Alla drar sitt strå till stacken 

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Många företag riskerar en snar konkurs och varslen om uppsägning har den senaste veckan skenat i höjden. På många håll i Västernorrland fattas därför beslut om åtgärder som kan underlätta för företagen i den svåra kris de befinner sig i.

Längre betalningstider, färre inspektioner och snabbare betalningar till företag som jobbar åt det offentliga är avgörande för många företag. 

Enligt en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv framkommer det att 50 procent av företagen i Västernorrland har upplevt störningar i materialtillförsel eller produktion på grund av Coronaviruset. Hela 71 procent av företagen har märkt av störningar när gäller försäljning eller orderingång och 43 procent har upplevt finansierings- och likviditetsproblem. Fler kommuner, myndigheter, Länsstyrelsen och Regionen är lyhörda och vidtar nu åtgärder för att underlätta situationen för de hårt pressade företagen.  

Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan vidta för att mildra de negativa effekterna av coronakrisen på näringslivet och arbetstillfällen i kommunen. 

– Jag är väldigt glad över att se hur konstruktivt alla agerar under denna svåra situation. Den respons och välvilja jag har mottagit inte minst när det kommer till Svenskt Näringslivs förslag om förenklingar för företagen visar att alla kan hjälpas åt i denna tuffa tid. En enskild åtgärd räddar inte företagen, men när det offentliga och privata agerar gemensamt för att göra det vi kan är det till stor hjälp för många företag, säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland. 

Länsstyrelsen lyssnar in 

Länsstyrelsen i Västernorrland har meddelat att de är lyhörda för de inspel som kommer från näringslivet. För att underlätta för företagen genomför länsstyrelsen exempelvis inga tillsynsbesök såtillvida de inte är absolut nödvändiga. För att stärka likviditeten i företagen ser länsstyrelsen till att utbetalningstakten gällande exempelvis jordbruksstöd säkerställs och medarbetarna har informerats av vikten att skyndsamt betala fakturor från näringslivet.  

Länets kommuner vidtar åtgärder 

Kommunerna har möjlighet att snabbt införa åtgärder som underlättar för företagen. Flera av länets kommuner har meddelat Svenskt Näringsliv att de både jobbar på att fatta beslut som kan underlätta för näringslivet och flera kommuner har kommit längre än så och redan vidtagit åtgärder.  

Flera kommuner har infört en rad olika åtgärder. Däribland möjligheten att få fakturor ställda till kommunen betalda omgående för att stärka företagens likviditet. Av samma skäl kan företagen som ska betala fakturor till kommuner kunna ansöka om förlängd betalningstid. För att underlätta ytterligare kommer vissa kommuner inte att göra andra tillsynsbesök än vad som anses nödvändiga.  

Mats Gustafsson, Ånge kommun

Mats Gustafsson

Foto: Mia Berglund

– Alla våra företag är viktiga, och många står inför stora utmaningar. Vi ska göra det vi kan för att underlätta för företagen att ta sig igenom den rådande krisen, även om vi vet att vi inte kan göra tillräckligt. Under den rådande situationen ser vi även till att det så långt som möjligt är business as usual utifrån samhällsservicen som behövs, vilket indirekt påverkar även näringslivet, säger Mats Gustafsson, näringslivschef i Ånge kommun. 

Fredrik Holmgren, Örnsköldsviks kommun

Fredrik Holmgren

Avgifter för exempelvis sophämtning hos företag, VA-kostnader för företag, tillstånd- och tillsynsavgifter inom plan- och bygglagen, miljöbalken och alkohollagen skjuts exempelvis i Örnsköldsvik upp så att betalningsdag tidigast blir 1 september.  

– Det är ett svårt läge för många aktörer i samhället och vi hoppas på detta sätt kunna bidra till en viss lättnad för företagen som är så viktiga för Örnsköldsvik, säger Fredrik Holmgren, näringslivschef. 

Petra Forsström, Härnösands kommun

Petra Forsström

Ett annat stöd till företagen som erbjuds av bland annat Härnösands kommun är en företagsakut, där företagen på kommunens bekostnad erbjuds kostnadsfri rådgivning och stöd om exempelvis löner, skatter och lån. 

– Vi behöver alla hjälpas åt för att klara oss genom krisen. Tillsammans är vi starka. Nu går vi ”all in” och hoppas att vi kan stötta så många som möjligt, säger Petra Forsström, näringslivschef i Härnösands kommun.  

Näringslivsbolaget i Sundsvall är på tårna för att informera om vad som kan göras för företagen. 

Eva Nyh Hedberg

Eva Nyh Hedberg

– Vi på Näringslivsbolaget kommer tillsammans med koncernstaben på Sundsvalls kommun aktivt informera om vilka stöd, lättnader och åtgärder som ges till företagare i kommunen. Det handlar – i stort och smått – om att upplysa om vad förvaltningar, bolag och kommunorganisationen som helhet landar i successivt. Det jobbas intensivt på många fronter nu och vår ambition är att det ska vara lätt för företagen att hitta och få besked om vad som gäller, säger Eva Nyh Hedberg, vd på Näringslivsbolaget i Sundsvall. 

Region Västernorrland jobbar hårt för att mildra krisen  

Region Västernorrland har förutom ansvar för vård och tandvård i länet även det regionala utvecklingsansvaret. Det innebär bland annat ansvar för regionala tillväxtmedel, projekt- och företagsstöd.   

Maria Lidgren, tillväxtchef vid Region Västernorrland

Maria Lidgren

– I nuläget ser vi över möjligheter till att anpassa både projekt- och företagsstöd för att kunna möta näringslivets utmaningar i den kris vi befinner oss i. Vi har även en samordnande roll bland de aktörer som verkar i regionala utvecklingssystemet och jobbar för högtryck för att tillsammans med kommunerna och andra aktörer mildra effekterna av krisen för näringslivet. Ett viktigt verktyg är Almi Mitt som inom kort lanserar sitt erbjudande för att möta de nya utmaningarna, säger Maria Lidgren, tillväxtchef vid Region Västernorrland.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Alla drar sitt strå till stacken 

CORONAKRISEN Många företag riskerar en snar konkurs och varslen om uppsägning har den senaste veckan skenat i höjden. På många håll i Västernorrland fattas därför beslut om åtgärder som kan underlätta för företagen i den svåra kris de befinner sig i.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företagen parerar krisen med nya metoder

CORONAKRISEN Hotet om coronasmitta har försatt näringslivet i akut kris och strategierna för att stå emot de nya utmaningarna är många. Svenskt Näringsliv Västernorrland har pratat med företagen som med kreativitet och nytänkande håller sig kvar ovanför vattenytan och försöker rädda arbetstillfällen.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så kan kommunerna hjälpa företagen

CORONAKRISEN Myndigheter, kommuner och regioner kan hjälpa till att mildra effekterna av coronaviruset. Regionverksamheten har tagit fram ett åtgärdspaket för att öka förståelsen för företagens utsatta läge och föreslår bland annat förlängda betalningstider och mer tid till krishantering.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Olika förutsättningar för offentlig och privat hemtjänst

VALFRIHET Lagen om valfrihet (LOV) ger den enskilde individen möjlighet att själv bestämma vem som ska utföra exempelvis hemtjänstinsatser. Men om systemet ska fungera är det avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar. "Vi kan inte gå med underskott under någon längre period utan att riskera att hela verksamheten går i konkurs, medan den kommunala verksamheten inte behöver oroa sig", säger Emelie Söderström, vd på Hemtjänst Ditt Liv AB.
NYHET Publicerad:

Att anstränga sig gör skillnad …

KRÖNIKA "Tar i skrivande stund del av vår senaste rapport om ”Företagsamheten”. I rapporten ser vi en fortsatt positiv ökning i länet av företagsamheten men jämfört med riket ligger den fortfarande under genomsnittet", skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Samverkan mellan offentligt och privat - Fem tips på hur ni tar steg i rätt riktning

GÄSTKRÖNIKA "Det är med en nyfunnen energi jag lämnar det bästa mötet jag än så länge haft med Länsstyrelsen Västernorrland. Känslan bekräftas av övriga företagare och byalagsrepresentanter när vi tar en gemensam lunch på Dockstabaren. Mötet har handlat om utveckling av Skuleskogens Nationalpark och Skuleberget och det här var riktigt bra". Så inleder Jerry Engström, Friluftsbyn, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga UF-företag på regionala mässan

UNG FÖRETAGSAMHET Årets höjdpunkt för alla elever i länet som driver UF-företag närmar sig. Torsdagen den 19 mars går Ung Företagsamhets årliga mässa ”Entreprenörskap på riktigt” av stapeln. Rekordmånga utställare kommer att finnas på plats på mässan, hela 560 elever fördelat på 180 UF-företag som erbjuder såväl varor som tjänster.
NYHET Publicerad:

”En död hand över vissa avverkningar”

SKOGSÄGARE Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg. "Denna avgift kan nog tyvärr lägga en död hand över vissa avverkningar, då de riskerar att bli olönsamma. Utöver kostnaden får dessutom skogsnäringen ytterligare administration att hantera", säger Eddie Edwinsson, som driver skogsföretaget Mekanav i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Tidig dialog lyfter tillståndsprocesser i Västernorrland

MYNDIGHETSUTÖVNING I höstas tog Länsstyrelsen Västernorrland ett initiativ för en gemensam dag tillsammans med LRF och flera kommuner för att flytta fram positionen kring serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Bilhandlaren Molin vill ha regler som underlättar för elbilar

FÖRETAGSBESÖK Klimat, regelkrångel och kompetensförsörjning var några av samtalsämnena när Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson träffade företagare i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ånge kommun satsar på ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv har senaste åren erbjudit en handfull kommuner runt om i landet att delta i fördjupade processer för att vässa arbetet med företagsklimatfrågor lite extra. I år deltar Ånge kommun från Västernorrland som en av elva kommuner i landet. "Det känns helt rätt att växla upp arbetet i dessa frågor, vi måste på alla plan arbeta för fler arbetstillfällen i vår fina kommun", säger Erik Lövgren, kommunalråd.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv blir fabrik för nya reformer inför 2022

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv startar nu projektet Reformagenda 2022. "Vi kommer tillsammans med företagen att ta fram en rad konkreta förslag till förbättringar och leverera till politikerna i god tid inför nästa val. Vi blir mer konstruktiva i stället för att gnälla på missförhållanden", säger Fredrik Persson, ordförande, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Företagare ska uppleva att de får hjälp snarare än att bara bli kontrollerade”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Det leder i sin tur till att flera företag väljer bort expansionsplaner för verksamheten.
NYHET Publicerad:

Omvårdnadsprogrammet i Örnsköldsvik har gett högst andel i jobb

UTBILDNING I Västernorrlands län ska cirka 2 800 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.