Bättre inköpskontroll kan rädda kommunalt underskott

NYHET Publicerad

UPPHANDLING Att åtgärda brister i inköp och avtal skulle enligt flera studier kunna sänka kostnaderna med upp till 15 procent för offentliga inköpare. "Det låter rimligt och då kan vi ta hem en del av underskottet i kommunens ekonomi", säger Hans Forsberg, ordförande i service- och förvaltningsutskottet, Sundsvalls kommun.

Liselott Gustafsson och Anders Göransson
Foto: Anders Lövgren
Liselott Gustafsson, Gustafssons Rör, och Anders Göransson, Castanum, var på scenen för att beskriva verkligheten för leverantörer. I bakgrunden Johan Martinsson, moderator och näringspolitisk chef hos Installatörsföretagen.
Christer Pettersson och Emma Jakobsson från Wiklunds Rör
Foto: Anders Lövgren
"Mycket på det här området handlar om kommunikation och dialog och där har det skett mycket den sista tiden. Vi upplever att även om mycket återstår att göra så ser man oss och pratar med oss från det offentliga, vilket inte varit fallet tidigare", säger Emma Jakobsson, Wiklunds Rör, här tillsammans med Christer Pettersson från samma företag.
Hans Forsberg, Nils-Göran Johansson, Erik Lundin
Foto: Anders Lövgren
Trojkan Hans Forsberg, Nils-Göran Johansson och Erik Lundin från Sundsvalls kommun.
Annica Axelsson, vd Inredningshuset
Foto: Anders Lövgren
"Det känns verkligen som att vi nu arbetar för att gemensamt utveckla vårt arbete med upphandlingar inom den offentliga sektorn. Det är ingen ny företeelse att vi träffas och diskuterar ämnet men idag upplever jag det som att vi äntligen har lyft blicken bort från att de brister och fel som vi upplever och istället har fokus på hur vi gemensamt kan skapa bättre upphandlingar och därav fler anbud, naturligtvis på ett korrekt och rättvist sätt efter gällande lag. I dag har jag fått tillfälle att bland annat träffa upphandlingsansvariga och förvaltare och då tagit del av deras synpunkter och tankar kring hur vi ska agera för att nå vårt gemensamma mål, ”korrekta upphandlingar och anbud som leder till inköp av rätt produkt/tjänst till rätt pris”, säger Annica Axelsson, vd, Inredningshuset.

När Svenskt Näringsliv, Sveriges Byggindustrier, Installatörsföretagen och Maskinentreprenörerna bjöd in till Samhällsbyggardagen med fokus på offentliga upphandlingar så var intresset stort och 75 personer från en mängd olika branscher och verksamheter deltog.

– Glädjande att konstatera att intresset är stort, det får mig att känna optimism för att vi ska få ännu bättre dialog på området, säger Hans Forsberg (C), som är politiskt ansvarig för upphandlingar i Sundsvalls kommun.

För visst kan det bli bättre, både för köpare och säljare. Siffror som presenterades av branschorganisationen Silf och av Örebro kommun som ligger långt fram på området, pekar på att besparingar på upp mot 15 procent går att göra bara genom att ha bättre inköpsrutiner och uppföljning.

– Sundsvall kommun har ett underskott och behöver spara 300 miljoner. Det är precis som det har sagts här i dag, om vi undviker att köpa fel varor utan verkligen följer ramavtal och arbetar mer med uppföljning och kontroll så hittar vi dessa pengar, säger Hans Forsberg.

Ett litet men belysande exempel som nämndes är inköp av kollegieblock. Ett sådant kan kosta 15 till 20 kronor i butiken på stan, medan kommunen har avtal där priset är ett par ören.

– Vi handlar så stora volymer att vi får väldigt bra rabatter på många produkter. Självklart är det fel att inte utnyttja dem, säger Hans Forsberg.

Hans Forsberg är en politiker som under flera år arbetat för bättre ordning och reda och förenklade upphandlingar från Sundsvalls kommuns sida. Tillsammans med de båda tjänstemännen Nils-Göran Johansson, inköpschef, och Erik Lundin, fastighetschef, talade han i ämnet inför deltagarna på konferensen.

– Jag har nyss tillträtt som inköpschef och mitt önskemål är att kommunen anställer en, gärna flera, avtalscontrollers. Min erfarenhet från mitt tidigare arbete inom Region Västernorrland är att det ger stor effekt och sparar pengar, säger Nils-Göran Johansson.

– Det är en bra idé och något jag också vill göra. Det är en anställning som kommunen kommer att kunna räkna hem, säger Hans Forsberg.

– En annan inriktning som Sundsvalls kommun kommer att använda sig mer av är upphandlingsformer där det är möjligt att förhandla, det som kallas förhandlat förfarande. Vi bör även ta mer hjälp av leverantörerna och den kunskap som finns hos dem inom deras respektive områden bland annat genom att ställa fler funktionskrav samt färre skall-krav och mer bör-krav, säger Nils-Göran Johansson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kubal vill se rättvis tolkning av reglerna

KONKURRENS "En ökad vindkraftsutbyggnad ställer större krav på ett stabilt och jämnt flöde av el, att det finns stabilisatorer som kan säkerställa jämna flöden. Kubal är en av få aktörer i denna del av landet som har möjlighet att bidra med detta", säger André Machado på Kubal.
NYHET Publicerad:

Timrå kommun – Norrlands Gnosjö?

FÖRETAGSKLIMAT "Genom ett långsiktigt, hårt och medvetet arbete har vi kommit dit vi är idag. Och i detta sammanhang vill jag säga att jag är oerhört stolt över alla medarbetare", säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
NYHET Publicerad:

En julidag från hemmakontoret 

KRÖNIKA Börjar dagen med att läsa av hur coronapandemin påverkar jobben och företagen. Ser att siffran för antal korttidspermitterade i Västernorrlands län ökat och berör 8 228 människor. Antal inskrivna arbetslösa ligger på 21 procent över fjolårets siffra vid samma tid och uppgår till 11 100 personer samtidigt som 425 personer är varslade. Det råder ingen tvekan om att coronapandemin fått märkbara effekter för företagen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.