Både ris och ros för Sigtunas företagsklimat

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Sigtuna kommuns företagsklimat har inte förbättrats sedan förra året visar Svenskt Näringslivs ranking. ”Jag har både goda och dåliga erfarenheter av det lokala företagsklimatet. Kommunen gör en hel del bra saker men mycket måste fortfarande förbättras”, säger Jenny Åkerberg som driver Colorama i Arlandastad.

Jenny Åkerberg
Foto: Linn Ålund Thorgren

Jenny Åkerberg har drivit företag i kommunen i mer än ett decennium

I flera år har Sigtuna kommun fått blandade omdömen i Svenskt Näringslivs ranking av lokalt företagsklimat. Sin topplacering som sjunde bästa kommun i Sverige nådde de 2011 och sedan dess har de omväxlande stigit och fallit från år till år. Jenny Åkerberg är en driftig och erfaren företagare som drivit eget i kommunen i mer än ett decennium. Hon har goda erfarenheter av hur kommunen agerat vid ett tillsynsärende inom miljö- och hälsoskydd. Kommunens inspektör hörde av sig i god tid, hade en positiv attityd och på inspektionen fick Jenny både information och råd.   

– I och med de förändrade lagarna för kemikalier kom det en tjänsteman och gjorde ett tillsynsärende i min butik. Det sköttes på ett väldigt bra sätt och jag uppskattar hur hjälpsam kommunen var i det läget. Inspektionen höjde medvetenheten hos mig och mina anställda om vikten av kontroll. Kommunen följde också upp ärendet med ytterligare ett besök en tid senare. Det tycker jag visar att kommunen respekterar oss och förstår vårt värde för samhället.

Ett annat, alldeles färskt exempel på att Sigtuna blivit bättre på information och dialog med de lokala förtagen är det frukostmöte som kommunen bjöd in till om offentlig upphandling.

– Jag uppskattade inbjudan. Det var ett relevant ämne som jag som företagare är intresserad av att lära mig mer om. Jag undrar även hur kommunens upphandling fungerar, de verkar inte kunna köpa allt inom sina ramavtal.

Kompetensbristen är idag ett stort problem för alla branscher. Det är också en fråga som företagen i Sigtuna ger kommunen underbetyg på. Som småföretagare upplever Jenny Åkerberg att det är svårt att hitta personal som kan och vill hantera alla olika aspekterna av jobbet.

­–  Att jobba inom handeln kräver kompetens. Det finns många komplicerade arbetsuppgifter inom vår bransch och i små företag gäller det att kunna sköta flera olika delar av yrket. I vår butik vill vi bygga starka kundrelationer. Ofta behöver våra kunder rådgivning om vilken produkt som bäst passar deras ändamål och därför måste våra anställda också veta vad de säljer och varför.

Att jobba inom färg- och bygghandeln är inte ett jobb för alla. Men har man bara rätt attityd och visar framfötterna kan man utvecklas och nå långt. Samverkan mellan skola och näringsliv extra viktigt för att människor ska få en chans att prova på. Jenny är besviken på både gymnasium och Arbetsförmedlingen i kommunen.

– Jag har tagit emot praktikanter men upplevt att handledningen från skolan varit dålig. Om intresset för yrket är lågt hos praktikanterna är det svårt för mig att motivera och lära ut. Jag har även flaggat för Handelsprogrammet att jag gärna träffar deras elever och kan fungera som ett bollplank. Som kvinnlig företagare med en egen butik och företag inom handel i Sigtuna kommun tror jag att jag kan bidra.

Att börja jobba inom handeln fungerar som ett bra första steg in på arbetsmarknaden för många. När Arbetsförmedlingen sökte upp Jenny och undrade om hon kunde tänka sig att ta emot en nyanländ praktikant ställde sig Jenny positiv.

– Men Arbetsförmedlingen återkom aldrig. Det känns jättetråkigt när praktik är en bra chans för unga och nyanlända att lära sig yrket och även en chans till att minska kompetensbristen. Jag var beredd att ge det chans.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Kommunservice lovordas av Upplands-Bros näringsliv

FÖRETAGSKLIMAT Ett bra bemötande från kommunens tjänstemän kan göra stor skillnad för det lokala företagandet. Det vittnar Charlotte Weding Bode, vd för Gällöfsta konferens i Upplands-Bro kommun, om. Ett litet företag hamnar lätt i kläm mellan lagen och verkligheten. Då är engagerade och serviceinriktade kommunala tjänstemän värdefulla.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", sammanfattade Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Sollentuna sätter mål för digitalisering

FÖRETAGSKLIMAT "Vår målsättning är att vara Sveriges ledande kommun inom digital utveckling", säger Fredrik Lind som är näringslivschef i Sollentuna om kommunens digitala satsning. Sollentuna kommun är en av nio kommuner i Stockholms län som erbjuder digital ansökan för både bygglov och serveringstillstånd.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivsstrategi gav bättre bygglovshantering

FÖRETAGSKLIMAT Bygglovshanteringen har länge tyngt Haninge kommuns resultat i rankingen av företagsklimatet. Men efter krafttag har hanteringen av bygglovsansökningar förbättrats avsevärt. ”Den enskilt största och bästa förändringen för oss är digitaliseringen av ansökan”, säger Niklas Granström, byggentreprenör i kommunen.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler unga entreprenörer

HALLÅ DÄR Carl-Johan Hamilton, grundare av företaget Ants och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Du kommer tillsammans med andra ledamöter från kommittén att besöka gymnasieskolor under våren för att föreläsa om entreprenörskap och företagande. Varför är det viktigt tycker du?
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten fortsätter sjunka i Stockholms län

FÖRETAGSAMHETEN För andra året i rad sjunker nyföretagsamheten i Stockholms län och nivån är nu den lägsta sedan Svenskt Näringslivs startade sina mätningar för tio år sedan. Det visar Svenskt Näringslivs nya företagsamhetsmätning.
NYHET Publicerad:

2500 elever visade upp sina företag i Älvsjö

UNG FÖRETAGSAMHET År 2019 driver var fjärde gymnasieelev i Sverige UF-företag och i Stockholms län kommer 6000 av de elever som i vår tar studenten att ha startat ett UF-företag. Sedan organisationen grundades år 1980, har över 400 000 elever startat, drivit och avvecklat sitt företag under sitt UF-år.
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist bromsar Stockholm

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Företagen i Stockholms län tror på ökat antal anställda om sex månader jämfört med idag. Men bristen på arbetskraft med rätt kompetens kan hämmar utvecklingen. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Unik satsning på samverkan mellan näringsliv och skola

UTBILDNING Att skapa en hållbar relation mellan utbildningssystemet och företagen är avgörande för att lösa kompetenskrisen. Detta var även i fokus när Svenskt Näringsliv arrangerande en dag för studie- och yrkesvägledare inom vuxenutbildning i Stockholm.”Kompetensförsörjning är vår viktigaste fråga och detta är en väldigt viktig målgrupp”, säger Mats Hellström, rådgivare på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Utvecklingsprogram ska stärka Nynäshamns företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu startar andra omgången av Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram för lokalt företagsklimat, där Nynäshamn är en utav de sju kommuner som kommer att medverka. Målet är att få bättre insikt i det kommunala näringslivets behov, för att på så sätt underlätta för tillväxt och utveckling i företagen.
NYHET Publicerad:

Akut läge: Bostadsbristen slår mot företagen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska tech-företag skriker efter arbetskraft men har svårt att rekrytera på grund av bostadssituationen i Stockholm. "Även om du har en hög lön, så går det ibland inte att hitta något att hyra", säger Carl-Johan Hamilton, tech-rekryterare på Ants.
NYHET Publicerad:

Välkommen praktikant Kajsa

HALLÅ DÄR, Kajsa Dahlström, ny praktikant på Svenskt Näringslivs regionkontor i Stockholm. Vem är du?
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildningen som ger jobb till samtliga elever

UTBILDNING Sverige är mitt uppe i renovering av miljonprogrammet och marknaden är i stort behov av utbildade VVS-montörer. På Refis Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm testar man konstant nya sätt att arbeta vilket lönar sig för eleverna. ”De senaste åren har samtliga av våra elever som ville jobba fått jobb”, säger Claudia Marcks, rektor på Refis.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Gymnasium och SFI samarbetar med motorbranschen för att lösa bristyrken

UTBILDNING I höst påbörjades för första gången ett samarbete mellan Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium och Vuxenutbildningen i Söderort. Tillsammans kommer de hålla en kombinationsutbildning kallad SFI + lastbilstekniker. Målet är att studerande ska utveckla sin svenska och samtidigt läsa yrkesinriktade kurser.
NYHET Publicerad:

”Ifrågasättandet är obehagligt”

BYRÅKRATI 30 år som företagare gör ingen skillnad. Regelkrånglet tar kraft och energi. Anita Roll tycker fortfarande att ”det måste gå att göra enklare”. Ett av hennes råd i mötet med myndigheter är att inte känna sig i underläge.
NYHET Publicerad:

Stockholmsföretagens önskelista

FÖRETAGSKLIMAT Trafiksituationen och brist på arbetsbetskraft med relevant kompetens är de två största hindren för företagen i Stockholms stad. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. 880 företag har svarat på frågan ” I vilken utsträckning utgör följande områden ett hinder för dig att driva företag i Stockholms stad?”
NYHET Publicerad:

Arbetsmiljöverket sätter käppar i företagshjulen

BYRÅKRATI Nya krav från Arbetsmiljöverket i kombination med verkets brist på kommunikation har fått företaget Ramén Valves att reagera. Det riskerar att ge ökade kostnader och snedvriden konkurrens både i Sverige och Europa.