Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln har sedan 2014 rankats inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Just nu på plats 229 efter en tillbakagång med 12 placeringar. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa kommunerna i landet.

Mathias Haglund

Mathias Haglund

Kommunalrådet Mathias Haglund (S) har en förklaring till att företagsklimatet blivit sämre under senare år.

– Vindeln var en gång navet för projekt, kompetens och erfarenheter på näringslivsområdet. 2012 nådde också kommunen all time high i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Men så avvecklade det nya styret näringslivskontoret som man mest tyckte kostade pengar. Mellan 2013 och 2017 fanns inte heller någon näringslivsansvarig vid sidan av kommunalrådet och kommunchefen. Och det satte snabbt sina spår i rankingen samtidigt som Vindeln inte längre kunde göra anspråk på att vara det omtalade navet i området.

Mathias Haglund styrde under förra mandatperioden med Vänsterpartiet, men tappade två mandat vid senaste valet. Det kompenserades av att Kristdemokraterna med lika många lockats in i maktens centrum. Men marginalerna är små. Mellan 2014 och 2018 handlade det om ett mandats övervikt för majoriteten och nu ser det ut på samma sätt i kommunfullmäktige, 16 mandat mot 15 för opposition. Mathias Haglund vittnar också om att det kan vara besvärligt med så knapp majoritet, men hittills har det fungerat och alla har varit på plats.

Vindeln är en småföretagarkommun med cirka 800 registrerade företag på 5.000 invånare. Man har en stark tradition av entreprenörskap och den så kallade ”Vindelandan” har lite av finska sisun över sig. Därför är det kanske inte heller så förvånande att företagarna ger synen på entreprenader bästa betyget i den senaste rankingen av företagsklimatet. För första gången finns Vindeln bland de 100 främsta kommunerna i den delfrågan.

– Vi har en lång tradition i Vindeln av entreprenörskap. Små och stora företag i kommunen har fortsatt här och växt till medelstora plus några ännu större med verksamheter riktade mot skogsindustrin. Stora företag har blivit kvar och också fungerat som ambassadörer för Vindeln på olika håll i världen där de säljer, vilket är mycket värdefullt, säger Mathias Haglund.

Mer nerslående är hur företagarna ser på vad som händer i kommunhuset. Eller kanske inte händer, rättare sagt. Tjänstemännens attityder till företagande får underbetyg liksom servicen till företagen. Tillämpningen av lagar och regler håller inte heller måttet.

Helena Lundgren

”Det saknas en politisk vision när det gäller näringslivet”, säger Helena Lundgren vid Hotell Forsen. "För mycket verkar handlar om vad man gör dag för dag.”

– Vindeln handlar ofta i botten vid mätningar. Med tanke på den fantastiska näringslivsstruktur vi har borde styrkan i näringslivet ha en större inverkan på kommunens liv. Attityden till privata företag måste bli en annan och förståelsen öka för vad vi bidrar med både i form av service i kommunen och nödvändiga skatteintäkter, säger Helena Lundgren vid Hotell Forsen som är ordförande för en företagargrupp.

– Trycket på tjänstemännen har hårdnat under de senaste åren. Intresset av att bygga och utvecklas i kommunen har ökat rejält under högkonjunkturen. Det har ställt stora krav på oss. Har vi gamla omoderna detaljplaner för områden som privatpersoner eller näringslivet vill utnyttja så tar det också lång tid att genomföra projekten. Folk blir förstås lätt irriterade om det är svårt att möta kraven på att exempelvis bygga ut snabbt.

– Vi har också många unga och mindre erfarna anställda. De är förstås måna om att försöka göra rätt, kan ha svårare att tolka regelverken och törs kanske inte heller gena som man hör att det kan ske i andra kommuner.

Mest glädjande ur företagarsynpunkt är att allmänhetens attityder till företagande ges högsta delbetyget i Vindeln och att kommunen i det avseendet i genomsnitt tillhör den övre halvan i landet.

– Första stegen mot ett bättre näringslivsklimat blir att satsa på företagsbesök, ett nytt näringslivsprojekt och använda de 1,76 statliga miljoner vi har fått för att jobba med näringslivsfrågor. Vi måste också hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden, slutar kommunalrådet Mathias Haglund.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.