Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.

Christer Rönnlund

Christer Rönnlund

– När Alliansen tillträdde efter valet satte vi som mål att vi skulle klättra hundra placeringar under mandatperioden. Så resultatet är definitivt åt rätt håll, säger kommunstyrelsens ordförande, M-politikern Christer Rönnlund.

I 2019 års ranking av företagsklimat i svenska kommuner hamnade Lycksele på plats 229, en tydlig förbättring från bottennoteringen 266 under 2017. Väg- och tågnät samt upphandling får fortfarande lågt betyg av företagarna, medan attityder till företagare och servicenivå förbättrats, enligt undersökningen.

Christer Rönnlund tog över som kommunalråd 2018, efter 48 år i opposition. Han berättar att den nya ledningen tidigt tog fram ett nytt näringslivsprogram, och anställde en ny näringslivschef att verkställa planerna. Förbättrad tillgänglighet, lots-verksamhet och utökade kontaktytor är några exempel på åtgärder.

Lycksele inför utmaningsrätt

Men det som kanske gör större avtryck framöver, är planerna att öppna upp för konkurrens.

– 93 procent av all kommunal verksamhet drivs i egen regi idag. Målet är att komma ner till runt 85 procent, och då ska man komma ihåg att genomsnittet i Sverige är runt 83-84 procent.

Beslutet om utmaningsrätt väntas gå igenom i mitten av december och innebär att företag som vill ta över en kommunal verksamhet kan ansöka om att få göra så.

– Ansökningar ska prövas från fall till fall. Jag ser framför mig att det exempelvis kan bli intraprenader, där personal vill ta över verksamheter och driva den med egen budget. Samtidigt är vi medvetna om att allt inte går att upphandla – många delar ska även fortsättningsvis vara i kommunal regi, säger Christer Rönnlund.

Prisad leverantör av välfärdstjänster

Delia Zadius, Blomstra

Delia Zadius

En som har erfarenhet av att leverera tjänster till kommuner är Delia Zadius, som driver omsorgsföretaget Blomstra. Hon utsågs nyligen till Årets företagare i Umeå och är positiv till nyheten om grannkommunens beslut, samtidigt som hon inte kan säga om det är aktuellt för Blomstra att etablera sig där.

Det är viktigt att det finns en tydlig målbild om vad kommunen vill förbättra genom att privatisera, menar hon. Och kraven på utförarna måste vara glasklara:

– Det måste vara övertydligt vad utföraren av tjänsten ska leverera, säger Delia Zadius.

Hon förklarar att kulturen inom omsorgen kan skilja sig åt mellan olika kommuner, och rätt kultur är en förutsättning för att hon ska vara intresserad av att etablera sig:

– Vill folk jobba inom omsorgen? Ses det som ett riktigt jobb där medarbetarna stannar kvar? Är det bra arbetsmoral? Det är några aspekter som avgör om det går att driva en bra verksamhet, säger Delia Zadius.

Hoppas på uthållighet

Anders Franklin, TM Konsult

Anders Franklin

Foto: Mia Berglund

En annan företagare som ger tummen upp till planerna på privatisering är Anders Franklin, vd för byggkonsultföretaget TM med verksamhet i Lycksele och flera andra norrländska städer.

– Beslutet är ett steg i rätt riktning. Generellt borde det finnas kommunala verksamheter som går att lyfta ut till privat sektor, säger Anders Franklin.

Han upplever att kommunen lyssnar mer på näringslivet idag.

– De har kontinuerliga träffar med företagare och är lättare att komma i kontakt med. Sen hoppas jag att det finns en uthållighet i åtgärderna. Det tar ett tag att vinna förtroende, säger Anders Franklin.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Slår hårdast mot de mindre privata skogsägarna”

SKOGSNÄRINGEN Från årsskiftet krävs en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare.
NYHET Publicerad:

Robertsfors vill klättra långsamt

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. "Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan", säger Patrik Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Långa handläggningstider – ökar kostnaderna för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider och lång ärendehantering på länsstyrelsen, skapar problem för företagare som är beroende av myndighetens tjänster och bedömningar. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland företagare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.