Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Skellefteåföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver verkstadsföretaget.

Krister Koch, Nordtek, Skellefteå

Krister Koch slår ut med händerna och konstaterar att det inte finns någon att anställa.

– Vi tar in praktikanter från utbildningsföretaget Lernia, lär dem jobbet och anställer. Men det blir bara en i taget. Vi har betydligt större potential än så, förklarar Krister Koch och fortsätter:

– Av en praktikant fick jag veta att bara två av 20 läser CNC-teknik, den kompetens vi söker, och det är alldeles för lite. Många väljer att utbilda sig till svetsare för att man tror att det skulle vara lättare vilket är fel, då det i båda fallen krävs handlag och yrkesskicklighet. Återväxten är mycket dålig.

Avstår från fördubblad omsättning

Nordtek i Kåge omfattar två bolag som tillsammans sysselsätter 35 personer och omsätter 35 miljoner kronor.

– Hypotetiskt skulle vi kunna fördubbla omsättningen. Det skulle krävas en utbyggnad, men vi har marken. Det skulle också krävas nya kunder och det kan vi ordna. Men vi vågar inte, säger Krister Koch.

– Det finns inga CNC-tekniker att anställa. Det finns personal på andra verkstadsföretag men jag vill inte börja värva av dem. Det är ingen långsiktig lösning. Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler.

Krister Koch brinner för verkstadsindustrin. Han har drivit sitt företag sedan 1992. Då hette det Svanborg & Holmkvist. Krister Koch var anställd där när det gick i konkurs och han köpte han företaget som blev Nordtek. Produktionen har vridits mer mot tillverkning sedan dess.

Nedlagt verkstadsprogram

I Skellefteå fanns ett verkstadsprogram på Kaplanskolan, men för få sökande ledde till nedläggning.

– Skellefteå måste ge industrin chansen. Kaplanskolan hade redan då för dålig maskinpark så när det kom praktikanter fick vi lära dem i vår maskinpark. Jag tror Skellefteå skäms över att vara industristad, säger Krister Koch och fortsätter:

– Hur många fotbollsgymnasier finns i landet och har vi råd med det? Jag skulle vilja att skolan mer såg till det som är bäst för landet. Det välstånd vi har bygger på industri och försäljning.

Vad har du för kontakt med politikerna?

– Dålig. Två riksdagsledamöter från C och SD har kommit och det är bra, båda var mycket intresserade.

Krister berättar att han försökt locka Skellefteås kommunalråd, men misslyckats.

– Om kommunalrådet kom skulle jag visa vad digitalisering innebär och vilka förutsättningar som finns för företag i verkstadsindustrin.

– Ett annat problem som jag upplever är att dagens politiker, nästan utan undantag, är sprungna ur den offentliga sektorn och helt utan kunskap om industrins betydelse. I de värsta fallen saknar de helt arbetslivserfarenhet, konstaterar Krister Koch.

Bjuder in SYV:are

Så när kommunpolitikerna lyser med sin frånvaro jobbar Krister Koch vidare på egen hand. När vi träffas är han på väg att kontakta studie- och yrkesvägledare på den lokala grundskolan.

– Jag vill att de ska komma hit. Ska man jobba med samhällsfrågor måste man veta vad verkstadsindustrin gör, hur vi jobbar och vad som krävs. Vi är ett högteknologiskt företag där personalen programmerar datorer med stor yrkeskunskap. Jag är inte alls säker på att alla vet vad som händer här.

Krister Koch, Nordtek, Skellefteå

Hur ser din önskelista för ett förbättrat industriklimat ut?

– Först måste vi våga prata om Sverige som ett industrisamhälle, vara stolta över det och inte benämna industrin som ett särintresse. Vi måste därefter lyfta fram den oerhörda styrka som finns i tekniken. Och slutligen måste vi förstå vad som krävs i personal för att lyfta branschen, säger Krister Koch och summerar:

– Verkstadsindustrin i Kåge, Skellefteå och Sverige skulle kunna vara betydligt starkare om viljan att satsa verkligen fanns.

Verkstadsindustrin är en kunskapsindustri

Att en batterifabrik ska etableras ändrar inte Kristers inställning som menar att det blir en typ av processindustri.

– Tappar vi kunskapen från verkstadsindustrin så är jag rädd att produktägande företag, som nästan uteslutande har blivit monterings- och sammansättningsenheter utan egna möjligheter att maskinbearbeta och svetsa, flyttar sina verksamheter där den saknade resursen finns.

– Verkstadsindustrin och tillverkningsindustrin är en verklig kunskapsindustri där digitaliseringen och modern teknik alltid används först och i symbios med hantverkskunnande.

– Slutligen så är det som så att alla utvecklingsländer vill bli industriländer och jobbar stenhårt för att bli det, se framför allt på de asiatiska länderna, så vi får passa oss så att vi inte blir akterseglade.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete ska förbättra Varbergs företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Varbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Ale, Alingsås och Svenskt Näringsliv går samman för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under 2018 startar Svenskt Näringsliv ett utvecklingsprojekt för att förbättra företagsklimatet i några av landets kommuner. Målsättningen är att förbättra det lokala företagsklimatet genom bättre service, nöjdare företagare och därmed en högre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Ale och Alingsås har valts ut från Västsverige och ska under projektet utbyta erfarenheter med andra kommuner från olika delar av Sverige.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

Volvo: ”Kompetens en överlevnadsfråga”

KOMPETENSBRIST Transportbranschen har länge haft problem med kompetensbrist. Förutom yrkeschaufförer finns risken även att tusentals mekaniker kommer att saknas. ”Det är en överlevnadsfråga för hela branschen”, säger Anders Edin, kompetensutvecklingschef på Volvo Lastvagnar.
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med bara för några år sedan. "Det är en stor skillnad, för bara 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

Uthållighet ger resultat på Saab

STRATEGI De senaste tio åren har Saab haft stort fokus på att fler lönesättande chefer ska vara kvinnor. Och det har gett tydligt resultat – en fördubbling. Engagerade ledare, uthållighet och mod är främsta framgångsfaktorerna, enligt Marie Bellö Yngveson, chef för Saab Academy.
NYHET Publicerad:

IBM ändrar fokus för kvinnosatsningar

JÄMSTÄLLDHET IBM har dragit ner på mentorprogram för kvinnor och arbetar i stället med värderingar. Många av kvinnorna är redan väldigt kompetenta och behöver inga mentorer anser IBM Sverige. 
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

"Cheferna måste rustas på rätt sätt"

HALLÅ DÄR Carina Lindfelt, chef på Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning och ordförande i Prevent som sprider metoder och kunskap om arbetsmiljö. Hur märker Prevent av #Metoo?
NYHET Publicerad:

70 000 företagare får enkät om företagsklimat

HALLÅ... Annie Widerberg, projektledare på Svenskt Näringsliv, ni genomför varje år en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den andra januari 2018 skickas nästa enkät ut. Vilka frågor ställer ni den här gången?
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Få kommuner sätter upp mål

FÖRETAGSKLIMAT Av 290 kommuner har 120 satt upp ett mål för sitt företagsklimat och synliggör det på sin webbplats. Det visar en kartläggning från Svenskt Näringsliv. ”Att sätta konkreta mål som sedan följs upp kontinuerligt är viktigt för att åstadkomma förändring”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Måste bli lättare för oss företagare att anställa"

HALLÅ DÄR German Hofmeister, vd för IT Smart i Västerås, snart är julen här! Hur har ditt företagarår varit så här långt? Och vad står på din önskelista inför 2018?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.