Hållbarhet och personalfrågor i fokus under Arbetsgivardagen i Västerås

NYHET Publicerad

ARBETSGIVARDAG Under arbetsgivardagen kunde deltagarna besöka flertalet seminarier som avhandlade de viktiga frågor och utmaningar som arbetsgivare idag står inför. Bland annat diskuterades hållbarhet, personalförändringar i företag och den kommande avtalsrörelsen.

Glad publik
Foto: Hanna Johansen
Ca 300 deltagare hade tagit sig till Västerås för att delta på årets upplaga av Arbetsgivardagen.
Janze, Nisén, Malmström
Foto: Hanna Johansen
Pernilla Janze, VD på Skultuna Flexible, Niclas Nisén, produktionschef på Skultuna Flexible och Karin Malmström, ekonomichef på Skultuna Flexible tog del av föreläsningsutbudet på Arbetsgivardagen i Västerås.
Publik
Foto: Hanna Johansen
Många frågor besvarades under dagen.
Ekehult, Forsberg, Luchterhand, Krin
Foto: Hanna Johansen
Ola Ekehult, rekryterare på Adecco, Ulf Forsberg, plats- och produktionschef på LindePac, Richard Luchterhand, konsultchef på Adecco och Göran Kring, VD på Ory.
Inspiration-Hjälm
Foto: Hanna Johansen
Roger Hjälm avslutade dagen och berättade om sin krokiga väg till entreprenörskapet och uppmanade alla att "våga ha tur"
Jan Olof Jacke inleder Arbetsgivardagen

Jan Olof Jacke lyfte företagens betydelse för välfärden, och vikten av en nedvarvning av löneökningstakten inför den kommande avtalsrörelsen.

Foto: Hanna Johansen

Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke inledde den fullspäckade dagen på Aros Congress Center med att hälsa deltagarna välkomna och ta upp företagens betydelse för välfärden, och vikten av en nedvarvning av löneökningstakten inför den kommande avtalsrörelsen.

– I politiken finns det en avsaknad av förståelse för företagens betydelse för samhället och välfärden. Vi måste fortsätta jobba för att det ska bli lättare att driva företag i Sverige, sa Jan-Olof Jacke.

Han pekade på att Sverige har en utmanande tid framför sig nu när vi ser en tydlig avmattning i ekonomin och med avtalsrörelsen på horisonten.

– Över 50 000 fler står utan jobb jämfört med förra året och i varenda konjunkturprognos är avmattningen tydlig, vilket gör en nedväxling i löneökningstakt otroligt viktigt. Senast förra veckan rapporterade Konjunkturinstitutet att en återhållsam lönetakt kan hjälpa oss minska effekterna av lågkonjunkturen, sa Jan-Olof Jacke.

Lena Andersson och Charlotta Sundin från Teknikföretagen höll under dagen ett seminarium om vad som gäller för personalförändringar vid upp och nedgång, något som är relevant inför en stundande lågkonjunktur. Bland annat redogjorde de för vad som krävs för att en turordningsöverenskommelse ska vara giltig och hur uppsägningar genomförs på ett korrekt sätt.

Att det måste bli lättare och mer flexibelt att göra personalförändringar var också något som Jan-Olof Jacke tog upp.

– Vi har just nu intensiva förhandlingar med de fackliga parterna om LAS och hur det kan blir mer flexibelt. Vi ser gärna att parterna kan komma överens då det är otroligt viktigt att göra inträde och rörelse på arbetsmarknaden enklare.

Ytterligare orosmoln som företagen påverkas av är handelskonflikterna runt om i världen, med Kina/USA och brexit som exempel.

– Sverige är väldigt beroende av utrikeshandel vilket gör att det blir det ännu viktigare att våra förutsättningar är bra. Därmed måste vi lösa problem som regelbörda och tillståndsproblematiken. Tillståndsprocesserna komplicerar och fördyrar processen med att starta och driva företag, och dessutom sätter det käppar i hjulen för klimatomställningen, sa Jan-Olof Jacke. 

Jan-Olof Jacke tog även upp att svenska företag måste kunna behålla konkurrenskraft samtidigt som man deltar i klimatomställningen.

– Jag tror att de svenska företagen är väldigt bekväma med att stå bakom en ambitiös klimatagenda så länge man får tävla på lika villkor. Får vi göra det kan vi både skapa välfungerande företag och exportera klimatnytta.

Hållbarhet diskuterades även av Jenny Svärd, miljöpolicyansvarig på Svenskt Näringsliv, som höll i seminariet “Hållbarhet behöver vara lönsamt”. Hon diskuterade den cirkulära ekonomin och vad som behövs för att Sverige och svenska företag kan stärka sina affärsmöjligheter på ett hållbart sätt.

Den fullspäckade dagen avslutades med en inspirationsföreläsning där Roger Hjälm berättade om den vändning hans liv tog efter två allvarliga olyckor. Idag är han krögare och entreprenör, och berättade för deltagarna om hur hans passion och envishet har lett till stor framgång.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar”

ARBETSMARKNADSNYTT Inom två dagar meddelade alla Linde Maskiners kunder att de stänger ner. ”Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter”, säger vd:n Dan Johansson som nu har korttidspermitterat alla fastanställda.
NYHET Publicerad:

Vikten av att göra

KRÖNIKA "Bakom alla modiga beslut finns människor. Människor som gör. Människor som vågar fatta beslut, även om det hade känts bra att tänka lite till och sova på saken. Det finns inte tid till det nu." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Surahammars kommun vill hjälpa företagen

KOMMUNER SOM GÖR Surahammars kommun har infört en rad åtgärder för att underlätta för företagen under Corona-krisen. Detta välkomnas av kommunens företagare som bland annat kan få anstånd med avgifter, framskjutna tillsynsbesök och lätt hitta rätt i kontakten med kommunen genom ”en väg in”.
NYHET Publicerad:

Företagens kreativitet lindrar coronakrisen

CORONAKRISEN De sörmländska företagens kreativitet är stor när det gäller att lindra effekterna av coronakrisen. Många tänker i nya banor för att få företagen att överleva och för att så många jobb som möjligt ska kunna räddas.
NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Snabbt agerat av flera västmanländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. Nu har många kommuner agerat för att mildra effekterna på näringslivet. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen. Många kommuner visar på en handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge vi befinner oss i", säger Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv Västmanland.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Slut upp bakom Västmanlands näringsliv!

KOMMENTAR Coronavirusets framfart påverkar oss alla. Vi tvingas lägga om våra vardagsrutiner, ställa in aktiviteter och begränsa våra sociala liv. Universitet och gymnasier har stängt och bedriver undervisningen på distans. Personalen inom vård och omsorg är hårt belastad och gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Som en följd av viruset, och åtgärderna i syfte att hämma smittspridningen, drabbas också näringslivet och dess medarbetare i Västmanland hårt.
NYHET Publicerad:

Företagen på Erikslund hjälper varandra i krisen

CORONAKRISEN Corona-krisen påverkar landets företag mycket hårt. Över 75 procent av de västmanländska företagen har redan upplevt nedgång i försäljning och i handeln märks effekterna tydligt. Därför går nu företagen på Erikslunds handelsområde i Västerås ihop för att hjälpa varandra genom krisen.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Avgörande läge för besöksnäringen

CORONAKRISEN "Innan krisen var orderböckerna fulla, nu är allt avbokat. Vi befinner oss i ett chocktillstånd", det säger Lotta Boman som driver Sigtunahöjden, en hotell- och konferensanläggning i centrala Sigtuna, och hon är inte ensam. Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars visar att företag inom besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

”Vår verksamhet kan komma att upphöra”

CORONAKRISEN Tobias Ellenius som driver Ellenius Buss AB i Sigtuna är en av många företagare som vittnar om hur hårt coronakrisen slår mot företagen. "I fredags blev jag tvungen att gå ut med ett varsel på 18 av våra 31 anställda. De åtgärder som regeringen presenterade kan förhoppningsvis rädda resterande persona", säger han.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

”Med dagens regler överlever vi inte”

CORONAKRISEN I Sigtuna kommun är många företag direkt eller indirekt kopplade till Arlanda och besöksnäringen. I Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars framgår det att företag inom transportsektorn och besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

Sala stödjer företagen i krisen

CORONAKRISEN Sala kommun var snabba med att vidta åtgärder till stöd för de lokala företagen som drabbats hårt i Corona-krisens spår. Bland annat förlänger kommunens betalningstider, anpassar tillsynsarbetet och stärker informationen till företagen. Detta efter dialog med Svenskt Näringsliv och företagare i kommunen. "Vi ser hur näringslivet i vår kommun redan nu drabbas hårt av effekterna av viruset. Det är djupt oroande, och vi i Sala kommun vill göra vad vi kan för att mildra effekten, och åtminstone inte lägga sten på börda för hårt drabbade företagare", säger kommunstyrelsens ordförande, Anders Wigelsbo.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Så här kan regionala åtgärder hjälpa länets företag i Coronatider

CORONA Vi lever verkligen i mycket annorlunda och ansträngda tider. Vi på Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19 och vilka konsekvenser det får i företagen. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Så kan kommuner lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.