Daniel Portnoff
Foto: Sören Karlsson

"Utan ständiga förbättringar är det omöjligt att försvara sin plats i rankingen", menar Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

Trosa som vanligt i rankingens ledarklunga

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Trosa tappar visserligen tre placeringar i den nya rankingen från Svenskt Näringsliv. Men med sin niondeplats bland Sveriges 290 kommuner finns man fortfarande i ledarklungan. Trosa verkar ha skaffat sig en trygg och mångårig förankring i rankingens 10 i topp, låt vara att det inte alltid varit så här positivt.

– Det skulle vara förödande om vi en dag slår oss till ro och tycker att vi har ett tillräckligt bra företagsklimat. Utan ständiga förbättringar är det omöjligt att försvara sin plats i rankingen, förklarar Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

Enligt honom handlar det om att hela tiden lyssna på ”kunden”, det vill säga företagare och alla andra invånare i kommunen.

– Utgångspunkten ska vara att kunden alltid har rätt. Vilka områden vi väljer att prioritera styrs av kunderna. För några år sedan fick vi kritik för brister i bredbandsutbyggnaden. Det fanns fog för den kritiken och vi har tydligt förbättrat oss. Det är ett exempel, säger Daniel Portnoff.

Trosa har länge legat mycket väl till i Svenskt Näringslivs ranking. Men backar vi bandet till tidigt 2000-talet var läget inte alltför lysande. Trosa befann sig på den nedre halvan av listan.

Lyssna på företagen

– Det kändes inte rimligt. Efter valet 2006 bestämde vi oss för att verkligen lyssna på företagens egna uppfattningar om vad som är bra och dåligt. Då låg det nära till hands att använda rankingen och att dessutom ha en nära samverkan med Svenskt Näringsliv, poängterar Daniel Portnoff.

Resultaten lät inte vänta på sig. Relativt snart lyckades Trosa ta sig in i den absoluta toppen i rankingen.

Daniel Portnoff menar att en förklaring till att man lyckades och att kommunen fortfarande ligger kvar bland de allra bästa är att ”Trosa är bra på att vara kommun”.

– Företagarna är inte enbart företagare utan också medborgare i kommunen. Förskolor och skolor och allt annat ska fungera. Vägar och parker ska vara välskötta.

Som ytterligare en orsak till framgångarna i rankingen pekar Daniel Portnoff på ambitionen att underlätta kontakterna mellan kommunen och företagen.

Liten och snabb

– Den som inte är stor och stark får vara liten och snabb, säger han.

De cirka 10 medarbetare i kommunen som har täta kontakter med företag bildar något som internt brukar kallas för smörjgruppen. För företag som kanske ska etablera sig eller utvidga sin verksamhet erbjuder Trosa möjligheten att träffa alla berörda i smörjgruppen vid ett och samma tillfälle.

– På det sättet säkerställer vi att du som företagare får effektiv hjälp och svar på dina frågor, betonar Daniel Portnoff.

Han tycker att en utmaning för kommunen är den snabba befolkningstillväxten, en utmaning som i förlängningen naturligtvis kan påverka företagsklimatet. Kommunen har idag ungefär 13 600 invånare.

– Vi har växt med tre-fyra procent i några år. Den tillväxten är bland de högsta i landet. Då gäller det att den kommunala servicen hinner med.

Efter ett par år som kontorsvarusäljare och som säljare inom läkemedelsbranschen blev Daniel Portnoff heltidspolitiker 1997. Från 1998 har han, med undantag av fyra år som oppositionsråd, varit kommunstyrelsens ordförande. Han ser ödmjukt på sitt uppdrag.

– Jag sitter här på nåder så länge medborgarna vill ha mig. Man ska inte ta något för givet, inte heller en jättebra placering för Trosa i Svenskt Näringslivs ranking, understryker Daniel Portnoff.  

Enkelhet och tydlighet

Johan Sandlund är kommunchef i Trosa. Enkelhet, tydlighet och uthållighet ser han som nyckelord i arbetet med företagsklimatet.

– Grunden för ett företagsklimat i toppklass är helt enkelt att vi som kommun är bra på vår kärnuppgift, alltså att bedriva kommunal verksamhet. Det finns inget motsatsförhållande i att vi ska vara bra både för våra medborgare och för företagen som är verksamma här, framhåller han och nämner engagemanget hos kommunens medarbetare som en framgångsfaktor.

Johan Sandlund menar att det i en liten kommun som Trosa är extra viktigt att prioritera det som är mest angeläget.

– Vi måste veta vad som är viktigt på riktigt, poängterar han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svag nyföretagsamhet i Södermanland

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamhetens långsiktiga trend uppåt fortsätter med en marginell ökning jämfört med förra året i riket som helhet. Södermanland har rikets sjätte lägsta nivå på företagsamheten. Kvinnors företagsamhet ökar något men trots detta finns det fortfarande drygt 8 000 fler företagsamma män än kvinnor i länet. Länets företagsamhet bland de yngre står still jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Vikten av ett bra företagsklimat

KOMMENTAR I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Sofia tar över i Södermanland

NY PÅ JOBBET Sedan årsskiftet har Svenskt Näringsliv i Södermanland en ny regionchef. Sofia Sjöström axlar rollen efter Björn Lindgren som efter 5 år nu tar sig an nya uppgifter inom organisationen. Sofia har lång erfarenhet av Svenskt Näringslivs regionverksamhet och har närmast arbetat som regionchef i Östergötland "Det känns väldigt roligt att, efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv, anta en ny utmaning som regionchef i Södermanland, och jag tar med mig de erfarenheter jag har samlat på mig genom åren", säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Baylan tar tag i regelkrånglet

REGELKRÅGEL Under hösten har näringsminister Ibrahim Baylan genomför en Förenklingsresa. På fem orter har företagare bjudits in för att samtala med näringsministern om hur olika lagar och regler påverkar dem. Syftet har varit att skapa ett underlag för att strukturerat arbete för att minska regelkrånglet. Det första stoppet var i Eskilstuna den 23 september.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Svagare konjunktur och stor osäkerhet

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det är huvudslutsatsen i en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En betydligt svagare omvärldskonjunktur gör att tillväxten i svensk utrikeshandel faller. Något som drabbar Södermanland med stor export och en omfattande industri.
NYHET Publicerad:

Ledarskapspolicy - lösningen på destruktivt ledarskap

ARBETSGIVARDAGEN Forskning om ledarskap har gått in i en ny fas. Från att ha betraktat ledarskap som att “göra rätt saker, eller göra saker rätt,” till att uppmärksamma att även ledare gör fel. "Vi ställer ofta höga krav på ledare och förväntar oss att de ska vara superhjältar, men man får göra fel. Ett destruktivt ledarskap uppstår först när medarbetare systematiskt och under en längre tid påverkas på ett sätt som de upplever som negativt", säger Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum.