Företagen parerar krisen med nya metoder

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Hotet om coronasmitta har försatt näringslivet i akut kris och strategierna för att stå emot de nya utmaningarna är många. Svenskt Näringsliv Västernorrland har pratat med företagen som med kreativitet och nytänkande håller sig kvar ovanför vattenytan och försöker rädda arbetstillfällen.

Magnus Roslund
Foto: Katarina Lövgren

Magnus Roslund, vd, Bilbolaget, ställer om verksamheten, bland annat genom att införa den digitala bilaffären som kan genomföras i mobilen och att tjänster som tidigare köpts nu utförs av egen personal.

– Vi har tagit bort alla kostnader där vi inte får tillbaka något. Det som behöver göras, det sköter vi själva i absolut största möjliga mån.

Det säger Magnus Roslund som är vd för Bilbolaget, med huvudkontoret i Sundsvall.

Som exempel berättar han att recond av bilar, en tjänst som tidigare köpts in externt, nu utförs av egen personal. Städavtal som innefattar sysslor som egen personal kan göra har setts över, vilket gör att exempelvis sopning av grus nu görs av tekniker, mekaniker, säljare eller tjänstemän.

– Det här gör att alla bidrar för att ta oss genom en tuff tid, och jag noterar en otroligt fin förståelse från alla i bolaget. Faktum är att vi på kort tid identifierat mycket som vi kan skala bort för gott, olika åtaganden som vi haft men aldrig behövt, säger Magnus Roslund.

Företaget har också snabbat på digitaliseringen av bilförsäljningen som nu kan skötas med hjälp av bland annat skype och chatt.

Anna Frisk, Stair Metro
Foto: Katarina Lövgren

Anna Frisk är delägare av Stair Metro och hoppas att ett antal krogar i Sundsvall kan samarbeta och hitta en modell för crowdfunding genom att bilda en ekonomisk förening.

Ett annat företag som förändrat sin verksamhet är restaurangen Stair Metro med delägaren Anna Frisk.

– I vår bransch är många redan vana att snabbt ställa om och möta den marknad som finns, men det här är förstås en exceptionell situation. Förutom att erbjuda leverans av maten ut till kunderna så har vi startat en process för att kunna bilda en ekonomisk förening tillsammans med andra krogar i Sundsvall, säger Anna Frisk.

Den ekonomiska föreningen ska ta in medel genom crowdfunding och skapa en ekonomisk fond för branschen, något som med stor sannolikhet inte hade hänt om allt varit som vanligt.

– Branschen behöver pengar, det är inget snack om det. Från staten finns paket för permitteringar och andra åtgärder när krisen slår till, men de helt nödvändiga pengarna ser det ut som vi får hitta egna vägar till, säger Anna Frisk.

Linda Niia och Ralph Lindberg, Quality Hotel
Foto: Katarina Lövgren

Linda Niia, kommunikationsansvarig, och Ralph Lindberg, vd, Quality Hotel, ser gärna att hotellrum används som kontor.

Quality Hotel tänker nytt genom att erbjuda sina rum och utrymmen till de som behöver arbetsplatser utanför företag och hem. Med 201 rum i huset och helt tomma biosalonger i stängda Filmstaden, som tillhör fastigheten och ägaren Folkets Hus och park, så finns många möjligheter resonerar hotelledningen.

Lilium

Fastighetsbolaget Lilium har hyresgäster inom handel och besöksnäring som blivit hårt drabbade av krisen. För att stötta dem ger Lilium under årets andra kvartal ett så kallat marknadsföringsbidrag som motsvarar 10 procent av hyresgästens omsättning.

Peter Gotthardsson,Lilium

Peter Gotthardsson

– Det är en otäck situation som dyker upp för företag helt utan egen förskyllan. Staten har som jag ser det skrämt upp folk som ändrat sitt beteende från en dag till en annan. För vår egen del som bolag så har det hittills inte haft några stora konsekvenser, de 40-talet hyresgäster som berörs av den här åtgärden svarar för cirka tre till fyra procent av vår egen omsättning, säger Liliums styrelseordförande Peter Gotthardsson.

Citygross
Foto: Anders Lövgren

Nya öppettider ska möta nya behov hos kundkretsen hos City Gross.

Ytterligare ett företag som parerar krisen är City Gross Sundsvall, där trycket varit stort från kunder som vill ha nya öppettider.

– Vi kommer att hålla öppet butiken en timme tidigare på vardagar, alltså 07.00-08.00. Vi har fått in mängder av förfrågningar från många som är oroliga att handla när det är så pass högt tryck i butiken, som det är nu. Vi väljer därför att öppna butiken en timme tidigare, så att de som är lite extra oroliga ska få handla i ett lugnare tempo och med färre som är inne i butiken, säger varuhuschefen Karin Lundgren

Nya siffror från Svenskt Näringslivs företagarpanel visar att 41 procent av företagen räknar med att varsla eller har redan gjort det. 53 procent av företagen upplever nu finansierings- eller likviditetsproblem. Av dessa räknar över hälften med att de klarar sig maximalt två månader om de inte får kapitaltillskott. Bland de förslag på åtgärder som lagts den här veckan från Svenskt Näringsliv finns tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter och egenavgifter samt stärkt stöd vid korttidspermittering.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Alla drar sitt strå till stacken 

CORONAKRISEN Många företag riskerar en snar konkurs och varslen om uppsägning har den senaste veckan skenat i höjden. På många håll i Västernorrland fattas därför beslut om åtgärder som kan underlätta för företagen i den svåra kris de befinner sig i.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företagen parerar krisen med nya metoder

CORONAKRISEN Hotet om coronasmitta har försatt näringslivet i akut kris och strategierna för att stå emot de nya utmaningarna är många. Svenskt Näringsliv Västernorrland har pratat med företagen som med kreativitet och nytänkande håller sig kvar ovanför vattenytan och försöker rädda arbetstillfällen.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så kan kommunerna hjälpa företagen

CORONAKRISEN Myndigheter, kommuner och regioner kan hjälpa till att mildra effekterna av coronaviruset. Regionverksamheten har tagit fram ett åtgärdspaket för att öka förståelsen för företagens utsatta läge och föreslår bland annat förlängda betalningstider och mer tid till krishantering.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Olika förutsättningar för offentlig och privat hemtjänst

VALFRIHET Lagen om valfrihet (LOV) ger den enskilde individen möjlighet att själv bestämma vem som ska utföra exempelvis hemtjänstinsatser. Men om systemet ska fungera är det avgörande att privata och offentliga aktörer ges samma förutsättningar. "Vi kan inte gå med underskott under någon längre period utan att riskera att hela verksamheten går i konkurs, medan den kommunala verksamheten inte behöver oroa sig", säger Emelie Söderström, vd på Hemtjänst Ditt Liv AB.
NYHET Publicerad:

Att anstränga sig gör skillnad …

KRÖNIKA "Tar i skrivande stund del av vår senaste rapport om ”Företagsamheten”. I rapporten ser vi en fortsatt positiv ökning i länet av företagsamheten men jämfört med riket ligger den fortfarande under genomsnittet", skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Samverkan mellan offentligt och privat - Fem tips på hur ni tar steg i rätt riktning

GÄSTKRÖNIKA "Det är med en nyfunnen energi jag lämnar det bästa mötet jag än så länge haft med Länsstyrelsen Västernorrland. Känslan bekräftas av övriga företagare och byalagsrepresentanter när vi tar en gemensam lunch på Dockstabaren. Mötet har handlat om utveckling av Skuleskogens Nationalpark och Skuleberget och det här var riktigt bra". Så inleder Jerry Engström, Friluftsbyn, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga UF-företag på regionala mässan

UNG FÖRETAGSAMHET Årets höjdpunkt för alla elever i länet som driver UF-företag närmar sig. Torsdagen den 19 mars går Ung Företagsamhets årliga mässa ”Entreprenörskap på riktigt” av stapeln. Rekordmånga utställare kommer att finnas på plats på mässan, hela 560 elever fördelat på 180 UF-företag som erbjuder såväl varor som tjänster.
NYHET Publicerad:

”En död hand över vissa avverkningar”

SKOGSÄGARE Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg. "Denna avgift kan nog tyvärr lägga en död hand över vissa avverkningar, då de riskerar att bli olönsamma. Utöver kostnaden får dessutom skogsnäringen ytterligare administration att hantera", säger Eddie Edwinsson, som driver skogsföretaget Mekanav i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Tidig dialog lyfter tillståndsprocesser i Västernorrland

MYNDIGHETSUTÖVNING I höstas tog Länsstyrelsen Västernorrland ett initiativ för en gemensam dag tillsammans med LRF och flera kommuner för att flytta fram positionen kring serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Bilhandlaren Molin vill ha regler som underlättar för elbilar

FÖRETAGSBESÖK Klimat, regelkrångel och kompetensförsörjning var några av samtalsämnena när Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson träffade företagare i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ånge kommun satsar på ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv har senaste åren erbjudit en handfull kommuner runt om i landet att delta i fördjupade processer för att vässa arbetet med företagsklimatfrågor lite extra. I år deltar Ånge kommun från Västernorrland som en av elva kommuner i landet. "Det känns helt rätt att växla upp arbetet i dessa frågor, vi måste på alla plan arbeta för fler arbetstillfällen i vår fina kommun", säger Erik Lövgren, kommunalråd.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv blir fabrik för nya reformer inför 2022

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv startar nu projektet Reformagenda 2022. "Vi kommer tillsammans med företagen att ta fram en rad konkreta förslag till förbättringar och leverera till politikerna i god tid inför nästa val. Vi blir mer konstruktiva i stället för att gnälla på missförhållanden", säger Fredrik Persson, ordförande, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Företagare ska uppleva att de får hjälp snarare än att bara bli kontrollerade”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Det leder i sin tur till att flera företag väljer bort expansionsplaner för verksamheten.
NYHET Publicerad:

Omvårdnadsprogrammet i Örnsköldsvik har gett högst andel i jobb

UTBILDNING I Västernorrlands län ska cirka 2 800 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.