Bilhandlaren Molin vill ha regler som underlättar för elbilar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK När Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson besökte Sundsvall i samband med konferensen Avstamp Företagsamma Västernorrland 2020 så passade han också på att göra ett företagsbesök på Molin Bil.

Fredrik Persson och Joakim Molin
Foto: Anders Lövgren
Joakim Molin visar Fredrik Persson vägen in i den 7 200 kvadratmeter stora anläggningen där 35 anställda säljer, servar och recondar bilar. Inget premiumbilmärke är större norr om Uppsala än Molin Bil som i fjol omsatte 380 miljoner kronor.
Ulf Steringer, Restaurang Grankotten
Foto: Anders Lövgren
Ulf Steringer, ägare av Restaurang Grankotten, berättade om sina planer på att i samarbete med näringslivet i Sundsvall bygga en linbana från Norra bergets fot upp till toppen. Inrättandet av naturreservat på berget kan dock sätta käppar i hjulet för den satsningen.
Joakim Molin och Jasenko Omanovic
Foto: Anders Lövgren
Under konferensen på Södra berget som föregick företagsbesöket på Molin Bil kom Joakim Molin i en rejäl diskussion med riksdagsmannen Jasenko Omanovic (s) kring förslagen om nya sänkta hastighetsbegränsningar på E14.
Företagsbesök på Molin Bil2
Foto: Anders Lövgren
Inte bara fyrhjulingar hos Molin Bil.
Fredrik Persson och Joakim Molin2
Foto: Anders Lövgren
Anläggningen värms upp av bergvärme, vilket Joakim Molin med stolthet demonstrerade.
Företagsbesök på Molin Bil
Foto: Anders Lövgren
Marknaden för elbilar växer, men infrastruktur och regelverk hänger inte med i den takt som behövs, ansåg Joakim Molin under rundvandringen. Ytterligare ett inspel kommer här från Joakim Molin: "På tjänstebilstemat är det viktigt att vi uppmanar storföretagen som ej gjort läxan att anta de nya moderna så kallade ”TCO-kalkylerna” och överge de omoderna basbeloppsgränserna som ställer till det när moderna laddhybrider och elbilar har högre inköpspriser men är totalekonomiskt billigare än billigare ”basbelopps dieslar”.
Ulf Hagner, Blåtand
Foto: Anders Lövgren
Ulf Hagner som äger Blåtand är bekymrad över de skatteregler som är på förslag och som ska gälla för utländska bärplockare. Förslaget går ut på att dessa ska betala skatt i Sverige och då försvinner enligt Hagner deras motivation att resa till Sverige för den korta bärsäsongen, och med tanke på att cirka 70 procent av bären inom denna sektor plockas av utländska gästarbetare så blir den arbetskraften mycket svår att ersätta.
Peter Lundström, Permascand
Foto: Anders Lövgren
Peter Lundström, vd, Permascand, gillar inte förslaget från Trafikverket på sänkt hastighetsgräns på E14, något som skulle slå mot företagets arbetspendlare och besökare.
Anders Göransson och Peter Gotthardsson
Foto: Anders Lövgren
Anders Göransson, vd, Castanum och Peter Gotthardsson, vd, Lilium Fastigheter, på besök hos Molin Bil.

Tillsammans med en grupp företagare som också var inbjudna gjorde Fredrik Persson en rundvandring med ägaren Joakim Molin som visade anläggningen fylld med rader av BMW, den största anläggningen för premiumbilar norr om Uppsala. En del av Joakim Molins visning kretsade kring försäljningen av elbilar och behovet av en utbyggd infrastruktur för laddning. Direkt knuten till dessa frågor är klimatfrågan.

– Branschen behöver mer handfasta och anpassade ramar när det gäller förmånsvillkoren för att kunna optimera minskningseffekt av koldioxidutsläpp. Detta för att moderna dieselbilar är oslagbara när man kör längre och laddhybriderna blir då sämre om de ej får tillräckligt frekvent laddning. Ett konkret förslag är därmed att förmånsrabatten utgår om man förbrukar mer än till exempel tusen liter bensin per år. Därmed skulle vi säkra att laddhybriderna laddas, säger Joakim Molin.

Att fortsätta utbyggnaden av laddinfrastrukturen, stärka elnätet och behålla Ringhals i drift fram tills att elnäten blir tillräckligt stabila (och dessutom sparar skattemedel till förmån för andra effektiva klimatinvesteringar) är frågor som Joakim Molin ser som viktiga och gärna ser att Svenskt Näringsliv prioriterar.

– Här behövs både klokare regler och effektivare tillståndsprocesser. Det kan ta 10-15 år att få tillstånd till för nyinvesteringar i energiprodukton. Det är inte rimligt, konstaterar Fredrik Persson.

Besöket på Molin Bil avslutades med ett rundabordssamtal där Fredrik Persson fick inspel från övriga företagare. Ulf Hagner, vd för Stödeföretaget Blåtand, känner stor oro för de nya regler som aviserats för beskattning av utländska bärplockare och befarar att om dessa klubbas igenom så blir det mycket svårt att hitta arbetskraft.

– För att kunna växa måste företagen ha rätt kompetens. Att det är svårt att hitta medarbetare är en av de vanligaste synpunkterna när jag möter företagare, berättar Fredrik Persson.

En fråga som väckt reaktioner från samtliga i gruppen är Trafikverkets förslag på att sänka hastigheten på E14 från 100 km/h till 80 km/h. Där befarar många att företagen i inlandet blir lidande inte minst när det gäller försvårad arbetspendling.

Peter Lundström, vd för Permascand i Ljungaverk, är en av dem som kämpar med rekrytering av högutbildade till den allt mer kompetenskrävande verksamheten, en följd av att företaget gått från att vara en mer traditionell kemisk industri till att bli ett innovativt green-tech-företag.

– För oss som verkar på en mindre ort i inlandet är varje försämring av kommunikationer dåligt. Vi har medarbetare som gärna bor i Sundsvall och som pendlar, men för den som ska få ihop livspusslet med sin familj är förslaget ett steg i fel riktning, säger Peter Lundström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsledarens bästa tips i kristid

LEDARSKAP I KRIS I kristider ställs företagsledaren på utmaningar utöver det vanliga. Ann-Christine Lundqvist, ägare och vd för Nylands Städ med 20 anställda ger här sina bästa tips på hur oro inom företaget kan hanteras.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Alla drar sitt strå till stacken 

CORONAKRISEN Många företag riskerar en snar konkurs och varslen om uppsägning har den senaste veckan skenat i höjden. På många håll i Västernorrland fattas därför beslut om åtgärder som kan underlätta för företagen i den svåra kris de befinner sig i.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företagen parerar krisen med nya metoder

CORONAKRISEN Hotet om coronasmitta har försatt näringslivet i akut kris och strategierna för att stå emot de nya utmaningarna är många. Svenskt Näringsliv Västernorrland har pratat med företagen som med kreativitet och nytänkande håller sig kvar ovanför vattenytan och försöker rädda arbetstillfällen.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så kan kommunerna hjälpa företagen

CORONAKRISEN Myndigheter, kommuner och regioner kan hjälpa till att mildra effekterna av coronaviruset. Regionverksamheten har tagit fram ett åtgärdspaket för att öka förståelsen för företagens utsatta läge och föreslår bland annat förlängda betalningstider och mer tid till krishantering.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Olika förutsättningar för offentlig och privat hemtjänst

VALFRIHET Lagen om valfrihet (LOV) ger den enskilde individen möjlighet att själv bestämma vem som ska utföra exempelvis hemtjänstinsatser. Men om systemet ska fungera är det avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar. "Vi kan inte gå med underskott under någon längre period utan att riskera att hela verksamheten går i konkurs, medan den kommunala verksamheten inte behöver oroa sig", säger Emelie Söderström, vd på Hemtjänst Ditt Liv AB.
NYHET Publicerad:

Att anstränga sig gör skillnad …

KRÖNIKA "Tar i skrivande stund del av vår senaste rapport om ”Företagsamheten”. I rapporten ser vi en fortsatt positiv ökning i länet av företagsamheten men jämfört med riket ligger den fortfarande under genomsnittet", skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Samverkan mellan offentligt och privat - Fem tips på hur ni tar steg i rätt riktning

GÄSTKRÖNIKA "Det är med en nyfunnen energi jag lämnar det bästa mötet jag än så länge haft med Länsstyrelsen Västernorrland. Känslan bekräftas av övriga företagare och byalagsrepresentanter när vi tar en gemensam lunch på Dockstabaren. Mötet har handlat om utveckling av Skuleskogens Nationalpark och Skuleberget och det här var riktigt bra". Så inleder Jerry Engström, Friluftsbyn, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga UF-företag på regionala mässan

UNG FÖRETAGSAMHET Årets höjdpunkt för alla elever i länet som driver UF-företag närmar sig. Torsdagen den 19 mars går Ung Företagsamhets årliga mässa ”Entreprenörskap på riktigt” av stapeln. Rekordmånga utställare kommer att finnas på plats på mässan, hela 560 elever fördelat på 180 UF-företag som erbjuder såväl varor som tjänster.
NYHET Publicerad:

”En död hand över vissa avverkningar”

SKOGSÄGARE Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg. "Denna avgift kan nog tyvärr lägga en död hand över vissa avverkningar, då de riskerar att bli olönsamma. Utöver kostnaden får dessutom skogsnäringen ytterligare administration att hantera", säger Eddie Edwinsson, som driver skogsföretaget Mekanav i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Tidig dialog lyfter tillståndsprocesser i Västernorrland

MYNDIGHETSUTÖVNING I höstas tog Länsstyrelsen Västernorrland ett initiativ för en gemensam dag tillsammans med LRF och flera kommuner för att flytta fram positionen kring serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Bilhandlaren Molin vill ha regler som underlättar för elbilar

FÖRETAGSBESÖK Klimat, regelkrångel och kompetensförsörjning var några av samtalsämnena när Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson träffade företagare i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ånge kommun satsar på ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv har senaste åren erbjudit en handfull kommuner runt om i landet att delta i fördjupade processer för att vässa arbetet med företagsklimatfrågor lite extra. I år deltar Ånge kommun från Västernorrland som en av elva kommuner i landet. "Det känns helt rätt att växla upp arbetet i dessa frågor, vi måste på alla plan arbeta för fler arbetstillfällen i vår fina kommun", säger Erik Lövgren, kommunalråd.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv blir fabrik för nya reformer inför 2022

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv startar nu projektet Reformagenda 2022. "Vi kommer tillsammans med företagen att ta fram en rad konkreta förslag till förbättringar och leverera till politikerna i god tid inför nästa val. Vi blir mer konstruktiva i stället för att gnälla på missförhållanden", säger Fredrik Persson, ordförande, Svenskt Näringsliv.