Daniel Portnoff
Foto: Sören Karlsson

"Utan ständiga förbättringar är det omöjligt att försvara sin plats i rankingen", menar Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

Trosa som vanligt i rankingens ledarklunga

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Trosa tappar visserligen tre placeringar i den nya rankingen från Svenskt Näringsliv. Men med sin niondeplats bland Sveriges 290 kommuner finns man fortfarande i ledarklungan. Trosa verkar ha skaffat sig en trygg och mångårig förankring i rankingens 10 i topp, låt vara att det inte alltid varit så här positivt.

– Det skulle vara förödande om vi en dag slår oss till ro och tycker att vi har ett tillräckligt bra företagsklimat. Utan ständiga förbättringar är det omöjligt att försvara sin plats i rankingen, förklarar Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

Enligt honom handlar det om att hela tiden lyssna på ”kunden”, det vill säga företagare och alla andra invånare i kommunen.

– Utgångspunkten ska vara att kunden alltid har rätt. Vilka områden vi väljer att prioritera styrs av kunderna. För några år sedan fick vi kritik för brister i bredbandsutbyggnaden. Det fanns fog för den kritiken och vi har tydligt förbättrat oss. Det är ett exempel, säger Daniel Portnoff.

Trosa har länge legat mycket väl till i Svenskt Näringslivs ranking. Men backar vi bandet till tidigt 2000-talet var läget inte alltför lysande. Trosa befann sig på den nedre halvan av listan.

Lyssna på företagen

– Det kändes inte rimligt. Efter valet 2006 bestämde vi oss för att verkligen lyssna på företagens egna uppfattningar om vad som är bra och dåligt. Då låg det nära till hands att använda rankingen och att dessutom ha en nära samverkan med Svenskt Näringsliv, poängterar Daniel Portnoff.

Resultaten lät inte vänta på sig. Relativt snart lyckades Trosa ta sig in i den absoluta toppen i rankingen.

Daniel Portnoff menar att en förklaring till att man lyckades och att kommunen fortfarande ligger kvar bland de allra bästa är att ”Trosa är bra på att vara kommun”.

– Företagarna är inte enbart företagare utan också medborgare i kommunen. Förskolor och skolor och allt annat ska fungera. Vägar och parker ska vara välskötta.

Som ytterligare en orsak till framgångarna i rankingen pekar Daniel Portnoff på ambitionen att underlätta kontakterna mellan kommunen och företagen.

Liten och snabb

– Den som inte är stor och stark får vara liten och snabb, säger han.

De cirka 10 medarbetare i kommunen som har täta kontakter med företag bildar något som internt brukar kallas för smörjgruppen. För företag som kanske ska etablera sig eller utvidga sin verksamhet erbjuder Trosa möjligheten att träffa alla berörda i smörjgruppen vid ett och samma tillfälle.

– På det sättet säkerställer vi att du som företagare får effektiv hjälp och svar på dina frågor, betonar Daniel Portnoff.

Han tycker att en utmaning för kommunen är den snabba befolkningstillväxten, en utmaning som i förlängningen naturligtvis kan påverka företagsklimatet. Kommunen har idag ungefär 13 600 invånare.

– Vi har växt med tre-fyra procent i några år. Den tillväxten är bland de högsta i landet. Då gäller det att den kommunala servicen hinner med.

Efter ett par år som kontorsvarusäljare och som säljare inom läkemedelsbranschen blev Daniel Portnoff heltidspolitiker 1997. Från 1998 har han, med undantag av fyra år som oppositionsråd, varit kommunstyrelsens ordförande. Han ser ödmjukt på sitt uppdrag.

– Jag sitter här på nåder så länge medborgarna vill ha mig. Man ska inte ta något för givet, inte heller en jättebra placering för Trosa i Svenskt Näringslivs ranking, understryker Daniel Portnoff.  

Enkelhet och tydlighet

Johan Sandlund är kommunchef i Trosa. Enkelhet, tydlighet och uthållighet ser han som nyckelord i arbetet med företagsklimatet.

– Grunden för ett företagsklimat i toppklass är helt enkelt att vi som kommun är bra på vår kärnuppgift, alltså att bedriva kommunal verksamhet. Det finns inget motsatsförhållande i att vi ska vara bra både för våra medborgare och för företagen som är verksamma här, framhåller han och nämner engagemanget hos kommunens medarbetare som en framgångsfaktor.

Johan Sandlund menar att det i en liten kommun som Trosa är extra viktigt att prioritera det som är mest angeläget.

– Vi måste veta vad som är viktigt på riktigt, poängterar han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Sörmländska kommunerna är bra på kontakter med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Fem av kommunerna i Sörmland ligger över Sverigesnittet när det kommer till hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där företagarna själva betygsätter företagsklimatet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Jobb i hemtjänsten räddar Åsas resebyrå

CORONAKRISEN "Nu gäller det att få företaget att överleva. Det kommer att bli en utslagning bland resebyråerna, men när coronakrisen är över har företagen som finns kvar jättemycket att göra", säger Åsa Plantin som i avvaktan på vändningen är timanställd inom hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

Osäkra framtidsutsikter för länets företag

KOMMENTAR Idag släpps vår företagarpanel på regional nivå. Tidigare har vi kallat denna för en konjunkturprognos, men nu handlar det snarare om att göra en analys kring hur företagen kommer att överleva givet hur den svenska regeringen fortsätter att vidta åtgärder för att säkra svenska företag och arbetskraft, samt hur viruset utvecklas, och hur andra länder kommer släppa eller skärpa på restriktioner. Det handlar snarare om att ta fram olika scenarier.
NYHET Publicerad:

Nu måste EU:s inre marknad återstartas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Krafttag för att rädda företag och jobb

DEBATT Så småningom kommer krisen att vara över. Det är idag vi kan påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Det skriver Sofia Sjöström, Svenskt Näringsliv Södermanland i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svag nyföretagsamhet i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamhetens långsiktiga trend uppåt fortsätter med en marginell ökning jämfört med förra året i riket som helhet. Södermanland har rikets sjätte lägsta nivå på företagsamheten. Kvinnors företagsamhet ökar något men trots detta finns det fortfarande drygt 8 000 fler företagsamma män än kvinnor i länet. Länets företagsamhet bland de yngre står still jämfört med förra året.