Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Ronnie och Lotta hade semestern planerad och såg fram mot den första riktiga ledigheten tillsammans på riktigt länge. Men från en dag till en annan förändrandes allt då Corona-pandemin drog över landet och kunderna höll sig borta. Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.

Swenströmskas (1).jpg

Ronnie och Lotta Dyhr-Nielsen på Swenstömskas Stenungsbageri.

När Ronnie och Lotta Dyhr-Nielsen förverkligade drömmen och tog över Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad kunde de knappast förvänta sig att de inom ett par år skulle möta coronaviruset. Samtalet i deras bageri kretsar kring frågor som för många företagare kan vara svåra att ta i. En efterfrågan som störtdyker. Personal som måste varslas. Oron över hus och hem. Allt det här har de två företagarna fått konfrontera de senaste veckorna.

— Här finns ingen personalavdelning, vi är HR. Vi måste bära personalen i vad som är, trots att de är fantastiska och professionella, en jättetuff tid även för dem. Av allt vi har varit med om har utan tvekan det jobbigaste varit att behöva låta personal gå. Inte för att de skulle gjort ett dåligt jobb utan för att vi helt enkelt inte kan ha dem kvar, förklarar Lotta.

Stenungsbageriet handlar om hantverk. Hade drivkraften varit pengar så hade de båda valt en annan bana. Kanske är det därför det gör extra ont när framgång plötsligt vänds till risken att förlora allt.

— Vi måste göra upp med bilden om att företagare är rika och bor i palats. Jag kommer aldrig bli rik, men jag gör det heller inte för pengarna. Det kostar att bygga ett företag och de flesta har inte särskilt stora marginaler. Men man gör det ändå för det handlar om ett hantverk, berättar Ronnie och får medhåll från Lotta.

Det utlovade stödet från rikspolitiken ger de inte mycket för. Även om framförallt förändringen av sjuklöneansvaret var hjälpsamt har övriga åtgärder inte nått små- och medelstora företag som Swenströmskas på det sätt som många hoppats på. Permittera är svårt för den verksamhet man driver och lån är en omöjlighet under rådande omständigheter. Vad som varit desto bättre är stödet från kommunala politiker.

— Vi har nog haft varenda lokalpolitiker på besök. I det här fallet har responsen från Karlstad kommun varit fantastisk. Bara det här att man som beslutsfattare kommer in och frågar hur det går och om det finns något mer man kan göra. Om vi kan behålla den här relationen efter krisen vore det toppen, menar Lotta.

När de tänker tillbaka på vad som faktiskt hände beskriver de hur allting stoppade, nästan på en enda dag. Från ingenstans förändrades köpmönstren, kunderna blev snabbt färre och allting dog. Ronnie förklarar att man för en stund var osäker på vad man skulle ta sig till och beslutade sig därför för att vara ärliga. Via sina kanaler på sociala medier informerade man hur illa det var och fick ett gensvar som de knappast kunde drömma om.

— Kunder, politiker, tjänstemän. Ja alla hörde av sig, folk kom hit och vi fick nya kunder som köpte det lilla extra. Då förstod vi att det faktiskt fanns människor som inte ville att vi skulle försvinna, förklarar Lotta.

Ronnie tillägger att vad som varit minst lika viktigt har varit styrkan i det nätverk av företagare man lyckats bygga. Denna gemenskap har varit fundamental för att de orkat bära sig själva de senaste veckorna. Ärligheten har varit befriande för man har insett att alla sitter i samma båt.

— Att säga något om att man saknar kunder kan vara en känslig fråga. Men i de här tiderna har det varit helt nödvändigt. Genom det har vi företagare kunnat ge styrka åt varandra och hitta nya sätt att samverka. Och jag tror även att fler kunder inser vikten av att stödja sin lokala handlare, sitt lokala café och företagare. Förhoppningsvis ger det även bäring framöver.

Text: Simon Sjögren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider för företagen

KRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet. För många av oss har hjulen saktat ned för att slutligen mer eller mindre stanna av.
NYHET Publicerad:

Näringslivets röst i Europa 

EU Trots att Storbritannien nu lämnat EU går det enligt chefen för Svenskt Näringslivs EU-kontor, Anders Edholm, inte att sitta still i båten. Med frågor så som klimatomställningen, sociala pelaren, industristrategi och geopolitiska utmaningar knackar framtiden på dörren.
NYHET Publicerad:

Teknisk innovation för en levande landsbygd

DIGITALISERING Rikard Ohlin är ICA-handlaren och entreprenören med många bollar i luften. Butiken han driver tillsammans med sin personal tar nu nästa steg i utvecklingen och under en testperiod erbjuder man dramatiskt förbättrade öppettider. 
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning kräver aktivt engagemang

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Negativa konsekvenser i form av uteblivna expansioner och missade arbetstillfällen på grund av misslyckade rekryteringar är kännbara. På Munkfors Sawmill Support arbetar man aktivt med att locka ungdomar till industrin och satsar på att lära upp på plats. Men, för att lyckas krävs också vilja från skolan och lokala politiker. 
NYHET Publicerad:

Anna Hedberg – Ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland

NY REGIONCHEF Den 1 mars tillträder Anna Hedberg tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv Värmland. Vem är Anna, hur ser hon på Värmland utifrån ett näringslivsperspektiv och vad hoppas hon uppnå i sin nya roll?
NYHET Publicerad:

Laddat inför inspirerande UF-mässa

UF Den som är i Karlstad den 19/2 gör bäst i att inte missa den regionala UF-mässan som i år samlar imponerande 280 utställande UF-företagare. Ung Företagsamhet (UF) är en viktig del av många värmländska gymnasieungdomars skoltid och för vissa en början på karriären som entreprenör och företagare.