Erik Bergström & Magnus Lindberg i frukt och gröntavdelingen i butiken i Tierp
Foto: Hanna Johansen

"Alla måste känna sig trygga! Nu tvingas vår personal fokusera på sådant som normalt inte ska ingå i deras arbetsuppgifter", menar Erik Bergström och Magnus Lindberg som senaste tiden haft problem med gäng som vistas i butiken, beter sig olämpligt mot kunderna och sprider oro.

Väktare ska trygga butikskunder i Tierp

NYHET Publicerad

SÄKERHET Brottslighet medför stora ekonomiska konsekvenser för företagare. Det visar den rapport som HUI Research tagit fram på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Det är också något Erik Bergström och Magnus Lindberg, ägare av Hemköpsbutiker i Uppsala och Tierp, fått erfara. Oroligheter kring butiken har medfört både snatteri och otrygghet. Nu anlitar de vakter för att trygga kunder och medarbetare.

Idag är Erik och Magnus erfarna handlare. Hemköpsbutiken i Eriksberg, Uppsala, fick de möjlighet att överta redan i 2008. Erik var säljare och handlarson och Magnus hade hunnit bli butikschef på annat håll, när telefonen ringde.

– Vi var inte sena att ta chansen. Men, det är tur vi var unga och motiverade. Att gå från att vara anställda till att bli ägare var lite utav en aha-upplevelse!

Drygt åtta år senare fick de möjligheten att sätta sina erfarenheter som butiksägare på prov. I grannkommunen Tierp stod den centralägda Hemköpsbutiken på branten till nedläggning och nya ägare eftersöktes.

– Vi tog över ett sjunkande skepp. Under flera år hade butiken prioriterats bort och omsättningen var körd i botten. Idag går det i motsatt riktning, vi har varit riktigt lyckosamma! berättar Magnus.

– Vi möttes lite utav ett “jag tror det när jag ser det.” Men nu känns det som vi vunnit förtroendet även från de mest skeptiska kunderna och även personalen är med på tåget! tillägger Erik.

Det är istället andra utmaningar som upptar handlarnas fokus. Sedan i våras har butiken i Tierp blivit en populär uppehållsplats för ungdomsgäng.

– Det har alltid funnits “ungdomar på orten,” men det här är något annat. Det rör sig om gäng som vistas i butiken, beter sig olämpligt mot kunderna och sprider oro, berättar Erik.

Under hösten har det eskalerat. Matbutiken är stor och kvällspersonalen få. Konsekvenserna är fler fall av snatteri och att kunder upplever obehag när de besöker butiken på kvällstid.

– Alla måste känna sig trygga! Nu tvingas vår personal fokusera på sådant som normalt inte ska ingå i deras arbetsuppgifter. Det har också framkommit att kunder känt sig rädda för att besöka butiken.

Tierps kommundirektör, Randi Graungaard, berättar att privatpersoner även kontaktat kommunen och beskrivit situationen.

– Ett politiskt beslut gör att kommunen inte själva tillhandahåller patrullerande väktare i området. Det tillfaller istället den polisiära verksamheten. När det kommer till satsningar på barn och unga, prioriteras de högt hos politikerna, berättar Randi.

I butikens räkenskaper syns indikationer på minskad försäljning. Att såväl personal, som kunder och omsättning, märkbart påverkats av oroligheterna gjorde det lätt att besluta om att själva ta in hjälp.

– Vi har valt att anlita väktare. De ska patrullera i området kring butiken ett par kvällar i veckan för att minska oroligheterna, berättar Erik.

Handlarna lyfter behovet av en mer hållbar lösning. Månadskostnaderna för väktarna förväntas uppgå till mellan 40 000–50 000 kr. Samtidigt som det på lång sikt blir en hög kostnad att klara, menar handlarna att det underliggande problemet kvarstår.

– När vi skyddar vår dörr minskar kanske oroligheterna i vår butik, men ungdomarna kommer gå vidare till nästa, säger Erik.

– Det behövs andra alternativ. Det kan handla om en attraktiv och bra mötesplats med sena öppettider. Jag tror flera aktörer i kommunen kommer behöva hjälpas åt för att förbättra situationen! säger Magnus.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner kan göra mer

CORONAKRISEN Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser. Uppsalaregionens kommuner har alla tagit fram stödpaket för att stötta sina företag genom att frigöra tid och stärka deras likviditet. Stödpaketen bygger till stor del på Svenskt Näringslivs rekommendationer om ett ”basstödpaket”.
NYHET Publicerad:

Vikten av att göra

KRÖNIKA "Bakom alla modiga beslut finns människor. Människor som gör. Människor som vågar fatta beslut, även om det hade känts bra att tänka lite till och sova på saken. Det finns inte tid till det nu." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Färre unga företagsamma i Uppsala län

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre ung blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi hittills uppmätt.
NYHET Publicerad:

Bring siktar på helt fossilfritt om fem år

MILJÖSATSNING Logistikföretaget Bring vill tillsammans med Länsstyrelsen arbeta för ett hållbarare län. År 2025 har företaget satt som målsättning att vara helt fossilfria. Men för att nå alla mål och göra skillnad menar företaget att det behövs nya mer hållbara lösningar och ett bättre samarbete.
NYHET Publicerad:

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.
NYHET Publicerad:

GE Healthcare satsar hållbart

MILJÖSATSNING GE Healthcare i Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra aktörer i länet precis dragit igång arbetet för en minskad klimatpåverkan. För dem är det en självklarhet att vara med och ta ansvar i miljö- och klimatfrågor.
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Högbergskolan får ut alla i jobb

SAMVERKAN Elever från Högbergskolan i Tierp har nästan 100% etableringsgrad på arbetsmarknaden och hög lön efter de tagit studenten. Skolan menar att samarbetet med näringslivet är en stor del av framgången men att företag måste inse att för att få kompetenta medarbetare krävs delaktighet.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning ger många möjligheter

UTBILDNING Yrkesutbildningar kan leda till hög lön och stor möjlighet till jobb efter studenten. På arbetsmarknaden finns en stor efterfrågan på just yrkesutbildade och på Praktiska gymnasiet i Uppsala har de allra flesta ett jobb vid utbildningens slut. "Allt vi gör i skolan handlar om att förbereda eleverna för arbetslivet. Vi vill att eleverna inte bara ska tänka vilken utbildning de vill ha utan vilket jobb de vill ha i framtiden, att de siktar längre än tre år framåt", säger rektor Sofi Westerin.