Hållbarhet och personalfrågor i fokus under Arbetsgivardagen i Västerås

NYHET Publicerad

ARBETSGIVARDAG Under arbetsgivardagen kunde deltagarna besöka flertalet seminarier som avhandlade de viktiga frågor och utmaningar som arbetsgivare idag står inför. Bland annat diskuterades hållbarhet, personalförändringar i företag och den kommande avtalsrörelsen.

Glad publik
Foto: Hanna Johansen
Ca 300 deltagare hade tagit sig till Västerås för att delta på årets upplaga av Arbetsgivardagen.
Janze, Nisén, Malmström
Foto: Hanna Johansen
Pernilla Janze, VD på Skultuna Flexible, Niclas Nisén, produktionschef på Skultuna Flexible och Karin Malmström, ekonomichef på Skultuna Flexible tog del av föreläsningsutbudet på Arbetsgivardagen i Västerås.
Publik
Foto: Hanna Johansen
Många frågor besvarades under dagen.
Ekehult, Forsberg, Luchterhand, Krin
Foto: Hanna Johansen
Ola Ekehult, rekryterare på Adecco, Ulf Forsberg, plats- och produktionschef på LindePac, Richard Luchterhand, konsultchef på Adecco och Göran Kring, VD på Ory.
Inspiration-Hjälm
Foto: Hanna Johansen
Roger Hjälm avslutade dagen och berättade om sin krokiga väg till entreprenörskapet och uppmanade alla att "våga ha tur"
Jan Olof Jacke inleder Arbetsgivardagen

Jan Olof Jacke lyfte företagens betydelse för välfärden, och vikten av en nedvarvning av löneökningstakten inför den kommande avtalsrörelsen.

Foto: Hanna Johansen

Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke inledde den fullspäckade dagen på Aros Congress Center med att hälsa deltagarna välkomna och ta upp företagens betydelse för välfärden, och vikten av en nedvarvning av löneökningstakten inför den kommande avtalsrörelsen.

– I politiken finns det en avsaknad av förståelse för företagens betydelse för samhället och välfärden. Vi måste fortsätta jobba för att det ska bli lättare att driva företag i Sverige, sa Jan-Olof Jacke.

Han pekade på att Sverige har en utmanande tid framför sig nu när vi ser en tydlig avmattning i ekonomin och med avtalsrörelsen på horisonten.

– Över 50 000 fler står utan jobb jämfört med förra året och i varenda konjunkturprognos är avmattningen tydlig, vilket gör en nedväxling i löneökningstakt otroligt viktigt. Senast förra veckan rapporterade Konjunkturinstitutet att en återhållsam lönetakt kan hjälpa oss minska effekterna av lågkonjunkturen, sa Jan-Olof Jacke.

Lena Andersson och Charlotta Sundin från Teknikföretagen höll under dagen ett seminarium om vad som gäller för personalförändringar vid upp och nedgång, något som är relevant inför en stundande lågkonjunktur. Bland annat redogjorde de för vad som krävs för att en turordningsöverenskommelse ska vara giltig och hur uppsägningar genomförs på ett korrekt sätt.

Att det måste bli lättare och mer flexibelt att göra personalförändringar var också något som Jan-Olof Jacke tog upp.

– Vi har just nu intensiva förhandlingar med de fackliga parterna om LAS och hur det kan blir mer flexibelt. Vi ser gärna att parterna kan komma överens då det är otroligt viktigt att göra inträde och rörelse på arbetsmarknaden enklare.

Ytterligare orosmoln som företagen påverkas av är handelskonflikterna runt om i världen, med Kina/USA och brexit som exempel.

– Sverige är väldigt beroende av utrikeshandel vilket gör att det blir det ännu viktigare att våra förutsättningar är bra. Därmed måste vi lösa problem som regelbörda och tillståndsproblematiken. Tillståndsprocesserna komplicerar och fördyrar processen med att starta och driva företag, och dessutom sätter det käppar i hjulen för klimatomställningen, sa Jan-Olof Jacke. 

Jan-Olof Jacke tog även upp att svenska företag måste kunna behålla konkurrenskraft samtidigt som man deltar i klimatomställningen.

– Jag tror att de svenska företagen är väldigt bekväma med att stå bakom en ambitiös klimatagenda så länge man får tävla på lika villkor. Får vi göra det kan vi både skapa välfungerande företag och exportera klimatnytta.

Hållbarhet diskuterades även av Jenny Svärd, miljöpolicyansvarig på Svenskt Näringsliv, som höll i seminariet “Hållbarhet behöver vara lönsamt”. Hon diskuterade den cirkulära ekonomin och vad som behövs för att Sverige och svenska företag kan stärka sina affärsmöjligheter på ett hållbart sätt.

Den fullspäckade dagen avslutades med en inspirationsföreläsning där Roger Hjälm berättade om den vändning hans liv tog efter två allvarliga olyckor. Idag är han krögare och entreprenör, och berättade för deltagarna om hur hans passion och envishet har lett till stor framgång.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

BudAB ser ljuset i tunneln när flygtrafiken sakta återupptas

CORONAKRISEN I början av mars besökte Svenskt Näringsliv bud- och transportföretaget BudAB AB för att diskutera coronakrisens effekt på företaget. Då var företaget hårt ansatt och runt hörnet väntade en ekonomisk kris. Idag är situationen för företaget fortfarande ansträngd men ledningen ser ändå positivt på framtiden. 
NYHET Publicerad:

Integrationsskulden måste jobbas bort

KRÖNIKA Sverige har fört en misslyckad integrationspolitik. Detta tar sig bland annat uttryck i den dåliga etableringen av utrikesfödda på arbetsmarknaden. Situationen förvärras dessutom av coronakrisen. Därför krävs ett omedelbart omtag i integrationspolitiken och reformer på flera områden.
NYHET Publicerad:

"Ge unga vuxna större möjligheter att karriärväxla"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hallå där, Johan Olsson, samordningsansvarig kompetensförsörjning på branschorganisationen Byggföretagen i Västerås. Ni arbetar bland annat med att bredda rekryteringsbasen till bygg- och anläggningsbranschen. Varför ska man söka sig till er bransch?
NYHET Publicerad:

Tätt samarbete med näringslivet ska utveckla Katrineholms företagsklimat

CORONAKRISEN Katrineholms kommun har under en längre tid haft en positiv utveckling inom Svenskt Näringslivs undersökning av lokalt företagsklimat. 2008 låg Katrineholms kommun på plats 285 vilket går att jämföra med placeringen 2019 där Katrineholm erhöll plats nummer 79. Efter en vår där såväl företag som kommun kämpat hårt mot en pandemi så ser ändå kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) positivt på framtiden där det lokala företagsklimatet ses som en konkurrensfördel.
NYHET Publicerad:

"Man måste vara beredd att tänka nytt"

CORONAKRISEN Hallå där Anna Hidegren, arrendator av Rullsands Havsbad och Camping. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er?
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Elbrist oroar när Northvolt laddar för framtiden

ENERGIFÖRSÖRNING Det svenska industriföretaget Northvolt satsar stort på tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi. I Västerås har en stor anläggning för test- och utvecklingsverksamhet byggts upp och redan har många personer rekryterats. Ska Northvolt kunna fortsätta expandera behövs dock politiska satsningar på infrastrukturen, menar företaget.
NYHET Publicerad:

Var tredje företag i länet negativt påverkat av brottslighet

BROTTSLIGHET Problematiken med brottslighet ökar för företagen i Västmanland. 31 procent av företagen uppger nu att deras verksamhet påverkas negativt av brottslighet och otrygghet. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med 937 svarande företag i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Regionkontor Gotland

SVENSKT NÄRINGSLIV Från den 1 juli kommer regionkontor Gotland bemannas av regionchef Olle Karstorp, Jessica Drugge, Anna Wallin och Nathalie Johansson. Kvartetten ansvarar idag för arbetet på Regionkontor Stockholm och kommer parallellt med det även arbeta på Gotland.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Utan utländska turister och bröllop hoppas Gimo Herrgård på "svemester"

CORONAKRISEN Hallå där, Mathias Schneider, General Manager på Gimo Herrgård. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er? Och hur ser sommaren ut?
NYHET Publicerad:

Lekebergs kommun har siktet på framtiden

CORONAKRISEN Vid en undersökning genomförd av Lekebergs kommun visade det sig att 39% av företagen i kommunen påverkats negativt av den pandemi som just nu råder. Detta har inneburit stora utmaningar för företagen vilket både på kort och långt sikt kommer ha stor påverkan på kommunen, under den här tiden har därför kommunstyrelsens nytillträdde ordföranden Johan Niklasson (C) ställts inför utmaningar han inte räknade med då han tillträdde sin tjänst vid årsskiftet.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Stockholms ekonomi

DEBATT "Bara i Stockholms län har 171 236 personer korttidspermitterats och hela 46 347 har varslats. Dessa siffror stiger för varje dag och det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut. Företagens roll blir dock densamma. Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Stockholm kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt." Det skriver Olle Karstorp i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Digitalt kompetenslyft för garveriet

DIGITALISERING När corona slog till ställde Ödins garveri på Gotland snabbt om och lanserade en nätbutik. Ägaren Eva Lilja går nu en utbildning om digitalisering inom handeln. ”Det är nyttigt att försöka förstå hur det hänger ihop, var det är viktigt att synas och hur kunder tänker”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Återstart efter krisen

DEBATT Det finns en enastående kraft hos företagare och deras medarbetare. Nu handlar det om att släppa lös den så att den kan verka för en så god återstart som möjligt, så att fler kan fortsätta bidra till att trygga välstånd och nya jobb. Trots allvaret i situationen finns plats ödmjuk optimism inför framtiden. Det skriver Kirsten Åkerman, Svenskt Näringsliv Gotland.
NYHET Publicerad:

Nu behövs kraftsamling för jobben

DEBATT Tusentals människor har avlidit i covid-19 och åter tusentals är på väg tillbaka efter svår sjukdom. Samtidigt befinner sig svensk ekonomi i djup kris. För många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag har kunderna helt eller delvis försvunnit. Vi har träffat och pratat med många företagare som denna vår sett sina livsverk gå under. Sedan krisen inleddes har 13 115 personer i Västmanlands län antingen blivit arbetslösa eller korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Återstart av Uppsala läns ekonomi

DEBATT "Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Uppsalaregionen kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen, i dennan debatt.
NYHET Publicerad:

Blandade känslor inför sommaren inom besöksnäringen

CORONAKRISEN När vi nu lämnar våren bakom oss kan många företagare inom besöksnäringen se tillbaka på en extremt tuff tid präglad av restriktioner och avbokningar. Sedan den 13 juni reserestriktionerna hävts och symptomfria personer kan resa fritt i landet, men känslorna inför hur sommaren ska bli är ändå oviss för många företagare.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Vi ställer inte in, vi ställer om

KRÖNIKA "Med en hållbar ekonomi har vi också muskler att hantera miljöutmaningar, social utsatthet och andra aspekter av hållbarhetsfrågan. Satsningar på företagsamhet och företagsklimat är således en satsning för ett hållbarare samhälle." Det skriver Kristin Lahed i denna krönika.