Bilhandlaren Molin vill ha regler som underlättar för elbilar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK När Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson besökte Sundsvall i samband med konferensen Avstamp Företagsamma Västernorrland 2020 så passade han också på att göra ett företagsbesök på Molin Bil.

Fredrik Persson och Joakim Molin
Foto: Anders Lövgren
Joakim Molin visar Fredrik Persson vägen in i den 7 200 kvadratmeter stora anläggningen där 35 anställda säljer, servar och recondar bilar. Inget premiumbilmärke är större norr om Uppsala än Molin Bil som i fjol omsatte 380 miljoner kronor.
Ulf Steringer, Restaurang Grankotten
Foto: Anders Lövgren
Ulf Steringer, ägare av Restaurang Grankotten, berättade om sina planer på att i samarbete med näringslivet i Sundsvall bygga en linbana från Norra bergets fot upp till toppen. Inrättandet av naturreservat på berget kan dock sätta käppar i hjulet för den satsningen.
Joakim Molin och Jasenko Omanovic
Foto: Anders Lövgren
Under konferensen på Södra berget som föregick företagsbesöket på Molin Bil kom Joakim Molin i en rejäl diskussion med riksdagsmannen Jasenko Omanovic (s) kring förslagen om nya sänkta hastighetsbegränsningar på E14.
Företagsbesök på Molin Bil2
Foto: Anders Lövgren
Inte bara fyrhjulingar hos Molin Bil.
Fredrik Persson och Joakim Molin2
Foto: Anders Lövgren
Anläggningen värms upp av bergvärme, vilket Joakim Molin med stolthet demonstrerade.
Företagsbesök på Molin Bil
Foto: Anders Lövgren
Marknaden för elbilar växer, men infrastruktur och regelverk hänger inte med i den takt som behövs, ansåg Joakim Molin under rundvandringen. Ytterligare ett inspel kommer här från Joakim Molin: "På tjänstebilstemat är det viktigt att vi uppmanar storföretagen som ej gjort läxan att anta de nya moderna så kallade ”TCO-kalkylerna” och överge de omoderna basbeloppsgränserna som ställer till det när moderna laddhybrider och elbilar har högre inköpspriser men är totalekonomiskt billigare än billigare ”basbelopps dieslar”.
Ulf Hagner, Blåtand
Foto: Anders Lövgren
Ulf Hagner som äger Blåtand är bekymrad över de skatteregler som är på förslag och som ska gälla för utländska bärplockare. Förslaget går ut på att dessa ska betala skatt i Sverige och då försvinner enligt Hagner deras motivation att resa till Sverige för den korta bärsäsongen, och med tanke på att cirka 70 procent av bären inom denna sektor plockas av utländska gästarbetare så blir den arbetskraften mycket svår att ersätta.
Peter Lundström, Permascand
Foto: Anders Lövgren
Peter Lundström, vd, Permascand, gillar inte förslaget från Trafikverket på sänkt hastighetsgräns på E14, något som skulle slå mot företagets arbetspendlare och besökare.
Anders Göransson och Peter Gotthardsson
Foto: Anders Lövgren
Anders Göransson, vd, Castanum och Peter Gotthardsson, vd, Lilium Fastigheter, på besök hos Molin Bil.

Tillsammans med en grupp företagare som också var inbjudna gjorde Fredrik Persson en rundvandring med ägaren Joakim Molin som visade anläggningen fylld med rader av BMW, den största anläggningen för premiumbilar norr om Uppsala. En del av Joakim Molins visning kretsade kring försäljningen av elbilar och behovet av en utbyggd infrastruktur för laddning. Direkt knuten till dessa frågor är klimatfrågan.

– Branschen behöver mer handfasta och anpassade ramar när det gäller förmånsvillkoren för att kunna optimera minskningseffekt av koldioxidutsläpp. Detta för att moderna dieselbilar är oslagbara när man kör längre och laddhybriderna blir då sämre om de ej får tillräckligt frekvent laddning. Ett konkret förslag är därmed att förmånsrabatten utgår om man förbrukar mer än till exempel tusen liter bensin per år. Därmed skulle vi säkra att laddhybriderna laddas, säger Joakim Molin.

Att fortsätta utbyggnaden av laddinfrastrukturen, stärka elnätet och behålla Ringhals i drift fram tills att elnäten blir tillräckligt stabila (och dessutom sparar skattemedel till förmån för andra effektiva klimatinvesteringar) är frågor som Joakim Molin ser som viktiga och gärna ser att Svenskt Näringsliv prioriterar.

– Här behövs både klokare regler och effektivare tillståndsprocesser. Det kan ta 10-15 år att få tillstånd till för nyinvesteringar i energiprodukton. Det är inte rimligt, konstaterar Fredrik Persson.

Besöket på Molin Bil avslutades med ett rundabordssamtal där Fredrik Persson fick inspel från övriga företagare. Ulf Hagner, vd för Stödeföretaget Blåtand, känner stor oro för de nya regler som aviserats för beskattning av utländska bärplockare och befarar att om dessa klubbas igenom så blir det mycket svårt att hitta arbetskraft.

– För att kunna växa måste företagen ha rätt kompetens. Att det är svårt att hitta medarbetare är en av de vanligaste synpunkterna när jag möter företagare, berättar Fredrik Persson.

En fråga som väckt reaktioner från samtliga i gruppen är Trafikverkets förslag på att sänka hastigheten på E14 från 100 km/h till 80 km/h. Där befarar många att företagen i inlandet blir lidande inte minst när det gäller försvårad arbetspendling.

Peter Lundström, vd för Permascand i Ljungaverk, är en av dem som kämpar med rekrytering av högutbildade till den allt mer kompetenskrävande verksamheten, en följd av att företaget gått från att vara en mer traditionell kemisk industri till att bli ett innovativt green-tech-företag.

– För oss som verkar på en mindre ort i inlandet är varje försämring av kommunikationer dåligt. Vi har medarbetare som gärna bor i Sundsvall och som pendlar, men för den som ska få ihop livspusslet med sin familj är förslaget ett steg i fel riktning, säger Peter Lundström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En julidag från hemmakontoret 

KRÖNIKA Börjar dagen med att läsa av hur coronapandemin påverkar jobben och företagen. Ser att siffran för antal korttidspermitterade i Västernorrlands län ökat och berör 8 228 människor. Antal inskrivna arbetslösa ligger på 21 procent över fjolårets siffra vid samma tid och uppgår till 11 100 personer samtidigt som 425 personer är varslade. Det råder ingen tvekan om att coronapandemin fått märkbara effekter för företagen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?