Målet - samhällsbyggande i världsklass

NYHET Publicerad

MYNDIGHETSUTÖVNING Bättre företagsklimat för byggföretag och fastighetsägare i Örnsköldsvik och en förbättrad dialog med kommunen var ämnet för ett engagerat möte under en eftermiddag i september.

Örnsköldsviks kommun, tillsammans med Fastighetsägarna och Sveriges Byggindustrier, samlade företagare för att diskutera förutsättningar för att bedriva byggverksamhet och hur tillgången ser ut på mark för expansion för nyetableringar av industri, handel och bostäder. Under en längre tid har företagare i Örnsköldsviks kommun upplevt att handläggningstider i bygglovsärenden är långa, något som skapat en del frustration.  

Patrik Johansson, chef för bygg- och miljöavdelningen berättar om hur de målmedvetet arbetat för kortare handläggningstider.

– Vi har under lång tid fokuserat vårt utvecklingsarbete till att korta våra handläggningstider. Vi har tillsammans med Samhällsbyggnadsnämnden tagit fram ett antal målsättningar som vi följer upp varje månad. Vi har överträffat uppsatta mål och halverat handläggningstiderna men jag kan konstatera att det fortfarande finns en upplevelse av att vi har långa handläggningstider och att företagare inte är helt nöjda. Så det finns såklart fler utvecklingsområden än specifikt handläggningstider som vi ska utveckla. Det handlar om service, kommunikation och bemötande. Vi måste lägga fokus framåt, öka tillgängligheten och kommunicera våra bygg- och planprocesser tydligare. Vi vill vara en möjliggörare. Vi har ju konstaterat att det finns ett glapp mellan vårt faktiska arbete och upplevelsen, menar Patrik Johansson.

Han förklarar även att många som jobbar på bygg- och miljöavdelningen är ganska nya.

– Vi arbetar medvetet med att höja kompetensen hos medarbetarna och jobba mer i team. Vi försöker höja allas nivå genom att arbeta tillsammans med ärenden. En av framgångsfaktorerna för att bli långsiktig är att bli duktig på att dela med sig av kompetens och att det även ska finnas möjlighet att växa inom organisationen, förklarar Patrik.

Hanna Magnusson, Sveriges Byggindustrier
Foto: Mia Berglund

Hanna Magnusson från Sveriges Byggindustrier berättar om arbetet för att förbättra villkoren för medlemsföretagen och bygg-och anläggningsbranschen i stort. Deras vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass, som ska vara attraktivt, sunt och säkert.

– Det ska vara sund konkurrens och lika villkor för alla. Alla ska kunna arbeta säkert och följa de arbetsregler som finns. Byggsektorn är grunden för samhället. Vi bygger bostäder, lokaler för jobb och infrastruktur, det är det som skapar grunden i samhället, säger Hanna Magnusson.

Kent Blomquist

Kent Blomquist

En av deltagarna på mötet är Kent Blomquist, BN Måleri. Han har varit på många möten genom åren där dessa frågor diskuterats. Han menar att handläggningstiden på bygglov är det största hindret för företagare, men även brist på återkoppling om något är fel i de handlingar som man skickat in.

– Bygg- och miljöavdelningen är den viktigaste avdelningen för tillväxt i kommunen. En entreprenör är en färskvara, känner man att det tar för lång tid, då hoppar man på något annat istället. Får man för mycket motstånd, så tappar man sitt engagemang och väljer att investera i en annan kommun istället. I en mindre kommun som i Örnsköldsvik så ska inte handläggningstider och byråkrati vara en bromskloss, menar Kent Blomquist.

Bra dialog

Vid rundabordssamtalen diskuterades även vad alla inblandade parter kan göra för att underlätta samarbetet och göra det mer attraktivt att bygga i Örnsköldsvik. Hanna Magnusson, Sveriges Byggindustrier summerar:

– Vi hade bra diskussioner och fick en bra dialog mellan politiker, tjänstemän, byggföretag och fastighetsägare, vilket vi hoppas gynnar hela byggbranschen i Örnsköldsvik.

Hon vill gärna skicka med en sista uppmaning från sin horisont.

– Satsa på handläggarna så att de är boostade med kunskap, så blir processen mer smidig och rättssäker.

Även Patrik Johansson, chef för bygg- och miljöavdelningen är nöjd med mötet.

– Vi ska samarbeta med företagare mer i olika sammanhang, det ger oss goda tips och idéer. Det är ett samarbete som vi ska vara rädda om. Vi kommer att ha ett möte igen i vår och följa upp vad som har förbättras och vad som kan förbättras ytterligare. Vi måste vara möjliggörare, det är nästa steg.

Vi fick upp en hel del goda förslag i våra rundabords-diskussioner. Det bubblade av idéer, vilket är positivt för framtiden, avslutar han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krav på heltid oroar omsorgsföretag

UPPHANDLING Nästa år börjar Sundsvalls kommun följa upp att privata utförare inom vård och omsorg erbjuder alla anställda heltider. Något som oroar Anne-Lie Ströberg, vd på ES Hemservice i Stöde. Antalet kunder förändras med kort varsel. Krav på heltid vore en ekonomisk katastrof för oss, säger hon.
NYHET Publicerad:

Höga Kusten Teknikresurs gasellvinnare 2019

ENTREPRENÖRSKAP Det snabbast växande företaget i Västernorrland är Höga Kusten Teknikresurs i Kramfors, nu utsett till länets gasellvinnare med en tillväxt på 311 procent 2015 - 2018. "Den stora skillnaden för oss kom när vi själva började tillverka maskiner i stället för att endast vara konsult", säger vd:n och ägaren Stefan Andersson.
NYHET Publicerad:

Spelar företagsklimatet någon roll?

FÖRETAGSKLIMAT Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet i länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen.
NYHET Publicerad:

Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

KONKURRENSKRAFT Avtalsrörelsen 2020 närmar sig och kan bli en rysare för svensk industri. Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna, Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv, bjöd tillsammans in till ett lunchseminarium om avtalsrörelsen 2020.
NYHET Publicerad:

Spelet mellan politiker och företagare allt mer komplext och rörligt

ARBETSGIVARDAG Arbetsgivardagen i Sundsvall 2019 kryddades med en inspirerad föreläsning av Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Företagarna på plats fick höra hennes tankar om spelet mellan politiker, företagare och väljare. "Det är ett spel som blir allt mer komplext och rörligt. Var beredda på att många vill använda er för sina syften och se till att reflektera över er egen roll", var två av hennes råd.
NYHET Publicerad:

Kritiserat krav på heltid tonas ned

UPPHANDLING Sundsvalls kommuns kritiserade inköpsstrategi tonas ned betydligt. Enligt den tillhörande handlingsplanen är det bara företag inom vård och omsorg som måste erbjuda heltider – och endast vid större upphandlingar. "Kravet ska också bara användas då det är rimligt att en leverantör kan bemanna med heltidstjänster", säger kommunens nya inköpschef Nils-Göran Johansson.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på (o)lika villkor

FÖRETAGKLIMAT En osund konkurrens mellan näringsidkare och kommuner drabbar ofta små lokala företagare. "Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet", menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Härnösand kan bli ett utbildningsnav för sjöfarten

YRKESUTBILDNING I dagarna träffas kommunstyrelsen i Härnösand för att diskutera den nyligen nedlagda sjöfartsutbildningens eventuella framtid. Vår förhoppning är att utbildningen ska återupptas eftersom Härnösand och hela Norrland skulle vinna stort på att utveckla ett utbildningsnav för sjöfarten. Det skriver Caj Luoma, Björn Lyngfelt och Anna Hedensjö Johansson i en gemensam debattartikel.
NYHET Publicerad:

Näringslivspolitiskt program ska förbättra kommunens service

FÖRETAGSKLIMAT Ett nytt näringslivspolitiskt program i Sundsvalls kommun ska ge fler nöjda företagare och ökad tillväxt. "Det här verktyget skickar viktiga signaler både internt och externt. Vi kan nu tydliggöra att företagens frågor ska prioriteras högst upp för tjänstemän på alla förvaltningar och ute i de kommunala bolagen, ja för alla som arbetar inom kommunen", säger kommunalrådet Peder Björk (S).
NYHET Publicerad:

Timrå tar upp kampen mot osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun startar flera aktiviteter samt ett internt konkurrensråd för att stoppa osund konkurrens. "Det är viktigt att vi inte finns på arenor där privata näringsidkare har sin intäkt. Vi hoppas också att det ska bli mer öppen dialog på det här området, för nu är det mest rykten som går ute bland företag", säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Serviceinriktad myndighetsutövning lönar sig

RANKING 2019 Västernorrlands bästa företagsklimat finns i Timrå. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat 2019. Årets klättrare i länet är Sollefteå som förbättrar sig med hela 60 placeringar jämfört med året innan och kniper genom det titeln ”länets näst bästa företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Tro på och investera i framtiden

UNG FÖRETAGSAMHET I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Här har Ung Företagsamhets verksamhet en avgörande roll och kan göra skillnad på riktigt.
NYHET Publicerad:

Aktuellt från länets riksdagsledamöter

NÄRINGSPOLITIK Riksdagen har högtidligt öppnat för säsongen och nu har höstbudgeten presenterats. Länets åtta riksdagsledamöter är laddade och passar på att uppdatera Västernorrlands företagare om vad som är på gång närmast dem på agendan.
NYHET Publicerad:

Målet - samhällsbyggande i världsklass

MYNDIGHETSUTÖVNING Bättre företagsklimat för byggföretag och fastighetsägare i Örnsköldsvik och en förbättrad dialog med kommunen var ämnet för ett engagerat möte under en eftermiddag i september.
NYHET Publicerad:

Våga investera i kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Näringslivet har ett stort ansvar att agera så att den egna branschen blir attraktiv. Det menar Lennart Bölin, vd för Teknikutbildarna. Han har på nära håll sett hur förväntningar hos arbetsgivare och arbetssökande inte alltid går hand i hand.
NYHET Publicerad:

Västernorrland näst bäst på patent

IMMATERIALRÄTT Västernorrland är en region som sticker ut på innovationsområdet. Patent- och registreringsverket presenterar årligen statistik över nationella ansökningar. ”Det är väldigt bra för hela Sverige att innovativa regioner finns på flera ställen i landet” säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. ”
NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.
NYHET Publicerad:

Ingen skatt på tankekraften

SOMMARKRÖNIKA "Nu råder säsongen då vi tankar energi. Energi i form av sommarsemester där tid och utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt. Oavsett om man gillar en aktiv semester eller lata dagar i solstolen så är det i alla fall min erfarenhet att det är då tankarna ges plats att vändas och vridas på lite extra. Vardagshjulets alla intryck och brus får nytt syre och lite perspektiv". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.