Thorengruppen sågar välfärdsutredningen

NYHET Publicerad

SKOLA Utbildningsföretaget Thorengruppen sågar välfärdsutredningen. Ett vinsttak skulle ge företaget orimligt låga säkerhetsmarginaler och det blir nästan omöjligt att starta nya friskolor.

Förslaget om vinster i välfärden begränsar vinsten till sju procent av investerat kapital plus statslåneränta. Om det skulle passera riksdagen så skulle Thorengruppen, med säte i Umeå och verksamhet över hela landet, balansera på en väldigt smal bas.

Johan Wewel, CFO, Thorengruppen

Johan Wewel

Johan Wewel, CFO, har räknat på konsekvenserna.

- Vi omsätter 1,2 miljarder kronor och skulle tillåtas ha en vinst på 7,9 miljoner, säger Wewel och leker med tanken att Thorengruppen skulle tappa en elev per klass.

- Vi skulle då tappa cirka 20 miljoner kronor i resultat. Om vi hade budgeterat att göra 7,9 miljoner kronor i vinst skulle vi istället göra en förlust på tolv miljoner kronor. En förutsättning för att klara en sådan förlust är att man har byggt upp en säkerhetsmarginal. Men det får man inte enligt förslaget. Och vi kan inte minska personalen. Varje klass behöver en lärare, konstaterar Wewel och tillägger:

- Här ser vi ett förslag som tar bort säkerhet och trygghet i bolaget och som gör att väldigt lite får gå fel innan det blir svåra konsekvenser. Thorengruppen skulle drivas med stor risk om förslaget blev verklighet.

Omöjligt starta

Totalt i svenska friskolor arbetar närmare 60 000 personer. 18 procent av eleverna, 340 000, går i en fristående förskola eller skola.

Thorengruppen driver bland annat 28 gymnasier, tio grundskolor och startar i januari sin femte förskola. Antalet anställda är runt 1 700.

- Förslaget i utredningen blir en stor riskfaktor i och med att tryggheten för personal och elever minskar när förutsättningarna blir att vi inte tillåts klara ett förlustår.

Thorengruppens tonvikt ligger i dag på gymnasieskolor och det gäller även andra friskoleföretag. Ganska precis en tredjedel av de svenska gymnasieskolorna är friskolor. Det vilar för dessa ett stort problem i att inte få driva med vinst. Men, säger Johan Wewel, det finns en ännu större svårighet i att starta nya skolor.

- Det blir nästan omöjligt att bygga upp ekonomin i en ny skola om man startar från noll i dag. Vi kommer inte att få se några nystarter av friskolor om vinsttaket införs.

Ohederliga argument

Från Thorengruppen är man också kritisk till hur tonen i debatten varit.

- Det har handlat om formuleringar som ”vinstjakt, övervinster och rovdrift” och det är ett populistiskt och ohederligt sätt att argumentera eftersom det inte stämmer. Det är inte en massa övervinster i branschen, säger Wewel.

- Utredaren säger vidare att det är riskfritt att driva företag i välfärdssektorn. Det är oärligt att säga så. Mitt tidigare exempel belyser detta faktum tydligt.

Ett annat argument i debatten har varit att det är kommunala skolor som får ta hand om eleverna när friskolor försvinner. Det stämmer i sak att kommunen har det ansvaret, men inte alltid i praktiken.

- Jag har en siffra att 80-90 procent av eleverna från John Bauer gick till andra friskolor. Och i Karlstad gick ett idrottsgymnasium i konkurs. Där tog vi hand om eleverna eftersom vi var piggare och snabbare, säger Wewel.

- Vi gör vinst tack vare att vi har en effektivare överbyggnad av verksamheten och är duktiga på lokalutnyttjande. Vi hyr till exempel ut lokaler på kvällar och helger och skapar nya intäkter. Det är anledningar till att vi blivit mer effektiva än kommunala skolor.

”Diskutera kvalitet”

Thorengruppen tror inte utredningen har någon framtid.

- Problemformuleringen i utredningen ligger på vinst. Det tycker vi är helt galet och den är så extrem att vi är helt övertygade om att den inte kommer att ha gå igenom i riksdagen, säger Wewel.

Av statistik från Skolverket framgår att 28 av de 39 bäst presterande skolorna är friskolor, en klar överrepresentation.

- Problemet är att frågan om vinster kommer att leva vidare och att mycket viktigare frågor, som den om kvalitet, försvinner. Vi efterlyser en tuff kvalitetsdiskussion, säger Thorengruppens Johan Wewel.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.