Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

NYHET Publicerad

SKOLA/NÄRINGSLIV Att låta gymnasieungdomar komma med lösningar på problem är en modell som används i Innovation Camp, ett event som arrangeras av Ung Företagsamhet Västernorrland i samarbete med partners.

Carina Bergquist Palm, Nordea och Jennie Skoglund, Ung Företagsamhet
Foto: Anders Lövgren
Nordeas regionchef Carina Bergquist Palm och Ung Företagsamhets projektledare Jennie Skoglund samarbetade kring Innovation Camp.
Innovations Camp i Sundsvall
Foto: Anders Lövgren
Ljushallen i Grönborg blev plats för brainstorming under Innovation Camp.
Innovation Camp, Sundvall
Foto: Anders Lövgren
Tindra Nåvik, Mosetta During och Sara Wexén går på Hedbergska skolan och såg det som en kul utmaning att delta och få jobba fram en idé under tidspress.
Deltagare i Innovation Camp i Sundsvall
Foto: Anders Lövgren
Att komma från olika skolor (Hedbergska och Skvadern) hindrade inte Malin Eriksson, Nadja Persson, Tove Larsson och Adrian Goebel från att samverka. Extra plus för namnet på deras idé: Nordea Sparadis.
Innovation Camp, juryn
Foto: Anders Lövgren
Juryn med Christoffer Svensson, Nordea, Laura Kettle, Almi Företagspartner, Carina Bergquist Palm, Nordea, Annika Ullsten, Abersten och Eva Nyh Hederberg, Bizmaker, hade ett svettigt jobb med att gallra fram de bästa idéerna.
Innovations Camp i Sundsvall
Foto: Anders Lövgren
Spänning när alla grupper klev fram för att pitcha sina idéer.
Innovations Camp, vinnande teamet
Foto: Anders Lövgren
Vinnande teamet med förslaget ”Nordea Youth” hade en idé som innehöll en innovativ spelidé, hållbarhetstänk och ett belöningssystem. De fick 3 000 kronor och rådgivning av Nordea i pris.

I Sundsvall genomfördes ett sådant event tillsammans med Nordea som gärna ser att unga kommer igång med månadssparande, något som inte alltid är en självklarhet när andra lockelser är många.

40 elever deltog i eventet under en heldag på Grönborg. De delades in i grupper där många kom från olika skolor och tidigare inte kände varandra.

– Jag anmälde mig för att jag ville testa utmaningen att pitcha en idé och se om jag klarade att vara kreativ under press. Det lät spännande och jag är glad att jag var med, det har gett mig mycket, säger Sara Wexén, en av deltagarna.

I slutet av dagen presenterade alla grupper sina idéer inför en jury. Svenskt Näringslivs utsände kan bekräfta att den kreativa nivån på idéerna och tydligheten i presentationerna var mycket hög. Den ena gruppen efter den andra levererade förslag som var genomtänkta och som ofta byggde på hur man med hjälp av digital teknik, appar, sociala medier och spelverktyg (gamification) skapar intresse och förståelse för sparandets betydelse.

En grupp hade gått så långt att man lade fram förslaget att Nordea skulle köpa upp bostäder i hela landet och koppla samman sparandet med att erbjuda bostäder till ungdomar. På så sätt kunde man samtidigt komma tillrätta med svårigheten för unga att få tag i bostad.

– Mycket svårt att utse vinnaren eftersom alla hade något bra i sina förslag. Men alla presentationer kommer att användas internt för att utveckla vår verksamhet, det är en målgrupp vi vill fånga idéer och tankar från, säger Carina Bergquist Palm.

– Jag tycker också det varit intressant att de unga ofta har breda perspektiv och till exempel väver in vår gemensamma välfärd i sina idéer kring privat sparande, fortsätter Carina Bergquist Palm.

För Ung Företagsamhet Västernorrland handlade dagen också om att väcka intresse bland deltagarna för att starta ett UF-företag.

– Genom att arbeta med ett skarpt case får eleverna en snabb inblick i hur det är att driva företag. De ska gemensamt arbeta fram en idé och presentera den för någon som i slutändan också vill köpa den. Jag tror flera av de som varit med i dag fått mersmak, säger Jennie Skoglund, projektledare, Ung Företagsamhet Västernorrland.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.