Företagsledarens bästa tips i kristid

NYHET Publicerad

LEDARSKAP I KRIS I kristider ställs företagsledaren på utmaningar utöver det vanliga. Ann-Christine Lundqvist, ägare och vd för Nylands Städ med 20 anställda ger här sina bästa tips på hur oro inom företaget kan hanteras.

Ann-Christine Lundqvist

Sällan har våra företag stått inför liknande prövningar som nu. Corona-krisen gör att det inte bara handlar om att överleva ett ekonomiskt stålbad för hela samhället. Det gäller för många också att kunna hålla samman gruppen av anställda och behålla trygghet på jobbet, inte minst när det finns oro för att bli smittad.

Ann-Christine Lundqvist har drivit Nylands Städ sedan 1995. Företaget med totalt 20 anställda är etablerat över hela Västernorrland. För Ann-Christine Lundqvist är dialog med personal och närvaro viktiga delar av hennes ledarskap.

– Vårt arbete är utsatt på så vis att vi jobbar i miljöer där smitta skulle kunna förekomma. Vi städar och sanerar miljöer på många olika sätt, men vi har särskilt en tjänst som erbjuds till kunder där vi desinficerar ytor med en speciell teknik och därmed tar död på virus. Detta är en trygghet som vi kan leverera till våra kunder.

– Alla går just nu runt och funderar på vad som pågår både ute i världen och på nära håll. För mig som ledare gäller det att ha stark och tydlig närvaro och inte låta dessa funderingar gro i det tysta. Därför samlar jag regelbundet personalen och vi lyfter tillsammans fram frågor och diskuterar. Det är bara att släppa det man har för händer och ta tag i saker på en gång de dyker upp, säger Ann-Christine Lundqvist.

Hon tycker att det visar sig gång på gång att det är enklare att behålla lugnet inom företaget när hon är snabb med att hantera olika situationer som dyker upp.

– Men det här är saker jag lärt mig. Från början som företagare tänkte jag inte på det, eller rättare sagt så förstod jag inte att det hängde ihop med mig själv och min egen inre trygghet.

Ann-Christine Lundqvist kom för många år sedan i kontakt med Annika Sundbom Åström, ledarutvecklare som driver företaget Human Dignity A Center For Leadership AB i Sollefteå.

– Hon såg direkt mina styrkor och potentialer och har gjort mig medveten på hur vi som ledare återskapar vår egen syn på oss själva på den grupp vi leder. Hon erbjöd sig att utveckla mig till en riktigt trygg ledare, och det har fungerat. Nu skickar jag själv personal som blir arbetsledare i mitt företag på dessa utbildningar, säger Ann-Christine Lundqvist.

Hon har också lärt sig är att inse att människor reagerar olika, och att beteenden inom en grupp därför ofta skiljer sig åt. En del personer kan känna väldigt stark oro för något som andra knappt bryr sig om alls.

– Jag är långt ifrån felfri, men är hela tiden beredd på att själv inte gå igång på händelser utan istället stanna upp och tänka. Att vara företagsledare påminner lite om att vara förälder, man kommer rätt långt bara genom att behålla lugnet och inte bli stressad.

För att inte tappa skärpan som företagare, så peppar hon sig själv genom att främst läsa mycket om ledarskap.

Här delar Ann-Christine Lundqvist med sig av sina tre bästa tips på hur hon som företagsledare tänker för att vara väl förberedd och kunna hantera en kris.

  1. Fokusera på långsiktiga mål. Viktigt att man har ett mål att sträva mot och att alla vet och känner till varför vi gör saker. Om bara ledaren vet och ingen annan, är det inte så lätt att få med sig andra på tåget.
  2. Se till att vara närvarande med personalen, finnas på plats, lyssna in, iaktta, ta diskussioner när frågor uppstår, kommunicera regelbundet om vad som händer eller förändras i företaget.
  3. Stanna upp och tänk. Viktigt att känna att det är rätt beslut som tas, tänk gärna igenom saker och ting flera gånger innan beslut tas. Tänk på vad och hur man kommunicerar saker. När man känner sig trygg och säker kan även svåra beslut bli lätta att ta.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Katastrofen är undanröjd

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen i länet.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Företagsledarens bästa tips i kristid

LEDARSKAP I KRIS I kristider ställs företagsledaren på utmaningar utöver det vanliga. Ann-Christine Lundqvist, ägare och vd för Nylands Städ med 20 anställda ger här sina bästa tips på hur oro inom företaget kan hanteras.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.