Företagen parerar krisen med nya metoder

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Hotet om coronasmitta har försatt näringslivet i akut kris och strategierna för att stå emot de nya utmaningarna är många. Svenskt Näringsliv Västernorrland har pratat med företagen som med kreativitet och nytänkande håller sig kvar ovanför vattenytan och försöker rädda arbetstillfällen.

Magnus Roslund
Foto: Katarina Lövgren

Magnus Roslund, vd, Bilbolaget, ställer om verksamheten, bland annat genom att införa den digitala bilaffären som kan genomföras i mobilen och att tjänster som tidigare köpts nu utförs av egen personal.

– Vi har tagit bort alla kostnader där vi inte får tillbaka något. Det som behöver göras, det sköter vi själva i absolut största möjliga mån.

Det säger Magnus Roslund som är vd för Bilbolaget, med huvudkontoret i Sundsvall.

Som exempel berättar han att recond av bilar, en tjänst som tidigare köpts in externt, nu utförs av egen personal. Städavtal som innefattar sysslor som egen personal kan göra har setts över, vilket gör att exempelvis sopning av grus nu görs av tekniker, mekaniker, säljare eller tjänstemän.

– Det här gör att alla bidrar för att ta oss genom en tuff tid, och jag noterar en otroligt fin förståelse från alla i bolaget. Faktum är att vi på kort tid identifierat mycket som vi kan skala bort för gott, olika åtaganden som vi haft men aldrig behövt, säger Magnus Roslund.

Företaget har också snabbat på digitaliseringen av bilförsäljningen som nu kan skötas med hjälp av bland annat skype och chatt.

Anna Frisk, Stair Metro
Foto: Katarina Lövgren

Anna Frisk är delägare av Stair Metro och hoppas att ett antal krogar i Sundsvall kan samarbeta och hitta en modell för crowdfunding genom att bilda en ekonomisk förening.

Ett annat företag som förändrat sin verksamhet är restaurangen Stair Metro med delägaren Anna Frisk.

– I vår bransch är många redan vana att snabbt ställa om och möta den marknad som finns, men det här är förstås en exceptionell situation. Förutom att erbjuda leverans av maten ut till kunderna så har vi startat en process för att kunna bilda en ekonomisk förening tillsammans med andra krogar i Sundsvall, säger Anna Frisk.

Den ekonomiska föreningen ska ta in medel genom crowdfunding och skapa en ekonomisk fond för branschen, något som med stor sannolikhet inte hade hänt om allt varit som vanligt.

– Branschen behöver pengar, det är inget snack om det. Från staten finns paket för permitteringar och andra åtgärder när krisen slår till, men de helt nödvändiga pengarna ser det ut som vi får hitta egna vägar till, säger Anna Frisk.

Linda Niia och Ralph Lindberg, Quality Hotel
Foto: Katarina Lövgren

Linda Niia, kommunikationsansvarig, och Ralph Lindberg, vd, Quality Hotel, ser gärna att hotellrum används som kontor.

Quality Hotel tänker nytt genom att erbjuda sina rum och utrymmen till de som behöver arbetsplatser utanför företag och hem. Med 201 rum i huset och helt tomma biosalonger i stängda Filmstaden, som tillhör fastigheten och ägaren Folkets Hus och park, så finns många möjligheter resonerar hotelledningen.

Lilium

Fastighetsbolaget Lilium har hyresgäster inom handel och besöksnäring som blivit hårt drabbade av krisen. För att stötta dem ger Lilium under årets andra kvartal ett så kallat marknadsföringsbidrag som motsvarar 10 procent av hyresgästens omsättning.

Peter Gotthardsson,Lilium

Peter Gotthardsson

– Det är en otäck situation som dyker upp för företag helt utan egen förskyllan. Staten har som jag ser det skrämt upp folk som ändrat sitt beteende från en dag till en annan. För vår egen del som bolag så har det hittills inte haft några stora konsekvenser, de 40-talet hyresgäster som berörs av den här åtgärden svarar för cirka tre till fyra procent av vår egen omsättning, säger Liliums styrelseordförande Peter Gotthardsson.

Citygross
Foto: Anders Lövgren

Nya öppettider ska möta nya behov hos kundkretsen hos City Gross.

Ytterligare ett företag som parerar krisen är City Gross Sundsvall, där trycket varit stort från kunder som vill ha nya öppettider.

– Vi kommer att hålla öppet butiken en timme tidigare på vardagar, alltså 07.00-08.00. Vi har fått in mängder av förfrågningar från många som är oroliga att handla när det är så pass högt tryck i butiken, som det är nu. Vi väljer därför att öppna butiken en timme tidigare, så att de som är lite extra oroliga ska få handla i ett lugnare tempo och med färre som är inne i butiken, säger varuhuschefen Karin Lundgren

Nya siffror från Svenskt Näringslivs företagarpanel visar att 41 procent av företagen räknar med att varsla eller har redan gjort det. 53 procent av företagen upplever nu finansierings- eller likviditetsproblem. Av dessa räknar över hälften med att de klarar sig maximalt två månader om de inte får kapitaltillskott. Bland de förslag på åtgärder som lagts den här veckan från Svenskt Näringsliv finns tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter och egenavgifter samt stärkt stöd vid korttidspermittering.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Timrå kommun – Norrlands Gnosjö?

FÖRETAGSKLIMAT "Genom ett långsiktigt, hårt och medvetet arbete har vi kommit dit vi är idag. Och i detta sammanhang vill jag säga att jag är oerhört stolt över alla medarbetare", säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
NYHET Publicerad:

En julidag från hemmakontoret 

KRÖNIKA Börjar dagen med att läsa av hur coronapandemin påverkar jobben och företagen. Ser att siffran för antal korttidspermitterade i Västernorrlands län ökat och berör 8 228 människor. Antal inskrivna arbetslösa ligger på 21 procent över fjolårets siffra vid samma tid och uppgår till 11 100 personer samtidigt som 425 personer är varslade. Det råder ingen tvekan om att coronapandemin fått märkbara effekter för företagen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.