Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYHET Publicerad

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.

Stella

"Som elev spelar det ingen roll vad du har gjort eller sagt, hon är lika spontan och glad ändå. Hon är aldrig dömande", säger Marie Drugge om pedagoghunden Stella.

Marie Drugge

"Stella har en lugnande effekt som gör att mötet blir mer ärligt och odramatiskt", säger Marie Drugge.

Foto: Pontus Wallin
Stella

I januari tog Stella sin pedagoghundsexamen.

Klaragymnasiet i Karlstad har en ny medarbetare sedan ett år tillbaka. Hunden Stella är en blandning mellan Labrador och Australian shepard. Hon är en så kallad pedagoghund och är med under samtal som specialpedagogen Marie Drugge har med elever i skolan.

– En hund når fram på ett annat sätt. Jag kan ju inte gå fram och krama om en elev hur som helst men att klappa och ta i en hund är socialt accepterat. Det startar till och med kemiska reaktioner som skapar oxytocin, må-bra-hormon.

När samtalen är jobbiga, eleven stressad eller ledsen, så kan Marie Drugge be Stella att gå och lägga sig bredvid eleven, för att finnas där som ett lugnande stöd. Vid återkommande möten märker hon att eleverna uppskattar att Stella är där.

– De hälsar på henne innan de hälsar på mig. Som elev spelar det ingen roll vad du har gjort eller sagt, hon är lika spontan och glad ändå. Hon är aldrig dömande.

Om en elev har svårt att hålla fokus tar de en paus och gör tricks med hunden en stund.

Eftersom Stella är en aktiv hund, så har Marie Drugge fått träna henne i att vara passiv. Hon ska till exempel kunna lägga huvudet i elevens knä på kommando, eller lägga sig bredvid och ligga still där. Men hon ska också kunna vända snabbt och vara aktiv.  

– Det fungerar bättre än jag trodde. Det ger lugn och ro vid mötet och eleverna blir mer motiverade att komma tillbaka.

Det ligger i hundars natur att märka när någon är stressad eller orolig och att vilja dämpa det. När Stella möter elever som mår dåligt blir hon ännu mer kontaktsökande, konstaterar Marie Drugge.

– Den stora vinsten är att hon når fram där inte jag når fram. Stella blir ett verktyg som har en lugnande effekt och som gör att mötet blir mer ärligt och odramatiskt. Det innebär att jag når snabbare fram till eleven.  

Eleverna säger själva att de känner sig tryggare när Stella är med och att det är kul och lite familjärt.

– Det blir en avslappnad stämning och de får se att jag har en annan sida än bara den professionella specialpedagogen.   

Klara är det enda gymnasiet i Värmland som har en pedagoghund.  intresset är stort. Det är ganska nytt i Sverige men intresset ökar och utomlands är det riktigt stort.  

– Hon är tycker att det är så roligt! När hon kommer hem efter en arbetsdag är hon helt slut. Längre fram kanske det blir fler dagar.

Det började med att skolans kurator kom på idén att utbilda sin hund till vårdhund. Marie Drugge inspirerades då att utbilda sin hund och hittade en pedagoghundutbildning som passade henne och hennes arbete bra. I höstas gjorde Stella praktik på skolan och i januari var hon färdigutbildad.

På högstadiet och gymnasiet stimulerar en pedagoghund främst med sin närvaro, förklarar Marie Drugge. Pedagoghundar i lägre åldrar engagerar och motiverar bland annat läsinlärning.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.