Bjurholm är minst men fortsatt stark

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50.

– Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer, säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna gjorde ett tapp på 8,5 procent och förlorade tre mandat i kommunfullmäktige i senaste valet. Kommunen dras med ett kraftigt budgetunderskott vilket kan ha påverkat väljarna. Tack vare KD och Centerns ökningar så kunde borgerliga koalitionen fortsätta styra Bjurholm.

Christina Lidström tog över efter Ingemar Nyman och Christina var den som fick mest personkryss i kommunen totalt.

– Vi är glada för det förnyade förtroendet samtidigt så förstod vi att det skulle vara osäkert efter att Ingemar slutat eftersom han varit en så känd person i Bjurholm, men det har faktiskt gått väldigt bra, jag är väl inte helt okänd i Sveriges minsta kommun och har suttit i alla nämnder under mina 20 år inom politiken, menar Christina.

I företagsklimat-rankingen är lilla Bjurholm däremot en stor aktör som många kommuner har att lära av. Bjurholm klättrade 16 placeringar till plats 48.

– Var vi står på listan är inte livsviktigt, men det ger en väldigt bra indikation på vad som händer i kommunen. Det blir svårare och svårare att få en bra position och varenda kommun i Sverige strävar efter att bli bättre. Det är bara att gratulera Nordmaling och Vännäs som tagit imponerande kliv i rankingen – kanske är det andan från Bjurholm som skvätt över och att man förstått att ett gott företagsliv är viktigt, säger Christina.

Vad blir första steget kopplat till näringslivsklimatet för 2019?
– Vi har redan börjat med att förbereda och skapa tomter för företagen och utöka industriområdet. I höstas sålde vi två tomter och har helt enkelt ingen över. Det visar på att det finns ett sug på att bygga, säger hon.

– En annan utmaning är att vi inte har boenden i tillräckligt stor grad och allt det här hänger ihop med lokal förändring i övrigt. Vi har också blivit beviljade näringslivspengar som vi sökte från staten – där har vi 1,7 miljoner per år i tre år som vi ska satsa på företagarna. Det kommer helt rätt i tid för oss.

Christina säger att det är fortsatt viktigt att föra en bra dialog med företagen. En av Bjurholms styrkor har varit att snabbt kunna avsätta tid och träffa näringsidkarna.

– Man vet aldrig vad som dyker upp i morgon, men finns dialogen så har man en möjlighet att hjälpas åt. Det som är bra för företagen är bra för Bjurholm, det låter som en klyscha men så är det. Vår omvärld snurrar så snabbt att vi knappt hinner lägga upp en plan på det så är det omodernt. Vi måste ha flexibla planer om det plötsligt blir andra förutsättningar, det ställer krav på oss att vara snabbfotade.

Bjurholm har under 2018 dubblerat antalet näringslivsutvecklare från en till två personer.

– Det är en satsning som möjliggör att vi kan växla upp när det blir ökat tryck och samtidigt är vi inte lika sårbara. I en liten kommun så är näringslivsutvecklarna något av spindlarna i nätet och väldigt betydelsefulla.

Vad kan företagarna själva bidra med för att starkt näringslivsklimat?
– Att de fortsätter tro på Bjurholm och hjälper till att hålla liv i dialogen med kommunen. Underhåller man inte ett förhållande så fortsätter det inte att vara.

Från företagarhåll är många alltså nöjda med vad kommunen säger och gör, men det finns såklart förbättringspotential.

Kerstin Hamberg-Bergholm, Frekab

Kerstin Hamberg-Bergholm, Frekab

– Från vårt företag är vi väldigt nöjda och har inget att klaga på förutom att det varit tal om lägenheter de senaste fem åren. Jag förväntar mig att det ska byggas mer bostäder, det behövs. Som arbetsgivare vill jag att det ska bli lättare för våra medarbetare att få lägenheter så nu krävs det lite mer fart i beslutsvägarna, säger Kerstin Hamberg-Bergholm, ekonomichef och delägare på kabelföretaget Frekab.

Överlag tycker hon att kommunen finns där när det behövs och är tillgängliga.

– Kommunen är duktig på att lyssna av och initiera träffar med politikerna på frukostmötena, det finns en dialog som är viktig. Jag ser jättepositivt på framtiden och vi har precis gjort vår största investering hittills så det är full rulle, säger Kerstin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.