Svenskt Näringsliv blir fabrik för nya reformer inför 2022

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv startar nu projektet Reformagenda 2022. "Vi kommer tillsammans med företagen att ta fram en rad konkreta förslag till förbättringar och leverera till politikerna i god tid inför nästa val. Vi blir mer konstruktiva i stället för att gnälla på missförhållanden", säger Fredrik Persson, ordförande, Svenskt Näringsliv.

Anna Hedensjö Johansson och Fredrik Persson
Foto: Mia Berglund
För andra året i rad bjöd Svenskt Näringsliv in länets företagare och beslutsfattare till ett avstampsmöte med företagsamheten i fokus. Ett 100-tal deltagare från hela länet deltog. Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv, "Jag är övertygad om att vi alla, genom ökad förståelse för varandras uppdrag och roller på kartan, kan flytta fram positionerna när det gäller företagsklimatet här i länet. Nu ser jag fram emot fortsatta dialogmöten under året med extra fokus på serviceinriktad myndighetsutövning och framför allt hur inköpsprocesser hos kommuner kan bli bättre och mer effektiva så att vår gemensamma välfärd kan säkras." På bild tillsammans med Fredrik Persson, ordförande Svenskt Näringsliv.
Berit Högman, landshövding, Västernorrland
Foto: Mia Berglund
Västernorrlands landshövding Berit Högman berättade att Länsstyrelsen under 2020 har särskilt fokus på områdena digitalisering och integration. Berit lyfte även den satsning som påbörjades 2019 med fokus på bemötande – främjande myndighetsutövning där dialog med bygg och miljö på kommunerna i länet är en nyckeln för smidigare myndighetsutövning.
Sara Nylund och Maria Lidgren, Region Västernorrland
Foto: Mia Berglund
Sara Nylund, vice ordförande i Region Västernorrland och Maria Lidgren, tillväxtchef i samma organisation, berättade att det under 2019 betalades ut drygt 59 miljoner kronor i företagsstöd. Sara och Maria knöt även an till den regionala utvecklingsstrategin för Västernorrland 2020-2030 som handlar om Ett Västernorrland – handlingskraft, livskraft och naturkraft.
Lars-Jerker Molin och Ulf Hagner
Foto: Mia Berglund
Lars-Jerker Molin, Sleeping Fox Hotel Group, och Ulf Hagner, Blåtand i Stöde, i samtal om Vägverkets planerade nerdragning av hastigheten på E14. Något som båda är djupt oroade över då det definitivt kommer påverka både kompetensförsörjningen hos företagen i västra delen av länet och besöksnäringen.
Riksdagsledarmöter1-på scenen
Foto: Mia Berglund
De fyra riksdagspolitikerna Jörgen Berglund (M), Emil Källström (C), Ingemar Nilsson (S) och Jasenko Omanovic (S) kommenterade frågor som var aktuella 2019 och blickade även framåt. Mest energi i deras framträdande kom när frågan om hastighetsbegränsningar längs E14 debatterades. Alla fyra framstod som motståndare till Trafikverkets förslag att sänka hastigheten från 100 km/h till 80 km/h men det var ändå Jörgen Berglund som fick applåder för sitt engagerade uttalande.
MO-på scenen
Foto: Mia Berglund
Företrädare för arbetsgivarorganisationerna kommenterade möjligheter och farhågor. Gemensamma nämnaren för alla är att det behövs kraftsamlas kring kompetensförsörjning där företag har svårt att hitta rätt kompetens för att möta möjligheter i tillväxt och jobb. En tuff utmaning just nu för handeln, där Anna Wedin från Svensk Handel berättade, är att man noterar fyra konkurser om dagen. Besöksnäringen går bra, där Teres Gärdin från Visita önskade en kraftig bantning av regelverk och antalet tillstånd som krävs av näringsidkare för att på så sätt underlätta företagandet. Kenneth Lidgren, Almega, betonade hur tjänstesektorn kan fungera som integrationsmotor och att Migrationsverket kan jobba mer för att underlätta. Hanna Magnusson från Sveriges Byggindustrier vittnade om vikten av sund konkurrens och säkerhet. Kent Sjödin, Installatörsföretagen och Staffan Söder, Maskinentreprenörerna betonade vikten av kompetensförsörjning och mångfald i relativt mansdominerade branscher. Carina Grip, Teknikföretagen bekräftade konjunkturrapporterna där orderingång och investeringar mattats av hos företagen.

Nyheten om Svenskt Näringslivs satsning på Reformagenda 2022 blev offentlig när Fredrik Persson besökte Sundsvall och det regionala näringslivet var samlat för Avstamp Företagsamma Västernorrland 2020.

I sitt tal till deltagarna så passade han på att peka på vikten av att vara aktiv och skapa förändring, i stället för att vara en klagomur.

– Vi ska utnyttja vår unika position. Med nära 60 000 medlemsföretag och 21 kontor runt om i landet så är vi specialister på vad som behövs för att skapa mer tillväxt och mer välfärd. Inför nästa regeringsperiod är det vårt ansvar att berätta för politikerna vilka prioriteringar som är viktigast för landet, säger Fredrik Persson.

Elförsörjningen till landets företag är ett konkret område som Svenskt Näringsliv vill belysa och ge förslag på reformer inom. Jämfört med i dag kommer det att behövas 60 procent mer el år 2045. Hur mycket som ska produceras, på vilket sätt och hur den ska transporteras kräver en bättre och mer långsiktig plan, menar Fredrik Persson.

– Det kommer att krävas en jätteomdaning av hela systemet för elförsörjning om vi ska lyckas behålla vår konkurrenskraft. Att brödtillverkaren Pågen inte kan vara säkra på tillgång på el och kan tvingas flytta från Skåne är ett av de större exemplen. Men även på orter som Åre svajar det i elförsörjningen när norrmännen på besök laddar teslan, startar induktionshällen och drar igång bastun på samma gång, säger Fredrik Persson.

Andra områden där reformer krävs är enligt Fredrik Persson bland annat kompetensförsörjning och integration.

– Vi måste också lyckas med klimatomställningen som är den viktigaste frågan. Där är jag övertygad om att våra företag är en stor del av lösningen. Under mina besök på företag runt om i landet blir det tydligt att många ligger långt fram i arbetet med att bli mindre beroende av fossil energi men ändå behåller sin lönsamhet. Det finns ingen motsättning i detta.

Svenskt Näringsliv kommer att använda de erfarenheter och kunskap som finns ute bland företagen och utgå från de behov av förändringar som finns i arbetet med Reformagenda 2022.

– I stället för att gnälla så vill vi hjälpa politikerna med konstruktiva förslag på reformer. Vi ser verkligen fram mot att vara den aktiva kraften i detta och leverera en rad reformförslag i god tid innan nästa val så att de kan finnas på bordet redan vid nästa regeringsbildning, säger Fredrik Persson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.