Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Skellefteåföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver verkstadsföretaget.

Krister Koch, Nordtek, Skellefteå

Krister Koch slår ut med händerna och konstaterar att det inte finns någon att anställa.

– Vi tar in praktikanter från utbildningsföretaget Lernia, lär dem jobbet och anställer. Men det blir bara en i taget. Vi har betydligt större potential än så, förklarar Krister Koch och fortsätter:

– Av en praktikant fick jag veta att bara två av 20 läser CNC-teknik, den kompetens vi söker, och det är alldeles för lite. Många väljer att utbilda sig till svetsare för att man tror att det skulle vara lättare vilket är fel, då det i båda fallen krävs handlag och yrkesskicklighet. Återväxten är mycket dålig.

Avstår från fördubblad omsättning

Nordtek i Kåge omfattar två bolag som tillsammans sysselsätter 35 personer och omsätter 35 miljoner kronor.

– Hypotetiskt skulle vi kunna fördubbla omsättningen. Det skulle krävas en utbyggnad, men vi har marken. Det skulle också krävas nya kunder och det kan vi ordna. Men vi vågar inte, säger Krister Koch.

– Det finns inga CNC-tekniker att anställa. Det finns personal på andra verkstadsföretag men jag vill inte börja värva av dem. Det är ingen långsiktig lösning. Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler.

Krister Koch brinner för verkstadsindustrin. Han har drivit sitt företag sedan 1992. Då hette det Svanborg & Holmkvist. Krister Koch var anställd där när det gick i konkurs och han köpte han företaget som blev Nordtek. Produktionen har vridits mer mot tillverkning sedan dess.

Nedlagt verkstadsprogram

I Skellefteå fanns ett verkstadsprogram på Kaplanskolan, men för få sökande ledde till nedläggning.

– Skellefteå måste ge industrin chansen. Kaplanskolan hade redan då för dålig maskinpark så när det kom praktikanter fick vi lära dem i vår maskinpark. Jag tror Skellefteå skäms över att vara industristad, säger Krister Koch och fortsätter:

– Hur många fotbollsgymnasier finns i landet och har vi råd med det? Jag skulle vilja att skolan mer såg till det som är bäst för landet. Det välstånd vi har bygger på industri och försäljning.

Vad har du för kontakt med politikerna?

– Dålig. Två riksdagsledamöter från C och SD har kommit och det är bra, båda var mycket intresserade.

Krister berättar att han försökt locka Skellefteås kommunalråd, men misslyckats.

– Om kommunalrådet kom skulle jag visa vad digitalisering innebär och vilka förutsättningar som finns för företag i verkstadsindustrin.

– Ett annat problem som jag upplever är att dagens politiker, nästan utan undantag, är sprungna ur den offentliga sektorn och helt utan kunskap om industrins betydelse. I de värsta fallen saknar de helt arbetslivserfarenhet, konstaterar Krister Koch.

Bjuder in SYV:are

Så när kommunpolitikerna lyser med sin frånvaro jobbar Krister Koch vidare på egen hand. När vi träffas är han på väg att kontakta studie- och yrkesvägledare på den lokala grundskolan.

– Jag vill att de ska komma hit. Ska man jobba med samhällsfrågor måste man veta vad verkstadsindustrin gör, hur vi jobbar och vad som krävs. Vi är ett högteknologiskt företag där personalen programmerar datorer med stor yrkeskunskap. Jag är inte alls säker på att alla vet vad som händer här.

Krister Koch, Nordtek, Skellefteå

Hur ser din önskelista för ett förbättrat industriklimat ut?

– Först måste vi våga prata om Sverige som ett industrisamhälle, vara stolta över det och inte benämna industrin som ett särintresse. Vi måste därefter lyfta fram den oerhörda styrka som finns i tekniken. Och slutligen måste vi förstå vad som krävs i personal för att lyfta branschen, säger Krister Koch och summerar:

– Verkstadsindustrin i Kåge, Skellefteå och Sverige skulle kunna vara betydligt starkare om viljan att satsa verkligen fanns.

Verkstadsindustrin är en kunskapsindustri

Att en batterifabrik ska etableras ändrar inte Kristers inställning som menar att det blir en typ av processindustri.

– Tappar vi kunskapen från verkstadsindustrin så är jag rädd att produktägande företag, som nästan uteslutande har blivit monterings- och sammansättningsenheter utan egna möjligheter att maskinbearbeta och svetsa, flyttar sina verksamheter där den saknade resursen finns.

– Verkstadsindustrin och tillverkningsindustrin är en verklig kunskapsindustri där digitaliseringen och modern teknik alltid används först och i symbios med hantverkskunnande.

– Slutligen så är det som så att alla utvecklingsländer vill bli industriländer och jobbar stenhårt för att bli det, se framför allt på de asiatiska länderna, så vi får passa oss så att vi inte blir akterseglade.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelsverket kovänder: Går med på betalning i efterhand

REGLER En delseger har uppnåtts för alla företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll: Livsmedelsverket kräver nu att de omstridda debiteringarna endast ska ske i efterhand, till skillnad från idag. "Äntligen", säger hotellägaren Richard Larson.
NYHET Publicerad:

Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Verkstadsföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Satsning på bättre service i Haninges näringslivsstrategi

FÖRETAGSKLIMAT Kortare handläggningstider kommer högt upp när företagen i Haninge listar de viktigaste åtgärderna för att förbättra företagsklimatet i kommunen. Sedan 2007 har företagen upplevt att den service de får i sina kontakter med kommunen har försämrats. I den senaste mätningen når betyget inte upp till godtagbart. Det vill Haninge kommunen nu förändra. I den nya näringslivsplanen finns tydligt fokus på ett mer kundorienterat perspektiv i företagarkontakterna.
NYHET Publicerad:

Politiker talar om att underlätta, men gör precis tvärtom

FÖETAGSKLIMAT Joakim Lorenz är vd för säkerhetsbolaget Newsafe med säte i Västerås. För att prata om utmaningarna för sin bransch bestämde sig Joakim Lorenz för att bjuda in ett par riksdagsledamöter. En av dom var Jessica Polfjärd riksdagsledamot för Moderaterna. "Vi pratade väldigt mycket kring regelverken och krånglet kring upphandlingar", säger Joakim men också generellt om företagsklimatet i Västerås och i Sverige.
NYHET Publicerad:

Inbjudan fick Pia att svara direkt

FÖRETAGSKLIMAT Det hela började med ett enkelt vykort. Madelene Hjelm, som tillsammans med sin man Arnt Hjelm driver IB Transport Mälardalen, har haft växande svårigheter både gällande rekrytering och transportregelverken. Därför beslutade hon sig för att bjuda in den socialdemokratiska riksdagsledamoten Pia Nilsson.
NYHET Publicerad:

Otryggheten i Nordstan påverkar näringslivet

GÖTEBORG Varje år lägger handeln ner 11 miljarder kronor på väktare och säkerhet. Ändå är det fler som känner sig mer otrygga idag än vad de gjorde för två år sedan.
NYHET Publicerad:

Hotellvisionärernas modiga beslut: ”Vi tog chansen”

REGELTILLÄMPNING ”Så länge lagen är tolkningsbar finns risk att besluten blir helt olika”, konstaterar hotellentreprenören Anna Z Dimitrievska och skickar en passning till kommunens tjänstemän: ”Lita på oss!”
NYHET Publicerad:

Varberg klättrar och tappar på årets ranking

FÖRETAGSKLIMAT Rankingresultatet för Varbergs kommun har senaste åren pekat nedåt. Men nu verkar utvecklingen ha vänt och nya kommunala satsningar börjar få genomslag.
NYHET Publicerad:

Kommer kompetensutvisningarna att fortsätta?

KOMMENTAR Lagrådet har avstyrkt socialförsäkringsutskottets förslag om ny lagstiftning kring kompetensutvisningarna. Men förändringen är nödvändig för att komma tillrätta med de orättfärdiga utvisningarna, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

Lyssna på oss Kirunaföretagare!

FÖRETAGSKLIMAT ”Det är lätt för de styrande att tala vitt och brett om förbättringar, men de har lite svårare att kunna gå från ord till handling.” Det menar Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group, som efterlyser mer aktiva kommunföreträdare i Kiruna.
NYHET Publicerad:

”Mentorprogram ger en knuff framåt”

LEDARSKAP För Anna-Lena Olsson gav ledarskapsprogrammet Womentor en chans att reflektera över sig själv, lägga upp en strategi framåt och bli en bättre ledare. ”Det ger en knuff framåt och det blir lättare att se sitt eget värde och ta för sig”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Teknik mot mensvärk lockar unga

HALLÅ DÄR Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen. På sajten Hacktheworld.se låter ni videobloggaren Therese Lindgren och andra Youtube-profiler presentera tekniska lösningar på vardagliga problem. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

Webbverktyget ger koll på kompetensen

STRATEGI Kompetensförsörjning är en av företagens största utmaningar, och för att hantera verksamhetens unika kompetensbehov krävs ett systematiskt arbete. Som stöd för det har webbverktyget Jobbamedlonen.se en modul för att analysera kompetensbehovet.
NYHET Publicerad:

Smart produktion lockar byggkvinnor

REKRYTERING I början av nästa år är Lindbäcks Byggs nya fabrik klar. Det innebär mängder av nyanställningar och ledningen har beslutat att hälften av de som rekryteras till fabriken ska vara kvinnor. ”Målet har inte uppfyllts men vi är på god väg”, säger vd:n Stefan Lindbäck.
NYHET Publicerad:

”Man känner sig som David mot jätten Goliat”

FÖRETAGSKLIMAT Ett ärende som hanteras fel av kommunen kan leda till stora förseningar, och kostnader. Det vet Maria Nilsson och Rickard Bergkvist som 2014 tog över Eriksgården i Sjöbo. Sedan dess har verksamheten expanderat rejält. 10 000 besökare om året har blivit 50 000.
NYHET Publicerad:

Nybro siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Nybro kommuns företagsklimat får bättre betyg av företagen än tidigare år men fortfarande finns det rejäl förbättringspotential. Det var kontentan när företagsklimatet presenterades på en företagarträff.
NYHET Publicerad:

"Tjänstemäns egna agendor jädrigt oroande"

FÖRETAGSKLIMAT Ingrid och Henrik Sommar driver lantbruk med mjölkproduktion, och har börjat se allt mer detaljstyrning från myndighetshåll. "I allt högre grad upplever vi att tjänstemännen har sina egna agendor, vilket är jädrigt oroande. Det är oerhört viktigt att tjänstemännen agerar förutsägbart och lagenligt och inte går efter ideologi eller godtycke", säger Ingrid Sommar.
NYHET Publicerad:

"Regeringen skjuter bredvid målet"

UTBILDNING Regeringens förslag om att öka genomströmningen i högre utbildning skjuter bredvid målet, menar Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert. ”Förslaget riskerar i värsta fall att sända signaler om att sänka kvaliteten”.
NYHET Publicerad:

Yrkeskunniga en bristvara

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Fermeco AB i Piteå är ett verkstadsföretag med 35-40 anställda som omsätter 75 miljoner. Rekrytering av personal och en ojämn konjunktur är problem, mycket beroende på konkurrens från länder som Lettland och Polen. ”Jag kan just nu direkt anställa fem personer till, men vi får inte tag i de yrkeskunniga som vi behöver”, säger Sören Öhlund som är företagets ägare och VD.
NYHET Publicerad:

Nordanstigs företagsklimat faller för andra året i rad

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs kommun har fallit ytterligare några placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet och hamnar på plats 237 av totalt 290 kommuner. Kommunalrådet Monica Olsson (S) säger att kommunen har mycket att jobba med, men menar också att placeringen bara är en jämförelse med andra kommuner. "Vi har i vissa delar blivit bättre men det syns inte eftersom vi i totalrankingen har tappat placeringar", säger hon.