I en paneldiskussionen fick politiker från Stockholms stadshus kommentera de svårigheter som företagarna upplever. Från den styrandemajoriteten fanns Jan Valeskog (S), Lars Bäck (V) och Martin Hansson (MP) på plats. Från oppositionen deltog Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Morgan Olofsson (L) och Erik Slottner (KD).
Foto: SÖREN ANDERSSON

I en paneldiskussionen fick politiker från Stockholms stadshus kommentera de svårigheter som företagarna upplever. Från den styrandemajoriteten fanns Jan Valeskog (S), Lars Bäck (V) och Martin Hansson (MP) på plats. Från oppositionen deltog Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Morgan Olofsson (L) och Erik Slottner (KD).

Stockholmsföretagarna missnöjda med företagsklimatet i staden

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ombyggnationer som tömmer restauranger på gäster. Tillsynsbesök som får personalen att gråta. Omöjlighet att rekrytera kompetens i en stad som saknar bostäder och utvisar kompetenta personer. Omdömena var stundom hårda när tre stockholmsföretagare fick möjlighet berätta om företagsklimatet för sju stadshuspolitiker.

Maria Carboni, som är restaurangchef på Riche och Teatergrillen, Anna Lallerstedt, som driver Gondolen vid Slussen och Hugo Leichenring, som driver it-företaget Ants, är inte nöjda med Stockholms företagsklimat.
Foto: SÖREN ANDERSSON

Maria Carboni, som är restaurangchef på Riche och Teatergrillen, Anna Lallerstedt, som driver Gondolen vid Slussen och Hugo Leichenring, som driver it-företaget Ants, är inte nöjda med Stockholms företagsklimat.

Stockholm fungerar allt sämre att driva verksamhet i, visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner, där ett urval av företag graderar en mängd faktorer som påverkar deras verksamhet. Stockholm stad har gjort ett dramatiskt tapp från 22:a till 123:e plats bland Sveriges 290 kommuner. Något som har fått oppositionen att starkt kritisera den styrande rödgrönrosa majoriteten.

Under ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm, arrangerat av Svenskt Näringsliv, fick tre företagare fick berätta om sina verksamheter och hur de blir bemötta av kommun och myndigheter.

– Den näringsgren som är minst nöjd med företagsklimatet är besöksnäringen. Även it-företagen upplever att Stockholm blir en allt sämre företagarstad, sa Svenskt Näringslivs regionchef Annika Bröms och presenterade tre företagarrepresentanter för de båda näringarna.

Maria Carboni, som är restaurangchef på Riche och Teatergrillen, var starkt kritisk till kommunens tillsynsförfarande.

– Tillsynsbesöken vi får skapar enorm oro. Jag har personal som gråter efter tillsyner. Många är oerhört rädda inför besöken, sa hon.

Hon upplever att både hon och hela hennes bransch misstänkliggörs genom det sätt som myndighetsutövningen går till, något som hon menar är mindre vanligt i andra kommuner.

– Kommunen har ett förlegat synsätt på tillsynsärenden. I stället för att föra dialog med oss betraktar de oss med misstänksamhet. De verkar tro att vi vill ha problem med fylla, trasiga toaletter och skräp på golvet. Men vi är lika måna om tydliga regler som kommunen är. Så varför inte samarbeta kring tillsynen i stället, sa Maria Carboni.

Hon tog upp Rättviks kommun som ett bra exempel på hur kommunen och företagen samarbetar kring tillsynen. De har infört den så kallade Rättviksmodellen, som bland annat innebär att företagaren inte behöver betala för tillsynen förrän i efterhand och där dialogen är viktig.  

Hon fick medhåll från sin branschkollega Anna Lallerstedt som driver bland annat Gondolen vid Slussen. Hon ville ta upp ett annat problem på temat kommunrelationer. Gondolen, med sitt läge vid Slussen, har blivit hårt drabbat av den omfattande ombyggnationen som ska pågå fram till 2025.

– Hela slussen är ett enda stort kaos just nu. Det är mörkt, det är stökigt och det är dåligt skyltat. Det är bara skyltat till Fotografiska och till färjorna. Men till och med dessa skyltar leder åt fel håll. Människor vågar inte gå i området kvällstid eftersom det inte är tillräckligt upplyst. Detta har gjort att vi har tappat enormt mycket gäster. Flera av våra anställda har sagt upp sig och vi har inte kunnat återanställa. Även McDonalds vid slussen är drabbat. De har tappat hela 50 procent av sina gäster, sa Anna Lallerstedt.

Hon har initierat möten med kommunen och fastighetsägare omkring slussen. Men trots att hon har blivit lovad åtgärder har det knappt hänt något på två års tid. Nu har tvingats att stämma Stockholms stad och ärendet ligger just nu hos Tingsrätten.

Hugo Leichenring driver företaget Ants AB med 50 anställda, som arbetar med rekrytering av teknisk kompetens. Hans bransch lider av stor arbetskraftsbrist. It-branschen är en av de näringar som har störts potential att växa i Stockholm, men den lider av flera flaskhalsar.

– Den extremt svåra bostadssituationen i Stockholm gör att vi har mycket svårt att rekrytera tech-människor. Men det allvarligaste problemet är de huvudlösa utvisningar av arbetskraftsinvandrare. Politikerna blandar ihop total migration med arbetskraftsinvandring, sade Hugo Leichenring.

Han hänvisar till Migrationsverkets hårda hållning gentemot de arbetskraftsinvandrare som har blivit utvisade på grund av tidigare arbetsgivares bagatellartade misstag vad gäller bland annat försäkringar eller semesterersättningar.

– Politikerna borde göra sitt bästa för att locka hit den kompetens vi så väl behöver. Med nuvarande bostadssituation och med Migrationsverkets hantering skrämmer vi snarare bort dem, sade Hugo Leichenring.

I den efterföljande paneldiskussionen fick politiker från Stockholms stadshus kommentera de svårigheter som företagarna upplever. Från den styrande majoriteten fanns Jan Valeskog (S), Lars Bäck (V) och Martin Hansson (MP) på plats.

Jan Valeskog valde att ifrågasätta Svenskt Näringslivs ranking och menade att det inte går att jämföra olika kommuner på det sätt man gör. Men han tillstod att de kommunala tjänstemännen har ett ansvar att bemötandet gentemot företagarna ska vara gott.

– Staden har ett ansvar att företagsklimatet är bra och där har tjänstemännen en viktig roll. Men man måste också ha respekt för att tillsynsarbetet är ett hårt arbete, sade Jan Valeskog.

Från oppositionen deltog Anna König Jerlmyr (M), Karin Ernlund (C), Morgan Olofsson (L) och Erik Slottner (KD).

– Siffrorna talar sitt tydliga språk. Stockholm tappar markant från tidigare nivåer under senaste mandatperioden. Restaurangägare blir betraktade som kriminella av tillsynspersonal. Slussen är dessutom ett exempel på att kommunen inte ägnar företagarna så många tankar, sade moderaternas Anna König Jerlmyr som slutligen hann berätta att de tänker införa ett företagarborgarråd om de får makten efter höstens val.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Allt hänger ihop"

GÄSTKRÖNIKA Tolv år i rad har Solna rankats som den kommun som har landets bästa företagsklimat. "Att vara näringslivsvänlig är emellertid inget självändamål. Det är ett verktyg för att utveckla staden. Och inte minst för att skapa möjligheter och resurser att hjälpa dem som behöver extra stöd för att kunna stå på egna ben." Det skriver Pehr Granfalk (M) kommunstyrelsens ordförande Solna.
NYHET Publicerad:

Uppåt för Haninge

FÖRETAGSKLIMAT Ny näringslivsstrategi, e-tjänst för bygglov och tydligt fokus på servicearbetet är byggstenarna i Haninges klättring uppåt i Svenskt Näringslivs ranking.
NYHET Publicerad:

Vallentuna fortsätter att sikta uppåt

FÖRETAGSKLIMAT ”Idag är Vallentuna mer inriktade på att lösa problem än att berätta vilka problem som finns”. Så beskriver företagaren Olof Jönsson som driver Stenugnsbageriet den förändring som han märker av. Vallentuna klättrar 58 placeringar, från plats 133 till plats 75, i Svenskt Näringslivs ranking över det lokala företagsklimatet i landets 290 kommuner. Bakom lyftet ligger tydliga förbättringar ibland annat tjänstemännens attityder till företagare och kommunens service.
NYHET Publicerad:

Full fart framåt i Nynäshamn

FÖRETAGSKLIMAT Nynäshamn kommun klättrar 48 placeringar till plats 201. Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Därmed gör Nynäshamn sitt bästa resultat sedan 2011. "Jag märker av en tydlig förändring i kommunens inställning till näringslivsarbetet, det är något som varit efterfrågat hos oss lokala företagare under en längre tid", säger Marita Andersson, Vd på Skärgårdshotellet i Nynäshamn.
NYHET Publicerad:

Sveriges bästa företagsklimat finns i Solna

FÖRETAGSKLIMAT För tolfte året i rad toppar Solna stad Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat i Sveriges 290 kommuner. Näst bäst i länet är Sollentuna på plats 5. 17 av länets kommuner klättrar i rankingen medan sex sjunker jämfört med 2018.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

Entreprenörsresan startade med UF

ENTREPRNÖRSKAP Mike Mellquist 28, startade sitt första företag på gymnasiet genom Ung Företagsamhet. Då var det ett handelsföretag, Duobottle UF som sålde flaskor med två kamrar. Idag driver Mike eget bolag och har stora visioner för framtiden.
NYHET Publicerad:

Föreläsning lär elever om marknadsekonomi

MARKNADSEKONOMI Funderar du på hur Sverige på 150 år gick från ett fattigt bondesamhälle som tog emot ekonomisk hjälp till ett av världens rikaste länder? Det är en av många frågor som besvaras i Ekonomifaktas föreläsning "Det har blivit bättre" som erbjuds gymnasieelever runt om i landet. "Det är såklart oerhört viktigt att ungdomar får förståelse för hur vi skapar resurser och utvecklas som samhälle, säger Fredrik Carlgren, chef på Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

Ny kraft för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Camilla Lindgren, ny ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté för Almega Tjänsteföretagen, som grundat och driver Verbala Stigar. Grattis till nya uppdraget! "Tack! Det ska bli roligt att jobba tillsammans med andra företagare för att påverka företagsklimatet i Sverige".
NYHET Publicerad:

Erik och Oscar representerar Sverige i betongarbete

WORLDSKILLS I slutet av augusti åker Erik och Oscar från Väsby yrkesgymnasium med varsitt SM-guld i bagaget till Ryssland för att representera Sverige i Yrkes-VM.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stockholm – en svensk och nordisk innovationsmotor

PATENT När statistiska undersökningar görs kring innovation brukar Sverige ofta hamna väldigt högt. Tittar man närmare på statistiken sticker ofta Stockholm ut som innovationsmotor. Detta blir tydligt även om man tittar på ren immaterialrättsstatistik kring exempelvis patent.
NYHET Publicerad:

Kristoffer möter den internationella eliten i Yrkes-VM

WORLDSKILLS I augusti kommer Kristoffer Seger delta i Yrkes-VM i Kazan. För att bli världsmästare i tillverkningsteknik krävs en hel del förberedelser för att kunna mäta sig med den internationella eliten, ”Jag har rent av vägrat förlora, därför står jag här idag”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Högsäsong för butiker och sommarjobb

SOMMARJOBB Under sommarmånaderna anställs många unga inom handeln. ”Det är ett väldigt bra sätt för handeln att klara av det ökade trycket” säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Hallå där Tage Gripenstam!

FÖRETAGSKLIMAT Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet ingår i det nya politiska styret som ska leda Södertälje kommun de kommande fyra åren.
NYHET Publicerad:

Win-win för både unga och företag om fler valde yrkesprogram

JÄRVAVECKAN Trots att företagen skriker efter yrkesutbildade medarbetare väljer många 15-åringar bort yrkesprogrammen på gymnasiet. I Stockholm är andelen som läser yrkesprogram på gymnasiet lägre än i övriga landet trots att Stockholm är en tillväxtregion som har stora kompetensbehov.
NYHET Publicerad:

Hektiska sommarmånader för besöksnäringen

SOMMARJOBB Sommaren är högsäsong för besöksnäringen. Extra personal är för många företag nödvändigt för att klara årets stressigaste månader. Sommarjobb är för många unga ett sätt att få sitt första jobb. Antal anställda i Sverige i åldrarna 15-24 år ökar mellan juni och augusti, med ca 95 000 enligt AKU.
NYHET Publicerad:

Företagarna berättar och kommunen lyssnar i Sollentuna

FÖRETAGSKLIMAT ”Nyckeln till ett gott företagsklimat är samverkan mellan företagen och politiken. Då behövs en god dialog och det är viktigt att alla partier deltar i den”, säger Peter Werner vd för Sollentuna. Det var konstruktiva samtal när politiker, tjänstemän och företagare träffades på Scandic Star i Sollentuna för att diskutera företagsklimat på Walk & Talk som arrangerades av Svenskt Näringsliv och Sollentuna kommun.