"Vi är inte rädda för att göra fel"

NYHET Publicerad

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. Bino Drummond, Kommunstyrelsens ordförande (m), hur kunde ni vara så snabba med åtgärder?

Porträtt på Bino Drummond

"Antingen hakar vi upp oss på små petitesser eller så ser vi till helheten och företagens bästa. Vi har valt det senare", säger Bino Drummond.

Foto: Per Groth

– Vi har en politisk tydlighet och tydliga prioriteringar som var på plats redan innan krisen, näst efter att värna människors hälsa och trygghet kommer att rädda företagen. Den diskussionen behövde vi inte ens ha. Sen har vi en alert näringslivsavdelning tillika kommundirektör som förstår näringslivets villkor. Då är det inte svårt att vara snabb.

Kände du nån oro för att fort skulle bli fel?

– Nej, inte ett dugg. Det går att göra snabbt och rätt och det har vi ansträngt för att göra. Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli ett mindre fel nånstans. Något kanske inte rapporteras i rätt mall. Antingen hakar vi upp oss på små petitesser eller så ser vi till helheten och företagens bästa. Vi har valt det senare.

Har ni en situation i Norrtälje som skiljer sig åt från andra kommuner? Eller kan alla vara lika snabba som ni?

– Med prioriteringarna på plats och alerta medarbetare på nyckelpositioner har man mycket vunnet. Vi har inte problem med vår likviditet, det är naturligtvis en stor fördel och trygghet just nu. Men det är fullt möjligt för alla kommuner att agera lika snabbt som vi, det vill jag påstå.

Hur såg processen ut?

– Jag bad alla förvaltningar komma med förslag på åtgärder i går. Vid midnatt var förslagen på plats, vi samlade alla relevanta chefer, gick igenom vilka beslut som kunde fattas på delegation, tittade på juridiken, så att vi behandlade alla lika med våra beslut t ex, efter det skickade vi ut vårt pressmeddelande.

Vilket är ditt medskick till resten av kommunsverige?

– Alla kommunföreträdare har ett stort ansvar att göra vad de kan i det här svåra läget. Om man vill veta hur vi har gjort på någon punkt är man välkommen att höra av sig till vår näringslivschef. Kan vi hjälpa och stötta nån annan kommun gör vi gärna det.

Norrtäljes åtgärder

De näringsfrämjande åtgärder som Norrtälje kommun kommer vidta omedelbart är:

• Förlänger betalningstider på avgifter inom barnomsorg, fritids, VA, sophantering, tillstånd och tillsyn inom serveringstillstånd, livsmedelskontroll, miljö- och hälsa, brandstillsyn till 90 dagar, samt återbetalning om ett ärende dras tillbaka.
• Förlänger betalningstider på hyror i kommunägda lokaler till 90 dagar.
• Inriktning att korta ned betaltider till leverantörer till 20 dagar.
Norrtälje kommuns stödpaket till lokalt näringsliv
Näringsfrämjande åtgärder som vidtas för att frigöra tid hos företagen, kommer att beslutas i närtid:
• Förlänger tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden där så är möjligt.
• Skjuter på tillsynsbesök som inte är kritiska.
• Prioriterar verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden.
• Dialog om pågående tillstånds- och tillsynsärenden.
• Säkerställer tydlig, uppdaterad och tillgänglig information till företagen.
Åtgärder/inriktningar som vidtas för att stärka restauranger, detaljhandel, caféer mm.
• Kommunens riktlinjer möjliggör att restaurangerna kan öppna sina uteserveringar omedelbart (om Polisen beviljar ansökan).
• Möjliggöra större markupplåtelser än vanligt för uteserveringar.
• Fördubbling av avgiftsfri parkeringstid på kommunala parkeringar.
• Information om handel mm på kommunens informationstavlor.
• Avbokningsavgifter för kommunala lokaler utgår, t.ex. sporthallar.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vikten av att göra

KRÖNIKA "Bakom alla modiga beslut finns människor. Människor som gör. Människor som vågar fatta beslut, även om det hade känts bra att tänka lite till och sova på saken. Det finns inte tid till det nu." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Färre unga företagsamma i Uppsala län

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre ung blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi hittills uppmätt.
NYHET Publicerad:

Bring siktar på helt fossilfritt om fem år

MILJÖSATSNING Logistikföretaget Bring vill tillsammans med Länsstyrelsen arbeta för ett hållbarare län. År 2025 har företaget satt som målsättning att vara helt fossilfria. Men för att nå alla mål och göra skillnad menar företaget att det behövs nya mer hållbara lösningar och ett bättre samarbete.
NYHET Publicerad:

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.
NYHET Publicerad:

GE Healthcare satsar hållbart

MILJÖSATSNING GE Healthcare i Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra aktörer i länet precis dragit igång arbetet för en minskad klimatpåverkan. För dem är det en självklarhet att vara med och ta ansvar i miljö- och klimatfrågor.
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Högbergskolan får ut alla i jobb

SAMVERKAN Elever från Högbergskolan i Tierp har nästan 100% etableringsgrad på arbetsmarknaden och hög lön efter de tagit studenten. Skolan menar att samarbetet med näringslivet är en stor del av framgången men att företag måste inse att för att få kompetenta medarbetare krävs delaktighet.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning ger många möjligheter

UTBILDNING Yrkesutbildningar kan leda till hög lön och stor möjlighet till jobb efter studenten. På arbetsmarknaden finns en stor efterfrågan på just yrkesutbildade och på Praktiska gymnasiet i Uppsala har de allra flesta ett jobb vid utbildningens slut. "Allt vi gör i skolan handlar om att förbereda eleverna för arbetslivet. Vi vill att eleverna inte bara ska tänka vilken utbildning de vill ha utan vilket jobb de vill ha i framtiden, att de siktar längre än tre år framåt", säger rektor Sofi Westerin.
NYHET Publicerad:

NOTE – precisionsarbete i Roslagen

ENTREPRENÖRSKAP NOTE Norrtelje är en ledande tillverkningspartner belägen i hjärtat av Roslagen. På företaget komponeras elektroniken bakom flera stora varumärken. Under ett besök av Svenskt Näringslivs Anna-Lena Holmström, tillsammans med Norrtäljes näringslivsutvecklare Marcus Iliev samt exploateringschef Benjamin Råd Vaher, berättade kvalitetschef Niklas Andreasson och miljöansvarig Mikael Eklöf om hur NOTE Norrteljes förutsättningar ser ut idag.