ICA Sillerud 1.jpg

Teknisk innovation för en levande landsbygd

NYHET Publicerad

DIGITALISERING Rikard Ohlin är ICA-handlaren och entreprenören med många bollar i luften. Butiken han driver tillsammans med sin personal tar nu nästa steg i utvecklingen och under en testperiod erbjuder man dramatiskt förbättrade öppettider.  

ICA Sillerud 2.jpg

Rikard Ohlin samt en kollega från ICA centralt (från avdelningen ICAx vilket är en utvecklingsenhet för företagets digitala ekosystem).

Trots en ökad digitalisering är handeln ett segment av det svenska näringslivet som för de flesta ter sig tämligen bekant över tid. Visst kan man allt oftare beställa sina varor över nätet men butiksupplevelsen i sig har genom åren i stora drag förblivit den samma. Rikard Ohlin menar att företagare i dagligvarubranschen likt han själv måste bli ännu bättre på att möta kundernas förändrade behov. 

— Vi pratar alltid om att man måste handla på bygden, men vilka möjligheter ger vi egentligen människor att göra detta, frågar sig den erfarne ICA-handlaren. 

Nu prövar man därför att hålla ICA-butiken i Sillerud öppen även före och efter ordinarie öppettider där kunderna erbjuds att med hjälp av ett bank-ID ta sig in i affären, plocka på sig de varor man önskar för att avslutningsvis betala i självbetjäningskassan. Rikard har klurat på idéen under ett antal år och med stöd från ICA centralt samt Region Värmland kan man under en testperiod nu göra slag i saken. 

— Två saker sticker ut. För det första ser vi en påtaglig ökning med närmare trettio procent av de yngre kunderna. Vilket jag tycker visar att vi måste hänga med i tiden, förstå nya kundmönster och vara en del av den framtida handeln. Det andra är att femtio procent av kunderna är sådana vi inte hade förut. Vilket jag tycker är riktigt roligt! 

Tanken är att fas ett av experimentet ska avslutas i slutet av februari. Sedan kommer man ta tid att analysera resultaten och se hur man kan föra investeringen framåt. Men Rikard är än så länge nöjd. Kombinationen av nya och yngre kunder skvallrar om en potentiell inkomstkälla för de mindre lanthandlarna som finns runt om i Sverige. 

— Det här en är en positiv landsbygdsatsning som utökar servicen för de som bor här. Men det är också en innovativ satsning som kanske kan ge underlag för butiker i bygder som idag saknar egna handlare, menar Rikard. 

Även om det är spännande och välkommet med investeringar i ny teknik vill Rikard skynda långsamt. Kundupplevelsen måste alltid stå i centrum oavsett hur banbrytande idéer man som företagare än tycker sig ha. Ifall kunden inte uppskattar det man lanserar finns helt enkelt ingen lönsamhet. 

— Det vi gör handlar ju om att fokusera än mer på våra kunder. Exempelvis har jag en referensgrupp som består av lokala besökare. De ger insikt i hur kunden ser på det vi gör. Ibland kan det vi tycker är genialt upplevas som krångligt av våra besökare. Därför måste vi se till att de är med på satsningarna vi gör och än så länge har responsen på den här investeringen varit riktigt positiv. 

Text: Simon Sjögren 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Regionen hjälper företagen att navigera rätt

STÖD I spåren av coronavirusets framfart är Region Värmland en av många aktörer som försöker tänka nytt när det kommer till att kroka arm med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få fortsatt fokus”

FÖRETAGSKLIMAT ”Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott behöver få ytterligare fokus”, anser Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. Munkfors går dock steget längre för att tillsammans med näringslivet rida ut stormen.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Värmland av brott och otrygghet

BROTTSLIGHET Otrygghet och brottslighet är ett allt större problem för många företag i Värmland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv med 1556 företag.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

OMSTÄLLNING Jonas Björkman, regionchef för TRR i Värmland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.