Erik Fahlgren

"Min idé är att duktiga människor under rätt förutsättningar kan göra saker bättre än jag själv", säger Erik Fahlgren när han beskriver sitt ledarskap och företagsutvecklande.

Entreprenören som vill se andra människor växa

NYHET Publicerad

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.

Teamx heter koncernen där Erik är ensam ägare. Teamx är i sin tur ägare och delägare i sex tillverkande företag. Sammanlagt omsätter företagen som han är delaktig i 160 miljoner kronor. Just tillverkande företag har alltid intresserat Erik.

– Jag har jobbat nästan hela mitt yrkesliv som företagare, första företaget startade jag 1984 och så blev jag fast i det på ett positivt sätt. Jag är en urbota entreprenör och gillar att hålla på med teknik, utveckling och försäljning. Att kunna påverka det lilla företaget går ganska fort, jag gillar den processen, förklarar han.

Han förvärvar gärna bolag med hög kompetens och en intressant nisch, för att sedan bjuda in till ägande i bolaget och han gillar att se personer växa genom sina nya uppgifter.

– Sätter jag ihop fyra människor så är synergin av dem bättre än hos en. Att som ensam ägare driva ett företag är inte intressant för mig. Jag har respekt för att andra väljer att driva företag på det sättet, men det är bra att ha extern insyn så att man inte blir hemmablind, menar han.

Att lägga press på sina egna barn att bli delaktiga i hans företagande har aldrig varit aktuellt för honom.

– Mina vuxna barn har fått göra sina egna val i livet, jag vill inte påverka deras livsval, men jag lyfter gärna fram företagande som ett alternativ i våra många och intressanta diskussioner.

Erik Fahlgren har sedan många år varit engagerad i Teknikföretagen, både på lokal nivå och i huvudstyrelsen i Stockholm. Sedan ett år tillbaka sitter han med i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. SME-kommittén har ett speciellt ansvar för att ta tillvara de små och medelstora företagens intressen. Han sitter även i arbetsutskottet som arbetar med skattefrågor.

– Skattefrågor är ett intresseområde som jag har, så det ämnet passar mig väl. I mitt arbete med industriföretag så är det ju ägarskatter och dolda skatter som är intressanta och momsfrågor som dyker upp titt som tätt. Ett par exempel på skattefrågor som engagerar mig är den skillnaden som privata vårdföretag och offentliga vårdföretag omfattas av när det gäller moms. 3:12 regeln för ägarskatter är även något som vi alla som äger företag omfattas av och en allmän löneavgift är en dold löneskatt i arbetsgivaravgiften, förklarar han.

Erik tycker att SME-kommitténs arbete är en viktig kanal.

– Det är ganska unikt att det finns en SME-kommitté som har chans att direkt påverka VD vid Svenskt Näringsliv och därför tycker jag att det är värt det arbetet. Det viktigaste arbetet vi har är att lyfta näringslivets roll i samhället och att få fram en bild av att näringslivet är det största allmänintresse som finns, det är inte ett särintresse. Jag försöker påverka alla i min omgivning att se det så, säger han.

Själv är Erik Fahlgren inte uppvuxen i en företagarfamilj.

– Men jag har haft driftiga föräldrar, så att jag har fått ett bra avtryck, driv från min far och en konstnärlig känsla från min mamma. Så jag tror att jag har fått min drivkraft från min uppväxt. Att jag blev entreprenör och företagare var ett helt eget val, förklarar Erik.

Han är infödd Skellefteåbo, och bor tillsammans med sin fru som han träffade 1978. De har tre vuxna barn tillsammans. Familjen har alltid varit ett fundament för Erik och en viktig motpol till företagandet.

– Jag är stolt över att ha gjort denna företagsamma resa och ändå kunna hålla ihop en familj. Jag känner mig oerhört lyckligt lottad och tacksam över det, avslutar han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Robertsfors vill klättra långsamt

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. "Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan", säger Patrik Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Långa handläggningstider – ökar kostnaderna för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider och lång ärendehantering på länsstyrelsen, skapar problem för företagare som är beroende av myndighetens tjänster och bedömningar. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland företagare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.