"Samhället bör ta ett gemensamt ansvar"

NYHET Publicerad

SKOLA & NÄRINGSLIV Först går man i skolan och därefter kommer arbetslivet. Men, när utbildning och arbete är så nära sammankopplat, borde då inte samverkan mellan skola och näringsliv komma betydligt mycket tidigare än när det är dags att lämna den ena för att gå vidare till den andra?

Viktoria Sundeskog, vd och ägare, Sun Screen AB.

Viktoria Sundeskog, vd och ägare, Sun Screen AB.

Foto: www.mattiasblomqvist.se

För att förbättra kontakten mellan skola och näringsliv finns flera initiativ runt om i landet likt industrinätter, prao, praktik, lärlingsutbildningar och Ung Företagsamhet.

Det talas ofta om vikten av att eleverna tidigt får kontakt med arbetslivet och finner intresse för företagande, redan i skolåldern. Det förenklar för ungdomar att få arbete efter sina studier, ökar innovationen i landet då allt fler väljer att starta egna företag samt gör det lättare för många ungdomar att klara skolan då lärandet varierar när man kombinerar teoretiskt och praktiskt arbete.

För att samarbetet mellan skola och företag ska fungera krävs det dock engagerade företagare som bidrar med tid, kunskap och utrymme för ungdomar att lära sig, utvecklas och bygga en kontakt till näringslivet.

Viktoria Sundeskog driver Sun Screen AB i Sunne, ett reklam- och profileringsföretag med sju anställda som bland annat säljer arbetskläder, reklamprodukter och bildekaler. Företaget grundades 1983, men Viktoria tog över som vd och ägare för två år sedan.

— Jag har en grund som socionom och har arbetat inom kommunen i 20–25 år, men hamnade av en slump här på Sun Screen. Jag själv har inte arbetat inom denna branschen innan, men har en otroligt kunnig personal som vet vad de gör och jag tycker det är väldigt kul.

Viktoria är en av flera företagare i kommunen som på ett eller annat vis valt att engagera sig för skola och näringsliv och sitter med i programrådet för grafisk produktion inom Industritekniska programmet på SG/Brobygymnasiet i Sunne.

— I programrådet sitter både mindre och större företag, lärare, rektor och representanter från kommunen. Programrådet ger oss möjlighethet att utbyta erfarenheter, samt håller skolan uppdaterade om vad vi gör, vår utveckling och vad som sker i branschen, berättar Viktoria Sundeskog.

—Vi är också måna att ta emot praktikanter så ofta som vi kan för elever som går programmet. Många företag är bra på att ta emot praktikanter i kommunen, vilket hjälper elever att få se en bredd av olika arbetsplatser – större som mindre.

Viktorias bakgrund som medarbetare i kommunens verksamheter, bland annat som gymnasiekurator och hennes egna praktikplatser under ungdomen är en del av anledningen till att hon valt att engagera sig i frågan.

— Jag tror att det ligger i min natur. Jag har under mina år i kommunen arbetat med ungdomar i skolan, jag har barn själv och jag vet vad mina praktikplatser betydde för mig. Man måste få möjligheten att lära sig vad det innebär att jobba hårt och att det ställs krav på en i arbetslivet, jag ser det som ett samhällsansvar att lära ut detta. Så länge det är på den nivån att det inte blir ansträngande för mig, mina anställda eller för företaget så vill vi hjälpa till att ta detta samhällsansvaret och få ungdomarna redo för arbetslivet.

Som tidigare nämnt, talar man ofta om fördelarna för elever att ha ett samröre med näringslivet, men sällan hur det nyttjar företagarna. Viktorias svar var ganska enkelt.

— Vi får tack vare våra praktikanter och samtalen med skolan, ta del av den senaste utvecklingen och tekniken. Eleverna är inte alltid praktiskt kunniga när de kommer till oss, men inspirerar, kommer med nya idéer och lär oss ny teknik.

— Någonting jag inte förväntade mig att vi skulle få ut av praktikanterna men som vi gynnas mycket av är deras idérikedom och kunnighet kring sociala medier. De har idéer när det kommer till marknadsföring och de har fått mig att våga testa nya sätt att marknadsföra företaget på. Efter att de varit hos oss, är det många som rekommenderar företaget till släkt och vänner, delar våra inlägg på sina egna sociala medier och flera söker också jobb hos oss, vilket jag ser som något väldigt positivt då det tyder på att de trivts under sin praktik.

I Sunne Kommun har näringslivet och skolan hittat bra sätt att samarbeta på och Sunne har många företag, vilket förenklar när man ska hitta någon att tala på skolor eller en praktikplats till elever.

— Lärarnas attityd till oss företagare gör mycket. Det kan ofta vara svårt att finna tid att ens ha ett första möte för att bygga upp en relation och på det planet gör lärarna här ett mycket bra jobb, genom att bjuda in till lunch och samtal, vilket är den tiden på dagen då man kanske oftast har tid att ses.

På frågan om varför vissa företag kan vara skeptiska till att ta emot praktikanter tror Viktoria att en del av problematiken är att många ungdomar saknar kunskap om vad det innebär att arbeta.

— Det blir en väldigt lång startsträcka att kunna börja arbeta om man inte vet grunderna. Jag har träffat flera ungdomar som inte förstår hur ett företag drivs, vad ett fackförbund gör eller ens vikten av att komma i tid, då tröttnar företag. Samhället bör ta ett gemensamt ansvar för att man har förståelse för dessa grundläggande kunskaper.

— Hos oss ställer vi alltid krav på våra praktikanter. Innan man får börja hos oss har vi en intervju då man gärna får ta med sig sitt CV om man har ett, där eleven får berätta vad de hoppas få ut av praktiken och vi berättar vad vi förväntar oss av eleven. På så vis får vi båda ut så mycket mer av tiden tillsammans.

Text: Mathilda Ohlsson Larsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vem tar ledningen i elförsörjningsfrågan?

KRÖNIKA Lina Håkansdotter, expert på hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, delar med sig av tankar kring elförsörjningens utmaningar och möjligheter.
NYHET Publicerad:

Skatteproblem synliggjorda av krisen

KRÖNIKA "Ska Sverige komma starkare ur krisen måste vi blicka framåt och lägga grunden för återhämtning. Mycket behöver därför göras för att återstarta beredvilligheten att investera och ta risk, säkra kompetenstillgången och viljan att anställa, stärka incitamenten att arbeta, bygga upp infrastrukturen, utveckla handeln med och öppenheten gentemot omvärlden." Det skriver Johan Fall, skattechef Svenskt Näringsliv i en krönika.
NYHET Publicerad:

En visionär syn på vårt miljöarbete

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Löfbergs, omställning och frågor för framtiden

FÖRETAGANDE I maj besökte vi digitalt Lars Appelqvist, vd för familjeföretaget Löfbergs.
NYHET Publicerad:

"Samhället bör ta ett gemensamt ansvar"

SKOLA & NÄRINGSLIV Viktoria Sundeskog driver Sun Screen AB i Sunne och har ett stort engagemang för att föra skola och näringsliv närmare varandra. 
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

KRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det blir inte alltid som man har tänkt sig

KRÖNIKA Tre av tio gymnasieungdomar säger att deras framtidsplaner förändrats på grund av coronapandemin och hälften av sistaårseleverna säger att deras möjligheter att få jobb till hösten är ganska eller mycket dåliga.
NYHET Publicerad:

Viktigt att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet."
NYHET Publicerad:

Regionen hjälper företagen att navigera rätt

STÖD I spåren av coronavirusets framfart är Region Värmland en av många aktörer som försöker tänka nytt när det kommer till att kroka arm med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få fortsatt fokus”

FÖRETAGSKLIMAT ”Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott behöver få ytterligare fokus”, anser Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. Munkfors går dock steget längre för att tillsammans med näringslivet rida ut stormen.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Värmland av brott och otrygghet

BROTTSLIGHET Otrygghet och brottslighet är ett allt större problem för många företag i Värmland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv med 1556 företag.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

OMSTÄLLNING Jonas Björkman, regionchef för TRR i Värmland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.