Bjurholm är minst men fortsatt stark

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50.

– Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer, säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna gjorde ett tapp på 8,5 procent och förlorade tre mandat i kommunfullmäktige i senaste valet. Kommunen dras med ett kraftigt budgetunderskott vilket kan ha påverkat väljarna. Tack vare KD och Centerns ökningar så kunde borgerliga koalitionen fortsätta styra Bjurholm.

Christina Lidström tog över efter Ingemar Nyman och Christina var den som fick mest personkryss i kommunen totalt.

– Vi är glada för det förnyade förtroendet samtidigt så förstod vi att det skulle vara osäkert efter att Ingemar slutat eftersom han varit en så känd person i Bjurholm, men det har faktiskt gått väldigt bra, jag är väl inte helt okänd i Sveriges minsta kommun och har suttit i alla nämnder under mina 20 år inom politiken, menar Christina.

I företagsklimat-rankingen är lilla Bjurholm däremot en stor aktör som många kommuner har att lära av. Bjurholm klättrade 16 placeringar till plats 48.

– Var vi står på listan är inte livsviktigt, men det ger en väldigt bra indikation på vad som händer i kommunen. Det blir svårare och svårare att få en bra position och varenda kommun i Sverige strävar efter att bli bättre. Det är bara att gratulera Nordmaling och Vännäs som tagit imponerande kliv i rankingen – kanske är det andan från Bjurholm som skvätt över och att man förstått att ett gott företagsliv är viktigt, säger Christina.

Vad blir första steget kopplat till näringslivsklimatet för 2019?
– Vi har redan börjat med att förbereda och skapa tomter för företagen och utöka industriområdet. I höstas sålde vi två tomter och har helt enkelt ingen över. Det visar på att det finns ett sug på att bygga, säger hon.

– En annan utmaning är att vi inte har boenden i tillräckligt stor grad och allt det här hänger ihop med lokal förändring i övrigt. Vi har också blivit beviljade näringslivspengar som vi sökte från staten – där har vi 1,7 miljoner per år i tre år som vi ska satsa på företagarna. Det kommer helt rätt i tid för oss.

Christina säger att det är fortsatt viktigt att föra en bra dialog med företagen. En av Bjurholms styrkor har varit att snabbt kunna avsätta tid och träffa näringsidkarna.

– Man vet aldrig vad som dyker upp i morgon, men finns dialogen så har man en möjlighet att hjälpas åt. Det som är bra för företagen är bra för Bjurholm, det låter som en klyscha men så är det. Vår omvärld snurrar så snabbt att vi knappt hinner lägga upp en plan på det så är det omodernt. Vi måste ha flexibla planer om det plötsligt blir andra förutsättningar, det ställer krav på oss att vara snabbfotade.

Bjurholm har under 2018 dubblerat antalet näringslivsutvecklare från en till två personer.

– Det är en satsning som möjliggör att vi kan växla upp när det blir ökat tryck och samtidigt är vi inte lika sårbara. I en liten kommun så är näringslivsutvecklarna något av spindlarna i nätet och väldigt betydelsefulla.

Vad kan företagarna själva bidra med för att starkt näringslivsklimat?
– Att de fortsätter tro på Bjurholm och hjälper till att hålla liv i dialogen med kommunen. Underhåller man inte ett förhållande så fortsätter det inte att vara.

Från företagarhåll är många alltså nöjda med vad kommunen säger och gör, men det finns såklart förbättringspotential.

Kerstin Hamberg-Bergholm, Frekab

Kerstin Hamberg-Bergholm, Frekab

– Från vårt företag är vi väldigt nöjda och har inget att klaga på förutom att det varit tal om lägenheter de senaste fem åren. Jag förväntar mig att det ska byggas mer bostäder, det behövs. Som arbetsgivare vill jag att det ska bli lättare för våra medarbetare att få lägenheter så nu krävs det lite mer fart i beslutsvägarna, säger Kerstin Hamberg-Bergholm, ekonomichef och delägare på kabelföretaget Frekab.

Överlag tycker hon att kommunen finns där när det behövs och är tillgängliga.

– Kommunen är duktig på att lyssna av och initiera träffar med politikerna på frukostmötena, det finns en dialog som är viktig. Jag ser jättepositivt på framtiden och vi har precis gjort vår största investering hittills så det är full rulle, säger Kerstin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Nedläggningen av den viktiga arbetsgivaren Element Six hade kunnat bli en katastrof men har istället inneburit en stor förbättring av företagsklimatet i Robertsfors. "Vi ville klara omställningen när Element Six lade ner så i den vevan anställde vi en näringslivsstrateg. Vi har samma arbetslöshetstal som innan nedläggningen. Företagare såg om sitt hus och vissa kunde nyanställa", berättar Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Åsele vill ta krafttag 2019

FÖRETAGSKLIMAT "Det finns väldigt mycket att göra, plats 287 är nästan så dåligt man kan komma", konstaterar Andreas From (S), kommunstyrelsens nya ordförande i Åsele. Rankingen av företagsklimatet i kommunen vittnar om en längre kräftgång som kommunen vill bryta.
NYHET Publicerad:

”Företagen måste också bli tydligare”

INSPIRATIONSDAG Tjänstemän och politiker från Umeå lät sig inspireras av Cecilia Lejon som berättade om hur Trellborgs kommun fått fler nyanlända att gå från bidrag till självförsörjning genom digitalisering och en attitydförändring, som genomsyrade hela organisationen.
NYHET Publicerad:

Möt Västerbottens framtid på Entreprenörskap på riktigt 2019

UNG FÖRETAGSAMHET Den 14 mars är det dags för Entreprenörskap på riktigt 2019, Västerbottens regionala UF-mässa där länets UF-företagare ställer ut för att visa upp och sälja sina produkter. I år ställer över 130 UF-företag ut på Scandic i Skellefteå och mässan håller öppet mellan klockan 11:00-18:00. Mässan är öppen för allmänheten och det är fritt inträde.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer i Sorsele

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten i Sorsele växer. När det gäller andelen företagsamma kvinnor ligger Västerbotten som län fortfarande under snittet för övriga Sverige. Bjurholm är en av de kommuner i Sverige med högst andel äldre företagsamma, visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Norsjö jobbar på inslagen väg

FÖRETAGSKLIMAT Det övergripande målet i Norsjö kommun är att förbättra företagsklimatet och på sikt möjliggöra för fler lokala företagare att kunna lägga bud på kommunala upphandlingar. "Vi är på rätt väg och har byggt upp ett förtroende", säger Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer fick nobben av Skellefteå kommun

KONKURRENS Privata intressenter fick nobben. Förlusttyngd restaurang blir kvar i kommunal regi i Skellefteå. Politikerna oeniga om beslutet, som går stick i stäv med kommunens näringspolitiska program.
NYHET Publicerad:

Vännäs jobbar för att bli en av de 50 främsta

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs kommun har på en handfull år klättrat från plats 236 till 78 i rankingen av företagsklimatet. ”Nu har vi skruvat upp förväntningarna i Vännäs. Målsättningen är att bli en av landets 50 främsta kommuner", säger kommunalrådet Johan Söderling (S).
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn går starkast i Västerbotten

KONJUNKTUR Störst optimism inom länets bygg- och tjänstesektor, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport."Västerbottens företag uppvisar en något starkare optimism och konjunktur än genomsnittet för företag i övriga Sverige," säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nordmaling jobbar på nästa kapitel i framgångssagan

FÖRETAGSKLIMAT 2013 stod Nordmaling för sitt bottenrekord – sedan påbörjades resan uppåt och i dag skriver vi om en framgångshistoria där företagarna lovsjunger kommunen. Nu väntar fortsatta satsningar på företagsklimatet och det finns flera idéer. ”Jag är så glad över att få fortsätta arbetet som vi drivit hårt under fyra år”, säger Madelaine Jakobsson (C).
NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.