Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

NYHET Publicerad

SKOLA/NÄRINGSLIV Att låta gymnasieungdomar komma med lösningar på problem är en modell som används i Innovation Camp, ett event som arrangeras av Ung Företagsamhet Västernorrland i samarbete med partners.

Carina Bergquist Palm, Nordea och Jennie Skoglund, Ung Företagsamhet
Foto: Anders Lövgren
Nordeas regionchef Carina Bergquist Palm och Ung Företagsamhets projektledare Jennie Skoglund samarbetade kring Innovation Camp.
Innovations Camp i Sundsvall
Foto: Anders Lövgren
Ljushallen i Grönborg blev plats för brainstorming under Innovation Camp.
Innovation Camp, Sundvall
Foto: Anders Lövgren
Tindra Nåvik, Mosetta During och Sara Wexén går på Hedbergska skolan och såg det som en kul utmaning att delta och få jobba fram en idé under tidspress.
Deltagare i Innovation Camp i Sundsvall
Foto: Anders Lövgren
Att komma från olika skolor (Hedbergska och Skvadern) hindrade inte Malin Eriksson, Nadja Persson, Tove Larsson och Adrian Goebel från att samverka. Extra plus för namnet på deras idé: Nordea Sparadis.
Innovation Camp, juryn
Foto: Anders Lövgren
Juryn med Christoffer Svensson, Nordea, Laura Kettle, Almi Företagspartner, Carina Bergquist Palm, Nordea, Annika Ullsten, Abersten och Eva Nyh Hederberg, Bizmaker, hade ett svettigt jobb med att gallra fram de bästa idéerna.
Innovations Camp i Sundsvall
Foto: Anders Lövgren
Spänning när alla grupper klev fram för att pitcha sina idéer.
Innovations Camp, vinnande teamet
Foto: Anders Lövgren
Vinnande teamet med förslaget ”Nordea Youth” hade en idé som innehöll en innovativ spelidé, hållbarhetstänk och ett belöningssystem. De fick 3 000 kronor och rådgivning av Nordea i pris.

I Sundsvall genomfördes ett sådant event tillsammans med Nordea som gärna ser att unga kommer igång med månadssparande, något som inte alltid är en självklarhet när andra lockelser är många.

40 elever deltog i eventet under en heldag på Grönborg. De delades in i grupper där många kom från olika skolor och tidigare inte kände varandra.

– Jag anmälde mig för att jag ville testa utmaningen att pitcha en idé och se om jag klarade att vara kreativ under press. Det lät spännande och jag är glad att jag var med, det har gett mig mycket, säger Sara Wexén, en av deltagarna.

I slutet av dagen presenterade alla grupper sina idéer inför en jury. Svenskt Näringslivs utsände kan bekräfta att den kreativa nivån på idéerna och tydligheten i presentationerna var mycket hög. Den ena gruppen efter den andra levererade förslag som var genomtänkta och som ofta byggde på hur man med hjälp av digital teknik, appar, sociala medier och spelverktyg (gamification) skapar intresse och förståelse för sparandets betydelse.

En grupp hade gått så långt att man lade fram förslaget att Nordea skulle köpa upp bostäder i hela landet och koppla samman sparandet med att erbjuda bostäder till ungdomar. På så sätt kunde man samtidigt komma tillrätta med svårigheten för unga att få tag i bostad.

– Mycket svårt att utse vinnaren eftersom alla hade något bra i sina förslag. Men alla presentationer kommer att användas internt för att utveckla vår verksamhet, det är en målgrupp vi vill fånga idéer och tankar från, säger Carina Bergquist Palm.

– Jag tycker också det varit intressant att de unga ofta har breda perspektiv och till exempel väver in vår gemensamma välfärd i sina idéer kring privat sparande, fortsätter Carina Bergquist Palm.

För Ung Företagsamhet Västernorrland handlade dagen också om att väcka intresse bland deltagarna för att starta ett UF-företag.

– Genom att arbeta med ett skarpt case får eleverna en snabb inblick i hur det är att driva företag. De ska gemensamt arbeta fram en idé och presentera den för någon som i slutändan också vill köpa den. Jag tror flera av de som varit med i dag fått mersmak, säger Jennie Skoglund, projektledare, Ung Företagsamhet Västernorrland.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Västernorrland näst bäst på patent

IMMATERIALRÄTT Västernorrland är en region som sticker ut på innovationsområdet. Patent- och registreringsverket presenterar årligen statistik över nationella ansökningar. ”Det är väldigt bra för hela Sverige att innovativa regioner finns på flera ställen i landet” säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. ”
NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.
NYHET Publicerad:

Ingen skatt på tankekraften

SOMMARKRÖNIKA "Nu råder säsongen då vi tankar energi. Energi i form av sommarsemester där tid och utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt. Oavsett om man gillar en aktiv semester eller lata dagar i solstolen så är det i alla fall min erfarenhet att det är då tankarna ges plats att vändas och vridas på lite extra. Vardagshjulets alla intryck och brus får nytt syre och lite perspektiv". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mera pang för pengarna genom dialog

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Att dialog mellan offentliga aktörer och leverantörer är en av nycklarna för att nå en bättre upphandling är alla överens om men många upphandlare klagar på att de inte har den tiden. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Brist på förare och långa tillståndsprocesser hämmar tillväxten

KONKURRENSKRAFT För den som gillar transporter är ett stort skogsbolag ett paradis. Det är betydande volymer – kubikmeter på ”skogsspråket” – som transporteras varje dag, året runt. Med lastbil, med järnväg och med sjöfart. Att Transportföretagens vd Mattias Dahl tillsammans med sina motsvarigheter i Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna, Carina Håkansson och Per Hidesten valde att lägga en branschgemensam resa i Sundsvall är inte att förvåna. Beröringspunkterna är åtskilliga och det rådde ingen brist på samtalsämnen.
NYHET Publicerad:

Därför får Timrå sitt bästa betyg genom tiderna

UPPHANDLING En genuin omtanke om företagen på orten. Det präglar Timrå kommuns kontakter med näringslivet. ”En bra upphandling har tre vinnare. Kommunen, medborgarna och de lokala företagen”, säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Dags att göra upp med kunskapssynen i skolan

RAPPORT En av de stora utmaningarna för Västernorrland är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

Så klarar du sommarens utmaningar

ARBETSRÄTT Semestertrubbel kan höja temperaturen hos vilken arbetsgivare som helst. Therése Brink och Anna Wedin på Svensk Handel tog tillfället i akt och bjöd in till ett seminarium på temat ”sommarens utmaningar” med fokus på de skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har i samband med semester och andra ledigheter.
NYHET Publicerad:

Företagare vana att arbeta med offentlig upphandling

UPPHANDLING Annica Axelsson, som driver Inredningshuset och Gardinmästarna, menar att kommuner och övrig offentlig verksamhet skulle spara mycket tid och pengar på att samverka med leverantörerna i samband med att förfrågningsunderlaget sammanställs. ”Vi kan det här med upphandling och lagstiftning och vad som krävs för att få ett så tryggt och säkert underlag som möjligt”, säger hon
NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.