NYHET9 april 2020

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner.

Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen? Och hur arbetar man i nuläget för att säkra både den kommunala verksamheten och att företagen får så bra stöd som möjligt för att rädda jobb utifrån det som kommunen kan påverka lokalt?

Örnsköldsvik välkomnar stödet

Örnsköldsviks kommun har tilldelats 57 miljoner kronor i stöd. Per Nylén (S) kommunalråd i Örnsköldsvik ser positivt på det som utbetalats.

Per Nylén

– Det är ett mycket välkommet tillskott, där en del direkt går till att täcka det minskade skatteunderlaget och hantera den rådande situationen. Exakt var medlen kommer att användas får vi återkomma till, men vi behöver naturligtvis prioritera att upprätthålla samhällsviktiga funktioner.

Kommunen har bland annat skjutit upp betalningstider för den service de utför till företagen och beslutat att snabbehandla ansökningar om uteserveringar. Hur ser ni på det stöd ni erbjuder företagen i krisen?

– Det är svårt att säga vilken effekt åtgärderna vi infört för att hjälpa företagen får i slutändan. Främst handeln och restaurangerna har det väldigt tufft nu. Det är glädjande att se hur vi gör saker tillsammans mellan kommun, näringsliv, civilsamhället och enskilda. Tillsammans ska vi ta oss igenom detta och lägga grunden för ett samhälle bortom pandemin.

Är det något annat du vill tillägga?
– Att regeringen inför trafikplikt på flygplatsen är mycket välkommet. Med vårt internationella näringsliv, där fem procent av Sveriges nettoexport produceras, så är tillgången till flyg viktigt för hela landet. Vi behöver därför säkerställa bra flygförbindelser både på kort och lång sikt.

Härnösands kommun försöker att inte röra pengarna

Härnösands kommun har tilldelats cirka 25,6 miljoner kronor. Hur kommer ni att använda dessa?

Andreas Sjölander

– Gällande de extra pengarna som nu tilldelats kommunen är vi just nu inne på att inte försöka röra dem för mycket, då vidden av effekterna för både näringslivet och kommunens egna organisation är oklara just nu. Vi har sedan tidigare i kommunfullmäktige ett beslut där vi öronmärkt fem miljoner kronor för insatser för att mildra effekterna av coronautbrottet, som vi kan använda för att stödja näringslivet och som ger oss handlingskraft. På sikt kan de extra pengarna säkerligen behövas för att täcka minskad skattebas, säger Andreas Sjölander (S), kommunalråd i Härnösand.
Kommunen för en nära dialog med näringslivet.

– Vi har sedan tre veckor tillbaka ett upparbetat samarbete med Härnösands Näringsliv Ekonomisk Förening, HNEF. Vi träffas varje vecka dels för att uppdatera oss om läget, dels diskutera vilka åtgärder som behövs. Det har varit till stor hjälp, då vi var tidigt ute med vilka åtgärder som behövs, säger han.

– Just nu gäller det att rädda så många jobb som det bara går. Vi ser även mot tiden efter corona och har tillsatt en grupp som ska arbeta långsiktigt med det perspektivet, säger Andreas Sjölander.

Positiv samhällsanda gläder Timrås kommunalråd

Av det totala stödet har Timrå kommun tilldelats cirka 18 miljoner kronor, vilket är ett välkommet tillskott i verksamheten.

Stefan Dalin

– De extra medel som staten nu tilldelar kommunen kommer till stor del gå till att täcka minskade skatteintäkter och ökade kostnader, något som följer i spåren av denna kris, säger Stefan Dalin (S), kommunalråd i Timrå.

Ni har startat en företagsakut. Vad innebär den?

– I läget som råder har det varit viktigt för oss att snabbt etablera en företagsakut. I takt med att regeringens åtgärdspaket rullas ut uppstår frågor om hur företagen praktiskt ska gå tillväga för att ta del av dessa. Här hjälper företagsakuten, bland annat, företagare att hitta rätt, säger han.

Vad gör ni ytterligare för företagen?
– För många företagare är det tufft nu. En konkret insats för att stötta företagen är att vi undersöker om vi kan tidigarelägga våra planerade upphandlingar samt bryta ner dessa i mindre delar. På så vis ökar vi möjligheter för mindre och lokala företag att lämna anbud.

Finns det något mer du vill tillägga?
– En ljusglimt i detta är den goda samhällsandan som det stora flertalet visar, inte minst många av våra lokala företag. De ställer upp och ordna med hemköp, hemkörningar och annat för att hjälpa andra medmänniskor, avslutar Stefan Dalin.

Ånge kommun sätter inte företag i konkurs

Ånge kommun har tilldelats cirka a 9,5 miljoner kronor i stöd. Vi har pratat med kommunalrådet Erik Lövgren (S).

Erik Lövgren

– Gällande de extra miljonerna som Ånge kommun tilldelats så utgår vi från en dag i taget, vi bildar oss successivt en bild av vad coronakrisen kostar för kommunen med extra timanställda och utgiftstrycket som råder. Pengarna är mycket välkomna och kommer att behövas för att vi ska kunna säkra vårt samhällsansvar.

Kommunen har vidtagit flera åtgärder för att stärka likviditeten hos företagen och hjälpa dem i krisen.

– De åtgärder vi vidtagit i kommunen för att underlätta för företagen upplever vi har tagits emot väl. Det är svårt att täcka in så att det underlättar för alla men vi har ett statement som vi utgår från i vårt arbete och det är att Ånge kommun inte ska vara den som sätter företagen i konkurs.

Kommunalrådet är positiv till den samsyn som råder i krisen.

– I dessa tider är det ändå betryggande att se och få uppleva den samsyn som råder kring vad vi kan göra som politiker och tjänstemän för att underlätta i de frågor som ligger på kommunal nivå. Merparten av lättnaderna som gör skillnad rullas ju ut på nationell nivå, från staten, säger Erik Lövgren.

Sollefteå kommun: ”Bra men inte tillräckligt”

Sollefteå kommun har tilldelats cirka 19 miljoner kronor i stöd, men anser att pengarna inte räcker.

Johan Andersson

– De extra medlen som staten ger oss är bra men inte tillräckliga. Det finns ett svart hål som uppstår då skatteintäkterna minskar och mer resurser krävs för att möta behoven som finns för att vi ska säkra kommunens verksamhet i samhället. Som kommun försöker vi dra vårt strå till stacken men merparten av hjälpinsatserna landar på riksnivå, ett bra steg i rätt riktning, säger kommunalrådet Johan Andersson (C).

Kommunen försöker nyttja sin kännedom om företagens behov.

– Eftersom vi är en relativt liten kommun och har nära kontakt så försöker vi ”individanpassa” så mycket som möjligt till behoven som uppstår hos företagen utifrån de åtgärder vi vidtagit för att underlätta med bland annat betalningsvillkor, avgifter och tillstånd, säger han.

Kommunalrådet berättar att det tidigare goda samarbetet med näringslivet underlättar i krisen.

– Vårt nära samarbete med näringslivet där vi har regelbundna möten med näringslivsorganisationerna sedan tidigare underlättar stort i dessa tider, det finns ett enormt engagemang hos företagen och det är imponerande att se omställningsförmågan där de bidrar och ställer om produktionen för att hjälpa till med exempelvis skyddsutrustning, säger Johan Andersson.

Sundsvalls kommun hoppas stödet räcker för att klara ekonomin 2020

Sundsvalls kommun har tilldelats cirka 99 miljoner kronor av det totala stödet. Vi har pratat med kommunalrådet Peder Björk (S).

Peder Björk

– Det är ett välkommet och viktigt stöd för kommunen som kommer att hjälpa oss. I bästa fall täcker det bortfallet från uteblivna skatteintäkter samt några av de indirekta kostnader som vi ser kommer som en effekt av corona i form av till exempel ökad arbetslöshet och ökat försörjningsstöd. Det gör att vi troligen klarar ekonomin för 2020 på en hyfsad nivå.

Vad gör ni som kommun för att hjälpa företagen?
– Vi försöker som kommun hjälpa till på det sätt vi kan för att mildra effekterna. Vi förstår att det är på marginalen som vi kan bidra till att mildra och göra det lite enklare för företagen, men de större effekterna kommer från de åtgärder som staten tar beslut om, fortsätter han.

Det kommunala näringslivsbolaget fungerar som en länk under krisen.

– För oss är det viktigt att företagen får en enkel och tydlig ingång till kommunen i företagsfrågor, här har Näringslivsbolaget klivit fram och fungerar som länken mellan förvaltningarna i kommunhuset och de övriga kommunala bolagen tillsammans med en samordningsfunktion som utgår från kommunhuset. Något vi hoppas underlättar för företagen i frågor som rör näringslivet inte bara nu utan även efter denna tid när vi landar i någon form av vardag igen, säger Peder Björk.

Kramfors gläds över engagemanget bland företag och medborgare

Kramfors kommun har tilldelats cirka 18 miljoner kronor, något som är ett betydelsefullt tillskott under denna kris.

Malin Svanholm

– I nuläget har vi markerat alla extra kostnader som uppstår i spåren av corona, alltifrån material till extra personalkostnader. Medlen som nu kommer från staten kommer till stor del behövas för att täcka upp de kostnaderna samt intäktsbortfallet från skatterna utifrån att fler människor blir permitterade eller i värsta fall uppsagda från sina jobb, säger Malin Svanholm (S), kommunalråd.

Kommunen krisgrupp spelar en viktig roll i denna tid.

– Vi har en mycket stark och fungerande krisgrupp i kommunen där förvaltningschefer, kommunikation, säkerhetschef samt näringslivschef finns med. Den har klivit på fantastiskt bra, det blir väldigt tydligt hur organisationen fungerar.

Det finns ett stort engagemang hos medborgare och företag vilket skänker kommunalrådet framtidstro i denna svåra tid.

– Vi gör vad vi kan för att underlätta för näringslivet på de områden som ligger på kommunal nivå. Det blir väldigt tydligt vilket engagemang som finns både hos företagen och medborgarna. Hur man hittar kreativa lösningar för att hjälpas åt. Att varor levereras, man ställer om i verksamheter så att kockar får tapetsera när inte behovet i kök finns på samma sätt och att öppningstider anpassas till riskgrupper. Ett tiotal företag gick till exempel ihop för att producera och leverera skyddsutrustning som vi var i akut behov av. Det ger framtidstro, säger Malin Svanholm.

Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist