Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
Upplägget i anställningen består av ett år varav 12 veckors teori och resten är praktik och kunskap om produktionens olika delar. Deltagarna får också lära sig vikten av kamratskap och samarbete. Volvosteget har förmågan att locka till sig både de som har ett tidigt intresse för industrin och de som saknar detta.
– Alla som är mellan 18 och 24, har godkända gymnasiebetyg och är inskrivna på Arbetsförmedlingen kan söka, förklarar Anna Sandelin som gick ut Volvosteget under hösten och nu jobbar på Motorstation på Medium Line i Arvika.
I den internationella verksamhet som Volvokoncernen utgör är fabriken i Arvika, Volvo Construction Equipment, den globala huvudfabriken för tillverkningen av hjullastare. Fabriken är med sina cirka 900 anställda en av Värmlands största arbetsgivare. Man är i kontinuerligt behov av arbetskraft och det var självklart att man skulle vara en del av satsningen menar Åsa Barck som ansvarar för Volvosteget på fabriken i Arvika.
– I Volvosteget tar vi in gymnasieungdomar och utbildar dem inom de områden som vi har behov inom här i vår verksamhet. I fjol hade vi Montering och Logistik som fördjupning, i år är det svets.
Volvosteget finns på sammanlagt 11 fabriker runtom i Sverige. Utbildningen syftar till att ge ungdomarna en unik möjlighet att utveckla sig själva och bli anställningsbara inom industrin, men även att ge Volvokoncernen utbildad och kunnig arbetskraft för framtiden och bistå den nationella utvecklingen då en livskraftig industri bidrar till den ekonomiska tillväxten. Att ungdomarna under sitt år ska ses som en viktig tillgång är något Åsa poängterar och något som Mikael Röhr Bäckefjäll, som efter sin tid i utbildningen nu jobbar hos Volvo via Manpower, förstärker.
– Du blir en i verksamheten och det är trevlig stämning. Man känner sig verkligen som en resurs, förklarar Mikael.
Volvosteget är en medveten investering från företaget för att främja den framtida kompetensförsörjningen och samtidigt väcka nyfikenhet för industrin bland unga. Tillverkningen är komplex och alla har sin funktion i att få produktionen att rulla på. Och Rebecca Eriksson uppmanar andra att söka och därmed få chansen att bli en del av den globala verksamheten i Arvika.
– Man vet inte alltid vad man vill bli när man går ur nian. Men här får du verkligen en chans och man växer under året. Nu efter att jag gick Volvosteget vill jag gärna arbeta här tills jag blir pensionär, avslutar Rebecca.
Text: Simon Sjögren