Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Skellefteåföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver verkstadsföretaget.

Krister Koch, Nordtek, Skellefteå

Krister Koch slår ut med händerna och konstaterar att det inte finns någon att anställa.

– Vi tar in praktikanter från utbildningsföretaget Lernia, lär dem jobbet och anställer. Men det blir bara en i taget. Vi har betydligt större potential än så, förklarar Krister Koch och fortsätter:

– Av en praktikant fick jag veta att bara två av 20 läser CNC-teknik, den kompetens vi söker, och det är alldeles för lite. Många väljer att utbilda sig till svetsare för att man tror att det skulle vara lättare vilket är fel, då det i båda fallen krävs handlag och yrkesskicklighet. Återväxten är mycket dålig.

Avstår från fördubblad omsättning

Nordtek i Kåge omfattar två bolag som tillsammans sysselsätter 35 personer och omsätter 35 miljoner kronor.

– Hypotetiskt skulle vi kunna fördubbla omsättningen. Det skulle krävas en utbyggnad, men vi har marken. Det skulle också krävas nya kunder och det kan vi ordna. Men vi vågar inte, säger Krister Koch.

– Det finns inga CNC-tekniker att anställa. Det finns personal på andra verkstadsföretag men jag vill inte börja värva av dem. Det är ingen långsiktig lösning. Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler.

Krister Koch brinner för verkstadsindustrin. Han har drivit sitt företag sedan 1992. Då hette det Svanborg & Holmkvist. Krister Koch var anställd där när det gick i konkurs och han köpte han företaget som blev Nordtek. Produktionen har vridits mer mot tillverkning sedan dess.

Nedlagt verkstadsprogram

I Skellefteå fanns ett verkstadsprogram på Kaplanskolan, men för få sökande ledde till nedläggning.

– Skellefteå måste ge industrin chansen. Kaplanskolan hade redan då för dålig maskinpark så när det kom praktikanter fick vi lära dem i vår maskinpark. Jag tror Skellefteå skäms över att vara industristad, säger Krister Koch och fortsätter:

– Hur många fotbollsgymnasier finns i landet och har vi råd med det? Jag skulle vilja att skolan mer såg till det som är bäst för landet. Det välstånd vi har bygger på industri och försäljning.

Vad har du för kontakt med politikerna?

– Dålig. Två riksdagsledamöter från C och SD har kommit och det är bra, båda var mycket intresserade.

Krister berättar att han försökt locka Skellefteås kommunalråd, men misslyckats.

– Om kommunalrådet kom skulle jag visa vad digitalisering innebär och vilka förutsättningar som finns för företag i verkstadsindustrin.

– Ett annat problem som jag upplever är att dagens politiker, nästan utan undantag, är sprungna ur den offentliga sektorn och helt utan kunskap om industrins betydelse. I de värsta fallen saknar de helt arbetslivserfarenhet, konstaterar Krister Koch.

Bjuder in SYV:are

Så när kommunpolitikerna lyser med sin frånvaro jobbar Krister Koch vidare på egen hand. När vi träffas är han på väg att kontakta studie- och yrkesvägledare på den lokala grundskolan.

– Jag vill att de ska komma hit. Ska man jobba med samhällsfrågor måste man veta vad verkstadsindustrin gör, hur vi jobbar och vad som krävs. Vi är ett högteknologiskt företag där personalen programmerar datorer med stor yrkeskunskap. Jag är inte alls säker på att alla vet vad som händer här.

Krister Koch, Nordtek, Skellefteå

Hur ser din önskelista för ett förbättrat industriklimat ut?

– Först måste vi våga prata om Sverige som ett industrisamhälle, vara stolta över det och inte benämna industrin som ett särintresse. Vi måste därefter lyfta fram den oerhörda styrka som finns i tekniken. Och slutligen måste vi förstå vad som krävs i personal för att lyfta branschen, säger Krister Koch och summerar:

– Verkstadsindustrin i Kåge, Skellefteå och Sverige skulle kunna vara betydligt starkare om viljan att satsa verkligen fanns.

Verkstadsindustrin är en kunskapsindustri

Att en batterifabrik ska etableras ändrar inte Kristers inställning som menar att det blir en typ av processindustri.

– Tappar vi kunskapen från verkstadsindustrin så är jag rädd att produktägande företag, som nästan uteslutande har blivit monterings- och sammansättningsenheter utan egna möjligheter att maskinbearbeta och svetsa, flyttar sina verksamheter där den saknade resursen finns.

– Verkstadsindustrin och tillverkningsindustrin är en verklig kunskapsindustri där digitaliseringen och modern teknik alltid används först och i symbios med hantverkskunnande.

– Slutligen så är det som så att alla utvecklingsländer vill bli industriländer och jobbar stenhårt för att bli det, se framför allt på de asiatiska länderna, så vi får passa oss så att vi inte blir akterseglade.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet ska finnas i kommunens DNA

FÖRETAGSKLIMAT I Lekebergs kommun finns en kultur där företagsklimat och utveckling är i fokus och det märks i både Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och i företagsamheten bland kommunens invånare. "Vi i den kommunala organisationen ska vara möjliggörare, men inte nödvändigtvis utförare", säger Anna Andréasson näringslivs- och utvecklingschef i Lekebergs kommun.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

Vi siktar på Rättviksmodellen

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Tony Ring (m) oppositionsråd i Karlskoga. Vi vill veta vad han fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

"Vi i kommunerna behöver göra vår hemläxa"

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Jessica Drugge, Näringslivssamordnare i Botkyrka. Vi vill veta vad hon fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

Företagen hittar inte rätt arbetskraft

REKRYTERING Sju av tio företag har svårt att hitta rätt medarbetare. Gymnasie- och högskoleutbildningar med låg relevans för näringslivet är en av förklaringarna, visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

Rapport: ROT- och RUT-företagandet sjunker markant

FÖRETAGSKLIMAT Nyföretagsamheten i Sverige sjunker återigen och är den lägsta på tio år. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rapport om företagsamheten. ”En mycket olycklig utveckling. I ekonomiskt goda tider borde vi snarare se fler företagsamma”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer vid Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Reepaluutredningen innebär tvångsnedläggning av min förskola”

FÖRETAGSAMHETEN I elva år har Helena Dyrén drivit sin förskola och fått mycket uppskattning från både föräldrar och kommunen. Men nu går hennes och många andra friförskolor en osäker framtid till mötes. ”Blir Reepaluutredningen verklighet gör jag konkurs”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Rapport: Välfärdsföretagare allt färre

FÖRETAGSAMHETEN Antalet nya företagare i välfärdssektorn sjunker, samtidigt ökar gruppen som lägger ner verksamheten. Främsta förklaringen är vinstdebatten. I skottgluggen hamnar framför allt företagsamma kvinnor, visar ny statistik.  
NYHET Publicerad:

Regeringens skogspolitik stoppar miljösatsning för miljarder

SKOGSINDUSTRIN Planerna på den största investeringen i svensk skogsindustri någonsin, ett nytt bioraffinaderi i Domsjö utanför Örnsköldsvik, ligger risigt till. Orsaken är osäkerheten i regeringens skogspolitik och allt fler avverkningsförbud.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Succé för rekrytering av nyanlända

REKRYTERING Sedan två år jobbar teknikföretaget ÅF intensivt med att rekrytera nyanlända ingenjörer och ingenjörer med utländsk bakgrund som bor i Sverige. Till en början gick det trögt men när det väl lossnade blev det succé. Företagets diversity coach, Amir Nazari, leder satsningen.
NYHET Publicerad:

Skogsföretag tvättar bort smutsstämpel

JÄMSTÄLLDHET För Domsjö fabriker ger skolsamarbeten en chans att visa upp en intressant arbetsplats som inte alls är smutsig och fysiskt tung längre. Det har lockat fler kvinnliga sökande och företaget fortsätter sin prisade satsning på jämställdhet, enligt vd:n Lars Winter.
NYHET Publicerad:

”Det är star wars i vår bransch”

KOMPETENS Hallå där Dilba Demirbag. Sedan årsskiftet leder du satsningen Wes Tech. Vad går den ut på?
NYHET Publicerad:

Mer service till Linköpings företagare

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet har Linköpings kommun försämrats ett par år gällande den upplevda servicen till företagen. Därför är det glädjande att kommunen nu satsar på att ge en ökad service till näringslivet och har startat en helt ny tjänst kallad Företagsservice.
NYHET Publicerad:

"Skicka inga bruna kuvert"

FÖRETAGSKLIMAT På initiativ av Svenskt Näringsliv deltar Östhammars kommun och ytterligare fyra kommuner runt om i landet i ett utvecklingsprogram för kommuner. Genom workshops med inspel från experter ges möjligheten att djupdyka i diskussioner, där syftet är att främja det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Småföretagen viktiga för Kirunas utveckling

VÄLFÄRD ”Jag tror inte att människor i allmänhet tänker på hur mycket småföretagen bidrar med till samhällets utveckling. Tänk om vi i Kiruna kunde räkna ihop alla jobb inom den privata sektorn och hur mycket skatt vi tillsammans betalar till kommunens verksamheter! Det skulle kunna bli en överraskande läsning.” Det säger Åsa Jannok, VD för Kirunahälsan AB.
NYHET Publicerad:

”Jag har satt egna mål för Täbys företagsklimat”

FÖRETAGSKLIMAT "Täby kommun ska ligga i absoluta toppen när det gäller hur företagen upplever det lokala företagsklimatet. Jag vet hur bra Solna stad är och hur mycket det betyder för företagen, så jag vill kämpa tillsamman med Täby kommun och företagen för att nå dit", säger Cecilia Wingård som sedan knappt 2 år är VD på Såstaholm Hotell & Konferens.
NYHET Publicerad:

Sundsvallsbutik bepansrar skyltfönstret och låser dörren

BROTTSLIGHET Att jobba i klädbutik har blivit ett högriskyrke. Företagaren Per-Erik Christensen i Sundsvall har fått nog. Nu har han satt fjärrlås på butiksdörren och installerat pansarglas i skyltfönstret för att undvika inbrott.
NYHET Publicerad:

Bättre flyg i Växjö

INFRASTRUKTUR Näringslivet har under en längre tid önskat att få förbindelse i Växjö med en stor internationell flygplats. Nu är det på gång.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

STARTUPFÖRETAG Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.