Perry Högström och kollega framför en av budbilarna
Foto: Olle Karstorp

"Det förslag som skulle vara bäst för min verksamhet är att staten går in och tar över kostnadsansvaret helt för att friställa personal under en begränsad tid", säger Perry Högström, VD på BudAB AB.

”Med dagens regler överlever vi inte”

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN I Sigtuna kommun är många företag direkt eller indirekt kopplade till Arlanda och besöksnäringen. I Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars framgår det att företag inom transportsektorn och besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.

Svenskt Näringsliv har talat med Perry Högström VD på BudAB AB. Sigtunaföretaget utför tjänster inom bud- och distributionstransporter samt lagerhållning.

Hur drabbas ni av Coronakrisen?

–  Vi är väldigt hårt ansatta eftersom vi nästan uteslutande transporterar flyggods, både import och export till och från Arlanda. Vi täcker fortfarande samtliga slingor men med något reducerad kapacitet eftersom volymerna minskat med antalet indragna flighter och andra åtgärder som tagits. Vi har gjort omorganiseringar, schemaändringar, utökade semesteruttag samt många andra åtgärder för att klara denna kris, men inget som i dagsläget påverkar varken service, kvalitet eller våra kunder. 

Hur ser ni på framtiden?

– En sak är säker, att detta inte kan fortgå länge för då kommer vi, liksom många andra befinna oss i en stor ekonomisk kris. Vi har som de flesta fasta utgifter som vi inte kan reglera och fortsatt stora personalkostnader eftersom de åtgärdspaket regeringen lagt fram inte alltid är applicerbara eller helt optimala. Men vi måste tro att detta tar slut snart, och att alla åtgärder som vidtagits kan tas tillbaka och att någon form av normalläge snart skall råda.

Vad önskar ni för stöd? 

– Det är positivt att regeringen inte valt att stänga grundskolan, än, ska jag tillägga. Det skulle skapa en samhällskris utan dess like. Vi välkomnar att staten tar över ansvaret för sjukpenningen, dock tycker jag att de i sin information kunde varit tydligare med att övertaget av ansvaret för sjuklönen på staten infaller först i april och sträcker sig till och med maj. Det är nu som många är hemma och sjuka. Vissa arbetsplatser måste kanske inte ersätta sjuk personal med vikarie, men det måste vi, vilket medför dubbla personalkostnader samtidigt som orderingång och intäkter minskat drastiskt. Vi önskar därför att statens ansvar för sjukpenningen ska vara retroaktivt hela mars.

Hur kommer ni kunna använda de krisåtgärder regeringen föreslagit?

– Vi tycker att det är en bra åtgärd att anställda kan gå ner i arbetstid för att företagen ska kunna minska personalkostnaderna. Dock föregås det av diverse kriterier som måste uppfyllas. Och det finns en risk att när ersättning söks, att inte få denna beviljad, varför det i ett senare skede kan mycket slå hårt mot företag som sett detta som en chans att överleva. Dessutom, med minskad orderingång och med minskade intäkter så klarar vi troligen inte ens att betala de 40% av lönen som denna åtgärd innebär. Jag ser även med skepsis på regeringens åtgärd kring anstånd med momsinbetalningar. Jag uppfattar det som en konstgjord andning, det leder till att företag skuldsätter sig i onödan. Och det har också kommit fram att staten ämnar ta ränta på dessa pengar, upp till ca 6%. Vilket låter helt ofattbart.  

– Det förslag som skulle vara bäst för min verksamhet är att staten går in och tar över kostnadsansvaret helt för att friställa personal under en begränsad tid. På så sätt överlever mitt företag krisen samtidigt som vi säkerställer att vi har personal när krisen är över och orderingångarna ökar. Med dagens regler överlever vi inte. Att friställa personal under en begränsad tid säkerställer att vi finns kvar som arbetsgivare. Och det måste vara det viktigaste, att säkerställa att det finns framtida arbetsgivare.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, Trygghetsfonden  TSL region Stockholm.
NYHET Publicerad:

Stockholmskommuner stöttar företagen i coronakrisen

CORONAKRISEN På många håll i Stockholms län fattas beslut om åtgärder som ska underlätta för företagen i den svåra kris de befinner sig i. Lidingö, Tyresö och Sundbyberg är tre kommuner som visar handlingskraft och kreativitet i sina åtgärdspaket.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Avgörande läge för besöksnäringen

CORONAKRISEN "Innan krisen var orderböckerna fulla, nu är allt avbokat. Vi befinner oss i ett chocktillstånd", det säger Lotta Boman som driver Sigtunahöjden, en hotell- och konferensanläggning i centrala Sigtuna, och hon är inte ensam. Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars visar att företag inom besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

”Vår verksamhet kan komma att upphöra”

CORONAKRISEN Tobias Ellenius som driver Ellenius Buss AB i Sigtuna är en av många företagare som vittnar om hur hårt coronakrisen slår mot företagen. "I fredags blev jag tvungen att gå ut med ett varsel på 18 av våra 31 anställda. De åtgärder som regeringen presenterade kan förhoppningsvis rädda resterande persona", säger han.
NYHET Publicerad:

”Med dagens regler överlever vi inte”

CORONAKRISEN I Sigtuna kommun är många företag direkt eller indirekt kopplade till Arlanda och besöksnäringen. I Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars framgår det att företag inom transportsektorn och besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Sökes: Praktikant till regionkontoret HT 2020

PLATSANNONS Svenskt Näringsliv söker en praktikant under höstterminen 2020 på regionkontoret i Stockholm. Är det du? Eller någon du känner? Sök eller tipsa!
NYHET Publicerad:

Företagsamheten bland ungdomar oroar

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre unga blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi uppmätt. Under 2019 var lite drygt 14 av 1000 unga personer nyföretagsamma i Stockholms län. När andelen unga företagare sjunker är det en varningssignal för att återväxten av nya företag hotas.
NYHET Publicerad:

”I framtiden driver vi 17sagor AB”

UNG FÖRETAGSAMHET Betina Pierre, Emma Holmlund, Ida Rönnberg, Julia Nordenskjöld och Saga Fjellheim går sista året på Jensens södra gymnasium och läser ekonomiprogrammet inriktning management. Tillsammans driver de UF-företaget 17sagor UF som på bara en månad har sålt 3 400 böcker.
NYHET Publicerad:

”Maskinförare är ett framtidsjobb”

UTBILDNING Diskussioner hur branschen ska locka till sig framtidens maskinförare stod på agendan när ME-skolan och Ahlsell anordnade seminariet Framtidens Maskinförare. Enligt Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) är tillgången på kvalificerade maskinförare branschens viktigaste framtidsfråga.
NYHET Publicerad:

Stort behov av ägarskiften i Stockholm

GENERATIONSSKIFTE Svenska företagare blir allt äldre och i dagsläget är en femtedel av Sveriges företagsamma personer över 64 år. Stora värden i form av företag, arbetstillfällen och skatteintäkter står på spel när företagarna ska genomföra generationsskiften. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Olle Karstorp ny regionchef i Stockholmsregionen

NY PÅ JOBBET Den 1 januari tillträdde Olle Karstorp tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län. Olle kommer närmast från tjänsten som biträdande regionchef. ”Vi kommer att fortsätta att pusha och hjälpa kommunerna att förbättra sitt företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Erik är ny praktikant på Svenskt Näringsliv

PRAKTIKANT Erik Elverö är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Stockholm. "Min förhoppning är att lära mig mer om hur Svenskt Näringsliv bedriver opinionsbildning och påverkansarbete. Jag ser fram emot att få träffa företagare och delta i arbetet att företräda företagarnas intressen i olika sammanhang", säger Erik.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sex år av verkstad, arbetsglädje och möten som gör skillnad

"Kärnan i mitt uppdrag har varit att låta företagens röster komma till tals. Under åren har jag besökt 200 olika företagare runt om i länet som lägger ner sin själ för att driva sina företag. Deras berättelser om svårigheter att rekrytera, snåriga anställningsvillkor, regelkrångel och en rad andra problem har varit drivkraften i mitt engagemang", det skriver Annika Bröms när hon summerar sina år på regionkontoret i Stockholm. Nu går hon vidare i organisationen och kommer ansvara för SME-kommittén och fortsätta lyfta företagens perspektiv.
NYHET Publicerad:

Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

POLITIKER PÅ FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringsliv och Visita tog med Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) till Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen. En givande dag som gav en god inblick i hur olika regler lägger en tung administrativ börda på företagaren och att kommuner och myndigheter behöver ha en serviceinriktad inställning när tillsyn utövas.