Mats Andersson

Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten

Dialog är nyckel till framgång

NYHET Publicerad

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom?

Året inleddes med debatten i Umeå kommun kring lagen om valfrihet (LOV), där näringslivet till den näst lägsta ersättningen kunnat leverera den högsta kundnöjdheten i hemtjänsten. Trots denna framgångssaga ville delar av politiken att man skulle ändra modell och avskaffa LOV. Debatten var bitvis hård och med liten marginal röstades förslaget ner, ett viktigt beslut för de berörda vårdföretagen som levde i stor ovisshet tillsammans med sina anställda. Nu hoppas jag att det blir en konstruktiv dialog som kommer att utveckla samarbetet och valfriheten i kommunen.

Osund konkurrens

Osund konkurrens har varit ett aktuellt ämne som följt med under våren där Göran Gren, expert hos Svenskt Näringsliv, besökte Umeå och föreläste. Ska kommunen verkligen använda skattepengar till att konkurrera med näringslivet? Svaret är så klart ganska enkelt - Nej. I vår senaste mätning av det lokala företagsklimatet kan man tråkigt nog utläsa att många som svarat på undersökningen i Västerbotten upplever att det finns kommunal verksamhet som tränger undan den privata. Här finns det i dag en guide som Svenskt Näringsliv har tagit fram som ska hjälpa kommunerna att göra rätt. Efter dialog med Umeå kommun öppnade kommunen upp en enkel möjlighet att anmäla eller uppmärksamma att man upplever osund konkurrens.

Jag vill uppmana fler kommuner att både inventera sina säljverksamheter och skapa samma enkla funktion i sina kommuner för att öppna upp för dialog och använda vår guide för att komma till rätta med problemen.

Viktigt med dialog

Ett trettiotal företagsbesök är genomförda där jag fått massor av energi och inspiration och efter sommaren kommer jag att synas så mycket det bara går ute på fältet för att besöka medlemsföretag och fånga in de frågor som ni brottas med i er vardag. Vilka är dina prioriterade frågor på kort och lång sikt? Det finns så mycket häftigt att lära av de entreprenörer, företagare och företagsledare som verkar i Västerbotten, jag hoppas att ni har tid att ta emot en nyfiken regionchef som gärna tar med en politiker på ett besök under hösten.

Senaste veckorna har jag genomfört 15 dialogmöten med kommunerna i Västerbotten där jag presenterat den senaste enkätundersökningen av det lokala företagsklimatet. Ett helt fantastiskt uppdrag att få lyfta frågorna och försöka inspirera alla att bidra till utveckling i den egna kommunen. Det går inte att utveckla ensam, det är ett lagarbete där alla behöver bidra och ha förståelse och viljan att förändra om man ska lyckas politik-näringsliv-tjänstepersoner.

Om till exempel alla företag med minst en anställd i Umeå anställer en person till genererar det skatteintäkter som motsvarar 2706 förskoleplatser och 1019 undersköterskor i hemtjänsten. Det borde vara en drivkraft som lyfter upp de näringslivspolitiska frågorna högt på dagordningen där alla berörda vill bidra till en positiv utveckling.

På gång i länet

Samtidigt som vi kan se en avmattning i konjunkturen ser vi att det är många stora investeringar i Västerbotten vilket är glädjande. Rototillt i Vindeln, Komatsu i Umeå, Northvolt i Skellefteå, ny färja till Vasa, uppdaterade hamnar i Skellefteå och Umeå, industrispåret i Nordmaling, kanske en ny pappersmaskin i Obbola, flera nya hotell mm.

Framtiden ser ljus ut och nu avslutar jag med att önska dig som läst en underbar sommar!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Slår hårdast mot de mindre privata skogsägarna”

SKOGSNÄRINGEN Från årsskiftet krävs en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare.
NYHET Publicerad:

Robertsfors vill klättra långsamt

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. "Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan", säger Patrik Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Långa handläggningstider – ökar kostnaderna för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider och lång ärendehantering på länsstyrelsen, skapar problem för företagare som är beroende av myndighetens tjänster och bedömningar. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland företagare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.