Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

NYHET Publicerad

ÖPPET BREV Det är mycket som står och faller med ett väl fungerande företag. Det betyder arbete för alla anställda som skapar en levande bygd och nation. Detta innebär att den anställde får en privat ekonomi, som genom skatter skapar en kommunal ekonomi och även en nationell ekonomi, och där är även företagen stora skatteinbetalare.

Pär Melin

Pär Melin, vd Pichano Holding

Den privata ekonomin skapar förutom tryggheten för familjen även kommunal service och ett fungerande samhälle. Individen har igenom detta även en meningsfull fritid som kan delas med arbetskamrater och andra vänner där man har gemensamma intressen som kan vara kultur eller idrott.

Med det sagt så är det många i vårt samhälle som står och faller med den tillverkande industrin. Först kommer fabriken byggas, sedan måste de anställda ha någonstans att bo så det skapas jobb inom byggsektorerna. När familjer börjar flytta in så behövs matbutiker, bensinstationer och frisörer för att nämna några. Det behövs även närhet till sjukvård, skolor och annan omsorg.  

För oss som koncern började 2020 bättre än någonsin. I början av mars månad hade vi en orderbok på 40 miljoner kronor och offerter ute för motsvarande 80 miljoner kronor. Lovande men som världen utvecklats sig efter det så har förutsättningarna minst sagt ställts på ända. Med anledning av covid-19 krisen som vi nu genomgår så försöker många instanser att underlätta för företagen. Det är bra men tyvärr finns det för många luckor i åtgärderna.

Först vill jag lyfta möjligheten till korttidspermittering som rullats ut från staten som har fungerat bra och blivit ändamålsenligt. Nu till det som inte riktigt lirar med hur verkligheten ser ut.

Kring den 12 mars uppmanade statsministern tillsammans med Folkhälsomyndigheten att alla som visade minsta symptom på sjukdom skulle stanna hemma. Det innebar för vår verksamhet att vi hade uppåt 30 procent i sjukfrånvaro samt VAB sista tre veckorna i mars. Staten tog inte sjuklöneansvaret förrän 1 april. Mycket beroende på detta så lyckades vi bara fakturera 8,5 miljoner kronor istället för 12 miljoner kronor som vi gjorde i mars förra året. Att man tar över ansvaret är bra, men man måste göra det från den dag man uppmanade att folk ska vara hemma. Samtidigt så vet vi inte riktigt vad som gäller. Har du förskottslön, som hos oss, så betalar du ut normal lön i mars även om de varit sjuka och ändringar och tillägg betalas ut den 25 april och redovisas på arbetsgivaredeklarationen som regleras 12 maj. Men har man efterskottslön, så får du ju inget för mars, för det redovisas i april. Här går det även att uppmärksamma karensdagen, men det har så många andra gjort.

Sänkta sociala avgifter för 30 anställda per företag med 5 300 kronor per anställd och månad hjälper, vilket är tillämpbart på anställda med upp till 25 000 kronor i lön. Men som industriföretag, där snittlönen ligger på ca 35 000 kronor så återstår ändå en stor del av kostnaden som vi som arbetsgivare måste står för och klara av att bära i dessa tider. Dessutom så slår det här snett. Om en koncern har tio bolag med 30 anställda i vart och ett av dem så får de för alla 300 anställda, men om du istället har 300 anställda i ett bolag så får du för 30 anställda.

Tillfällig rabatt för hyreskostnader. Tillämpbart från första april till sista juni där vissa branscher kan söka stöd för att kompensera del av nedsättningen. Det är såklart bra men i nästa läge så kompletterades detta med SNI koder och då kunde man se att det innebar att det var detaljhandel, hotell och restaurang. Det innebär att alla övriga idag inte omfattas och då inte vi inom tillverkningsindustrin. Här måste vi få stöd, något som kanske det nyligen beslutade stödet för omsättningsförlust kan hjälpa till med. 

Stöd baserat på tapp i omsättning. För att vara kvalificerad så ska man ha tappat mer än 30 procent. Sen ska det träda i kraft den 1 juli. Detta innebär att massor av företag inte är kvalificerade då de låt säga tappat 25 procent, och att följden blir att många företag kommer att vara på obestånd före datumet det börjar att gälla. Vi ligger någonstans på ett tapp mellan 25–30 procent för koncernen och det är en mycket besvärlig situation. Vi kan klara nog oss till sommaren, men sedan skall semestern genomföras och det innebär att det inte kommer produceras något men att samma kostnader finns kvar. Ett normalt år hanteras detta genom att det har varit bra fart i ett halvår före, men nu riskerar det att vara tomt på kontot i augusti.

Sedan flyttar massor av industrierna sina vår-stopp till hösten vilket innebär ännu sämre intäkter för maj och juni för att hjälpa upp denna extrema situation som peakar rent ekonomiskt i juli. Så det kommer vara hyggliga tider för de företag som överlever, för jobben kommer finnas. Men hur många klarar sig finansiellt? Jag har massor av kollegor i branschen som befinner sig i samma läge eller värre.

Anstånd med skatter hjälper likviditeten kortsiktigt, så också lån. Men detta skall ju betalas tillbaka och i lågmarginalbranscher så kommer detta i princip vara omöjligt med det tapp som kommer av covid-19 krisen.  

Så till er riksdagspolitiker, det behövs mer konkret stöd. Skickar här fyra konkreta förslag som jag hoppas ni tar vidare i era beslutsprocesser framåt för att kunna se till att så många företag som möjligt överlever den här krisen. För hur skulle samhället se ut utan industrin?

  1. Sjuklöneansvar från mars.
  2. Sänkning av sociala avgifter för löner upp till 35 tusen kronor.
  3. Hyresbidrag på 50 procent från staten.
  4. Omsättningsstöd när man tappat mer än 15 procent. För etapp 1 perioden mars till juni och sedan ett ny översyn för etapp 2. Om hyresbidraget ändras så kanske man kan gå till 20 procent här.

Med vänliga hälsningar

Pär Melin, vd Pichano Holding AB

Läs svar från S-riksdagsledamöter från Västernorrland:

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Katastrofen är undanröjd

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen i länet.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Företagsledarens bästa tips i kristid

LEDARSKAP I KRIS I kristider ställs företagsledaren på utmaningar utöver det vanliga. Ann-Christine Lundqvist, ägare och vd för Nylands Städ med 20 anställda ger här sina bästa tips på hur oro inom företaget kan hanteras.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.