Gary Cosford ute på golfbanan
Foto: Björn Lindgren

"Numera kräver både golfare och sponsorer mer av en anläggning än bara fina banor", säger Gary Cosford.

Nyköpings Golfklubb – ett företag och förening

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Att driva en golfbana är idag ingen ideell verksamhet där medlemmarnas avgifter fullt ut kan finansiera drift och utveckling. "Vi måste varje år öka våra intäkter från annat håll", säger Gary Cosford, klubbchef på Nyköpings Golfklubb.

Nyköpings GK bildades redan 1951 och 25 år senare flyttade de till en ny 18-hålsbana i Ärila utanför Nyköping. 2005 stod en ombyggnad klar och idag har Nyköpings GK två 18-hålsbanor samt en korthålsbana.

18-hålsbanan som invigdes 1971 var den första som Sune Linde var engagerade i, då som assistent till Nils Sköld. Sune Linde var sedan med och ritade och utvecklade ett 50-tal golfbanor i Sverige.

– De ursprungliga 18-hålen är nu inkluderade i både den östra och den västra banan som vi idag har, säger Gary Cosford.

Gary Cosford har varit klubbchef på Nyköpings GK i 12 år. Det är ett kontinuerligt arbete med att utveckla anläggningen. Att hitta nya sätt att öka intäkterna vid sidan av medlemsavgifterna är en viktig uppgift.

– Vi har idag 2400 medlemmar och en har väldigt stark tävlingsverksamhet. Numera kräver dock både golfare och sponsorer mer av en anläggning än bara fina banor, menar Gary Cosford.

Nyköpings Golfklubb omsätter ungefär 16 miljoner kronor. Då räknas inte restaurangen in som drivs av två krögare och inte heller golfshopen som också drivs av en separat entreprenör.

– Sponsringen och i viss mån greenfee-gäster är en betydande intäktskälla för oss, berättar Gary Cosford.

Inför fjolårssäsongen invigdes ett antal stugor med totalt 8 stugor som hyrs ut. Först och främst är det tänkt att de ska hyras ut till golfspelare som vill spendera helgen där. Även företag har börjat hitta till Nyköpings GK och hyr stugorna för mindre möten och konferenser.

– Vi har under längre tid tittat på möjligheterna att göra om en del av klubbens mark som idag inte används till hustomter. Kommunen har länge varit måttligt intresserade av att ta fram en detaljplan men på senare tid har vi noterat att ökat intresse, konstaterar Gary Cosford.

Som andra företag behöver Nyköpings GK förlita sig till kommunen som har det så kallade planmonopolet i sina händer. När mark ska exploateras måste det finnas en detaljplan som stödjer detta. Att ta fram eller ändra en detaljplan är ett myndighetsuppdrag som ligger på kommunerna.

– Det område vi vill exploatera kan rymma upp till 50 fastigheter. Vi tror att det skulle vara attraktiva bostäder för lite äldre personer som då flyttar ifrån större hus eller lägenheter mer centralt. Det skulle öka bostadsutbudet för barnfamiljer i Nyköping, menar Gary Cosford.

En golfbana sköter inte sig själv. Under sommaren är det totalt ett 40-tal personer som jobbar på anläggningen. I årsanställda är det ungefär 20 personer.

De personer som jobbar med att hålla banan i skick måste vara skickliga och ha ett stort säkerhetstänkande.

– Det är många maskiner med vassa klingor och kanske 20 000 bollar som flyger i luften under en dag på banorna, konstaterar Gary Cosford.

Det är viktigt att få säsongspersonalen att återkomma under flera år. Det kostar att lära upp personalen och det är svårt att hitta personer som är duktiga.

– Alla som jobbar på banan ska ha god förståelse för golf så att de också förstår riskerna på banan, menar Gary Cosford.

En viktig förutsättning är att de kollektivavtal som gäller för golfbanor är anpassade efter de speciella förutsättningar som golfbanorna har.

– Vi behöver säsongsanställd personal och vi behöver ha möjlighet att jobba under de tider då det inte är fullt med spelare på banan, säger Gary Cosford.

Driften av banan sker i bolaget Ärila Golf AB. Precis som för andra företag är det viktigt att både ha en bra produkt samtidigt som ett utvecklingsarbete måste upprätthållas. Intresset för golf varierar över tid och efter ett antal år då golfen totalt sett har tappat medlemmar håller många banor på att utveckla sina koncept.

– Nyköpings GK och medlemmarna äger också Ärila Golf AB. Vi utvecklas tillsammans med föreningen, avslutar Gary Cosford.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Flens kommun vill stärka sin roll som serviceorganisation

FÖRETAGSKLIMAT "Bra bemötande och service till företagare är något som hela den kommunala organisationen i Flen måste bli bättre på. Vi vill stärka kommunens roll som serviceorganisation och implementera ett starkare kundperspektiv bland våra medarbetare", säger Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, som nyligen deltog på Svenskt Näringslivs inspirationsdag, där över hundra kommunala politiker och tjänstemän samlats för att inspireras och lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska få chansen att testa sina förmågor

DEBATT "Ung Företagsamhet är en viktig pusselbit för att stärka företagandet och företagsamheten i Sörmland. Över tid bidrar vi till att lyfta företagsamheten bland länets alla unga vuxna. Vi stärker också ungdomarnas färdigheter så att de bättre kan möte de krav och önskemål som framtida arbetsgivare ställer." Det skriver Elin Karlsson, tf Regionchef Ung Företagsamhet Södermanland och  Björn Lindgren, ordförande Ung Företagsamhet Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Oppositionsrådet i Nyköping vill ändra synen på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT "Kommunens alla företrädare måste se på företag och näringsliv på ett mycket mer positivt sätt. Med ett starkt näringsliv får vi alla oerhörda mervärden", säger Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköping.
NYHET Publicerad:

Ulrika och Helena satsade på gästhamnen

FÖRETAGSKLIMAT För tio år sedan tog Ulrika Sjöberg tillsammans med kollegan Helena Pagoldh över Sundbyholms gästhamn. Sedan dess har de försökt att utveckla anläggningen och utbudet, men det har inte alltid varit lätt att få Eskilstuna kommun att gå med på planerna.
NYHET Publicerad:

Ökad optimism hos Södermanlands företag

PRESSMEDDELANDE Företagen är något mer optimistiska om framtiden i Svenskt Näringslivs kvartalsvisa Företagarpanel. I undersökningen svarar företagen på om produktion, investeringar och antal anställda kommer att vara högre, lägre eller oförändrade under det kommande halvåret. På alla tre områden är det något mer optimism än för ett kvartal sedan.
NYHET Publicerad:

UF-företagaren som blev vd

ENTREPRENÖRSKAP Det var när Ebba Bauer Zetterblom, 23 år och vd för Städarna i Katrineholm AB, under sitt sista år i gymnasiet drev ett UF-företag som hon fick mersmak av entreprenörskap. Att bli företagare kan för många ses som en avlägsen tanke, men för henne var det ett självklart val.
NYHET Publicerad:

Hur får vi fler företagsamma människor?

FÖRETAGSAMHETEN 21 669 personer i Södermanland är företagsamma enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning. Jämfört med de flesta län är det lågt. För att t ex nå samma andel företagsamma människor som i rikssnittet behövs nästan 4 200 fler företagsamma personer. Vad skulle få fler att att starta företag? Enligt Thomas Neuendorf måste bland annat regelkrånglet minska.
NYHET Publicerad:

Saknas: 4200 företagsamma personer i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamheten i Södermanland är låg i jämförelse med övriga landet. Jämfört med andra län är företagsamheten högre i 15. För att nå upp till samma andel företagsamma människor som snittet i Sverige saknas det 4200 företagsamma personer. Detta framkommer i Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsamheten i landets kommuner och län.
NYHET Publicerad:

Fortsatt få företagsamma människor i Södermanland

PRESSMEDDELANDE Södermanland hamnar på plats 16 av landets 21 län när andelen företagsamma människor mäts i undersökningen Företagsamheten 2019. I Södermanland är 10,4 procent av befolkningen företagsam, vilket är 2 procentenheter lägre än snittet i riket.
NYHET Publicerad:

Jessica samordnar 160 kommuners resor från Eskilstuna

UPPHANDLING Mitt i centrala Eskilstuna finns Riksfärdtjänsten i Sverige AB. Företaget är specialiserat på resor för personer med funktionshinder. Under fjolåret övertog företagets vd Jessica Norström ägandet och ska nu styra verksamheten in i framtiden.
NYHET Publicerad:

Strängnäs medverkar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram

FÖRETAGSKLIMAT Ett bra företagsklimat underlättar för företag att starta, växa och anställa. Något som är en förutsättning för ett sysselsatt och livskraftigt näringsliv. Under våren startar Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för kommunala tjänstemän och politiker som vill förbättra och utveckla sitt lokala företagsklimat. I år är Strängnäs en av de sju kommuner som kommer att medverka.
NYHET Publicerad:

Bostadreformer på gång, men räcker det?

BOSTADSMARKNADEN I överenskommelsen mellan regeringen samt Centern och Liberalerna finns ett antal punkter på bostadsområdet. Syftet är att fler människors behov ska mötas, reglerna förenklas och konkurrensen öka. Här tycker några av länets byggföretagare till om förslagen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare andas ut

VÄLFÄRD I den överenskommelse mellan S, MP, C och L som regeringsbildningen grundar sig på ingår en viktig punkt. De fyra partierna är överens om att regeringen inte kommer att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Företagare inom välfärden andas ut. Många har under en lång tid haft en klump i magen. Helena Dyrén driver Förskolan Växthuset i Strängnäs är en av dem som nu ser på framtiden med lite mer tillförsikt.
NYHET Publicerad:

Ny regering – dags för politik

KOMMENTAR Efter ett antal månader har så en statsminister röstats igenom i riksdagen och en regering utsetts. Nu är det dags för denna regering att kavla upp ärmarna och få upp farten i den politiska verkstaden.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Kapacitetsbrist i elnätet hotar företagens investeringar

ELFÖRSÖRJNING En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att många företag inte kan investera om de inte får ökad tillgång till el. 19 procent av företagen planerar investeringar som förutsätter en ökad tillgång till elkraft. Om inte detta kan garanteras riskerar det att påverka företagens investeringsplaner. De kan i sin tur medföra lägre produktion, försämrat konkurrenskraft och att företagen väljer att investera någon annanstans i stället.
NYHET Publicerad:

Ny boss på Trosa Stadshotell & Spa

ENTREPRENÖRSKAP Stadshotellet i Trosa har fått en ny boss. Sedan ett halvår är det Andreas Turesson som tagit över efter Anders och Agneta Scharp. "Stadshotellet i Trosa kommer att vara sig likt men säkert också utvecklas en del", berättar Andreas.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.