Erik Fahlgren

"Min idé är att duktiga människor under rätt förutsättningar kan göra saker bättre än jag själv", säger Erik Fahlgren när han beskriver sitt ledarskap och företagsutvecklande.

Entreprenören som vill se andra människor växa

NYHET Publicerad

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.

Teamx heter koncernen där Erik är ensam ägare. Teamx är i sin tur ägare och delägare i sex tillverkande företag. Sammanlagt omsätter företagen som han är delaktig i 160 miljoner kronor. Just tillverkande företag har alltid intresserat Erik.

– Jag har jobbat nästan hela mitt yrkesliv som företagare, första företaget startade jag 1984 och så blev jag fast i det på ett positivt sätt. Jag är en urbota entreprenör och gillar att hålla på med teknik, utveckling och försäljning. Att kunna påverka det lilla företaget går ganska fort, jag gillar den processen, förklarar han.

Han förvärvar gärna bolag med hög kompetens och en intressant nisch, för att sedan bjuda in till ägande i bolaget och han gillar att se personer växa genom sina nya uppgifter.

– Sätter jag ihop fyra människor så är synergin av dem bättre än hos en. Att som ensam ägare driva ett företag är inte intressant för mig. Jag har respekt för att andra väljer att driva företag på det sättet, men det är bra att ha extern insyn så att man inte blir hemmablind, menar han.

Att lägga press på sina egna barn att bli delaktiga i hans företagande har aldrig varit aktuellt för honom.

– Mina vuxna barn har fått göra sina egna val i livet, jag vill inte påverka deras livsval, men jag lyfter gärna fram företagande som ett alternativ i våra många och intressanta diskussioner.

Erik Fahlgren har sedan många år varit engagerad i Teknikföretagen, både på lokal nivå och i huvudstyrelsen i Stockholm. Sedan ett år tillbaka sitter han med i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. SME-kommittén har ett speciellt ansvar för att ta tillvara de små och medelstora företagens intressen. Han sitter även i arbetsutskottet som arbetar med skattefrågor.

– Skattefrågor är ett intresseområde som jag har, så det ämnet passar mig väl. I mitt arbete med industriföretag så är det ju ägarskatter och dolda skatter som är intressanta och momsfrågor som dyker upp titt som tätt. Ett par exempel på skattefrågor som engagerar mig är den skillnaden som privata vårdföretag och offentliga vårdföretag omfattas av när det gäller moms. 3:12 regeln för ägarskatter är även något som vi alla som äger företag omfattas av och en allmän löneavgift är en dold löneskatt i arbetsgivaravgiften, förklarar han.

Erik tycker att SME-kommitténs arbete är en viktig kanal.

– Det är ganska unikt att det finns en SME-kommitté som har chans att direkt påverka VD vid Svenskt Näringsliv och därför tycker jag att det är värt det arbetet. Det viktigaste arbetet vi har är att lyfta näringslivets roll i samhället och att få fram en bild av att näringslivet är det största allmänintresse som finns, det är inte ett särintresse. Jag försöker påverka alla i min omgivning att se det så, säger han.

Själv är Erik Fahlgren inte uppvuxen i en företagarfamilj.

– Men jag har haft driftiga föräldrar, så att jag har fått ett bra avtryck, driv från min far och en konstnärlig känsla från min mamma. Så jag tror att jag har fått min drivkraft från min uppväxt. Att jag blev entreprenör och företagare var ett helt eget val, förklarar Erik.

Han är infödd Skellefteåbo, och bor tillsammans med sin fru som han träffade 1978. De har tre vuxna barn tillsammans. Familjen har alltid varit ett fundament för Erik och en viktig motpol till företagandet.

– Jag är stolt över att ha gjort denna företagsamma resa och ändå kunna hålla ihop en familj. Jag känner mig oerhört lyckligt lottad och tacksam över det, avslutar han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.