva bostäder för lite äldre personer som då flyttar ifrån större hus eller lägenheter mer centralt. Det skulle öka bostadsutbudet för barnfamiljer i Nyköping, menar Gary Cosford.

En golfbana sköter inte sig själv. Under sommaren är det totalt ett 40-tal personer som jobbar på anläggningen. I årsanställda är det ungefär 20 personer.

De personer som jobbar med att hålla banan i skick måste vara skickliga och ha ett stort säkerhetstänkande.

– Det är många maskiner med vassa klingor och kanske 20 000 bollar som flyger i luften under en dag på banorna, konstaterar Gary Cosford.

Det är viktigt att få säsongspersonalen att återkomma under flera år. Det kostar att lära upp personalen och det är svårt att hitta personer som är duktiga.

– Alla som jobbar på banan ska ha god förståelse för golf så att de också förstår riskerna på banan, menar Gary Cosford.

En viktig förutsättning är att de kollektivavtal som gäller för golfbanor är anpassade efter de speciella förutsättningar som golfbanorna har.

– Vi behöver säsongsanställd personal och vi behöver ha möjlighet att jobba under de tider då det inte är fullt med spelare på banan, säger Gary Cosford.

Driften av banan sker i bolaget Ärila Golf AB. Precis som för andra företag är det viktigt att både ha en bra produkt samtidigt som ett utvecklingsarbete måste upprätthållas. Intresset för golf varierar över tid och efter ett antal år då golfen totalt sett har tappat medlemmar håller många banor på att utveckla sina koncept.

– Nyköpings GK och medlemmarna äger också Ärila Golf AB. Vi utvecklas tillsammans med föreningen, avslutar Gary Cosford.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny regering – dags för politik

KOMMENTAR Efter ett antal månader har så en statsminister röstats igenom i riksdagen och en regering utsetts. Nu är det dags för denna regering att kavla upp ärmarna och få upp farten i den politiska verkstaden.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Kapacitetsbrist i elnätet hotar företagens investeringar

ELFÖRSÖRJNING En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att många företag inte kan investera om de inte får ökad tillgång till el. 19 procent av företagen planerar investeringar som förutsätter en ökad tillgång till elkraft. Om inte detta kan garanteras riskerar det att påverka företagens investeringsplaner. De kan i sin tur medföra lägre produktion, försämrat konkurrenskraft och att företagen väljer att investera någon annanstans i stället.
NYHET Publicerad:

Ny boss på Trosa Stadshotell & Spa

ENTREPRENÖRSKAP Stadshotellet i Trosa har fått en ny boss. Sedan ett halvår är det Andreas Turesson som tagit över efter Anders och Agneta Scharp. "Stadshotellet i Trosa kommer att vara sig likt men säkert också utvecklas en del", berättar Andreas.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Toppen nådd, tillväxten saktar in

Den svenska ekonomin har befunnit sig i högkonjunktur sedan 2016. Toppen är nu nådd och tillväxttakterna kommer att sakta in framöver. Inbromsningen drivs dels av en avmattning i den internationella konjunkturen, dels av inhemska faktorer som exempelvis den förestående inbromsningen i bostadsbyggandet.
NYHET Publicerad:

Vad betyder valet för företagen?

KOMMENTAR Nu har det gått två månader sedan vi gick till valurnorna och ännu har vi inte en regering på plats. Det visar på svårigheterna att över huvud taget bilda en regering.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Sörmlands änglar lyfter lokala entreprenörer

INVESTERARE Sörmlandsfonden, ett initiativ som drivs av Sörmlands Sparbank, Sparbanken Rekarne och Länsförsäkringar Södermanland, vill bidra till bättre möjligheter för lokala entreprenörer och investerar riskkapital i deras företag. ”Det påvisar att entreprenörer med riktigt stora ambitioner inte måste flytta från Sörmland, utan istället ges rätt unika möjligheter i sitt eget län”, säger Thomas Karlsson, VD för Sörmlandsfonden.
NYHET Publicerad:

Så lyckades byggföretaget bli en mångkulturell arbetsplats

ARBETSGIVARDAGEN Hur botar man kompetensbrist samtidigt som man jobbar för integrationen i samhället? Under Arbetsgivardagen i Västerås berättade Charlie Eldh, vd för Flens Byggelement, om sin resa när han anställde nyanlända i sin fabrik.
NYHET Publicerad:

I spåren av #metoo – vilket ansvar har du som arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN #metoo är fortfarande aktuellt, i alla branscher. Det blir allt viktigare att fokusera på det förebyggande arbetet, men också att veta hur man som arbetsgivare ska hantera en situation när sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Lina Tidell, arbetsrättsjurist på Visita, höll under förra veckans Arbetsgivardag i Västerås en viktig föreläsning om spåren av #metoo i näringslivet.
NYHET Publicerad:

Världsklass i Högsjö

ENTREPRENÖRSKAP År 1862 startades ett färgeri i Högsjö i Vingåkers kommun nästan på gränsen till Örebro län. Idag, 156 år senare, heter företaget Voith Paper Fabrics och är ett världsledande företag på pressfilt till pappersindustrin.  "Inom Voith-koncernen är anläggningen i Högsjö ett kompetenscenter. Vi får dela med oss av vår kunskap till andra anläggningar", säger VD Tony Einarsson.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen - Om konsten att vara arbetsgivare

ARBETSGIVARDAGEN I tisdags gick Svenskt Näringslivs arbetsgivardag av stapeln. Denna gången fylldes Aros Congress i Västerås av arbetsgivare som tog chansen att informeras och inspireras. Vad innebär den nya vårdskatten? Hur leder man en mångkulturell arbetsplats? Hur hanterar man digitaliseringen? Eller, hur kan man som företagare hjälpa unga hitta rätt väg in i framtidens arbetsliv? Under dagen erbjöds en välfylld agenda med seminarier som behandlade flera av de aktuella frågor dagens arbetsgivare möter.
NYHET Publicerad:

Flen klättrar i rankingen för femte året i rad

FÖRETAGSKLIMAT För femte året i rad klättar Flen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och ligger nu äntligen på rätt sida om den psykologiskt viktiga 200-gränsen. Flen har den här gången nått plats 193. Det är 30 placeringar bättre än förra året. "Att Flen klättrar i rankingen ser jag som ett uttryck för ett lyckat näringslivsarbete i kommunen. Vi har hela tiden trott på det vi gör och satsat långsiktigt", säger kommunstyrelsen ordförande Anders Berglöv.
NYHET Publicerad:

Vingåker är årets klättrare i Södermanland

FÖRETAGSKLIMAT Vingåker är den kommun i Södermanland som förbättrar sin placering allra mest i årets ranking av företagsklimatet. Upp 48 platser till plats 141 vilket innebär att Vingåker springer förbi Eskilstuna, Oxelösund och Nyköping.
NYHET Publicerad:

Dialog med näringslivet lyfter Flens företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Flens kommun förbättrar sin placeringar i rankingen av företagsklimatet för femte året i rad. I år hamnar Flen på plats 193 vilket är 82 placeringar bättre än för fem år sedan. "Dialog är ett nyckelord om jag ska förklara varför företagsklimatet i Flen undan för undan förbättrats. Samarbetet mellan kommunen och näringslivet har varit och är helt avgörande", säger näringslivschef Mikael Larsson.
NYHET Publicerad:

Trosa firar 10 år på Topp 10-listan

PRESSMEDDELANDE Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet visar åter att Trosa har Södermanlands bästa företagsklimat. Jämfört med alla 290 kommuner rankas Trosa på plats 6 vilket är tre placeringar bättre än i fjol.
NYHET Publicerad:

Trosa bäst igen, Flen klättrar för sjätte året

FÖRETAGSKLIMAT Trosa har Södermanlands bästa företagsklimat, något som numera är en tradition. I år är Trosa på plats 6 i den nationella rankingen och för tionde året på topp 10.
NYHET Publicerad:

EM i Entreprenörskap - ett framtidsyrke

HALLÅ DÄR Sarah Larsson och Joel Gustafsson, representanter för Sveriges yrkeslandslag i Entreprenörskap under EuroSkills i Ungern 26-28 september. Vilka är ni och vad gör ni idag?
NYHET Publicerad:

Din röst kan hjälpa företagare att stå starkare

DEBATTKRÖNIKA "Nu är det snart val. Jag är glad över att leva i ett land där vi genom fria val har möjlighet att peka ut den riktning var och en av oss anser vara den bästa." Det skriver Björn Lindgren, Svenskt Näringsliv, i sin krönika och vill gärna få dig att fundera kring vilken politik för entreprenörer, företagare och företag som de olika politiska ­partierna avser att driva.