Mats Andersson

Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten

Dialog är nyckel till framgång

NYHET Publicerad

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom?

Året inleddes med debatten i Umeå kommun kring lagen om valfrihet (LOV), där näringslivet till den näst lägsta ersättningen kunnat leverera den högsta kundnöjdheten i hemtjänsten. Trots denna framgångssaga ville delar av politiken att man skulle ändra modell och avskaffa LOV. Debatten var bitvis hård och med liten marginal röstades förslaget ner, ett viktigt beslut för de berörda vårdföretagen som levde i stor ovisshet tillsammans med sina anställda. Nu hoppas jag att det blir en konstruktiv dialog som kommer att utveckla samarbetet och valfriheten i kommunen.

Osund konkurrens

Osund konkurrens har varit ett aktuellt ämne som följt med under våren där Göran Gren, expert hos Svenskt Näringsliv, besökte Umeå och föreläste. Ska kommunen verkligen använda skattepengar till att konkurrera med näringslivet? Svaret är så klart ganska enkelt - Nej. I vår senaste mätning av det lokala företagsklimatet kan man tråkigt nog utläsa att många som svarat på undersökningen i Västerbotten upplever att det finns kommunal verksamhet som tränger undan den privata. Här finns det i dag en guide som Svenskt Näringsliv har tagit fram som ska hjälpa kommunerna att göra rätt. Efter dialog med Umeå kommun öppnade kommunen upp en enkel möjlighet att anmäla eller uppmärksamma att man upplever osund konkurrens.

Jag vill uppmana fler kommuner att både inventera sina säljverksamheter och skapa samma enkla funktion i sina kommuner för att öppna upp för dialog och använda vår guide för att komma till rätta med problemen.

Viktigt med dialog

Ett trettiotal företagsbesök är genomförda där jag fått massor av energi och inspiration och efter sommaren kommer jag att synas så mycket det bara går ute på fältet för att besöka medlemsföretag och fånga in de frågor som ni brottas med i er vardag. Vilka är dina prioriterade frågor på kort och lång sikt? Det finns så mycket häftigt att lära av de entreprenörer, företagare och företagsledare som verkar i Västerbotten, jag hoppas att ni har tid att ta emot en nyfiken regionchef som gärna tar med en politiker på ett besök under hösten.

Senaste veckorna har jag genomfört 15 dialogmöten med kommunerna i Västerbotten där jag presenterat den senaste enkätundersökningen av det lokala företagsklimatet. Ett helt fantastiskt uppdrag att få lyfta frågorna och försöka inspirera alla att bidra till utveckling i den egna kommunen. Det går inte att utveckla ensam, det är ett lagarbete där alla behöver bidra och ha förståelse och viljan att förändra om man ska lyckas politik-näringsliv-tjänstepersoner.

Om till exempel alla företag med minst en anställd i Umeå anställer en person till genererar det skatteintäkter som motsvarar 2706 förskoleplatser och 1019 undersköterskor i hemtjänsten. Det borde vara en drivkraft som lyfter upp de näringslivspolitiska frågorna högt på dagordningen där alla berörda vill bidra till en positiv utveckling.

På gång i länet

Samtidigt som vi kan se en avmattning i konjunkturen ser vi att det är många stora investeringar i Västerbotten vilket är glädjande. Rototillt i Vindeln, Komatsu i Umeå, Northvolt i Skellefteå, ny färja till Vasa, uppdaterade hamnar i Skellefteå och Umeå, industrispåret i Nordmaling, kanske en ny pappersmaskin i Obbola, flera nya hotell mm.

Framtiden ser ljus ut och nu avslutar jag med att önska dig som läst en underbar sommar!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.