Hållbarhet och personalfrågor i fokus under Arbetsgivardagen i Västerås

NYHET Publicerad

ARBETSGIVARDAG Under arbetsgivardagen kunde deltagarna besöka flertalet seminarier som avhandlade de viktiga frågor och utmaningar som arbetsgivare idag står inför. Bland annat diskuterades hållbarhet, personalförändringar i företag och den kommande avtalsrörelsen.

Glad publik
Foto: Hanna Johansen
Ca 300 deltagare hade tagit sig till Västerås för att delta på årets upplaga av Arbetsgivardagen.
Janze, Nisén, Malmström
Foto: Hanna Johansen
Pernilla Janze, VD på Skultuna Flexible, Niclas Nisén, produktionschef på Skultuna Flexible och Karin Malmström, ekonomichef på Skultuna Flexible tog del av föreläsningsutbudet på Arbetsgivardagen i Västerås.
Publik
Foto: Hanna Johansen
Många frågor besvarades under dagen.
Ekehult, Forsberg, Luchterhand, Krin
Foto: Hanna Johansen
Ola Ekehult, rekryterare på Adecco, Ulf Forsberg, plats- och produktionschef på LindePac, Richard Luchterhand, konsultchef på Adecco och Göran Kring, VD på Ory.
Inspiration-Hjälm
Foto: Hanna Johansen
Roger Hjälm avslutade dagen och berättade om sin krokiga väg till entreprenörskapet och uppmanade alla att "våga ha tur"
Jan Olof Jacke inleder Arbetsgivardagen

Jan Olof Jacke lyfte företagens betydelse för välfärden, och vikten av en nedvarvning av löneökningstakten inför den kommande avtalsrörelsen.

Foto: Hanna Johansen

Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke inledde den fullspäckade dagen på Aros Congress Center med att hälsa deltagarna välkomna och ta upp företagens betydelse för välfärden, och vikten av en nedvarvning av löneökningstakten inför den kommande avtalsrörelsen.

– I politiken finns det en avsaknad av förståelse för företagens betydelse för samhället och välfärden. Vi måste fortsätta jobba för att det ska bli lättare att driva företag i Sverige, sa Jan-Olof Jacke.

Han pekade på att Sverige har en utmanande tid framför sig nu när vi ser en tydlig avmattning i ekonomin och med avtalsrörelsen på horisonten.

– Över 50 000 fler står utan jobb jämfört med förra året och i varenda konjunkturprognos är avmattningen tydlig, vilket gör en nedväxling i löneökningstakt otroligt viktigt. Senast förra veckan rapporterade Konjunkturinstitutet att en återhållsam lönetakt kan hjälpa oss minska effekterna av lågkonjunkturen, sa Jan-Olof Jacke.

Lena Andersson och Charlotta Sundin från Teknikföretagen höll under dagen ett seminarium om vad som gäller för personalförändringar vid upp och nedgång, något som är relevant inför en stundande lågkonjunktur. Bland annat redogjorde de för vad som krävs för att en turordningsöverenskommelse ska vara giltig och hur uppsägningar genomförs på ett korrekt sätt.

Att det måste bli lättare och mer flexibelt att göra personalförändringar var också något som Jan-Olof Jacke tog upp.

– Vi har just nu intensiva förhandlingar med de fackliga parterna om LAS och hur det kan blir mer flexibelt. Vi ser gärna att parterna kan komma överens då det är otroligt viktigt att göra inträde och rörelse på arbetsmarknaden enklare.

Ytterligare orosmoln som företagen påverkas av är handelskonflikterna runt om i världen, med Kina/USA och brexit som exempel.

– Sverige är väldigt beroende av utrikeshandel vilket gör att det blir det ännu viktigare att våra förutsättningar är bra. Därmed måste vi lösa problem som regelbörda och tillståndsproblematiken. Tillståndsprocesserna komplicerar och fördyrar processen med att starta och driva företag, och dessutom sätter det käppar i hjulen för klimatomställningen, sa Jan-Olof Jacke. 

Jan-Olof Jacke tog även upp att svenska företag måste kunna behålla konkurrenskraft samtidigt som man deltar i klimatomställningen.

– Jag tror att de svenska företagen är väldigt bekväma med att stå bakom en ambitiös klimatagenda så länge man får tävla på lika villkor. Får vi göra det kan vi både skapa välfungerande företag och exportera klimatnytta.

Hållbarhet diskuterades även av Jenny Svärd, miljöpolicyansvarig på Svenskt Näringsliv, som höll i seminariet “Hållbarhet behöver vara lönsamt”. Hon diskuterade den cirkulära ekonomin och vad som behövs för att Sverige och svenska företag kan stärka sina affärsmöjligheter på ett hållbart sätt.

Den fullspäckade dagen avslutades med en inspirationsföreläsning där Roger Hjälm berättade om den vändning hans liv tog efter två allvarliga olyckor. Idag är han krögare och entreprenör, och berättade för deltagarna om hur hans passion och envishet har lett till stor framgång.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Snart dags att söka sommarjobb – men får unga tonåringar ens chansen?

KOMMENTAR Att, som ung tonåring, hitta ett extrajobb är få förunnat. Jobben för den som är under 18 är få och för den som inte fyllt 15 är det näst intill omöjligt att hitta något som kan vara ett första steg in i yrkeslivet. Gör vi unga en otjänst när vi skapat för många regler kring vad, när och hur de under 18 får jobba? Det undrar Karl Hulterström i sin kommentar.
NYHET Publicerad:

Erik är ny praktikant på Svenskt Näringsliv

PRAKTIKANT Erik Elverö är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Stockholm. "Min förhoppning är att lära mig mer om hur Svenskt Näringsliv bedriver opinionsbildning och påverkansarbete. Jag ser fram emot att få träffa företagare och delta i arbetet att företräda företagarnas intressen i olika sammanhang", säger Erik.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning toppar näringslivsrådets agenda

FÖRETAGSKLIMAT I Tierp invigs det nya året med ett uppgraderat näringslivsråd. Syftet är att bibehålla en positiv utveckling av företagsklimatet och lägga grunden för en långsiktigt hållbar utveckling. I rådet kommer aktörer från såväl jordbruk, som politik och näringsliv finnas representerade. Henrik Nyström, platschef på Atlas Copcos Tierpverken, välkomnar det nya forumet som kan komma att spela en betydande roll när nya utmaningar väntar kommunen.
NYHET Publicerad:

Lönemodellen öppnar nya karriärvägar

KOMPETENS Genom att koppla lönemodellen till tydliga karriärvägar vill Swecon attrahera de hett eftertraktade serviceteknikerna. Lönesamtalet handlar mindre om teknisk kompetens och mer om personlig utveckling, kundfokus och ansvar, enligt hr-chefen Eva Hedman.
NYHET Publicerad:

Sofia tar över i Södermanland

NY PÅ JOBBET Sedan årsskiftet har Svenskt Näringsliv i Södermanland en ny regionchef. Sofia Sjöström axlar rollen efter Björn Lindgren som efter 5 år nu tar sig an nya uppgifter inom organisationen. Sofia har lång erfarenhet av Svenskt Näringslivs regionverksamhet och har närmast arbetat som regionchef i Östergötland "Det känns väldigt roligt att, efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv, anta en ny utmaning som regionchef i Södermanland, och jag tar med mig de erfarenheter jag har samlat på mig genom åren", säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Elprogrammet på Praktiska gymnasiet i Uppsala bäst i länet

UTBILDNING I Uppsala län ska cirka 4 100 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Handeln i Västmanland står inför stora utmaningar

HANDELN I Västmanland arbetar cirka 11 procent av de sysselsatta inom handeln och detaljhandeln omsätter 65 800 kronor per capita i länet, enligt Svensk Handels rapport Handelns betydelse. Branschen är dock stadd i stor förändring och utsatt för allt större internationell konkurrens. Därför blir det allt viktigare att politiker på både kommunal och nationell nivå skapar goda förutsättningar för de svenska handelsföretagen framgent.
NYHET Publicerad:

Alléskolan och Möckelngymnasiet i topp i Örebroregionen

UTBILDNING Under de närmaste veckorna ska cirka 3 300 niondeklassare i Örebroregionen välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl. 
NYHET Publicerad:

“Vi ska bli Sveriges mest hållbara företag”

MILJÖSATSNING I Morgongåva, sex mil väster om Uppsala, ligger Apoteas logistikcenter. Det är motorn i Sveriges första fullskaliga nätapotek. Med vd Pär Svärdson i täten, är de nu i full gång med att också bli Sveriges mest hållbara företag. "För oss är miljönytta är likställt med konkurrenskraft. Låga priser kan alltid bjudas under, men alla gynnas av hållbara klimatsatsningar!"
NYHET Publicerad:

RUT-avdraget allt populärare i Västmanland

RUT 2019 blev återigen ett nytt rekordår för Rutavdraget. I Västmanland ökade användningen av Rut-avdraget med hela 14 procent jämfört med året innan. Därmed var antalet köpare av Rut-tjänster i länet hela 25 350 under 2019. "Det är mycket positivt att Rut-marknaden stärks i Västmanland, för det bidrar till att underlätta folks vardag och samtidigt öppna upp en ny bransch, där fler kvinnor får möjlighet att driva och utveckla företag", säger Kristin Lahed, regionchef på Svenskt Näringsliv i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

”Vi vill kunna säga att vi tagit vårt ansvar”

MILJÖSATSNING Nya innovativa lösningar är nödvändiga för att parera en klimatkris. En viktig källa till nytänk och initiativtagande är våra företagare. På ICA Flygfyren i Norrtälje, pågår butikens hittills största miljösatsning. Om det berättade VD Magnus Aronsson, när Svenskt Näringslivs Anna-Lena Holmström, tillsammans med Norrtäljes näringslivsutvecklare Marcus Iliev och tidigare näringslivschef Rodrigo Garay, var på företagsbesök i Roslagen.
NYHET Publicerad:

Tierp inleder nytt år med uppgraderat näringslivsråd

FÖRETAGSKLIMAT I höst hade Tierps kommun all anledning att fira. När Svenskt Näringsliv tog den årliga tempen på företagsklimatet runt om i landet, klättrade Tierp 65 placeringar i kommunrankingen. I syfte att främja en fortsatt positiv trend och en hållbar näringslivsutveckling har kommunen klubbat igenom en uppgradering av sitt näringslivsråd.
NYHET Publicerad:

Sex år av verkstad, arbetsglädje och möten som gör skillnad

"Kärnan i mitt uppdrag har varit att låta företagens röster komma till tals. Under åren har jag besökt 200 olika företagare runt om i länet som lägger ner sin själ för att driva sina företag. Deras berättelser om svårigheter att rekrytera, snåriga anställningsvillkor, regelkrångel och en rad andra problem har varit drivkraften i mitt engagemang", det skriver Annika Bröms när hon summerar sina år på regionkontoret i Stockholm. Nu går hon vidare i organisationen och kommer ansvara för SME-kommittén och fortsätta lyfta företagens perspektiv.
NYHET Publicerad:

Väktare ska trygga butikskunder i Tierp

SÄKERHET Brottslighet medför stora ekonomiska konsekvenser för företagare. Det visar den rapport som HUI Research tagit fram på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Det är också något Erik Bergström och Magnus Lindberg, ägare av Hemköpsbutiker i Uppsala och Tierp, fått erfara. Oroligheter kring butiken har medfört både snatteri och otrygghet. Nu anlitar de vakter för att trygga kunder och medarbetare.
NYHET Publicerad:

Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

POLITIKER PÅ FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringsliv och Visita tog med Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) till Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen. En givande dag som gav en god inblick i hur olika regler lägger en tung administrativ börda på företagaren och att kommuner och myndigheter behöver ha en serviceinriktad inställning när tillsyn utövas.
NYHET Publicerad:

Svensk e-identitet ”ser till att du är du”

ENTREPRENÖRSKAP I SVT:s gamla lokaler på Svartbäcksgatan huserar IT-företaget Svensk e-identitet. Företaget grundades för tio år sedan efter att matchningstjänsten Connect fört tre Uppsalaentreprenörer samman; Mikael Westöö, Jörgen Hellgren och Patrik Sandberg hade på var sitt håll fått upp ögonen för nya behov och en ny bransch.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Baylan tar tag i regelkrånglet

REGELKRÅGEL Under hösten har näringsminister Ibrahim Baylan genomför en Förenklingsresa. På fem orter har företagare bjudits in för att samtala med näringsministern om hur olika lagar och regler påverkar dem. Syftet har varit att skapa ett underlag för att strukturerat arbete för att minska regelkrånglet. Det första stoppet var i Eskilstuna den 23 september.
NYHET Publicerad:

Här har du din julklapp, Stefan Löfven!

KOMMENTAR Sverige står inför stora problem. Med en svag tillväxt, växande utanförskap och omfattande integrationsutmaning borde goda råd vara dyra för regeringen. Här kommer en julklapp i form av fem budskap till Stefan Löfven från näringslivet som kan underlätta vardagen för såväl regeringen som svenska folket.