BILDSPEL Publicerad

Bildspel: Seminarie om ny studieersättning

Johan Zetterström
Foto: Anders Lövgren
"Studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte", säger Johan Zetterström.Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
Jonas Nilsson och Pernilla Ullberg
Foto: Anders Lövgren
Jonas Nilsson har arbetat med mobil driftövervakning inom Telia men blev arbetslös när verksamheten flyttade. Vad det ska bli härnäst har han ingen tydlig idé om, men tycker att seminariet gett bra information. Utan jobb för tillfället är även Pernilla Ullberg som blev arbetslös efter att företaget hon arbetade för gick i konkurs. “För stunden känns det som att mycket är intressant, men vad jag ska söka har jag inte bestämt”, säger hon.
Sirkka Piisilä och Beatrix Pärlestrand
Foto: Anders Lövgren
Sirkka Piisilä (till vänster) har tidigare arbetat inom ekonomi och som kock, men en arbetsskada gör nu att hon behöver hitta ny inriktning. Allra helst skulle hon vilja arbeta med terapihundar. Beatrix Pärlestrand är en mångsysslare som haft flera ledande roller i yrkeslivet men som efter att ha arbetat i ett konkursat företag nu säger att hon söker allt möjligt. “Jag kommer att läsa till NO-lärare på Mittuniversitetet, men jag kan nog klara ytterligare studier”, säger hon.
Hamid Hesso och Kent Nordin
Foto: Anders Lövgren
Hamid Hesso (till vänster) är bekymrad när det gäller möjligheten att få jobb. Trots åtta års studier till civilingenjör i Syrien och en lång karriär inom bygg- och anläggning tycks det vara omöjligt att få jobb i Sverige för honom. “Jag har varit nära flera gånger, men jag sorteras bort i slutskedet. Min dröm är att träffa någon som har modet att anställa mig. Mer utbildning är inte det jag egentligen behöver, men jag gick ändå hit för att se och höra. Jag vet faktiskt inte vad jag ska ta mig till”, säger han. Kent Nordin har jobbat som supporttekniker för Telia och Comhem och säger att han vill göra en rokad i yrkeslivet: “Efter 20 år på ett kontor så tycker jag det är dags att hitta något som är mer rörligt”.
Föreläsare vid TRR-seminarie om ny studieersättning
Foto: Anders Lövgren
Samtliga som informerade om studieersättning och utbildningsmöjligheter. Övre raden: Johan Zetterström, TRR, Annelie Karlberg, Yrkesakademin, Carola Andersson, Reveljen. Nedre raden: Thomas Andersson, Heta Utbildningar, Bengt Wahlstedt, Stiftelsen Yrkeshögskolan, Agnetha Fredriksson, YH Höga Kusten.